Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Orbán bankolni is tudna

2010.03.03. 06:02 - narancshéja

"Olyan kormányra van szükség, amely nemcsak a kormányzást, de a jegybankot és a pénzügyi felügyeletet is megújítja, mert ezek együtt közösen viselik a felelősséget a magyar gazdaság összedöntéséért" - mondotta Orbán Viktor nemrégi beszédében, mely ettől a momentumtól eltekintve leginkább unalmas volt, és ezt nem megrovólag tesszük szóvá. Vagy legalábbis nem vitatjuk, hogy a Fidesz szavazatmaximalizálási érdekeinek pont e semmitmondás felel meg. A Fidesz úgy kampányol, hogy nem is, hanem csak azon izgul, hogy még véletlenül se mondjon semmi vadat, ami elidegeníthetne egyes társadalmi csoportokat, vagy amibe a szocialisták belekapaszkodhatnának.


A bankban is lesz ám elszámoltatás: Egy-kettő..

 

 

De mi a búbánatot akarhat Orbán a jegybanktól? Mi az, hogy a kormánynak meg kell újítani a jegybankot? Miközben a kormánynak a magyar törvények szerint köze nincs a jegybankhoz és a jegybank által kreált monetáris politikához? És nincs az a kétharmados többség, ami ezen segíthet, hiszen az uniós jegybankok célját (egy darab célját: az árstabilitás biztosítását) és függetlenségét az unió alapszerződésének 127., illetve 130. cikkelye mondja ki, mely szerződésnek (a lisszaboninak) részese hazánk is (a Fidesz támogató szavazataival). A jegybank egyéb feladatait ennek, az infláció elleni küzdelemnek köteles alárendelnie; és - ugyancsak a szigorú uniós, és az ezt követő magyar szabályozás szerint - a jegybankot a kormány nem utasíthatja, nem kötelezheti egyeztetésre, döntései felett nincs vétójoga, és nem kötheti intézkedéseit előzetes jóváhagyáshoz. És ez nem azért jó szabályozás, mert az unió ezt mondja ("Brüsszel" - az a Brüsszel, amit Orbán beszédében - a szovjet - Moszkvával, - a császári - Béccsel, és - a bankárszármazású - Washingtonnal emlegetett egy sorban), hanem mert a kormányok rövid távú politikai és gazdasági céljaitól nem befolyásolt jegybank függetlensége a nemzet elemi érdeke.

Persze lehet arról elmélkedni, hogy a Magyar Nemzeti Bank vajon meggátolhatta volna-e a devizahitelezés elszabadulását meg az általános eladósodást a válság előtti években, és hogy van-e felelőssége az államháztartási hiány mértéktelen elszaladásában (szerintünk nem, nem és elenyésző). De nem lehet rajta számon kérni a 2008 októbere után folytatott árfolyamvédő kamatpolitikáját; és nem lehet épp tőle követelni azt, hogy most már lásson hozzá a gazdaság "élénkítéséhez". A 300 százalékpontos kamatemelés 2008. október 22-én felszívta a piacra ömlő töménytelen forintot, s ezzel megállította a nemzeti valuta zuhanását; ennél hazafiasabb jegybanki magatartást nem tudunk elképzelni. (Az azóta is stabil euróárfolyam pedig azt bizonyítja, hogy a fokozatos kamatcsökkentés is jó ütemben történt. Vagy legalábbis azt, hogy nem rosszban: hogy történhetett volna-e gyorsabban, immár sose tudjuk meg.) Az pedig, hogy az MNB csináljon pénzt valahogy, és pont ő hitelezze a kis- és középvállalkozásokat, meg a lakossági lakásépítést, lehetőleg alacsony kamatozással; hogy a jegybank a varázspálcájával élessze újra a lefagyott gazdaságot, másként, mint a bankóprés beindítására tett javaslatot aligha lehet értelmezni.
És még valamit nem lehet. Az ország leendő miniszterelnökének nem lehet kilátásba helyeznie a jegybank intézményi környezetének megváltoztatását, és/vagy a kormány beavatkozását a monetáris politikába; de még a jegybank jelen vezetésének lesöprését se nagyon. A sikeres kormányzati interferenciát ugyanis bünteti az unió, hívják bár az MNB elnökét Simor Andrásnak, Surányi Györgynek vagy Járai Zsigmondnak: végső esetben az Európai Bizottság eljárást indíthat ellenünk, de már az is épp elég baj lenne, ha csak távolabb lökné az országot az euró bevezetésétől. De még mielőtt ez bekövetkezne, a piacok drágán megfizettetnék velünk, mindannyiunkkal a jegybank felelőtlen buzerálgatását. A 300 forint körüli euró ismeretlen, ám nagyszámú vállalatot és magánszemélyt döntene csődbe. Épp 10 százalékkal értékelné le Magyarországot.
Orbán becsületére legyen mondva, a beszéd negyednapján a köztévében már tompította pénteki kategorikus kijelentése élét. Talán rászóltak. Talán nem is gondolta végig. Talán tényleg elhitte, így lehet majd pénzt csinálni. Hisz az tény, hogy az új kormánynak pokoli nehéz dolga lesz, amikor az év második felében össze kell kaparnia a közkiadásokra valót úgy, hogy nem növelheti a hiányt. (Esetleg könnyebb lenne, ha eleve kevesebb lenne az országnak ígérve.) Csak remélni tudjuk, hogy evvel a kis exkurzussal kizárólag magának ártott (ha a politikai ellenfelei netán kihasználnák ezt az elszólását). Azt még kibírná valahogy az ország.

Mancs

Korábban:

Mi is az a kamatcsökkentés

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr771804608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bummer 2010.03.03. 09:42:58

Áldott legyen a szent Piac mindörökké. Ámen.

78 45 12 2010.03.03. 09:51:20

A monetáris válságkezelésről rendezett konferenciát a Corvinus Egyetem Heller Farkas Szakkollégiuma. Hamecz István, Barcza György, Karvalits Ferenc és Surányi György vitát folytatott a monetáris politika elmúlt egy évéről.
2009.04.30.
index.hu/gazdasag/magyar/2009/04/30/hamecz_agyonnyom_minket_az_imf-megallapodas/

„Az MNB az elmúlt hónapokban borzalmasan gyenge teljesítményt nyújtott, kommunikációja csapnivaló volt, transzparenciája gyengült, így többé már nem a megoldás, hanem a probléma része – fogalmazott meg sarkos kritikát a jegybank teljesítményéről Hamecz István..

Az MNB hibázott azzal, hogy 248 forint/eurós árfolyamnál kamatot emelt – ráadásul a jegybankelnök szerint az árfolyamnak nincs hatása az exportra –, ugyanakkor helyes volt, amikor októberben, 282 forintos eurónál a rendkívüli kamatemelésről döntött.

287 forintnál kamatot csökkentettek, és azt mondták, hogy 310-320 forintos árfolyamnál sincs likviditási probléma. Ezek után nem lehet azon csodálkozni, hogy a befektetők a forint árfolyamának esésére játszottak. Surányi szerint az MNB korábban a túl erős, most a túl gyenge árfolyamot segíti elő, és mindkettő súlyos hiba.”

Dezsőjóska 2010.03.03. 10:02:04

@Bummer: Lehet itt ironizálni, de piac mindenekfelettiségének csak egy hátránya van, a globalizáció. Ennek mi lehetnénk simán nyertesei is, ha az analfabéta politikusaink fel bírnák fogni, hogy széllel szemben nem lehet hugyozni!
Magyarán, a globalizáció tény. Vagy beállsz a sorba, vagy a vesztesek közé kerülsz.

Most ott tartunk, vagyis tapodtat nem léptünk előre, hogy bármelyik politikust hallgatod is, az derül ki, hogy sem a demokrácia, sem a közgazdaságtan alapjaival nincsenek tisztában. Ez a magyar valóság.

SzabadSzellem 2010.03.03. 10:09:34

A jegybanki függetlenség - sok egyéb függetlenséghez hasonlóan - Mo.-n csak papíron létezik. Majd akkor hiszem el, hogy a jegybank független, ha a mindenkori kormány közismerten ellenoldali jelöltet választ jegybankelnöknek, és ez a jegybankelnök nem "dafke"-hozzáállással vezeti a bankot ezen kormány alatt.

Blogger Géza 2010.03.03. 10:10:28

"sikeres kormányzati interferenciát ugyanis bünteti az unió,"

Cicafül, akkor is ilyen következetes voltál, amikor Gyurcsány kézivezérelte az MNB-t?

"Gyurcsány Ferenc "nem szokványos" piaci beavatkozást kért a forint védelmében a jegybank elnökével és a pénzügyminiszterrel kedden folytatott megbeszélésein."

www.klikkbank.hu/valsag/20090218-gyurcsany-nem-szokvanyos-piaci-beavatkozast-kert-a-forint-vedelmeben.html

Ja, hogy Gyurcsánynak szabad ilyet, más még a témába vágó törvénymódosításon sem gondolkodhat,, ééértem...

Amúgy roppant tanulságos, hogy ebből az egy mondatból:

""Olyan kormányra van szükség, amely nemcsak a kormányzást, de a jegybankot és a pénzügyi felügyeletet is megújítja, mert ezek együtt közösen viselik a felelősséget a magyar gazdaság összedöntéséért""

hogyan jutsz egy mindenféle világvége lázálmaidhoz: EB eljárás, 300 Ft-os euró (ami az MSZP-SZDSZ alatt mondjuk össze is jött) stb.. Az MSZP-SZDSZ 8 év alatt egy kedvező alapról nem tudta elérni az euróbevezetést, szóval ezen a terepen végképp illene igen visszafogottan hőbörögni arról az oldalról.

halál megdöglessz kinyírunk ® · http://href.hu/x/73ug 2010.03.03. 10:14:55

még, még, még, ez így kibaszottul nem elég...

Blogger Géza 2010.03.03. 10:23:35

Amúgy melyik kormányzat is változtatta meg utoljára az intézményi kereteket a jegybanki függetlenség sérelmére, lássuk csak... Jéééé:

"Az Országgyűlés 2004-ben, az első Gyurcsány-kormány idején, Járai Zsigmond tiltakozása ellenére felemelte a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsában részt vevő tagok számát. Ezzel lehetővé vált, hogy a kormányfő új jelölteket delegáljon a testületbe."

Bozót.harcos 2010.03.03. 10:34:10

Hát ennél a soványka fideszfikázásnál érdekesebb, hogy miközben az ismertebb honlapok mindegyikének jobboldalán Mesterházy ecseteli a szoci szebb jövőt, ha rászavazunk, addig a baloldalakon (itt az Indexen is) kivétel nélkül a szocialista jelennel ismerkedhetünk, aminek azt a címet is adhatnánk: Mit loptunk tegnap és mit lopunk ma. Kis MSZP abszurd 2010 tavaszán...

tibike3 2010.03.03. 10:42:33

Miért nem lehet elhinni hogy ő mindenhez ért? Pardon , mindenhez jobban ért mint bárki más.Ilyenekkel az oldalán mint Járai, Pozsgai, Szűrös.Nem is értem.

Bummer 2010.03.03. 10:45:09

A bankópréssel kapcsolatban emlékeztetnék erre a hírre Angliából, tavaly március:
"Alistair Darling pénzügyminiszter 150 milliárd font erejéig engedélyezte a jegybanknak (!!! a pénzügyminiszter engedélyezte, nesze neked függetlenség), hogy frissen nyomott pénzért eszközöket vásároljon, javarészt államkötvényeket."
Mi lett a pénznyomtatás hatása a font árfolyamára kedves Mancs-demagógok?
Ez, nézzéték a március-április-májusi trendeket.
www.rateslist.com/images/graphs/gbp-usd-2009.png

eszkep 2010.03.03. 10:48:17

A blogger nyilvánvalóan retardált (vagyos szoci / liberális szavazó), így szelektív memóriában szenved:

www.fn.hu/makro/20090218/gyurcsany_nem_szokvanyos_modon_vedene/

Megint sikerült a semmiről jó sok hülyeséget összehordani, még Index-es loinket is kapott...

AutosVilli 2010.03.03. 10:52:56

Miért akar egy focista, beleszólni a pénzügyekbe,ez mindenhez ért?

eszkep 2010.03.03. 10:53:44

@tibike3: Mit nem értesz? A balos politikusokra jellemző, hogy mindenhez értenek. Vegyük pl Draskovicsot: Volt ő:
- közigazgatási államtitkár,
- pénzügyminiszter,
- MVM elnök,
- Államreform bizottság alelnöke,
- igazságügyi és rendészeti miniszter,

Ez aztán a "multifunkciós" pártkatona!

eszkep 2010.03.03. 10:56:15

@AutosVilli: Aki tud focizni, az már focistának számít??? A "focista" valamiféle OKJ-s képzés, vagy mi??? Há ember, te sem fogsz mr tovább butulni...

tölgyes 2010.03.03. 10:57:01

Kedves szerző! Nem kell teljesen elbutulni!!!

VEGYÜK A TÉNYEKET!!!

1. PSZÁF! Mint arra emlékezni méltóztatik a PSZÁF elnöke -tartva magát a törvényi és adatkezelési előírásokhoz -megtagadta azoknak a dokumentumoknak az átadását, amelyek az egyes banki szereplők adatait tartalmazták. Emiatt még László Csaba (2002) hajszát indított ellene...Ez a hajsza a Kulcsár ügyhöz kötődően megveretéséhez és fegyelmi eljáráshoz vezetett. Tekintettel arra, hogy a bíróság szerint Szász Károly törvényesen járt el.. a felmentés nem sikerült. ERRE MÉG A MAGYAR JOGGYAKORLATBAN IS PÉLDÁTLAN MÓDON TÖRVÉNYT MÓDOSÍTOTTAK ÉS A PSZÁF IRÁNYÍTÁSÁT TÖBB TAGBÓL ÁLLÓ VEZETÉSRE BÍZTÁK.. ÍGY LEHETŐSÉGÜK VOLT SZÁSZ ELMOZDÍTÁSÁRA.... KERÜL AMIBE KERÜL.

2./ A Jegybank esetében a kormány, hogy megregulázza az elnököt - miután évekig tartó politikai hajszával sem sikerült eltávolítaniuk - felemelték a Monetáris Tanács létszámát.. és azt azóta is többször változtatták, hogy a számukra kedvező politikai többséget biztosítani tudják!!!

EZÉRT MIND A PSZÁF, MIND A JEGYBANK ESETÉBEN INDOKOLT A JEGYBANK FÜGGETLENSÉGÉT MEGERŐSÍTŐ SZABÁLYOZÁS HELYREÁLLÍTÁSA...

Azt pedig természetesnek tartom, hogy az offshorozó jegybankelnök abban a pozícióban nem kívánatos.

Manyizga (törölt) 2010.03.03. 11:14:23

@Bozót.harcos: "miközben az ismertebb honlapok mindegyikének jobboldalán Mesterházy ecseteli a szoci szebb jövőt,"
... és mekkora gáz, hogy mindezt egy bazinagy PDF-ben teszi! :))

Roa 2010.03.03. 11:21:07

Már megint baromságokat írsz.
1. "Miközben a kormánynak a magyar törvények szerint köze nincs a jegybankhoz" Ez szimplán hazugság. Ehelyett:
"3.§ (2) Az MNB elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül, a rendelkezésére álló monetáris politikai eszközökkel támogatja a Kormány gazdaságpolitikáját."
2. Ugyanez. Jegybanktv-t OGY fogadja el. OGY=kormánytöbbség. Medgyessyék is változtatták: olyan nagy létszámú monetáris tanácsot csináltak (Járai ellen), mint kb. sehol máshol a világon. Nagyobbat, mint az USÁ-ban.
3. "uniós jegybankok célját (egy darab célját: az árstabilitás biztosítását)" Nálunk ez elsődleges cél, de léteznek kimondott többes célok is (vö. Surányi). Amíg volt intervenciós sáv, addig, ha kimondatlanul, de volt árfolyamcél is. Az ERM2 lényegében intervenciós mechanizmus, szóval az Euró bevezetéséhez lesz újra árfolyamcél is, mégha nem is lesz benne a jegybanktörvényben.
4."A 300 százalékpontos kamatemelés 2008. október 22-én felszívta a piacra ömlő töménytelen forintot, s ezzel megállította a nemzeti valuta zuhanását; ennél hazafiasabb jegybanki magatartást nem tudunk elképzelni." Ez megint nem igaz. Leginkább semmi hatása nem volt. Az IMF megállapodás állította meg a zuhanást. Az meg 300 BÁZISPONT (!) és nem százalékpont.
5. "nem lehet kilátásba helyeznie a jegybank intézményi környezetének megváltoztatását, és/vagy a kormány beavatkozását a monetáris politikába; de még a jegybank jelen vezetésének lesöprését se nagyon." Lásd 2. pont. Medgyessyék pont ezt csinálták.
6. "Persze lehet arról elmélkedni, hogy a Magyar Nemzeti Bank vajon meggátolhatta volna-e a devizahitelezés elszabadulását meg az általános eladósodást a válság előtti években, és hogy van-e felelőssége az államháztartási hiány mértéktelen elszaladásában (szerintünk nem, nem és elenyésző)."
Pedig de. A jegybank felelőssége hatalmas a magánszektor devizaalapú eladósodásában. És mindez pusztán azért történt, mert aláfeküdt a kormánynak, hogy legyen finanszírozása az államadósságnak. Ezt se felejtsük azért el.
Miért írsz olyanról, amihez minimálisan sem értesz?

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.03.03. 11:37:51

hát ez a cikk nem sokkal tartalmasabb, mint orbán jegybankos kiszólásai :-)

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.03.03. 11:41:38

@Roa:

a szerző nyilván utálja orbánt, csak ezt racionális érvelésbe próbálja bújtatni (nem fogadja el a saját érzéseit).

lüke 2010.03.03. 11:54:44

hü de megöregedett ez a ZSiga:)

szamarhegy 2010.03.03. 12:06:49

Roa, Elsősorban a kormányzat felelőssége nagy, mert nagy hiány mellett nem tud a jegybank stabil és olcsó kamatozású forintot elérni, csak tompítani tud és kiszámíthatóan cselekedni, de az alap az államháztartás. Az MNB nem párt kérdés legyen független oszt jónapot, ezen nincs mit vacakolni. A független jegybank amiatt is fontos, hogy kormányváltás esetén ne legyen olyan zsigeri ellentét , mint Járai és Medgyessi között, aminek eredményeképpen a jegybank indokolatlanul lassan csökkentette az alapkamatot és így beszippantotta a gazdaságból a pénzt és erősítette a devizahitelezést, ebben persze nem az MNB a fő hibás, de sok 100 mrd.-be került ez a személyes konfliktus, erre nekem nincs szükségem, annyit nem ér nekem a Gyurcsány/Bajnai/Orbán/X elleni ellenszenvem.

hááááát 2010.03.03. 12:30:08

A világ nem változik, csak világosabb lesz a színpalettán!

Dezsőjóska 2010.03.03. 15:24:57

@tölgyes: 1999 Tarafás Imre. Erről is tudsz valamit mondani?

Bummer 2010.03.03. 15:28:50

@Dezsőjóska:
Persze. Egy őskommunista a régi rendszer klientúrája értelmében, aki lemondott, mivel a PSZÁF nem végezte a dolgát, és a kormánynak ez kevéssé tetszett...

Dezsőjóska 2010.03.03. 15:32:01

Továbbá firtatni kéne Járai felelősségét is mivel jóformán napjainkig megmaradt a 10% körüli alapkamat!

Mikor Medgyessy észbekapott, hogy lemészárolta a költségvetést, megpróbálta eldevalválni a kiáramlott jövedelmeket. Arcvesztés nélkül ez volt az egyetlen megoldás.
Nem vitatom, hogy az árstabilitás a jegybank alapvető feladata, de abban a helyzetben Járainak (ha nem lett volna olyan jó FIDESZ katona), fel kellett volna fogni, hogy inkább 2 év elszabaduló infláció, aminek abban a fellendülésben utána tudtak volna menni a termelő vállalatok a bérben, mint a gazdasági növekedést letörő 10% os alapkamat a végtelenségig!

Dezsőjóska 2010.03.03. 15:37:00

@Bummer: Speciel akkor pont a PSZÁF-nál dolgoztam. Pártembert akartak beültetni, olyan indokkal, hogy a pszáf nem végzi jól a munkáját. Ez a verzió nem jött be, mivel nem tudták alátámasztani. Tarafás tudta, hogy mennie kell, de addig kitartott, amíg ki nem csikarta a kormányból, hogy mégiscsak jól működik a felügyelet. A látszat kedvéért persze valami nemzetközileg elismert egyetemi tanárt tettek a helyére pártkötődés nélkül. De csodák csodája eltelt 1 év és az öreg tanár lemondott és jött egy pártember.

Dezsőjóska 2010.03.03. 15:38:13

@Dezsőjóska: Nem vitatom persze, hogy tarafás is pártember volt, csak azt mondom, hogy a módszerek felettébb belterjesek.

eroica · http://fideszfigyelo.blog.hu 2010.03.03. 16:17:10

@Dezsőjóska: Ha jól tudom Szász Károly 'megbízhatósága' melletti egyik fő érv az volt, hogy Lévai Anikó osztálytársa volt. De örülnék, ha valaki erről tudna adni plusz infót.

AutosVilli 2010.03.04. 18:41:54

@eszkep: Nem akartam ezt írni de kiprovokálod belőlem, akkor helyesen: Ez a tapló paraszt minek szól bele olyanba amihez egyáltalán nem ért.Maradhatott volna a focinál al-fel-csöcsön vagy hol.


süti beállítások módosítása