Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Azt a 7 százalékát!

2009.11.12. 21:38 - Fidelio

Címkék: gazdaság orbán varga mihály matolcsy györgy

A Fidesz, mintha ragaszkodna a 7 százalékhoz. '98-ban ekkora gazdaaági növekedést ígértek. Az nem jött be, de gyenge lábakon áll a 2010-es 7 százalékos költségvetési hiánnyal való riogatás is.

A 4cast nemzetközi piacelemző cég szerint ugyanis: a 2010-es költségvetési hiány csak akkor lépheti át a GDP 7%-át, ha a Fidesz szándékosan tesz ennek érdekében.  Továbbá: a strukturális reformok részletezése nélkül a 7% feletti költségvetési hiányról szóló ellenzéki megnyilvánulások csak a választási kampány részét képezik.  Nézzük mit gondol az elemzés:

Hosszú ideig fekete lyukként tekinthettünk a Fidesz gazdaságpolitikai terveire, ám az utóbbi időben egyre több részletet árulnak el a jövő évi választásokon várhatóan győzedelmeskedő párt illetékesei - írja kommentárjában a 4Cast elemzője.

A 4Cast közgazdásza idézi Matolcsy György ma elhangzott mondatait, miszerint jelenleg három adócsökkentési terven gondolkodik az ellenzéki párt, és a végső döntés a globális gazdasági fejleményektől és a jövő évi költségvetéstől függ. Ambrus Gábor ennek kapcsán megjegyzi, hogy a tervek megvalósíthatóságában legalább ilyen mértékben játszik fontos szerepet a Nemzetközi Valutaalap. Ambrus szerint ilyen feltételek kimondása mellett könnyű visszalépni az adóreformról szóló tervektől és még csak nem is hibáztathatják majd a pártot.

Ambrus Gábor szerint a jövő évi kilátások nem indokolják a büdzsé olyan mértékű túllövését, mint amiről a Fidesz politikusai beszélnek. Mint ismeretes, Matolcsy György az MGYOSZ mai rendezvényén úgy fogalmazott, hogy egy 7.3-7.5%-os GDP-arányos költségvetési deficit fenyeget jövőre. A 4Cast szakértője szerint is valószínű a 2010-re tervezett 3.8%-os hiánycél túllövése, azonban - nagyobb kiadási és bevételi átstrukturálás hiányában- a deficit legfeljebb 4.5-5%-ig emelkedhet jövőre.

A 4Cast elemzőjének meglátása szerint a 7% feletti költségvetési hiány hangsúlyozása egyrészt azt célt szolgálja, hogy a következő kormány adócsökkentést hajtson végre és/vagy mellőzze a Bajnai-kormány néhány költségvetési bevétel oldali intézkedését és/vagy néhány 2011-ben esedékes kiadási tételt előre hozhasson. A magas hiányt másrészt azért is hangoztathatják az ellenzéki politikusok, hogy utóbb a jelenleg hivatalban lévő kormányt lehessen hibáztatni - fűzi hozzá Ambrus, aki ugyanakkor megjegyzi: a magyar költségvetés helyzete nem túl rózsás. Főként a bevételi oldalon történő elmaradás következtében már idén 0.3-0.5%-kal magasabb lehet a tényleges hiány a célnál - magyarázza az elemző, aki nem gondolja, hogy 7% fölé emelkedhetne jövőre a deficit.

Meglátásunk szerint a 2010-es költségvetési hiány csak akkor lépheti át a GDP 7%-át, ha a Fidesz szándékosan tesz ennek érdekében - írja Ambrus Gábor, aki szerint amennyiben a magasabb hiányt sikerül elfogadtatni a Nemzetközi Valutaalappal strukturális reformokért cserében, akkor a piacok nem fogják ellenezni. A strukturális reformok részletezése nélkül a 7% feletti költségvetési hiányról szóló ellenzéki megnyilvánulások csak a választási kampány részét képezik - vonja le a következtetést Ambrus Gábor.

Hogyan vélekedik a Fidesz a 2010-es büdzséről?

A Fidesz elnökének korábbi kijelentésével egybecseng Matolcsy Györgynek, a Fidesz gazdaságpolitikusának ma tett nyilatkozata. A korábbi gazdasági miniszter az MGYOSZ csúcstalálkozóján úgy fogalmazott, hogy 7.3-7.5% körüli államháztartási hiány fenyeget jövőre. Indoklása szerint a hiányt növelő tételek (1300-1400 milliárd forintra becsli) benne vannak a rendszerben, és a magasabb deficit nem azt jelenti, hogy az új kormány többet akar adni.

(a portfolió összefoglalójának szerkesztett változata).

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr121521273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eroica · http://fideszfigyelo.blog.hu 2009.11.17. 17:05:45

Itt sincs baj, a külföldi elemzők csak blöffnek tartják a Fidesz 7%-át. A londoni és prágai székhelyű, Közép-Kelet-Európára szakosodott Wood & Co. befektetési társaság szerint:
"a Fidesz által a 7-7,5 százalékos GDP-arányos jövő évi államháztartási hiány kockázatáról megfogalmazott erőteljes vádak elsősorban a párt kampánytaktikájának részét képezik"

fidélio 2009.11.20. 19:40:22

@eroica: Hír a portfolióról:
Hét százalék feletti GDP-arányos költségvetési hiányt akar a Fidesz, vagyis nem is akar, hanem lesz az ennyi nélküle is, pontosabban az is csak úgy, hogy mindenféle egyedi tételeket számolna el a büdzsében, hogy tiszta lappal indulhasson - nagyjából így "foglalható össze" az a zűrzavar, amit az utóbbi napokban a jövő kormánypártja kerekített.

A tisztánlátás azért is nehéz, mert egyrészt a költségvetési elszámolási rendszerek - különösen a magyar "sajátosságokkal" megspékelve - ritka furcsa szerzetek, a Fidesz valódi programjáról pedig nem tudunk semmit. Az alábbiakban rendszerezzük kissé ismereteinket, hátha tisztábban látunk utána.
www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=124570

Frank'Leó 2009.11.20. 22:53:45

Megyó a száz nap után büszkén hirdette, hogy 100% (mármint a balfék ígértek teljesítésében).
Utólag nézve, majdnem összejött, már 80% az államadósság (a GDP-hez képest.)
De a fiúk a következő években lehet, hogy összehozzák a 100%-ot!


süti beállítások módosítása