Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Hét a Magyar hazugság

2009.07.16. 20:37 - eroica

http://www.narancs.hu/images/keptar/cimlap_200348.jpgA jobboldali média már-már eposzi jelzőként próbálja kötni kormánypolitikusokhoz az off-shore és adócsaló jelzőt. A recept a fideszes EP-kampány szempontjából bevált, komolyabb helyreigazításokra csak most a választás után került sor. Nem semmi azonban, hogy milyen súlyos állításokat nem tudott igazolni a Magyar Nemzet. Bár azután, hogy csak 2002-2003-ban 67 sajtópert buktak el kormánypolitikusokkal szemben nem lehet csodálkozni (Ennek a számnak kevesebb, mint negyedét nyerték meg, azokat is jelentős részben formai okok miatt). Ezekről a pereikről bővebben a Magyar Narancsban.

A mostani ügyről az index cikke:

"Helyreigazításra kötelezte a Magyar Nemzetet nem jogerős ítéletében a Fővárosi Bíróság. (Frissítés: Az ítéletet jogerősén helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla). A lapot Bajnai Gordon miniszterelnök perelte be, mert szerinte valótlanul állították, hogy adót csalt és a Wallis-csoport vezetőjeként több milliárd forinttal megkárosította az államot. A bíróság a bizonyítékok alapján a miniszterelnöknek adott igazat.

Valótlanul állította a Magyar Nemzet, hogy Bajnai Gordon kormányfő nem fizetett adót ciprusi cégétől kapott jövedelme után, ahogy az is valótlan állítás, hogy irányításával a Wallis-csoport több milliárd forinttal károsította meg a költségvetést, állapította meg nem jogerős, elsőfokú ítéletében a Fővárosi Bíróság. A kormányfő azért kezdeményezett sajtópert a Magyar Nemzet ellen, mert a napilap két cikkében összesen hét, Bajnai szerint hamis állítást fogalmazott meg a kormányfő korábbi üzleti tevékenységével kapcsolatban. A bíróság mind a hét vitatott pontban a kormányfőnek adott igazat.

Az ítélet szerint a Magyar Nemzet hamisan állította, hogy Bajnai ciprusi cége, a WEMS tulajdonosi köre ismeretlen, hiszen a volt és jelenlegi tulajdonosok adatait a ciprusi cégnyilvántartás adataiból bárki máig lekérheti. Az sem igaz, hogy Bajnai a WEMS-től származó jövedelme után nem fizetett adót.

A kormányszóvivői iroda közleménye szerint a bíróság Bajnai adóbevallásai és adófolyószámla-egyenlege alapján megállapította, hogy az innen származó jövedelme után több mint 54 millió forint adót fizetett meg az államnak, azaz nem kerülte ki a vonatkozó adószabályokat.

Az ítélet szerint hamis a Magyar Nemzet 2009. május 25-i számában közölt cikk azon állítása is, miszerint a Bajnai Gordon vezette Wallis-csoport több milliárdos kárt okozott a magyar költségvetésnek. A bíróság megállapította, hogy sem Bajnai Gordon, sem a Wallis-csoport nem okozott kárt az államkasszának.

A bíróság helyreigazításra kötelezte a Magyar Nemzetet. Az ítélet nem jogerős." (Bár az alapján, hogy semmi érdemi bizonyítékuk nem volt nem hiszem, hogy ez változna).

Hasonlóan nem sikerült a Heti Válasznak sem, elsőfokon, néhány Kóka Jánossal szembeni állítást igazolnia: "a hetilap köteles helyreigazítani azt az általa keltett látszatot, hogy Kóka Jánosnak bármiféle gazdasági tevékenysége lenne Cipruson. A hetilapnak azt is közölnie kell, hogy Kóka János a magyar állammal semmiféle ingatlan adás-vételi ügyletet nem bonyolított, különösen nem irreális áron. A közlemény kitér arra is, hogy hasonló állítások miatt korábban már a Magyar Nemzet is helyreigazításra kényszerült." (HVG.HU)

Bár valószínúleg etikusabb lenne, de mivel nem kötelező megjelentetni, az ítéletekről nem lehet olvasni sem a Magyar Nemzet sem a Hetiválasz honlapján.

 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr531250146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2009.07.18. 00:15:19

Nem értem miért jó ez a hangulatkeltés. Legyen az bármelyik oldalról is. Bedobnak a köztudatba egy fogalmat, kreálnak belőle egy szitokszót és elkezdik járatni. Rövid távon lehet, hogy hasznos, de hosszú távon nem biztos. Nem biztos, hogy a fidesznek jól jön, hogy a választások előtt tömegével jelennek meg a helyreigazítási perek. Mert nem biztos, hogy jó olyankor hiteltelenné válni, amikor fokozódik a figyelem.
Bár tudom, most nyár van, senki nem figyel az ilyen helyreigazításokra, de nem hiszem, hogy ez volt az utolsó.

eroica · http://fideszfigyelo.blog.hu 2009.07.19. 09:13:50

@ReWriter: Szerintem is veszélyes dolog ez. Az ilyen primitív-aggresszív hangnem ágyaz(ott) meg a Jobbiknak. És ebben a végén a Jobbik tud a legmesszebb menni, mert a Fidesz csak "elszámoltatást" tud törvényesen ígérni, a Jobbik meg minden aggály nélkül beígéri, hogy börtönbe rakja Gyurcsányt. A Fidesz mégsem ígérhet a bírósági ítéletek helyett "népítéletet", pedig sok szavazóban erre teremtik meg az igényt.


süti beállítások módosítása