Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Orbán mint országkockázat - a S&P hitelminősítő figyelmeztetése

2009.07.04. 01:06 - eroica

Címkék: gazdaság orbán

http://risingpowers.foreignpolicyblogs.com/files/2009/06/fpastandard_poors_0320.jpgA Standard and Poor's elemzője Magyarországról nyilatkozott a Bloomberg piaci hírügynökségnek. Erre érdemes odafigyelni, hiszen a nyugati pénzvilág döntően aszerint vélekedik egy-egy országról, hogy mit mond a három nagy hitelminősítő intézet. De a válság kezdete óta a Fidesz politikusai is gyakran idézték ezeket az intézeteket: hogy a magyar emberek is tudják, mi a hiteles, szakmai álláspont a magyarországi helyzetről.

A pénteki Bloomberg híradás címe nem túl biztató: Magyarország (hitel)minősítésének kilátásai továbbra is negatívak.
 
Elsőként  a Bajnai-kormány tevékenységéről olvashatunk "Biztató fejlemények" címszóval. Az elemző megemlíti, hogy március óta az ország kockázati felára 6,38%-ról 3,47%-ra csökkent. Az országgyűlés pedig hétfőn elfogadta a 2010-es adócsomagot is, ami további jó irányú lépés.
Az elemző, Kai Stukenbrock ennek ellenére figyelmeztet a veszélyekre - Orbán Viktor közelmúltbeli interjúja kapcsán. A Fidesz vezetője a Nemzetközi Valutaalappal való hitelszerződés meghosszabbításakor megemelné az abban rögzített államháztartási hiányt, ami további eladósodáshoz vezetne. Az elemző szerint Orbán szavai - a mostani törékeny piaci környezetben - alááshatná a befektetők Magyarországgal kapcsolatban éppen éledező bizalmát.
Stukenbrock a nyilatkozat végén nemcsak a veszély lehetőségére figyelmetetett. Az S&P konkrétan tovább rontaná a magyar hitelbesorolást, ha a következő kormány növelné az államháztartási hiányt.
 
Mi, hazai bloggerek már nem is figyelmeztetünk senkit.
 
Kérünk, Téged, Vikturunk, ne rontsd el további nyilatkozatokkal, ne növeld meg az ország kockázati felárát. Mert ha újra nőnek a kamatok, miből tudjátok élénkíteni a gazdaságot? Hisz' azt épp a kamatok csökkenéséből tervezitek.

 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr881225622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

6.Lenin 2009.07.04. 20:36:36

Én is kérlek _Drága Viktor,ne rontsd el ezt a 2002-óta felépitett gyönyörű,virágzó országot.
Még a végén nem rád fogunk szavazni,pedig már mindenki-még a kommancsok is -reszketve várják az időpontot,hogy Neked dobják az x-et.
Elég volt a jólétből,a magyar nép szenvedni szeret,Téged akarunk!!!!

kuruckergeto 2009.07.05. 00:00:16

Az a baj, hogy ez a Viktor gyerek tényleg elhitette a zemberekkel, hogy Ő a megváltó, sokan rászavaznak de ha majd ő lesz a miniszterelnök, továbbra is tojik nagy ívben a magyarországi magyarokra, első dolga az lesz hogy mivel kápráztassa el a Romániában és Ukrajnában élő magyarokat!
Semmivel se lesz jobb az élet mint Bajnai alatt, sőt ha megvalósítja azt amit ígér akkor a költségvetés még rosszabb helyzetbe kerül!

mig8 (törölt) 2009.07.05. 08:41:55

@kuruckergeto:

Ezt a megváltós dolgot nem hiszem. Sokkal inkább azt, hogy a baloldal viselkedett nagyon impotensen GYF alatt. Amit most a Bajnai csinál, az sokkal rokonszenvesebb.

Az alapvető probléma az szerintem, hogy nem volt őszinte szembenézés se a rendszerváltás után, se most, a válsággal. Így aztán a várakozások messze állnak a lehetőségektől. És mivel a politikusok adják a lovat a várakozások alá, nehéz is lesz közelebb kerülni a lehetőségekhez.

Egyébként azt túlzásnak érzem, hogy Orbán országkockázati tényező lenne. Egyetlen politikust sem értékelnék ilyen sokra amig ellenzékben csücsül. Orbán modta, hogy a 2010-es választások továbbra sem lefutott, el tudják veszíteni.

@eroica:

A hétvégén beszélgettem egy ismerősömmel, aki felhívta a figyelmemet a Fidesz gazdasági követelései közötti ellentmondásokra. (pl "Hitelből ne finanszírozzon az állam jóléti kiadásokat" kontra "Csökkentsük az adókat"). Ezt a vonalat is jó lenne kivasézni.

6.Lenin 2009.07.05. 20:06:08

@kuruckergeto:

"Semmivel se lesz jobb az élet mint Bajnai alatt, sőt ha megvalósítja azt amit ígér akkor a költségvetés még rosszabb helyzetbe kerül!"

Ez a szöveg a kedvencem.
Csak egyet nem sikerült még megfejtenem,kinek szól?

Saját magad szándékozol megnyugtatni?Vagy másoknak szánod?

Ha másoknak szánod,csúnya bizonyitványt állitasz ki magadról.


süti beállítások módosítása