Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Tarlós kapcsán komolyabb dolgokról

2009.06.21. 14:46 - eroica

Címkék: tarlós istván polgári kultúra szebb jövőt

https://m.blog.hu/ho/holdrablo/image/2009_junius/tarlos_istvan.jpgTarlós István az elmúlt héten ismét hallatott magáról. Vasárnap egy rendezvényen Fritz Tamásék ismét követelték az előrehozott választásokat, ami most már a Fidesznek sem érdeke, hiszen hadd lapátolja el a Bajnai-kormány a válság nagyját. A rend kedvéért azért volt ott egy szónok a Fidesztől, nehogy a derék utcai csapatok elárvulva érezzék magukat. A nagyobb létszámúra tervezett rendezvény nem durrant nagyot, Tarlós beszéde sem törte át a médiumok ingerküszöbét.

Hétfőn szoclib fővárosi politikusok nemtetszésüknek adtak hangot, hogy Tarlós a beszédének a végén a "Szebb jövőt" köszöntést tartotta alkalmasnak, amit legutóbb a nyilasok használtak. Lett is némi sajtó-csatározás a dologból.

Ha Tarlós ezért használta a a nyilas kifejezést, akkor ügyes, bár nem vall jó ízlésre. Ha nem, akkor simán hiányos a műveltsége. Távolról ez a kérdés nem dönthető el.

Ellenben Tarlós nyílt levelében visszatámadott. Szerinte ez a kívánság ugyanis szerepel Franciaország nemzeti himnuszában is, és ez alapján le lehetne nácizni az egész francia nemzetet. A dologban két hiba is van.

Legelőször is a francia himnuszban a Marseillaise-ben nincsen benne a "szebb jövőt" (még a jövő szó sem). Mindössze az egyik magyar fordításban (és ott sem köszöntésképpen). Talós István, bár mérnök, nem egy precíz ember, és tud nagy ostobaságokat mondani. Igaz, ez nem újdonság.http://www.csantaver.eu/nonap/szabadsag_vezeti_a_nepet.jpg

Delacroix:

A szabadság vezeti a népét

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A másik hibát Tarlósnál komolyabb emberek is elkövetik. Úgy tesznek, mintha a szerencsétlen szavakkal lenne baj. Nyugodtan énekelhetnének a Marseillaise-ben a szebb jövőről, hiszen Franciaországban az ő fasisztáik (a kollaboránsok) ezt nem járatták le. Ahogy például Indiában használják a horogkereszt alakú jelképet, mert náluk ez valamiféle vallási szimbólum. És ugyanígy Magyarországon nem illik használni az Árpád-sávos zászlót sem (noha az is több évszázada létezik), mert legutóbb azt a nyilasok használják, s ehhez hazánk nagy romlása kötődik.

Az igazi baj, hogy Orbán Viktor sem zavartatta magát egy csöppet sem, amikor a beszéde közben sokan Árpád-sávos zászlót lengettek. Talán majd ezután, hogy a Jobbik komoly vetélytárssá vált a szavazatok megszerzésében.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr551198786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2009.06.21. 21:39:51

Azt hiszem eroica, elfogult vagy egy kissé.

Én nem hinném, hogy a Fidesznek sem érdeke az előrehozott választás. Ezért szerintem a kiindulási alapod rossz.

A másik, a "Szebb jövőt!". Ha a "homokos" kifejezést elég sokat használod egy bizonyos összefüggésben, a másodlagos jelentés könnyen fő értelemmé fog válni (sokak számára ez is eléggé megalázó). De azért még nyugodtan fogod használni akkor is, ha a gyereked kilépett a homokozóból - mindenféle visszás felhang nélkül.

Mondjuk inkább úgy, hogy megpróbálják sokan a jobboldalról a "szerecsent mosdatni".

Ettől függetlenül jó gondolat, hogy megpróbáltok időnként rávilágítani a jobboldal egyes hiányosságaira. Ugyan nem hiszem, hogy politikailag bárki is elfogulatlan tudna lenni, aki itt él és dolgozik, de azért jobb lenne, ha nem lógna ki ennyire a "lóláb", azaz, hogy melyik oldalt érzitek sajátotoknak.

eroica · http://fideszfigyelo.blog.hu 2009.06.22. 11:59:01

@mig8: Már ne haragudj, de a "nem hinném" az nem érv.

Én egy érvet írtam, hogy a Bajnai-kormány bevállal kemény intézkedéseket (lapátol), amit így nem kell a Fidesznek. (Ezek meghozatalakor tiltakozik a Fidesz, de többjüket nem állítaná vissza egyből. Azaz gazdaságilag kényelmesebb nekik így, hogy más hozza meg és nem ők).

eroica · http://fideszfigyelo.blog.hu 2009.06.22. 12:12:54

@mig8: Persze, hogy azt mondod a példádban, mert arra nincs szinonima, nem helyettesíthető mással. (Helyette pl.: "homokkal bevontnak" mondani a játszótéren a gyereket nagy röhej volna),

Elköszönésre azonban még lett volna néhány lehetőség. Ha nem tudna mást, szívesen ajánlok. :-)

Többletet a költségvetésbe! 2009.06.23. 01:37:52

Pontosítok: a "szebb jövőt" a leventék köszönése volt, a nyilasoké a "kitartás".
hu.wikipedia.org/wiki/Hungarizmus#A_hungarista_p.C3.A1rtok_.C3.A1ltal_haszn.C3.A1lt_jelk.C3.A9pek
index.hu/belfold/2009/06/15/tarlos_gardistakoszontessel_bucsuzott/
Azért nem egy súlycsoport a kettő, de a jobbik ezt is ultragázzá tette.

mig8 (törölt) 2009.06.23. 07:14:34

@eroica:

Jó, akkor mondok érvet is. A soraidból ki lehet olvasni azt az alapfeltevést, miszerint ha a Fidesz lenne hatalmon, akkor ugyanezt tenné. Nem tudom, hogy honnan vetted, de érdekelne.

Tudtommal a Fidesz a gazdaság helyrehozatalát nem így képzeli el, pontosabban a már megtett lépések többségével nem ért egyet.

Politikailag az sem állja meg a helyét, hogy nekik így lenne kényelmesebb, hisz ha valóban ezt tenné meg amúgy is, akkor számukra az lenne az érdek, hogy ők tegyék meg. A későbbiekben akkor ugyanis a gazdaság helyreállításával kapcsolatos érveik jelentős részét nem tudnák elmondani.

A példámról meg annyit, hogy lehet még sorolni hasonló példákat, szóval nem kellene kötekedned.

eroica · http://fideszfigyelo.blog.hu 2009.06.24. 00:12:39

@mig8: Hát, amíg nem mondanak konkrét dolgokat, addig én nem nagyon tudom elhinni nekik, hogy mást tennének. Pl.: Az jól hangzik, hogy egymillió-munkahelyet teremtünk, de illene elmondani, hogy konkrétan milyen eszközökkel.

eroica · http://fideszfigyelo.blog.hu 2009.06.24. 01:55:43

@mig8: Ha valaki egy baráti beszélgetésben a gyerekének vagy akárkijének a szebb jövőjéről beszél, ott nyilván nem kell rosszra gondolni. (Nem önmagukban az egyes szavakkal van gond, mint írtam a franciák is nyugodtan használhatnák). De köszöntésként alkalmazni nyilasok által is használt szöveget, az egy politikai fokkal erősebb.


süti beállítások módosítása