Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

A politika lopásain túl

2013.09.05. 22:03 - nyugis731

Haragszik itt mindenki: Orbánra, Gyurcsányra, Mesterházyra vagy Bajnaira, a multikra, bankokra, Trianonra vagy EU-ra.

Többségünkben nem szeretnénk, ha a jelen kormányzat kapna még négy évet. De igazából azt sem szeretnénk, ha valaki más jönne – legalábbis a meglévő választékból ne jöjjön.

Úgy vagyunk, mint egy kamasz, akinek arra kell a szülő továbbra is, hogy legyen kit utálni és mindenért hibáztatni. Nekünk bűnbak kell.

Simicska_udvozli.jpg
A lázas-zajos közéletünk mélyén van egy közös társadalmi közérzet, amely – mint egy axióma – meghatározza politikai vitáink irányait:

Ellopnak mindent. Ezért élünk rosszul.

Ilyen háttérrel a magyar politika is csak infantilis tud lenni. Arról szól: Nem igaz, hogy én loptam el, te voltál!

Az axióma első fele sommásan fogalmaz, de sajnos nem alap nélkül való. Aki még nem olvasta Debreczeni József „A politika fertője” című könyvét, pótolja be. Legyen elég itt a címet magyarázni. A szerző azért nem korrupcióról szól, mert az eufemizmus lenne arra, ahogy a politikai elit már jó ideje a saját maga által hozott törvények kijátszásával finanszírozza önmagát. És a közvetítők természetesen nem önzetlenül bonyolítanak. Debrecenit persze lehet elfogultnak tartani. De tudtommal nem akadt még senki, aki le merte volna írni, hogy Debreceni hazudik, és a Fertő nem létezik. Mindannyian tudjuk, hogy létezik.

A fülkeforradalom pedig ebben valóban forradalmat hozott. Már szégyenérzet nélkül hozzá lehet igazítani a törvényeket a lopási igényekhez. S máris nem hívják lopásnak azt, aminek a töredékéért a szocik még szégyellték magukat.

Az axióma második fele azonban téveszme. Nem, nem azért élünk rosszul, mert a gonoszok ellopják.

Számba kéne venni egyszer, hogy mennyit is lopnak. Tájékódásként tudható, hogy Simicska cégei, gyakran más cégekkel együtt több mint 300 milliárd értékben nyertek közbeszerzéseket 2010 óta. Igen nagy összeg, de a nemzeti össztermékhez képest azért kicsi (az ország egy éves GDP-jének bő 1%-a). Ennyit még kibírnánk. De a helyzet rosszabb.

A politika Fertője ugyanis döntően nem azzal tesz tönkre bennünket, mert hiányzik az ellopott pénz. Sokkal inkább azzal, hogy eltorzít minden gazdasági döntést. De még ez sem a legfontosabb. Az igazi ár, amit fizetünk ezért a közbizalom összeomlása, s ezzel a demokratikus diskurzus ellehetetlenülése.

Bizalom és diskurzus. A választópolgárnak természetesen se hozzáértése, se ráérő ideje nincs makrogazdasági elemzések olvasásához – se nálunk, se másutt. De egy normális országban azért akadnak köztiszteletben álló kompetens és független újságírók, akik megírják, ha egy politikus túl nagy hülyeséget mond. Vannak köztiszteletben álló független elemző műhelyek, amelyek segítik a független sajtó tájékozódását. Nálunk csak a politikai ellenfélről mondják hogy hazudik – valószínűleg akkor is, ha igazat mond. Így aztán a magyar politikában esélye sincs az igaz szónak: Ugyan honnan tudná Mari néni, hogy pont az az igaz szó, és nem a másik?

Nem az ellopott pénz hiányzik igazán. Az visz csődbe minket, hogy az igaz szónak már nincs hitele, csak a „rezsicsökkentés” típusú jövőfelélő demagógiának. És az a jövő már elérkezett. Még ilyenebb jövő vár ránk, ha így folytatjuk. Ha az ellenzék sem meri egyenesen megmondani, hogy a rezsicsökkentés aljas hazugság. Ha a „rezsicsökkentést, de jobban” típusú gyengus dumával szeretne szembemenni a nála gátlástalanabb hazugokkal.

Rossz körben vagyunk: azt hisszük, hogy alapvetően az ellopott pénz hiányzik, s ezért azt várjuk a következő kormánytól, hogy hagyja abba a lopást, és adja ki a jussunk végre. S mivel valójában nincs mód egy lépésben kielégíteni az összes jogosnak gondolt igényt, folytatólagosan abban él a magyar politika, hogy esélye sincs az igaz szónak. Kénytelen tovább hazudni és persze lopni is, hisz nem kérheti az őt hazug tolvajnak tartó társadalomtól a megfelelő szintű finanszírozást. Vagy lehet szerényen, szelíden kudarcot vallani.

Ki lehet lépni a hibás körből? Annyi kell, hogy megértsük sokan, hol a hiba az axiómában...

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr285497127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.06. 01:06:29

"Nem az ellopott pénz hiányzik igazán"

De az IS hiányzik. De legfőképp az emberek pozitív szemlélete az, ami nincs meg.

Vannak helyek, ahol ha a politikus lop, lemondatják.
Vannak helyek, ahol ha a politikus lop, elítélik.
Vannak helyek, ahol ha a politikus lop, kivégzik.

Nálunk elég sokat újraválasztanak.

toportyánzsóti 2013.09.06. 08:17:08

Sokszorosáról van szó,kár volt belevágnod ha ennyire rosszak a számaid,csak magadat égeted szénné.

Makkasz 2013.09.06. 16:01:07

Valoban, a korrupcio dontestorzito hatasai a legkarosabbak.

A jol mukodo ceg lepusztul, a versenykeptelen viragzik.

Ertelmetlen beruhazasok szuletnek (volgyhid, M6 alagut...).

A torvenyhozast alarendeltek a lopasnak (trafik), ez egyebkent uj.

De azert van itt mas is. Ami nem korrupcio, az attol meg lehet lopas, es jelentos mertekben okozoja a valsagunknak.

Amit orban emlekmueptitesre, stadionra kolt.
A sajat csapatuk finanszirozasara kivetett extra adok, amit mindenki megfizet (egesz pontosan az a szerencsetlen mindenkit eltarto 1,8 millio aki vallalkozasban dolgozik), MVM, csekk, trafik.

A lopas hatekonysaga megkoveteli a centralizaciot a donteshozatalban, orban ennek mestere. Ennek eredmenye a kontraszelekcio fidesz kaderek kozott, a buta, sokszor nem is orbi szandekanak megfelelo elvtelen kiszolgalo vegrehajtas.

Bizony, ezt is a hatalom es a lopasi vagy generalja.

meg egy indirekt hatas. igaz, hogy a hatalomban maradas penzugyi erdek, de mara leterdekke valt. pont a fidesz altal bevezetett jogszabalyok lehetoseget adnak arra, hogy visszamenoleges torvenykezessel rettenetesen rafaragjanak a csalok. Sok foldberlethez jutott, trafikos, politikus kerul bajba, ha a fidesz nem nyer. Ezert aztan alkotmany, valasztasi torveny, sarkalatos jogszabalyok kelleneke, es meg kell hagyni a lehetoseget a kulfoldi szavazatok manipulalasanak.

Bizony, a nagy lopas a legfobb okozoja a karoknak.

A valasztok fajdalmat osztogatassal, szavazatvasarlassal kell enyhiteni, igy a szent tehen nyugdijasok vagy az ostoba devizahitelesek megvasarlasa, es ezzel a keves ertekteremto agyonnyomasa kotelezo. Ez egy halalos spiral.

A kontraszelektalt szolgalo barmok szakmai tudasa iskolaigazgatokent, allamtitkartkent nagy gondokat okoz.

ha valami, nbem lopasi szandekkal vezerelt baromsagot, gond okozot akarnek elore venni, johetne a kotelezo ovoda es a 8-16 oras iskolaban tartozkodas, a rendorok meg az erkolcsora, de valojaban ezek nem okozoi a valsagnak, csak a szabadsag megszallotjainak, gondolkodni kepeseknek szimpla orrbaverese.

panelburzsuj 2013.09.06. 17:18:11

@Makkasz:

"Sok (x, y, z) kerul bajba, ha a fidesz nem nyer."

Leginkább azért, mert már a kétharmadot is ez a várakozás szülte.

De akkor még csak komcsibilincselést akartak látni a t. választók.

Most má mindegy - csak lássuk ...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.09.06. 17:19:59

Ellopnak mindent, mert a magyar nép hagyja.
A magyar nép hagyja, mert itt mindenki lop.
Itt mindenki lop, ezért élünk rosszul.

doktorötker 2013.09.06. 17:45:13

A politika lopásain túl...jó lenne egyszer azt is megvizsgálni, hogy mi magunk..az állampolgárok vajon mennyit lopunk ? Például, hogy leadózzuk-e az összes jövedelmünket az utolsó forintig...az orvosok a hálapénzt, a fodrászok és a taxisok a borravalót...a zöldségesek és egyéb számlát nem adó kollégák az összbevételt...De jó lenne azt is megvizsgálni, hogy ha vállalkozók vagyunk, bejelentjük-e tisztességesen minden alkalmazottunkat , vagy csak a minimálbérre a többit meg zsebbe adjuk ( jóformán nem ismerek olyankis és közép vállalkozót aki a valódi fizetésre jelentené be a dolgozóit ) ...De jó lenne azt is megvizsgálni, hogy ha kisvállalkozók vagyunk, adunk-e számlát mindig minden szolgáltatásról...Igénybe vesszük-e a feketepiaci munkát, ha épitkezünk örülünk-e ha a romániai erdély munkásnak kevesebbet kell fizetni...Vajon mennyi kieső adóbevétel mindez ? És mindeközben makulatlanságunk teljes tudatában szidjuk a politikusainkat...amivel mindannyian egyetértünk, de a lopás sajnos az egész országra jellemző...tisztelet a ( néhány ) kivételnek...

panelburzsuj 2013.09.06. 17:57:33

@doktorötker:

Ez mind súlyos igazság - van azonban mégis egy kardinális különbség.

A sok-sok kisebb-nagyobb "privát" tolvaj nem hoz a többiekre kötelező magatartási szabályokat. Amiket aztán rendőr-ügyész-bíróig bezárólag leverhet rajtad.

A politikust viszont pont erre tartjuk. Hogy a "köz" nevében kötelezzen erre-arra-amarra. Vagy adjon felmentést.

Egy fütyimarkolászó tanítónőt a lincselők elől kéne kimenteni.

A tolvaj politikus meg fényben fürdik - ugyanolyan aljasságért.

doktorötker 2013.09.06. 18:30:49

@panelburzsuj:
más országok állampolgárai pontosan ugyanúgy utálják és tolvajnak tartják a politikusainkat mint mi...a megválasztás után már rövid idővel a legtöbb népszerűtlen lesz ( ld. Obama, , Hollande, Cameron...egyiket sem kedvelik már ) . De ettől még az amerikai, francia, angol állampolgárok nem szegik meg a törvényeket, legalábbis nem olyan hihetetlen nagy mértékben mint mi itt...És ezzel együtt, hogy lopunk csalunk ahol lehet, gyűlölködünk a politikusok - de ami nagyobb baj : egymás ellen...Ahelyett, hogy egy kicsit magunkba néznénk...

panelburzsuj 2013.09.06. 18:42:36

@doktorötker:

"más országok állampolgárai pontosan ugyanúgy utálják és tolvajnak tartják"

Ezektől az "ugyanúgyoktól" óvakodni szoktam.

Vagy várjuk ki az Obama-lányok lagziját? És majd tuti meg fogom látni, hogy debizony, ugyanúgy?

tükörfúró 2013.09.06. 18:59:37

Elloptak mindent, de ez nem összegszerű, nem -csak- a pénzt lopták, valami mást.
Valami hiányzik ott, ahol ide jutottunk, ide juthattunk, erkölcsi és gazdasági értelemben is.
Mára már a bűnök és közhazugságok olyan hálója szorít, talán nincs is kitörés, ezért lop mindenki, a kis lopások legitimálják a nagyobbakat, norma az abnomrális, a korrupció és hazugságalapú áldemokrácia, a folytonos csodavárással fékentartott gyáva düh és irányítható frusztrált butaság.

Blogger Géza 2013.09.06. 19:30:50

Várom a levezetést, hogy mitől lopás az, ha egy olyan cég nyer egy közbeszerzésen, amelyben Simicska Lajosnak érdekeltsége van. Akkor is lopás volt, ha 2010 előtt nyert? És miért nem lopás, ha helyette Gipsz Jakabnak van benne érdekeltsége?

Nektek tényleg egy ellenségkép kell...

"Ha az ellenzék sem meri egyenesen megmondani, hogy a rezsicsökkentés aljas hazugság. " Nos, az ellenzék ezt mondja, a lakosság meg érzékeli, hogy nem hazugság. Ergo rájön, hogy itt az ellenzék hazudik. És levonja a konzekvenciákat.

tükörfúró 2013.09.06. 20:15:49

@Blogger Géza: Minden hazugság sajátja, hogy eleinte kényelmesebb pillanatnyilag látszólag előnyösebb mint az igazság. Aztán egyre nagyobb és nagyobb hazugságokkal kell elfedni a valóságot, amignem eljön a pont, amikor az egész összedől. Részben az a bizonyos multrendszer is efféle hazugság volt, 40évig tartott, amig már nem lehetett fenntaratni a kollektiv fél világra kiterjedő agymosást és félelmet.
Megleht, hogy a számla ma kevesebb, de nálunk már 1hónapon belül 3x volt áramszünet, nem pár mp hanem negyed-félórás, ilyenre 90óta nem emléxik senki. És nem alsósemmifalva szántó, hanem bp közepe.
Valahol előbbutóbb minden ámítás és csalás visszaüt, ez az amit kevesen fognak fel, ezért megy az orszgá egyre lejjebb és lejjebb, minden szempontbol, gazdaságilag, morálisan, versenyképesség szempontjából, stb,stb,stb.

Blogger Géza 2013.09.06. 20:28:36

@tükörfúró: " negyed-félórás," Ez tiszta pszichológia, nyilván volt korábban is ekkora áramszünet, csak épp akkor nem akartad azt rákenni a rezsicsökkentésre, amely nyilván nem okozott áramszünetet (azt ugye te sem akarod mondani, hogy ilyen rövid idő alatt lerohadt a hálózat?), ezért egyszerűen törlődött az emlékeidből.

Amúgy sok más mellett ez is egy olyan terület, ahol aztán Európa maradék része is elkezdi követni a magyar utat, már Barroso is pedzegeti, hogy egyes helyeken aránytalanul drága az energia Európában...

doktorötker 2013.09.06. 20:32:18

@tükörfúró:
nálunk is szokott lenni áramszünet...( Budapest XII. )..negyed-félórás, néha több...évek óta ...( szóval a rezsicsökkentés előtt is volt )..Ilyenkor én betelefonálok az ELMÜ Ügyfélszolgálatra és ott elmondják, hogy a kerület melyik utcájában vágott el egy munkagép egy áramvezetéket...esetleg villám csapott egy trafóba...Szóval áramszünet esetén javaslom az ELMÜ Ügyfélszolgálat felhivását... nem kell rögtön bojkottra, vagy a fejlesztések hiányára gondolni..::-))

panelburzsuj 2013.09.06. 20:32:22

@Blogger Géza:

Már a Barozó is?

Hát hányágyas volt az az elhíresült koleszszoba?

Blogger Géza 2013.09.06. 20:40:32

@panelburzsuj: Igen, ez jellemző, kb egy koleszszobáig terjed a gondolkodásotok. A primitív elme mindent egy dologból akar levezetni - ezért nem érti meg a világot. Mintha az energia árát bármiféle koleszszoba határozná meg...

Blogger Géza 2013.09.06. 20:42:03

@doktorötker: Á, ez nem jó, akkor hogy szidná Orbán Viktort vagy Fideszt? Látszik, hogy ez az egyetlen öröme...

panelburzsuj 2013.09.06. 20:49:23

@Blogger Géza:

Mintha egy fricska monográfia lenne.

Nem győzöd a melót, Géza, csak vakon és vadul pazarlod a lőszert.

Makkasz 2013.09.06. 21:07:49

@panelburzsuj: Szerintem nem a korrupt szocik bebörtönzésének igénye miatt váltották le mszp-t. Sokkal inkább tehetetlen politizálásuk, elvtelen, egymásnak ellentmondó cselekedeteik és bukott (fidesz által aztán folytatott) gazdaságpolitikájuk miatt.

Ma viszont az emberek cinikus, gátlástalan, látható szembeköpése, a kedvezményezettek ordenáré, mástól direktbe lopott gazdagodása (trafik, stadion) bosszúért kiált. Nem véletlen a megerősített TEK, a létrehozott parlamentőrség.

Például nem hiszem, hogy a legnagyobb korrupciós csatornák, MVM, köztévé, MÁV, építési közbeszerzések miatt kivánnának bosszút az emberek. A soha föld közelében nem járt máshonnan jött földbirtokos, a 0 értéket teremtő trafikos, a frissen kinevezett fideszes iskolaigazgató, osztályvezető, stb. verik ki a biztosítékot.

Hátországot értékteremtéssel is létrehozhatott volna a fidesz, ehelyett az egyszerű ellop-odaadot választotta.

panelburzsuj 2013.09.06. 21:49:26

@Makkasz:

Te nem itt élsz - talán kevésbé érzekeled a sokféle apró sérelemből, csalódásból, tehetetlenségből egymásra torlódó bosszúvágyak mindennapi villódzásait. És nem tegnap kezdett sűrűsödni az ájer - de még csak nem is 3-4 éve ...

Nem azt állítom, hogy a "baloldal" menesztésében a megtorlás vágya lett volna legfőbb motívum. Azt viszont igen, hogy a "nyócévkampány" hangneme, az "elszámoltatás" folyamatos lóbálása igenis komoly tényező volt a leváltás hevességében és arányában.

"Igazságot" vártak a zemberek: és nokiáskamionokat kaptak.

Makkasz 2013.09.06. 22:05:30

@panelburzsuj: Biztos nem egy közegben mozgunk. A választáskor Moon éltem. Sok száz emberrel volt folyamatos direkt kontaktusom (jobboldaliakkal is, fideszesekkel is, pl tusványoson rendszeresen). Fidesz nyerése után szurkoltam nekik, mikor már az első napokban megszavazták az egyszerűsített állampolgárságot, hogy minden úgy sikerüljön.

Tehát ebben a baráti, ismerettségi körben ismerek sok olyat aki elitéte az mszp-s bűnözést, de a váltás igényét valamennyien egy a válságból kivezető programban látták, nem a bosszúban.

Lehet azért, mert ismerőseim mind tudták, 2008-ig 30%-át kellett korrupciós pénzeknek fidesznek adni, az általuk nyert EU válaszátsok után 50%-ot.

Ahhoz vaksg kellett, nem látni hogy az EU-s programok kedveményezettjei, az önkormányzatok nélkül (valamennyi fidesz kézben, heti beszámoltatással Budaörsön Smicskánál) bármilyen projekt és korrupció megvalósulhatott.

Pont ott csapott le fideszség (ügyészség), ahol politikai egyezség hiányában fityisz imaradt az osztásból.

Lehet ezért nem hallottam senkitől, hogy bosszúból mennek fideszre szavazni, hogy börtönbe kerüljenek korrupt mszp-sek.

Ezt valahogy csak félrevezetett, egyszerű vérfideszesek vagy rendszerváltozás vesztesei esetén tudom elképzelni.

A tévedés lehetőségét fenntartom, baráti köröm lehet nem reprezántálja jól a társadalmat.

panelburzsuj 2013.09.06. 22:38:12

@Makkasz:

Jól gyanítod - a napi "mozgáskörletünk" nagyon, de nagyon más.

Megbízhatóan süllyedő, de még nem teljesen lepukkant "vidéken" élek, és közmunkások, falusi polgik, kisvárosi potentátok között forgolódok - már amikor kimozdulok...

Az egész országban, sőt egyre inkább azon túl is szétszóródott hajdani iskola-, munka- és lakótársak - meg a már felnőtt gyerekeik - a másik "referenciatársaság", akikkel privát eszmét is cserélek olykor.

Nem állítom, hogy mind "vesztesek" lennének. Mégis roppant kevesen vannak azok, akik ne nyűgösködnének, a nyűgeik okait pedig ne kizárólag a "felsőbbség" hibáiban keresnék - az erényeket meg kizárólag magukban.

(Egy életkép(aki látta, fölröhögve ráismer): "földalatti" ivóhelység (az ajtóra kiírva: IV. osztály) - öt-hat asztal, vendég egy-kettőnél - ebből a bejárat melletti társaság heti rendszerességgel itt támasztja a könyökét, néz a söröspoharába, időnként föl-fölhorkan egyik-másik, időnként meg egymás füléhez hajolva súgnak-búgnak. Az asztalok közötti járatban egy vörhenyes színű vén kutya hever.

Ez kérlek a helyi Fidesz: a tizenkét fős testületből négy-öt képviselő, plusz az "elődrukkerek". Itt és így születik egy húszezres város jövője. (?))


süti beállítások módosítása