Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Búcsú a Véleményvezértől

2013.06.13. 18:47 - Fidelio

Egyik mérvadó blogját veszíti el a hazai közéleti blogvilág. A Véleményvezér hétfőn jelentette be, hogy nyári szünet, és utána már más jön.
Nem cicóznak: tényleg nem írnak. Azóta hiába várja az ember reggel a cikkeiket, amelyek eddig üzemszerűen jelentek meg.VVezer.png
A Véleményvezér szakmailag színvonalas volt és konzervatív. Ezért fog nagyon hiányozni. Mert azt mutatta, hogy a konzervatív oldalon is lehet kritikai szellem, és nem a habókos Matolcsy, a súlyosan középszerű Hoffmann Rózsa vagy a mutyista ügyeskedő Schmitt Pál a szellemi mérce. Írásaik pontosak voltak, és a lényeget emelték ki akkor is, ha a gazdaságról szóltak, akkor is, ha például Orbán Európa-politikájáról írtak.

A lényeglátás miatt menthetetlenül kritikusak voltak a Fidesszel. Néhány hete is pontos jellemzést adtak a működéséről:
A vak parancskövetés azt is jelenti, hogy a demokrácia hiánya miatt tényleg minden, még a legbutább ötletek is nagyon hamar cselekedetekké válnak. Túl sok gazemberség és hülyeség megy át a rendszeren. Pár ember meghozza a döntést, utána pedig nincs beledumálás, ezért egészen minimális lesz az önkorrekció bármilyen lehetősége. Bármennyire is hadseregként működik azonban Fidesz, még mindig képesek felbukkanni belülről is független, kritikus hangok. Igaz, egyre kevésbé és egyre halkabban. A trafikügy remekül megmutatta, kiktől is számíthatunk ilyenekre: azoktól, akik egzisztenciálisan a legkevésbé függenek a Fidesztől.

SolyomAngyan.jpg
Épp a múlt héten írtak Sólyom Lászlóról, Róna Péterről és Ángyán Józsefről, mint akik önálló egzisztenciával és gondolkodással rendelkező emberek. Emellett rendes antikommunisták – fogalmazott a Véleményvezér, ami jól mutatja, hogy ma hazánkban egy gondolkodó konzervatív sem tud elszakadni a komcsizástól. De ennél fontosabb, hogy mit láttak meg ebben a három közéleti emberben: „hitelesítők lehetnek a Fideszből kiábrándult közép- és jobbközép szavazókat célzó párt számára”.

Ezzel mintha a Véleményvezér politikailag is kijelölte volna az irányt. De ha lesz is ilyen próbálkozás a 2014-es választások előtt, azt már nem fogjuk megtudni, hogy a Véleményvezér miként támogatná.

Ősztől ugyanis a Véleményvezér már nem annyira a „honi belpolitika mocsarával” fog törődni, hanem azzal, hogy "mi történik a világban". Bizonyára érdekes külpol blog lesz. Volt igény ilyenfajta sajtóra például a '70-es években, amikor sokan olvasták a Magyarország-ot (a mely nevével ellentétben a külföldről szólt), de aztán lassan már lehetett olvasni saját, hazai dolgainkról is, időközben megindult a hvg is, és az lett a mérvadó hetilap. Ha jelképesnek tekintjük a Véleményvezér útját, akkor az nem jó jel.

A Véleményvezér mindenesetre barátságosan búcsúzik el eddigi szerkesztőjétől, a meghatározó embertől, Panyi Szabolcstól, aki az Indexhez távozik – feladva ezzel a blogvilágban kivívott egyedülállóan tekintélyes posztját. A blog pedig elköszön az Indextől – vélhetően feladva ezzel az eddigi stabil Index-címlapos megjelenését.

Akárhogy is történt, kár. Azután, hogy a Véleményvezér épp a választás előtti évben fordul el a „honi belpolitika mocsarától”, kétséges, hogy fel tud-e nőni egy ilyen súlyú kritikus és konzervatív blog.

Orbán és hatalomtechnikus csapata most elégedetten bólinthat.

GM

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

11 komment

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr705360264

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.14. 11:13:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.06.13. 19:12:19

Bajnai szólt, hogy a konzervatív eszmével nem nekik tolják a szekeret.

esefe 2013.06.14. 08:54:01

Én nem sajnálom. Véleményvezérek nem voltak, az biztos, a cenzúrát meg soha nem szerettem.

DFK 2013.06.14. 15:28:10

Méghogy konzervatív volt a Véleményvezér. A hét vicce.

tamas11 2013.06.14. 17:19:30

@DFK: Mi az, hogy valami konzervatív? Hagyományos értékekhez kötődése látható?

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.06.14. 19:14:02

nem fogom visszasírni.

nem lehetett kommentelni (max csak az EGYENLŐBBEKNEK) és én nagyon nem szeretem az olyan blogokat, ahol nem lehet véleményt nyílvánítani ...VÉLEMÉNYT...

nem lehetett VÉLEMÉNYT nyílvánítani a VÉLEMÉNYVEZÉREN.
-----------------------------------------------------------------------------------------

ez olyan, mint ha valaki nagyképűen azt mondaná, hogy én vagyok a "demokrácia" vagy a "demokráciavezír"

és ti pedig részt vehettek a demokráciában úgy, hogy egyetértetek velem, v.
a, rám szavaztok vagy b, rám szavaztok, mert egész véletlenül csak én indultam a körzetemben (ld pl kádár rendszer)

Vén Csataló 2013.06.15. 17:16:49

A Véleményvezér legfeljebb úgy volt konzervatív, mint mondjuk Biszku Béla eftárs, aki amúgy baromian konzervatív, igaz, nem a szó eszmetörténeti értelmében.
Amúgy meg jó lenne, ha a libsi gittegylet lejönne arról a mániájáról, hogy azt majd ő megmondja, hogy ki micsoda ebben az országban. Ideje lenne észrevenni, hogy a szavak értelmének libsi újradefiniálására tett kísérlet (political correctness) épp mostanában vall totális kudarcot.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.16. 08:57:21

Nem kár értük. Minek blog formában csinálni valamit, amikor nem lehet kommentelni?

AK76 2013.06.16. 11:15:16

"szakmailag színvonalas volt és konzervatív."

"A blog pedig elköszön az Indextől – vélhetően feladva ezzel az eddigi stabil Index-címlapos megjelenését."

Epic fail...:)

narmer 2013.06.17. 10:28:53

Vélemény vezér? És ki határozta meg azt, hogy ő volt az? Ő maga? Bensőmből vezérelt véleményvezérem? Csókoltat titeket az ellenvélemény vezére.

TrollSlayer 2013.06.17. 13:23:29

Nekem hiányozni fog, én szerettem a blogot. Vastagbőr után a második kedvencem - volt.

excopp 2013.08.21. 17:48:12

A véleményvezér sírját a kommentelés kizárása ásta meg

- az nem lehet vezérvélemény, melyet nem lehet színvonalas vitában (meg)védeni
- a kontraproduktív gyakorlat meghozta gyümölcsét
- tanulságos minden (vélemény)vezérnek


süti beállítások módosítása