Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Számháború és a lényeg

2012.01.03. 22:30 - Fidelio

Sokaság és lélek – ezen múlik egy tüntetés sikere. Ha lelkesek, vagy inkább elszántak a résztvevők, akkor zúg a „Gyurcsány takarodj”, ami egyszerűen alkalmazható bármely politikusra, ha a neve két szótagból áll. Ez utóbbira rájöttek a résztvevők már az elmúlt félév nagyobb tüntetésen is. Adta magát az aktualitás is: „Bóv-li” – bár ezt inkább az Opera előtt ott maradt egy-kétezer lelkes polgár mondogatta. Szóval, hangulat volt, azt nem kérdőjelezte meg senki.

Mennyi az annyi?

Azt hinné az ember, hogy a létszám egyértelműbb. Nem arról van szó, hogy tévedünk 50%-ot: ki lefelé, ki fölfelé. Ennyi bizonytalanság tényleg van. (Hiszen hol van a tömeg határa, milyen sűrű a tömeg?)

Tegnap két szám forgott: a szervezők közel százezret említettek, óvatosabb tudósítások tízezrekről beszéltek. Ez nagyjából tehát rendben van. Bátrabb állítás volt ma Szijjártótól az 5-8 ezres adat, amit jó kommunikációs stílussal „higgadtabb” becsléseknek nevezett. Ez pedig nem mindegy, mert ha tízezrek mennek ki, az jó nagy tüntetés (főleg télen!), míg ha ezrek, akkor az legföljebb egy jó közepes megmozdulás.
 


Egy jól működő országban már régen utánaszámolt volna valaki, aki könnyen hozzáfér pontos városi térképekhez. Persze ez nem könnyű olyan országban, ahol a Földrajzinév-bizottság tagjait azért képesek kirúgni, mert nem támogatják teljes lelkesedésből Ferihegy átkeresztelését (emlékszünk rá: legalább zárójelben meg akarták őrizni az eredeti nevet).

Ha az ország nem is, de a Google Maps jól működik, és a ’Diesz testvérek’ voltak olyan rendesek, hogy kijelölték a térképen a tömeg határait: „ebből az jön ki, hogy 32 000 ember”. Jómagam – egyszerűen az Andrássy út széle-hossza adataiból – 50 ezerre jutottam. (Akit érdekelnek a részletek: az eltérés onnan lehet, hogy ők egy emberre több helyet számoltak 0,7 nm-t, vagyis 100×70 cm-t, ami talán túlzás.)

Láthatjuk tehát, hogy nem elvakult Orbán-ellenes tumblr-ezőkről van szó. De Szijjártó rendesen alulmúlta az ő „higgadt” becslésüket is (4-6-szorosan!). Normális országban erre azt mondanák, ez már aligha jóhiszemű.

Kis kitérőként nézzünk, meg más helyszíneket is, amiket a testvérek kiszámoltak. Az októberi ’Millás’ tüntetésre 57 ezer embert becsülnek, és … és a Kossuth térre 180 ezret. Márpedig ez utóbbi ’kétmillás’ tüntetés volt, a létszámot maga Rákay Philip jelentette be.
Ez az eltérés sem nagyon nevezhető jóhiszeműnek – ráadásul a tévedés iránya sem egyezik. Elég a térképre nézni.

Ami biztató

Tegnap tehát jó nagy és lelkes tüntetés volt. Többen is leírták, hogy Orbánnak most már erős ellenállással kell számolnia. Főleg annak fényében, „ami csak most vált nagyon sokunk számára világossá: Orbán volt az egyetlen politikus a rendszerváltozás óta, akinek sosem kellett szembesülnie azzal, hogy az utca ellene fordul. Egészen hétfőig.”

Ráadásul tavaly megszerveződött több civil csapat, amely jó rutinnal, egymással összefogva képes tömegeket megmozgatni. Sőt, nemcsak egymással fogtak össze, hanem a demokratikus ellenzéki pártokkal. Csikorgott kicsit ez az együttműködés, de tegnap a mno.hu is úgy emlegette a dolgot: a „Gyorskocsi utcai” koalíció.

Zavarta is ez a néhány tucat Árpád-sávost, akik csak annyit tudtak mondani, hogy ők Gyurcsány ellen tüntetnek. (Meg skandálták, hogy „Elkúrtad”, de könnyű volt egy fél gondolattal előbb odakiáltani, hogy ’Orbán’.) Az elmúlt két hétben láthatóan a Jobbik sem tudott mit mondani. Miközben látványosan alakul az Orbán-rendszer demokratikus ellenzéke, ők egyre inkább a kollaboráns szerepbe csúsznak.

S maguk, Orbánék: „Valahogy felemelő volt látni, hogy hatalomittas, önelégült politikusok képtelenek annyit megoldani, hogy zavartalanul ajnározzák saját magukat, hanem tetszik, nem tetszik, de kénytelenek négyszeres rendőrkordon mögött ki-be közlekedve, hangosan elégedetlen állampolgárokkal szembesülve ünnepelni a Nemzeti Együttműködés Rendszerének illúzióját.” – írta Kopiás Attila Steve a tüntetés egyik fő szervezője.
A tüntető tömeg viszont olyan volt, mint ahogy tavaly már-már megszoktuk tőle. Ahogy KA Steve írja: „Ott vannak, akiknek kihabzik a fülén az adrenalin, és mégis valahogy zsigerileg egyértelmű nekik, hogy a ’nem látható kormánnyal’ van a gond és nem a látható rendőrökkel.”

Nem egyszer indult el a “veletek vagyunk”, vagy a “rendőröknek nyugdíjat” a többi skandálás között. A jelen lévő rendőrökkel pedig nagyon pozitív tapasztalatok voltak, kedvesek és türelmesek voltak. A kötelező fegyelmen keresztül is lehetett érezni, hogy erősen szimpatizálnak a tüntetőkkel.

Óvatosságra int vagy reményt kelt?

Nem mindenki ilyen lelkes, a Véleményvezér kicsit szkeptikusabb volt: „a demonstrációk alapvetően a fővárosi elit számára fontos ügyek köré szerveződtek”. Ez némileg magyarázza is a tüntetés békés jellegét, főként, ha a tűzoltók-rendvédelmisek tavaszi füstbombás demonstrációira gondolunk. Lehetnek tehát idén is keményebb akciók, ha majd azok is megmozdulnak, akiket elsősorban a szociális gondok nyomasztanak.

Ezt mondja a Véleményvezér is: „valódi népharagot nem fog kiváltani a jogállam csorbítása, a közmédia elfoglalása vagy éppen az új alaptörvény. Annál inkább az olyan kérdések, melyeket az emberek a saját pénztárcájukon is megérezhetnek”. Szerinte a hétfői nap legrosszabb híre Orbánék számára a kétszámjegyű állampapírhozam felbukkanása volt.

Ez ugyanakkor inkább növeli a hétfői tüntetés jelentőségét. A több tízezres tömeg a politika iránt érdeklődő – nem túl széles – középrétegekből verbuválódott, tehát a számarány még jelentősebb. De ez még mindig csak a számok kérdése. Igazán az a fontos, hogyan zajlottak az elmúlt évszázadokban a nagy politikai váltások.

Érdemes visszagondolni 1789-re. Tavasszal már voltak lázongások, az éhező párizsiak kifosztottak élelmiszer-raktárakat. Ez az elégedetlenség adta azután a forradalom erejét. De az irányát már a politizáló rétegek adták, amikor júliusban a Bastille ellen vitték a tömeget. De közelebbi és kevésbé véres példát is említhetünk saját életünkből. A kádári rendszert is inkább az döntötte meg, hogy elmúlt a 3,60-as kenyér korszaka, és mindenki láthatta, mennyivel csillogóbbak a bécsi kirakatok. De – szerencsére – akkor sem vadsztrájkok, zendülések irányába mentek az események. Elég gyorsan megszerveződött egy demokratikus politizáló réteg, amely irányt adott a változásoknak.

Ez lehet az igazi eredménye az december végi és a hétfői eseményeknek.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

komment

· 9 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr533517781

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jók a programok, csak sok itt a szobanihilista fikagép 2012.01.04. 15:49:42

(forrás: én) A hétfői ellenzéki tüntetésen szerintem elkezdődött valami. Egy téglát kiütöttünk a falból, és mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy semmi különbség nincs Orbán Viktor politikai túlélésének esélyei és egy szép nagy nulla között. A kéth...

Trackback: Go West – Búcsúzik a Hungarisztán blog 2012.01.04. 13:08:07

Több mint 8 hónap telt el azóta, hogy nem írtam (leszámítva az imént posztolt, ausztriai bankszámlanyitásos irományt). Nem lustaságból, hanem mert nem tudtam mit írni. Ez utóbbinak pedig egyáltalán nem a témahiány volt az oka, hanem a tehetetlenség érz...

Trackback: Szilveszter After az Operánál 2012.01.04. 12:43:14

Mi, Gépnarancsosok igyekszünk tágra zárt szemekkel fogadni a köröttünk lévő eseményeket. Tehát…...

Trackback: Indexre került a civiltüntetés 2012.01.04. 11:35:49

A helyet az, hogy 2012. január másodikán este egy, az évszakhoz képest enyhe, ezzel együtt mégis fogcsikorgató hidegben együtt tiltakozott cirka százezer ember különböző okokból kifolyólag, és ez súlyos, már-már helyreokozhatatlan károkat okozott más, ...

Trackback: Magyar Tavasz Budapesten és az interneten ! 2012.01.04. 10:58:16

Végre ébred a magyar!Az esti tüntetés megmutatta vannak még olyan közös célok amik összehozzák az embereket az utcán, több tízezer vagy majd 100 ezer ember volt kint az utcán, hogy együtt tiltakozzon az Orbáni diktatúra ellen, messze hangzott a "V...

Trackback: Az MTVA-s botrányok margójára: droidokat tartani totál szívás 2012.01.04. 10:00:10

Egyre gyakrabban érzem úgy, hogy nincs az az idióta csapdahelyzet, amibe ne tudnának belefutni a tuti pozícióba ültetett, a rájuk bízott feladatok (jóhiszeműen remélem, hogy nem azt bízták rájuk, amit éppen csinálnak) ellátására alkalmatlan középkádere...

Trackback: Rogán Antal életrajza 2012.01.04. 09:28:30

Rogán egyéves pénzügyi ügyintézői gyakorlattal megy tárgyalni az IMF-hez. Tényleg az a jó az országnak, ha nem három felkészült gazdasági szakembert, hanem egy jogászt és két pártkatonát küld a Fidesz az oroszlánbarlangba? "Kihagyják Matolcsyt az...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.01.04. 09:27:59

Hogyan irányíthatja egy nemzet gazdaságát az, akinek egyetlen nap munkatapasztalata sincs a versenyszférában? Nemzetgazdasági miniszterünk soha nem dolgozott vállalkozásban, ám figyelemre méltó időt töltött igazgatással, elnökléssel, kurátorkodással és...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.01.04. 09:27:22

Alkalmas-e az ország vezetésére Orbán, akinek mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett? Mihez ért az ELTE-n huszonnégy éve szerzett jogi diplomájával? Nézzük meg Europass sablonba feltöltött él...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2012.01.04. 08:32:59

Épp elég baj, hogy 1989-ben sem vadsztrájkok, zendülések irányába mentek az események. Át is mentették a hatalmukat és vagyonukat az elmúlt rendszer haszonélvezői (akik közül szép számmal találunk a Fidesz vezérkarában, illetve gazdasági holdudvarában is). A nagy 2010-es bukta után még mindig 15% körül van az MSZP a süllyesztő helyett. A Fidesz bukása után is meg fog maradni erős ellenzéki pártnak, ahelyett hogy pl. feloszlatnák a demokratikus alkotmányos rend ellen elkövetett jelen intézkedései miatt.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.04. 08:54:55

Pécsre vezénylik tűzoltónak Árok Kornélt, a kormányellenes tüntetések egyik főszereplőjét!!

Vagy pécsi vonulós tűzoltóként szolgál a jövőben a Kaposváron lakó Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke, aki a kormány elleni tüntetések egyik főszereplőjeként tett szert országos hírnévre, vagy távozik a szervezettől. A tűzoltó szakszervezeti vezető elmondása szerint választás elé állította a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Árok Kornél a Népszabadságnak azt mondta, a napokban közölték vele, hogy a továbbiakban függetlenített érdekképviseleti vezetőként nem dolgozhat, hanem vissza kell térnie eredeti beosztásába. A januártól hatályos szabályozás szerint ugyanis a szervezett munkavállalók után igénybe vehető munkaidő-kedvezmény legfeljebb a havi munkaidő tíz százaléka, és ez nem vonható össze.

A kaposvári tűzoltó úgy látja, írja a fővárosi napilap, hogy a számára legkevésbé elfogadható ajánlatot kapott, ennek ellenére néhány napos gondolkodási időt kért.

Ez az orbáni önkény és diktatúra!

Orbán takarodj, még kapsz egérutat!

csoko20 2012.01.04. 09:06:28

Szíjjártó szerint az államadósság is kevesebb mint mondják....

kitiltott bögre 2012.01.04. 09:28:48

manapság ki hisz egy ilyen szimpla idiótának mint a Szíjjártó....

Jobraát 2012.01.04. 09:35:04

@Bóvli kormány, Bóvli Orbán takarodj!:

Hajlandó vagyok havi 1.000 Ft-al hozzájárulni Árok Kornél függetlenítéséhez! Ezt az összeget mindaddig át is utalom neki, amíg úgy viselkedik, ahogy azt elvárom tőle!!!

Van még esetleg pár hasonlóan gondolkodó rajtam kívül? Mert akkor összejöhet neki a jelenlegi havi nettója és nem kell Pécsen tüzet oltania.

eMJe 2012.01.04. 09:36:58

@OkoskaTo:rp: pont ugyanez jutott az eszembe

feliratoss · http://hitlervideo.blog.hu 2012.01.04. 09:37:28

Szép írás, bár kicsit hosszú. Én ennél sokkal rövidebben mondom el. Ajánlom mindenkinek.

kitiltott bögre 2012.01.04. 09:55:03

@kitiltott bögre: illetve elértük azt a pontot amikor minden Szíjjártó kijelentés hitelességét reflexből kétségbe vonjuk.

Morbo, a megsemmisítő 2012.01.04. 10:06:51

@Jobraát: és ezért cserébe csak annyit vársz el hogy lakájként viselkedjen és mindig a te elvárásaidnak megfelelőn cselekedjen, ha meg nem akkor menjen keressen munkát magának miután felmondott, a biztos állami munkahelyén. Zseniális.

• . . . . . .. . . . . . . . . . . ,.-‘”. . . . . . . . . .``~.,
. . . . . . . .. . . . . .,.-”. . . . . . . . . . . . . . . . . .“-.,
. . . . .. . . . . . ..,/. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ”:,
. . . . . . . .. .,?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .\,
. . . . . . . . . /. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,}
. . . . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:`^`.}
. . . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:”. . . ./
. . . . . . .?. . . __. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . :`. . . ./
. . . . . . . /__.(. . .“~-,_. . . . . . . . . . . . . . ,:`. . . .. ./
. . . . . . /(_. . ”~,_. . . ..“~,_. . . . . . . . . .,:`. . . . _/
. . . .. .{.._$;_. . .”=,_. . . .“-,_. . . ,.-~-,}, .~”; /. .. .}
. . .. . .((. . .*~_. . . .”=-._. . .“;,,./`. . /” . . . ./. .. ../
. . . .. . .\`~,. . ..“~.,. . . . . . . . . ..`. . .}. . . . . . ../
. . . . . .(. ..`=-,,. . . .`. . . . . . . . . . . ..(. . . ;_,,-”
. . . . . ../.`~,. . ..`-.. . . . . . . . . . . . . . ..\. . /\
. . . . . . \`~.*-,. . . . . . . . . . . . . . . . . ..|,./.....\,__
,,_. . . . . }.>-._\. . . . . . . . . . . . . . . . . .|. . . . . . ..`=~-,
. .. `=~-,_\_. . . `\,. . . . . . . . . . . . . . . . .\
. . . . . . . . . .`=~-,,.\,. . . . . . . . . . . . . . . .\
. . . . . . . . . . . . . . . . `:,, . . . . . . . . . . . . . `\. . . . . . ..__
. . . . . . . . . . . . . . . . . . .`=-,. . . . . . . . . .,%`>--

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.04. 10:08:27

319 forint az euró!!!!

Meddig tűrsz magyar?? Mira vársz??

Pécsre vezénylik tűzoltónak Árok Kornélt, a kormányellenes tüntetések egyik főszereplőjét!!

Gaskó elvtárs meg az Operában nyalja a fidesz seggét!

Vagy pécsi vonulós tűzoltóként szolgál a jövőben a Kaposváron lakó Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke, aki a kormány elleni tüntetések egyik főszereplőjeként tett szert országos hírnévre, vagy távozik a szervezettől. A tűzoltó szakszervezeti vezető elmondása szerint választás elé állította a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Árok Kornél a Népszabadságnak azt mondta, a napokban közölték vele, hogy a továbbiakban függetlenített érdekképviseleti vezetőként nem dolgozhat, hanem vissza kell térnie eredeti beosztásába. A januártól hatályos szabályozás szerint ugyanis a szervezett munkavállalók után igénybe vehető munkaidő-kedvezmény legfeljebb a havi munkaidő tíz százaléka, és ez nem vonható össze.

A kaposvári tűzoltó úgy látja, írja a fővárosi napilap, hogy a számára legkevésbé elfogadható ajánlatot kapott, ennek ellenére néhány napos gondolkodási időt kért.

Ez az orbáni önkény és diktatúra!

Orbán takarodj, még kapsz egérutat!

Jobraát 2012.01.04. 10:19:23

@Morbo, a megsemmisítő:

ne legyen lakáj! Csinálja úgy a dolgát, hogy legyenek támogatói. Én támogatom, ha úgy viselkedik ahogy én elvárom, te támogatod, ha úgy viselkedik ahogy te elvárod.

Ha senki nem támogatja az egyértelmű visszacsatolás, hogy nem úgy teszi a dolgát ahogy a támogatóinak tetszik.

Ellenben a nemes képviselő urakkal akik az országgyűlésétől kapják a fizut és nincs semmi visszacsatolás! Sőt visszahívásra sincs lehetőség!

Morbo, a megsemmisítő 2012.01.04. 10:25:06

@Jobraát: "Figyu ez most nem volt olyan kemény, úgyhogy most nem kapsz pénzt kajcsira meg ücssire.."
Lenne egy saját Szíjjártónk. Tökjó.

Jobraát 2012.01.04. 10:41:37

@Morbo, a megsemmisítő:

Azért talán a szijjártónál jobb lehet!

no nem bánom a havi ezret megelőlegezem évi 12.000-el, 3 hónapos felmondási idővel, és automatikusan meghosszabbításra kerül, ha nem mondja fel egyik fél sem. Viszont kérek tételes elszámolást tőle, mire fordítja a befolyó pénzt (elég email-ben és a 8. hónap után elküldenie, hogy ne kerüljön pénzébe a nyilvántartások postázása).

még 199 ember és megvan 1 évre a fizuja, még 100 ember és megvan a kaja ellátás Az SZJA-ról meg a járulékokról meg a szakszervezeti költségtérítésről most direkt nem beszéltem. Szóval kb 300 támogató és 1 évig megvan a megélhetése. Én meg mondjuk havi 32 szál cigivel kevesebbet szívok és védem az saját egészségem is :-)

így már jobb?

Brix 2012.01.04. 10:49:12

Ez még csak a kezdet! A nagy tömegdemonstrációk csak ezután fognak jönni, ha az emberek meglátják a februári fizetésüket, adójóváírás nélkül. A 27% áfa-, jövedéki adó emelés, 319 ft-os euró ár megteszi a hatását ,és jön a brutális életszínvonal csökkenés. Orbánnak és a sleppjének vége. MInden fronton kudarcot vallottak: az államadósság csúcson , a foglalkoztatottság 3 hónapja csökken, az euró árfolyam történelmi csúcson ( 319) , az országkockázat soha nem látott szintű, 10%-os államkötvény hozamszintek vannak
Az államcsőd itt kopogtat az ablakon, de senki sem lesz Orbánnal kegyes, hogy megmentse! Ez a rezsim nem fog pénzügyi támogatókra találni a világban. Minden nap, amivel tovább marad Orbán a hatalomban, tovább taszítja az országot a szakadékba

ZX 2012.01.04. 10:57:03

@Brix: Hehe. Én is ezt mondtam már decemberben, hogy csak február közepéig kell várnunk. Lesznek százezrek az utcán.

2012.01.04. 11:04:03

Szerintem ideje csomagolni a fideszes fiuknak és a sok idióta kegyencnek, seggnyalónak.

apanna 2012.01.04. 11:46:26

@Jobraát: Kónyának is dobjatok össze, mert szeretne megélni a politikából, de egyenlőre nem megy neki. Majd ha beszavazzátok 2014 ben. Addig is neki is nyithattok egy számnát...

P.mester 2012.01.04. 11:49:44

Azért azzal vitatkoznék, hogy a 3,60-as kenyér vége buktatta meg a Kádár-korszakot, az okok talán összetettebbek. De gondolom, ez tőled inkább metafora volt.

Azzal viszont egyetértek, hogy ez a tüntetés az elitet vagy értelmiséget, vagy nevezzük bárminek hozta inkább lázba. Mert a zembereket nem érdekli a kalaptörvény, meg a jogállam, nem érdekelte a 70-es években se. Legyen meg a vasárnapi "ki"rántott hús meg az esti való világ, oszt ezzel elvannak. Akkor fogják tapasztalni a kalaptörvény és a törvénygyár aljasságait, amikor majd ez a rántott húsban is konkretizálódik. S akkor biztosan nem csak a Zoktogonig lesz tele "lézengőkkel".

Mérges 1234 2012.01.04. 13:01:17

@P.mester:

De ha nézed a mai Euro árfolyamot, akkor bizony láthatof, hogy hamar meglesz a koncolás is.....

Hohó60 2012.01.04. 13:51:43

@Selmeczi a buta, rusnya szőke nő!: nem Pécsre kéne, hanem Kamcstkába... Itt itt van Gyurcsány, ő már megmondta a frankót. Minek ide a további Árokásás? Eggyel több megmodóember kell nekünk? Én nem hiszem.

@apanna: Ja, végre egy korrekt helyzetleírás.

Hohó60 2012.01.04. 13:58:02

@Brix: te ezt a sok sületlenséget komolyan akarod itt nyomni? Nehogy azt mondd már, hogy nem látod, internacionalista hisztériakeltés folyik MaGyarország ellen! Gyurcsány vissza akarja szerezni a hatalmat!
Nem jó sok jelenlegi dolog, na de hogy valaki a Gyurcsány-bandát akarja vissza, az mégis csak elképesztő!

A legszebb az, ahogyan itt a sok ballib örvendezik rajta, hogy az általuk keltett hisztériát is kihasználva a spekulánsok még jobban kirabolják az országot. Bravó!
Így szerencsére még azt a keveset is el tudják vinni, amit a SZADESZMP nem bírt ellopni, leamortizálni.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.01.04. 14:06:13

@Hohó60: Küldöd ám a mantrát, de jó. Államcsőd esetén nem kapod ámm amjd a narancsbértollnoki fizut, ugye tudod?

Hohó60 2012.01.04. 14:16:47

@sagia77: hozzászólásod abszolút megfelel a marxista-leninista elveknek: nem tudsz vitatkozni, inkább személyében akarod megsemmisíteni az ellenfelet.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.01.04. 14:22:58

@Hohó60: Akkor jólvan.
Csak nem gondolod, hogy időt és energiát fogok fordítani arra, hogy vitatkozzak veled. Egyáltalán nem akarlak meggyőzni semmiről, nem érdekel, hogy mit gondolsz, főleg részleteiben nem. Meg úgysem lehetne meggyőzni, mert egyvágányú vagy. Akkor meg minek strapáljam magam?

P.mester 2012.01.04. 22:23:01

@Hohó60:

Na beindult az összeesküvés-elmélet aktuális legyártása. Persze, hogy a gyurcsánytakaroggyemúttnyócév felelős mindenért. De akkor mond csak, ha a dzsurcsányi meg a mocskosáfemej ennyire erős, miért nem tudták elintézni, hogy megynerje a választást?

okostojgli (törölt) 2012.01.04. 22:44:59

@Hohó60: "leamortizálni"

A 320-as euróra gondolsz, ugye, testvér?

Csak neked:
Breaking: a kormány vállalja a felelősséget az euróárfolyamért
hirszerzo.hu/nyuzsi/2012/1/4/Breaking_a_kormany_vallalja_a_felelosseget__BFJ5ZK


süti beállítások módosítása