Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Matolcsy, nemzeti 1-ség, 3 oldal, 5 hónap - 'NEMzeti Együttműködés' sorozat., I.

2010.09.13. 15:30 - Fidelio

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) összehívása a kormány feladata. Utoljára május 7-én hívták össze, de ez nem számít, mert akkor a Bajnai-kormány már csak ügyvezető volt.

 

Volt azután 56 dolgos nap, számos adó-változtatással, amit véleményeznie kellett volna az OÉT-nek. S volt nagyívű bejelentés az egykulcsos, 16%-os szja-ról, ami kellemesen hangzott a 29 pont kényes ügyei mellett (kormányzati megszorítások, bankadó).
 
Az egykulcsos, 16%-os szja-ról is lehetett volna az OÉT-nek néhány szava, hiszen az adókulcs látványos csökkentése mellett a terv kb. havi 230 ezerig növelné az adóterhet. De ezen lépjünk túl, mert a kormány is túllépett már a 2011-es bevezetésen; legutóbb 2013-ról volt szó.
 
No meg módosult a köztisztviselők kirúgásának módja (mint tudjuk, immár kényelmesen, indoklás nélkül lehet). Erről sem esett szó – nemcsak az OÉT-n, de – az érintett szakszervezetekkel való egyeztetésen sem. Merthogy ilyen nem volt.
 
A munkaadók és munkavállalók viszont nem szeretnének túllépni az OÉT-n, hiszen dönteni kellene a jövő évi minimálbérről. Valószínűleg a megszokás is közrejátszik, hiszen ilyenkor már javában készül a jövő évi költségvetés, amit szokás megtárgyalni az OÉT-n. (Nem véletlenül írja elő a jelenlegi Alkotmány az országgyűlési választásokat az április-májusra, hogy az új kormánynak legyen ideje költségvetést készíteni…)
 
 
Sürgették is az OÉT összehívását mind a munkaadók mind a munkavállalók. Lássuk, hogyan történik ez a NEMzeti Együttműködés rendjében?
 
a) A kormány szeptember elején lépett. Nem összehívta az OÉT-t, hanem levélben konzultációt kezdeményezett az OÉT további működésének koncepciójáról.
 
A munkavállalók szóltak, hogy nem a koncepciók ideje van most, hanem az OÉT összehívásának. A munkaadók udvariasabbak voltak, ők ezt levélben írták meg. Egyben meghívták meghívták Matolcsy György a munkaadói oldal következő egyeztetésére. Majd a kormány 100 napos értékelésekor újfent reményüket fejezték ki, hogy az OÉT keretei között vitathatják meg például a költségvetést és az adóváltoztatást. (Bocs, ha unalmas.)
 
A szakszervezetek azért is szóltak, mert az őszi jogalkotási programban a munkavállalókat érintő tervek is szerepelnek, s a (ma még) hatályos előírások szerint ezekről a kormánynak konzultációt kell folytatnia.
 
b) Ma délelőtt minisztériumi sajtóközlemény jelent meg, hogy Matolcsy György 2010. szeptember 20-ára összehívta az OÉT plenáris ülését. Erről az érintettek ekkor még nem kaptak értesítést.
 
Biztos sürgős volt. A bejelentés a nyilvánosság előtt. 
Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

Szólj hozzá!

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr922292856

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nyugtató 2010.09.20. 21:15:09

Orbán Viktor szavai szerint tulajdonképpen teljesen felesleges bárkivel és bármiről is egyeztetni, hiszen a kétharmados kormány bárki és mindenki érdekeit képviseli, sőt: azonnal és nagyarányúan valóra is váltja... Basszus, most komolyan: a miniszterel...

Trackback: Matolcsy, nemzeti 1-ség, 3 oldal, 5 hónap - 'NEMzeti Együttműködés' sorozat., I. 2010.09.15. 10:32:38

A szakszervezetek azért is szóltak, mert az őszi jogalkotási programban a munkavállalókat érintő tervek is szerepelnek, s a (ma még) hatályos előírások szerint ezekről a kormánynak konzultációt kell folytatnia. Fideszfigyelő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása