Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

A Fidesz gordiuszi csomója

2010.06.28. 06:00 - Fidelio

Címkék: gazdaság orbán adó matolcsy várhegyi éva

Nem tudom, hogy a 29 pontos gazdasági akciótervvel elénk tárt, jókora gordiuszi csomót hányan kötözték, csak azt lehet tudni, hogy alig 72 órát adtak rá maguknak. A kormány gazdasági terve azzal vált kibogozhatatlan csomóvá, hogy ugyanazt a pénzt költené el többször is, amit talán egyszer sem tud beszedni.

Nem újdonság ez: szinte mindegyik kormány belefutott már hasonló csapdába. Vannak helyzetek, amikor az ilyesmi bocsánatos bűnnek számít: na bumm, kicsit nagyobb lesz a költségvetési hiány. Most nem ilyen időket élünk, most befektetők hada és nemzetközi intézmények tucatja figyeli árgus szemekkel a kormányunk állami büdzsét érintő minden lépését. Jó okkal: magánhitelezőknek és kormányoknak egyaránt irdatlan hitelmennyiség visszafizetéséért kell aggódniuk.

Erre az egyszerű igazságra lassan ébredt rá az új kormányfő. Egy darabig megpróbált úgy tenni, mintha rá nem volna érvényes a mostanság már mindenkire kötelező költségvetési fegyelem. Mintha a parlamenti kétharmada a nemzetközi kötelezettségek semmibevételére is feljogosítaná. A forint megingása kellett, hogy ráébredjen tévedésére.

A kibogozhatatlan csomóba kötött, megoldásra váró kérdés: hogyan lehet beszedni több százmilliárd forintot úgy, hogy a megsarcoltak jószerivel meg se érezzék; hogy valamilyen más csatornán keresztül vissza is áramoljon a pénz, de meg is maradjon a költségvetési csontvázak okozta lyukak meg a választói zsebek betömésére? Voltaképp több kisebb csomóból összebogozott szövevényt kreált a kormány. Az egyiket az adóterhek enyhítésének ígéretével kötötték: a költségvetési egyenleg rontása nélkül úgy mérsékelnék a magas jövedelműek adóját, hogy az alacsonyabbak nettó keresete se csökkenjen, miközben a vállalati jövedelemadó visszanyesésével apasztanák az állami bevételeket. E furmányos csomó átvágása az adóügyekért felelős államtitkárra vár.

Ha nem teszi, főnöke, a nemzetgazdasági miniszter dolgát nehezíti, akinek a pénzügyi szektorból kell már az idén 200 milliárd forint különadót kipréselnie a tervezett 13 milliárd helyett, és ezt még két éven át megismételnie. Ha egyiküknek sem sikerülne a mutatvány, akkor a fejlesztési miniszternek kellene a tervezett 120 milliárd forintnál is többet lefaragnia még az idén a közszféra költségeiből és béreiből, illetve az állami vállalatok bértömegét kéne az óhajtott 48 milliárdnál is jobban megkurtítania. Végső esetben nem maradna hátra más, mint beismerni: a hosszas kutakodás ellenére nemhogy "tömegsírnyi", de még 300 milliárd forintnyi "csontvázat" sem találtak a Bajnai-Oszkó-féle költségvetésben.

https://m.blog.hu/so/soborselet/image/1_h500.jpg


A három említett úr közül vajon melyiknek van a legjobb esélye a csomó átvágására? Matolcsy György múlt heti interjújában megismételte Orbán Viktor szavait, hogy a pénzügyi szektorból különadóként már az idén beszedni szándékozott 200 milliárd forint "egy kőbe vésett szám", minthogy "ez a bevétel a feltétele annak, hogy az ország 2010-ben pénzügyi, államháztartási szempontból stabil maradjon" (Figyelő, 2010. június 16.). Az interjúból az is kiderül, hogy a rendkívüli kormánydöntések nélkül öt százalék felett lenne a hiány, vagyis legalább 330 milliárdos lyukat kell betömni.

A miniszter másfelől megpendítette annak a "megoldásnak" a lehetőségét, amelyre a bankokkal folyó alku várható kimeneteleként már többen is tippeltek a sajtóban (itt is, lásd: Újabb adó a bankoknak: Einstand, Magyar Narancs, 2010. június 17.). Nevezetesen, hogy a bankok a befizetett - minden tekintetben brutális mértékű - különadóért cserébe lehetőséget kapnának arra, hogy a lakáshitelesek mentését szolgáló állami program keretében könnyítsenek a nem fizető adósok okozta terhükön. A kecske is jóllakik, a káposzta is megmarad, gondolhatnánk, csak egy baj van: ettől nem lesz több az állam pénze. Talán nem is nagyon kell: lehet, hogy Varga Mihály és népes csapata "holt csontváz-lelkekkel" házalt.

A bankadó népszerű - a parlamentben is vastapssal jutalmazott - ötletét így nem kellene elvetni, és még a "kőbe vésett" számot sem kell látványosan módosítani. Pedig nem ártana. Hiába büszke arra Orbán Viktor, hogy tervével milyen szépen elébe ment a múlt heti EU-csúcson született döntésnek, ha nem veszi észre: az az adó nem ez az adó. Az uniós tervek szerint az az adó nagyobbrészt a jövőben várható pénzügyi válságok költségeinek finanszírozására szolgál majd, és nem a jelen költségvetési problémák orvoslására. Azzal az adóval nem szándékoznak olyan helyzetbe hozni a bankokat, amiben nem tudják ellátni fő feladatukat, a gazdaság hitelezését. A már bevezetett svéd vagy a tervezett osztrák modell alapján például a magyar bankszektorra alig 20 milliárd forintos éves adót lehetne kivetni, nálunk legalább 120 milliárdot várnának tőlük. Micsoda különbség! A csehek meg felmentést kértek és kaptak: ők egyáltalán nem akarnak bankadót.

Pedig másutt is jókora a bankellenesség, amire ott is építenek a politikusok (emlékezzünk Obama vagy Sarkozy urak kirohanásaira!), de azért avval is tisztában vannak, hogy bankok nélkül nem megy a gazdaság szekere. És valaki azt is elmagyarázta nekik (talán a pénzügyminiszterük?), hogy a pénzintézetek profitja nemcsak arra szolgál, hogy a pókhasú, szivarozó bankárok pénztárcáját dagassza, hanem főként arra, hogy a bank tőkeerejének gyarapításával (a profit visszaforgatásával, eredménytartalékba helyezésével) növekedjen a kockázatviselő képessége. Vagyis hogy több, a gazdaság gyarapodását segítő hitelt tudjon nyújtani, és ezzel ne a betétesei pénzét tegye kockára.

Még nem lehet tudni, hogy a csontvázkeresési láz és a túlméretezett bankadó kreálta csomót a lakáshitelesek problémáit orvosló módszer segítségével vágja-e át az illetékes miniszter, ahogy interjújában megpedzette, vagy más módon. Mindenesetre jobb lett volna átgondoltabb akciótervvel megelőzni a kormány és a pénzügyi szektor között zajló, óhatatlanul "mutyizásba" torkolló, a közéletet züllesztő alkufolyamatot. Ha a kormányból más nem is, de Matolcsy György jól ismeri egykori kollégája, Antal László "szabályozóalku" kifejezését, amit a korai szocializmus tervalku-rendszerét felváltó szisztéma jellemzésére kreált. Kár, hogy a most beköszöntő, régi-új rendszerre már nem várhatunk tőle hasonlóan találó elnevezést.

Várhegyi Éva, Magyar Narancs

Ha tetszett az írás, kövesd egyszerűen a bejegyzéseinket a Facebook-csoportunkban.

 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

78 komment

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr722114991

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Válságkezelés tory módra 2010.06.28. 11:49:40

Amikor idén májusban – a magyarországi első fordulóhoz hasonlatos botrányokkal fűszerezett -  brit országgyűlési választásokat csekélyke többséggel megnyerő konzervatívok átvették a kormányrudat a 13 éve regnáló Munkáspárt kezeiből, már sejt...

Trackback: Pofon a szarnak 2010.06.28. 09:45:10

Uniós jogba ütközhet a devizahitelek korlátozása. Is. Nem is értem, hogy miért nem lepődök meg ezen... Az orbáni 29 pontban lassan alig van olyan tervezett intézkedés, amely ne menne szembe az európai uniós joggal - s éppen ezért ami úgy, ahogyan kinyi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stratez 2010.06.28. 09:05:13

Hát azt a pénzt biztosan nem lehet elkölteni, amit a szocik már egyszer elloptak, és háromszor elköltöttek...

nanemáá 2010.06.28. 09:08:16

@stratez: szükség van itt Rád és a hozzád hasonlókra. hajrá. esetleg érdemben vmit?

Rod 2010.06.28. 09:29:49

@stratez: mekkora tipikus szánalmas hozzászólás... kár, hogy semmiben nem vág a témához. mi lenne, ha mutogatás helyett valami ésszerű érvet hallanánk? mutogattatok már eleget, itt az idő cselekedni...
...ja, hogy cselekedtek, csak minden szar, amit csináltok. hm. erről kéne beszélni. semmivel se más a fidesz mint az mszp, ez az igazság. csak jobb a marketingje, a sok ostoba pedig benyeli a hangzatos reklámszöveget. ennyi.

ostván 2010.06.28. 09:30:25

Már régóta hangoztatom: A helyzet annál, hogy a szocik ellopták a pénzt, sokkal, de sokkal rosszabb. Ugyanis szétosztották. Mindannyian kaptunk belőle (rosszul működő egészségügy, rossz hatékonyságú munkanélküliség-kezelés, gázártámogatás, drága autópályaépítés{ezt szóvátenni - számokkal, érvekkel, leleplezésekkel - a mindenkori ellenzék feladata!!!!}, kis hatékonyságú oktatási rendszer, sok-sok korai nyugdíjbavonulás {pl. rendőrök, munkanélküliség elől menekülők, akik még mind munkaképesek}, stb). És ennek a rosszul működő rendszernek a fenntartásához az állam vette fel a hiteleket.
Most kellene kimondani Viktoréknak, hogy sajnos fájni fog és az eddigi jólétnek vége.
Sajnos, ez olyan, mint a fogfájás. Minél később megyünk gyógykezeltetni, annál jobban fáj. Eddig úgy tűnik, hogy ennek a kimondásához a mostaniak is gyávák. Pedig ezt már Medgyesy hatalomra-kerülésekor ki kellett volna mondani. Gyurcsány kimondta, de leordították (egyszer végig kellene a többségnek is hallgatni, hogy mi hangzott el abban a beszédben). Szóval ajánlom OV és a stábja figyelmébe az öszödi beszéd alapos meghallgatását és a Bokros-csomag tanulmányozását.
Bár Kupa Mihály egyszer azt mondta, hogy a Bokros-csomag nem volt egy különleges dolog (fél óra alatt ki lehetett találni és két nap alatt kidolgozni), viszont komoly politikai bátorság kellett a bevezetéséhez. Na, ezt hiányolom most (és a jónak látszó intézkedéseket).

kicsijuti 2010.06.28. 09:31:51

hát azért brutálisnak nem nevezném lévén hogy tavalyihoz viszonyítva 0.4-0.5% ez a 300 milliárd; bár azt hogy hogy akarják tobb féle képp elkölteni nem igazán értem...

kukahontas 2010.06.28. 09:34:04

@stratez: Hát Te egyszerű vagy mint a fakocka

kicsijuti 2010.06.28. 09:37:30

Érthetőbben: "banki különadó alapja a 2009-es mérlegfőösszeg lehet, a várható adókulcs pedig 0.4-0.5% lehet."

Psyman 2010.06.28. 09:56:24

Ez az! Monnyonle!

Követeljük vissza az MSZP-t és Fletóékat! Ők legalább úgy loptak, hogy meg sem próbáltak tenni valamit, hogy megoldják a problémákat! Szégyen, hogy a Fidesznek van pofája kiállni és megpróbálni fellendíteni a gazdaságot! Hát magyar az ilyen?! Ahelyett, hogy az ellenzékre mutogatnának és csöndben lopnák ki a pénzt milliárdos tételekben! Szégyelljék magukat!
Ferenc Testvér boldoggá avatásához pedig már csak 200.000 aláírás szükséges! Csatlakozzatok!

Komponista 2010.06.28. 09:58:26

Jó ideje már kétféle politikai párt van Magyarországon: az egyik olyan, mint a másik. A méretes tasli után, amit a választók a madöfnek, a szadesznek és a maszopnak adtak, most talán lesz lehetőség egy valódi baloldali párt megszervezésére. A Fidesz mindent el fog követni annak érdekében, hogy a szervezőmunka mielőbb megkezdődjék - ez már jól látható. A helyzet kitermeli majd a megfelelő embereket is, akik a munkát elvégzik.

veny 2010.06.28. 09:58:57

@kicsijuti: Vegyük észre azt a finomságot, hogy a mérlegfőösszeg az más szóval vagyon. Vagyis ebben a formában a tervezet nem más, mint egy újabb VAGYONADÓ... :)

Komponista 2010.06.28. 10:03:40

@Psyman: Ne feledjük, hogy a Fidesz NEM a kitűnő programja, vagy az ellenzékben töltött nyolc év során nyújtott teljesítménye miatt nyert a választáson. Minden ép eszű embernek érdeke, hogy siker kísérje a kormányzását - de a napok számával erre kissé csökkenni látszik az esély. Érik a felismerés, hogy a saját munkájukból élő embereket senki sem képviseli hazánkban. Még néhány olyan zseniális ötlet, mint a 16%-os egykulcsos adó - és ezek az emberek az utcára tódulnak. Oszt jónapot.

pali923 2010.06.28. 10:08:51

@ostván: Gratula! Ez szép összefoglalás volt! Kár, hogy az emberek ezeket a szövegeket nem akarják hallani, inkább hisznek az olyan ígéretekben, hogy "adót csökkentünk, de növeljük a támogatásokat, ne is kérdezd hogyan".
A kampánynak vége, de egyre inkább úgy tűnik, hogy Viktorék is elhitték, amit mondtak. Vagy inkább az a baj, hogy nem azért nem beszéltek a kiváló programjukról, mert nem akartak, hanem mert nem volt. Ami lett volna (hiánynövelés) azt meg elmosta az EU meg az IMF. Most már tényleg neki kéne állni dolgozni.
A 29 pontból éppen azt hiányoltam, hogy a költségvetési gondokkal igazából nem nagyon foglalkozott, max. a bankadó meg az állami szektor lefaragása. Mindegyik szükséges, de ennél azért bonyolultabb a helyzet. A pálinka ezt a gondot nem oldja meg uis.
Nagyon remélem, hogy a jövő évi költségvetésben végre már látszani fog, hogy merre vezet a kiút az alagútból. Ha nem, akár be is zárhatjuk a boltot.

Öreg Sam 2010.06.28. 10:10:45

@Komponista:
Ez igy igaz!
Már csak egy megfelelően hiteles ember kellene,mert ellensúlyok nélkül egy puha diktaturába menetelünk.

Móg 2010.06.28. 10:12:05

a fidesznek saját bevallása szerint 1350 milliárd forintot kellene találnia pluszban az idén és jövőre
egy:az első konkrét gazdaságpolitikai elképzelés Matolcsytól hangzott el bizottsági meghallgatásán idézet:gazdaságpolitikánkat idén és jövőre 6-6%hiánnyal tudjuk megvalósitani
ez 5 nap mulva megbukott,mikor Brüsszelben megnyugtatták Viktort,hogy nem kell neki a hiánycéllal vacakolni,mert mint ő is jól tudja az adott 3,8 és 3% a mi Viktorunk ezt csodálatos módon megértette.A különbözet a két elképzelés között 1350 milliárd másfél év alatt.
sajnos a jelenlegi kormányuk is percemberkékből áll,mint 20 éve mind,csak ezek mérhetetlen aroganciával,mindenkit hülyének nézve és legázolva hiszik,hogy lesznek valakik

pali923 2010.06.28. 10:16:32

@Psyman: Elég tipikus válasz ma, ha valaki nem úgy látja, hogy a "Fidesznek van pofája kiállni és megpróbálni fellendíteni a gazdaságot", akkor egyből leszocialistázzák meg legyurcsányistázzák. Hidd el, én drukkolok Viktoréknak (egyszerűen muszáj), de szerintem egyelőre nem látni, hogy mivel is fogják fellendíteni a gazdaságot. Örülök, ha Te már látod a megoldási utakat, pedig jól titkolják. Azért CSAK pálinkával, csontvázakkal meg számonkéréssel nem fog menni. Ja, meg Schmitt Pali is kevés lesz hozzá.

yafet 2010.06.28. 10:19:16

Valóban elég komplikált a Fidesz gazdasági terve.

Mennyivel egyszerűbb és nagyszerűbb volt a szociké:

1. Eladunk mindent és lenyuljuk.

2. Hitelt veszünk fel és lenyuljuk.

3. A paraszt meg visszafizeti kamatostul.

Úgy látszik 8 év kevés volt, hogy mást is kikísérletezzenek.

csakmerazé 2010.06.28. 10:20:55

@Psyman: Csak úgy hemzsegnek az ezzel kapcsolatos egyeztetések és javaslatok. Ez a prioritás, jól látom, ugye?

csakmerazé 2010.06.28. 10:21:45

@Komponista: "a saját munkájukból élő embereket senki sem képviseli hazánkban". Dehogy nem, a Thürmer Gyula :-D

csakmerazé 2010.06.28. 10:28:22

@yafet: Együtt ujjongunk veletek, hogy az előző lopós-tolvaj-csürhe le lett váltva. Viszont nem ujjongunk veletek, hogy most a másik lopós-tolvaj-csürhe banda nem csinál semmi érdemit. Lassan közelítenek a te 3 pontod felé. Mert "Úgy látszik 8 év kevés volt, hogy mást is kikísérletezzenek."

Roy 2010.06.28. 10:31:11

@ostván: Gratulálok a hozzászóláshoz. Nagyon korekt.

veny 2010.06.28. 10:31:13

@Psyman: "Szégyen, hogy a Fidesznek van pofája kiállni és megpróbálni fellendíteni a gazdaságot!"

Dehogy LENNE szégyen az...

Stringer 2010.06.28. 10:32:54

Na kérem, jöhetnek a trükkös srácok!

Gordiusz... ugyan! Nemzeti egység van, az a lényeg!

Stringer 2010.06.28. 10:36:19

index.hu/gazdasag/magyar/2010/06/28/koltsegvetesi_trukkozesre_keszul_a_kormany/

Ez meg 10 perce még a címében a "trükközös" kifejezést használta. Vicces... Most már csak az elérésből látszik az eredeti.

Hírbuzi 2010.06.28. 10:38:11

Orbán 30. pontja lett volna a budapesti tűzijáték elmaradása, amit a hírek szerint Felsőzsolcán és Lepsényben tartanak meg:

hircsarda.hu/4-kultura/8932-sikerrel-jart-a-budapesti-tuzijatekrol-lemondo-mozgalom/

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.06.28. 10:42:50

Régi, nagy fideszeseket rúgtak ki!

Miskolc – Míg a miskolci közéleti szereplők a nyári szünet előtti utolsó közgyűlésre készültek, a Fidesz Országos Elnöksége alaposan belehúzott: ugyanis a rendszerváltozás elmúlt húsz esztendejét számításba véve teljességgel példátlan módon, feloszlatták a miskolci Fidesz szervezetet.

Robbant a narancs: megszűnt a miskolci Fidesz!

Régi pletyka: az országos pártvezetés elégedetlen a miskolci pártszervezet munkájával. Pontosabban arról szóltak az információk, hogy néhány helyi, emblematikusnak számító fideszest szeretnének regionális, illetve országos szinten megfosztani eddigi kitüntetett miskolci befolyásától. Az Északhírnök meg nem erősített információi szerint ezért a feloszlatással egy időben öt, eddig befolyásos fideszes számára nagy valószínűséggel legalább két esztendeig nem teszik lehetővé az újjászervezendő városi csoportban a tagságot.

Ez az orbáni diktatúra, ez vár az országra is ha nem lépünk!

Netuddki. 2010.06.28. 10:43:13

@stratez: Mi van, elfogytak az érvek? Nem a maszop van kormányon. Azzal most pont nem tudtok takarózni.
Mellesleg mi a helyzet az elszámoltatással? Akkor talán az ellopott pénzek egy részét vissza lehetne szerezni. Persze minél több idő telik el anális kevésbé.

Bmw 2010.06.28. 10:49:40

Mondja má meg valaki, a fityesz mivel lendítette fel a gazdaságot az elmúlt időszakban? Elkurta a CHF árfolyamát. Ennyi ?
Egy normális az egész országra kiható jó döntésük nem volt még. Szarok rá hogy Mit csináltak a szocik ,el lettek zavarva a fa.....ba , mostmár előre kene nézni és nem álandóan a multon rágódni. A fidesz 20-éve van a parlamentben az elmult 20-év minden elkurásának részese volt. Szégyen ami ebben a szép országban történik, hogy egyszer lenne már normális az egész nép érdekeit néző vezetőnk . :( (
Ja, majd megkapjuk Pali urat , már csak ő hiányzik nekünk.

Netuddki. 2010.06.28. 10:51:21

"A Fidesz gordiuszi csomója"

Meg kell szüntetni az adóelkerülést és be kell szedni az adókat. Ennyi.

Stringer 2010.06.28. 11:00:19

@kovi1970: Valszeg majd az lesz, hogy a "nemzeti oligarchák" a nemzet érdekében elkerülhetik az adókat, a többi pedig tekintse nemzeti kötelességének az adó pontos, maradéktalan befizetését, sőt, a befizetést 150%-kal túlteljesíteni!

Békekölcsönt a népnek! És nemzeti felajánlásokat!

He-he...

Alvarez 2010.06.28. 11:00:44

@Stringer: pedig ez nagyon szép trükközés, még a régi időkből. Pont ilyenek trükkök százaival sikerült Ovinak "kiegyensúlyozott" gazdaságpolitikát folytatni 98-2002 között. De sajna most az Eu tagjai vagyunk, itt az IMF vizslató szeme a házon belül, így nem fog sikerülni.

Az pedig, hogy a magánszemélyek hitelét állami hitellé akarják konvertálni, az nagyon gusztustalan eladósítása az államnak.

Bmw 2010.06.28. 11:01:50

@kovi1970:

Ja . Csak akkor a haveroktól is be kéne szedni. :)) És ez gond. Mindig kell kiskapu.

Uebermensch 2010.06.28. 11:04:00

@Móg: Őszintén, 80-as IQ fölött volt efelől bárkinek is kétsége? Ha igen, az szerintem részese, de minimum haszonélvezője ennek az arrogáns és dilettáns gyülekezetnek. Pláne, ha visszaemlékszünk az 1998-2002-es időszakra.

sárkányfő 2010.06.28. 11:04:35

A cikkel egyetértek, de egy apró formai megjegyzésem lenne: ha a bekezdések közé tennétek egy üres sort - mint oly sok más blogban - akkor sokkal olvashatóbb lenne.

Amúgy meg arról van szó, hogy a 8 évig kőpopulista kormány nyilván nem lenne képes az ígért adócsökkentés helyett adót emelni, azért nemes egyszerűséggel a bankokkal viteti el a balhét.
Közvetlenül, vagy a bankokon keresztül, mindegy: így is, úgy is mi fizetünk.

Ha lenne egy valóban "népbarát" kormány, akkor nem zsákmányként tekintene e bankok pénzére, hanem végre leszorítaná a nyugati szinthez képest összesített nyereséget, amit egy-egy szegény ügyfélen söpör be a bank.

Bmw 2010.06.28. 11:10:50

@Alvarez: "Az pedig, hogy a magánszemélyek hitelét állami hitellé akarják konvertálni, az nagyon gusztustalan eladósítása az államnak. "
Az én hitelemet én fizetem vissza , elégé megvan már konvertálva . :)
Inkább a bankokat kéne szabályozni hogy ne az összes ganyét a kedves hitelfelvevő nyakába zúdítsák. Hiszen az átlag paraszt nem pénzügyi zseni (én sem voltam az).

Stringer 2010.06.28. 11:12:22

@Alvarez: Na de hát... milyen hozzáállás ez? És a nemzeti egység az már smafu? :-)

Majd trükköznek, a nép pedig tapsol: Vik-tor, Vik-tor...

kicsijuti 2010.06.28. 11:16:38

@Alvarez: "Az pedig, hogy a magánszemélyek hitelét állami hitellé akarják konvertálni, az nagyon gusztustalan eladósítása az államnak. "

Úristen! ekkora marhaságot már rég olvastam! Az hogy egy magyar ember tartozik a magyar államnak nem nőveli az állam eladósodottságát; ellentétben az IMF hitellel amit Bajnaiék felvettek na az növeli, nem is kicsit.

tobias2 2010.06.28. 11:17:39

@veny: Bizony! Amely egyrészről a betétkamatokat csökkenti, másrészről a hitelezési lehetőségeket szűkíti, harmadrészt a még megmaradó bankkölcsönöket megdrágítja. Ez csak azokat nem érinti közvetlenül, akiknek nincs pénze a bankban és bankkölcsöne sincs. Mkindenki más rosszul jár vele.

Hogy lásd, nem beszélek a levegőbe, az AXA bank nemrég még hevesen reklámozott, 6,15%-os kamata július elsejével 4,75%-ra csökken, a devizakölcsöne pedig megszűnik.

Feltételezhetően ezek után a nagybetétesek elkezdik kivonni pénzüket a bankokból, mert máshol jobban fialtathatják. Ez várhatóan tovább rontja a hitelezési lehetőségeket.

Érdekes dolgokat fogunk még látni.

kicsijuti 2010.06.28. 11:18:43

@Bmw: A CHF árfolyamot meg a gyurcsányék kurták el, Bajnai tudta stabilizálni most meg a svájci bank döntött ugy hogy erős frank kell nekik olvas utána nyugodtan.

Roy 2010.06.28. 11:20:04

@Bmw: Négy évig kormányon is volt. Akkor mit tettek?
Csak maguk között osztogattak. Perlitbánya, tokaji szöllők, és még lehetne sorolni. nem beszélve a Széchenyi tervről. Azt is osztogatták maguk között.

brczi 2010.06.28. 11:21:26

@kicsijuti: Még hogy nem nő az állam eladósodottsága! Ajánlom figyelmedbe:

index.hu/gazdasag/magyar/2010/06/28/az_imf_penzebol_mentenek_ki_a_bajba_jutott_devizahiteleseket/

Ilyenkor persze jó a Bajnai-féle hitelkeret, máskor meg köpködünk rá...

kicsijuti 2010.06.28. 11:23:48

@Roy: Azér az alatt a négy év alatt csökkent az államadóság és nött a gazdaság, míg az maszp 8 éva allat épp az elenkezője történt, ha csak ezt megismétlik én elégedett leszek velük:)

Moulder 2010.06.28. 11:25:39

Most látjuk csak, hogy kormányozva nehezebb.
A bevált fogások, mint: "gyurcsányferenchazudotátverteanépetmondjonlehiteltelenbankárkormány stb" most nem működnek.
A trükkök százaiból most még csak 29 látszik, meg a lóhalálban törvénykezés, amivel előkészítik a többit.
Ha nem fognak össze az Mszp vezetésével a Fidesz asszisztálásával 2002 után és nem szavaznak meg mindent "ami jó a népnek" (13. havi nyugdíj, eszetlen béremelések 100 napos program), akkor most jobb helyzetben lennénk.
Annak idején és aztán 8 éven át az ellenzék szerepe marketingtevékenységgé silányult.
Most bizonyítania kellene, hogy a 8 éven át szajkózott pénzt az embereknek+adócsökkentés stb. működik.
Szerintem hazudtak.
A baj az, hogy ők CSAK azzal nyertek választást, hogy a másikra azt kiabálták, hogy hazudik és állították, hogy ők nem.
DE!
Lopni is fognak.

tomfix4 2010.06.28. 11:26:13

@ostván: meg szétosztották avégkielégítéseket is, a több milliárdot adófizetúi pénzből ugye,hogy azokból is mind kaptunk?
Már nem azért de rohadtul nem látod át az egészet...

Alvarez 2010.06.28. 11:27:47

@kicsijuti: az IMF hitel lehívása pontosan azt jelenti, hogy az adósságteher nőni fog. Az, hogy fizetésképtelen adósok papíron javítják az egyenleget, teljesen mindegy, hiszen ők fizetésképtelenek. Ekkora erővel Szudánnak is odaadhatnánk azt a pénzt, amit az IMF-től veszünk fel.

Amit a Bajnaiék vettek fel, az szerencsére nem növeli, mert ezzel párhuzamosan a tőkepiacról nem vettek fel. Pont ezért kellett az IMF hitel.

Mindegy, azért ne keseredj el, Matolcsyt még lehet, hogy vered észben.

brczi 2010.06.28. 11:32:12

@Moulder: Az a jó kis 100 napos program...! Amit megszavazott mindenki, még Viktorék is!

Az adócsökkentési tervüket meg ott bukták el, hogy Bajnai és Oszkó kitalálta az oly sokszor a halálba kívánt szuperbruttót! Azért tegye fel a kezét az, akinek nem lett több a nettó bére...

Alvarez 2010.06.28. 11:32:33

@Bmw: az átlag paraszt most egy kicsit fejlesztheti a pénzügyi kultúráját. Volt az az autómatricás eset 2-3 éve, amikor az átlag paraszt azt hitte, hogy havi több tízezret odaadnak neki, ha reklámot tesz a kocsijára. De előtte fizessen be 2 kilót. Aztán az összes lúzer matricás kocsival rohangált a városban, mert még a leszedésre se volt pénze.
De végül tanultak az esetből, a saját kárukon. Most viszont mindenki szívni fog, a hitelfelvevő is meg az adófizető is. Kérdés, hogy ki a hibás az ügyben?

kicsijuti 2010.06.28. 11:32:57

@Alvarez: MI?! Amit bajnaiék felvettek az nem növeli amit meg viktorék vesznek fel az meg igen?! Nem csodálkozom hogy végén elkezdtél személyeskedni, ha ekkora baromságokat írnék és rájönnék a hibámra lehet én is megsértődnék mint egy gyermek.

brczi 2010.06.28. 11:33:55

@Alvarez: Szerintem növeli az adósságunkat a Bajnai-féle hitel lehívása folyamatos lehívása, hiszen egyszer vissza kell fizetni... csak épp nem a tőkepiacnak.

Alvarez 2010.06.28. 11:39:51

@brczi: nem mindegy, hogy kinek kell visszafizetni? Összegében nem több az, amit az IMF-től vettünk fel és NEM a tőkepiacról.

kicsijuti: viktoréké azért növeli a valóságban (lehet, hogy papíron nem), mert odaadják fizetésképtelen adósoknak. Viszont a magyar államnak majd fizetnie kell az IMF felé,mint a katonatiszt. Ezt honnan fogják előteremteni szerinted?

Roy 2010.06.28. 11:41:14

@kicsijuti: Mi nőtt, Hol nőtt?
Ugyanazzal kezdték mint most. Mérhetetlen tisztogatással. Én külömben is a pénzek, javak osztogatásáról írtam.
A saját vagyonuk az nőtt, nem is kis mértékben.

Rob67 2010.06.28. 11:45:54

Azon gondolkodtam egy ideje, hogy a vagyonos fideszbarát vállalkozók - Csányi, Demján - vajon hogy élték meg a narancskommunikáció okozta nyilvánvaló milliárdos vagyonvesztést?
Mert hát ugye csak üzletemberekről van szó, akik néhány millióval növelni szeretnek, de semmiképpen sem milliárdokkal csökkenteni.
Csányi például olyan csendben van az elmúlt hetek OTP zuhanása és a tervezett bankadóval kapcsolatban, mintha nem is Ő bukott volna kifejezhetetlen pénzösszeget.
És továbbra is csendes... Vajon miért?
Megint felmerül nekem kérdésnek: a Kósa-Szíjjártó ámokfutás beindítása előtt, nem lett ez lezsírozva? A fiúk a megfelelő infók birtokában, jó short pozíciókkal előre begyűjthették most várható veszteséget.
Így jó és logikus: senki nem bukik semmit, a barátságok is megmaradnak.
Én nem mondom, hogy ez volt, de azért ennek legalább több logikája van mint hogy a fidesz szakemberei nem ismernék a gazdasági mozgatórugókat...
Ha nem ismerik, akkor ne akarjanak kormányozni, menjenek vissza tanulni még, ha ez a duett csak erre volt tudatlanul képes, akkor baj van. Ha pedig mégsem voltak olyan buták...
Nem csak tisztességesnek kell lenni, annak is kell látszani.

Moulder 2010.06.28. 11:45:59

@brczi: Olyasmit mondtak, hogy sokkal kedvezőbb feltételei miatt érdemes felvenni és adósságot törleszteni belőle.
Lehet, hogy hazudtak?

brczi 2010.06.28. 11:54:03

@Moulder: Igen igazad van, kedvezőbb kamat feltételek mellett tudták felvenni a hitelt. Államadósság törlesztésére valóban jobb lenne felhasználni, mint a bajba jutott (devizahiteles) lakosság megsegítésére, csak most ugye nem erről van szó.
Nekem is van devizahitelem, jóféle svájci frank lakáshitelem, de én ebből a nagy megsegítési akcióból nem fogok egy fillért se látni. Hogy miért? Mert nekem volt eszem és nem vettem fel akkora akciós hitelt, aminek a havi törlesztője kiteszi a fizetésem. Ellenben majd az én adóforintjaimból is megy az ő kisegítésükre elköltött pénzek visszafizetésére.

vary 2010.06.28. 12:01:05

Itt (www.nol.hu/belfold/lap-20090321-20090321_5-19) van a pénz, ha valaki már elfelejtette volna az elmúl egy év alat!

Öreg Sam 2010.06.28. 12:08:21

@Rob67:
Sajnos,azt hiszem eltaláltad....
Ne legyen igazad,mert az senkinek se jó :)

Moulder 2010.06.28. 12:08:24

@brczi: A végén úgy is mi szívunk. Vagyis a zemberek.
Mindig kiakadok az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került hiteleseken.
Ha elveszíti a munkáját az gáz. Lehet, hogy nem tehet róla.
Az azonban, hogy a CHF árfolyama megugrik előfordulhat és kalkulálni kell vele egy hitelfelvételnél. Ha valaki nem kalkulál, akkor már önhibás.
Tudom, hogy a bankok tukmálják a termékeiket. Nekem is küldözgetik a hírleveleiket. Nem győzöm a kukába szórni.

brczi 2010.06.28. 12:16:49

@Moulder: Persze, a munkahely elvesztése szívás, de velem is megtörtént, mégse sírok és megyek a retek klubhoz a fókuszba. Csak az veri ki a biztosítékot, hogy nem kalkuláltak az árfolyam változásával! Vazzee! Aláírta a papírt, hogy tisztában van az árfolyamkockázattal. Ja, hogy nem tetszett elolvasni? Sz@r ügy! És akkor még az akciós hitelről meg halasztott fizetésről nem is beszéltünk...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.06.28. 12:24:08

@yafet: igy van

a szocik eladtak mindent es mi allampolgarok lenyultuk

aztan hitelt is vettek fel, aztan mi allampolgarok lenyultuk

es most az van, hogy viktorek torik az okos kis fejuket, hogy vajon honbnan a barcabitorlo budos kurvanyabol akasszanak penzt a nep tovabbi nyulasahopz, hiszen a magyar 300 ruppoert eladja az orszagat, ez kiderult a sozcialista.. ize.. szocialis nepszavazason is..:-)

millesei (törölt) 2010.06.28. 12:43:27

Mérleget készíteni és gazdaságot működtetni nem ugyanaz. Ha hozol egy intézkedést, annak egy csomó kiszámítható és kiszámíthatatlan hatása lehet, pláne, ha több ponton is beavatkozol. Persze, mérleget kell vonni, hogy mindenki tisztában legyen a forintok útjával, de nem könyvelőként kell nekiállni a helyzet javításának. (Bokros-kultusz)
Néha előjön egy téma, miszerint az átlagbér kb. fele-kétharmada annak amit a termelékenység indokolna, lehetővé tenne. Megoldást senki nem tud, vagy nem akar mondani rá. A szocik szerint ez így jó, a magyar munkaerő képzetlen tahók tönege, ne is akarjanak jobban élni, így könnyebben ide lehet csábítani egy-egy összeszerelő üzemet, merjünk kicsik lenni, majd a kgst megsegít. Az életszínvonalat meg majd megemeljük a következő ötéves terv idején. Persze a svéd modell az már most kell, sok adóból drága államot. Ha valakinek ez nem jön be, akkor azzal védekeznek, hogy nem jó a bérkiáramlás, mert inflációt okoz, és kis ország vagyunk, pofa be, nekünk mindenképpen exportálni kell. Exportvezérelt gazdaság! Micsoda egy baromság! Belgiumnak nem kell exportvezéreltnek lennie? Faszt nem, de attól még nem kell szolgasorban tartani az állampolgárokat!
A helyzet az, hogy ezt a két dolgot (export - belső kereslet) nem kell egymással szembefordítani, mert attól, hogy exportálunk, még költhetünk is, ahogyan az tőlünk nyugatabbra, hasonlóan kis országokban "engedélyezik" is. Állítanak elő értéket is, van mindenféle ipar, meg mezőgazdaság, de nem csak ünnepnapokon járnak pl. étterembe, új autókat vesznek és nem maguk javítják, hanem kifizetik a szerelőt. Hogy ez mennyi munkahelyet jelent? Kurva sokat. Ha van pénze az embereknek, akkor arra lehet építeni, lehet vállalkozni, erősödni, újabb munkahelyeket teremteni a kirúgott közszolgáknak is akár, vagy ők is nyugodtabban nekiállhanak vállalkozni. (új Sz-kártya). Na ezt például nem tudod előre tervezni a kis mérlegedben, mert egy csomó pszichológia van benne.
A múltkor volt egy cikk az indexen, amiben védelmébe vette a szerző azt a 35 éves gazdasági rémálmot, amit az új gazdasági mechanizmus után/helyett vezettek be az olajválság idején, és a mai napig is meghatározza ennek a sok analfabéta ex-komcsi kreténnek a gondolkodásmódját. A cikk szerzője szerint a pénz multiplikátor hatása nálunk "hagyományosan egyszeres", tehát nem kéne hagyni, hogy az emberek csak úgy költekezzenek, minek is erőltetni. A kicsi kis fizetésüket vigyék be szépen valamelyik i-betűs boltba (aldi, peni, lidli) hó elején, aztán csókolom. Hát így biztosan nem lesz magyar középosztály, tőkés vállalkozói rézeg, ami persze jó, mert akkor nem lesz konkurenciája a multiknak, meg lesz egy csomó munkára kiéhezett robot-munkaerő. Hurrá. Viszont érdemes megnézni, miért nem volt válság a lengyeleknél. Jé, a fogyasztás miatt! Micsoda hülyék ezek a lengyelek, nemhogy megszorítottak volna!
Bérinflációtól sem kell tartani, amíg nem ömlik több pénz a gazdaságba, mint amit a termelékenység lehetővé tesz. Az orbán-megyó osztogatáskor sem volt bérinfláció. Ez azt jelenti, hogy kb. 200-250 E Ft lenne a nettó átlagbér. Erre azért már lehetne építeni, nem? Nem lenne jobb, ha lennének cukrászdák, éttermek, meg mindenféle szolgáltatók a mostani megürült, lepusztulófélben levő üzlethelyiségek helyett? Új munkahelyekkel?? Munkaerőhiánnyal??? Jézusom, végre ott tartanánk, hogy azért emel bért, mert különben elmegy tőle az alkalmazott, és nem fog tudni kit felvenni a helyére, miközben tuti a piac. Lehet, hogy elmenne pár harmadik világi bérszínvonalra építő cég oda, ahova való (a harmadik világba), dehát egyszer neki kéne állni ennek a fejlődés nevű dolognak. Magyar tőke, export, fogyasztás, jólét, középosztály, stb.
Mindezekkel nem akarom a Fideszt védeni, mert őket is éppúgy utálom, mint a másik szarházi bandát (ezek is leértékelik a pénzünket, csak nekik már nincs árfolyam-sávjuk, meg jegybankjuk, csak a Kósa maradt), de szerintem most ezekkel az intézkedésekkel rákényszerülnek, hogy kicsit normálisabban csinálják a dolgukat, mert már közel a lejtő legalja. Legalábbis azzal, hogy felülről megnyitják a béremelés lehetőségét, meg minimálbért emelve alulról megtolják, ez nekem úgy tűnik, hogy fel akarják szabadítani a fogyasztásban rejlő lehetőségeket (értsd: megfelelően értékelni a humán tőkét). Persze most előjön a másik szoci kontra, hogy a csúnya gazdagok, dehát mindenki gazdagabb akar lenni, nem? És magyar tőke mi a túróból lesz? Nem kéne már leszokni erről az irigykedésről?
Nagyon nem tetszenek ezek szoci kontrák, amit te is visszhangzol ebben a posztban. Főleg ezért nem, mert senki nem mond - mert nem is tud - altarnatívát, a megszorításból meg kb. mindenkinek elege van már. Nem azért, mert nem értik meg a logikáját, persze, mindent rá lehet tukmálni a tömegekre, de basszus, 2010 van és még mindig csak egyre lejjebb kerülünk, és a legjobb amit tudnak mondani, hogy most megszorítunk ugyan, de majd két-három év múlva hú de fasza lesz. És ezt már hallottuk egy párszor. A viktor meg szerintem felismerte, hogy ez a fene nagy hatalom egy proteszt lufi, ami az első hibás lépésükkor ki fog durrani, aztán mehetnek ők is megint a levesbe, akármit is trükközik az alkotmánnyal.
Szóval ez az egész egy nagy baromság, csak ezzel a mérleg-szemlélettel akarják megmagyarázni, miért is lesz rossz, ha jobban élünk. A gazdaság ennél sokkal-sokkal bonyolultabb, de még az a jó, hogy a maunika sau által leszedált parasztokat jól meg lehet etetni ezzel a dumával és akkor majd jól eljön megint egyszer a gyurcsány-féle antikánaán.
Kurva lengyelek bazmeg, még rájuk kéne valamit kitalálni, hogy hogy a faszba bírták elkrülni a válságot is, meg még ráadásul egyre jobban is élnek, hogy rohadnának meg. Hogy fogjuk megmagyarázni???

Moulder 2010.06.28. 12:58:22

@millesei: Azt írod, hogy "A gazdaság ennél sokkal-sokkal bonyolultabb"
Ahhoz képest megmondtad a frankót.
A szoci kontráról meg annyit, hogy úgy látszik ez egy ilyen ország.
Kontrával 2/3-ot lehet nyerni.

millesei (törölt) 2010.06.28. 13:18:30

@Moulder: Nem mondtam meg a frankót, mert csak egy pár mondatot írtam, a többi le van írva a közgazdaságtan könyvekben. Nem vagyok közgazdász, a stílus a jelenségnek szól, nem ártana már kicsit leszakadni a pártrádiókról.

paaj 2010.06.28. 13:20:19

Nem a bankadóval van a baj hanem a mértékével. Persze lehet mellett döngetve kiállni, hogy mi most aztán jól lehúzzuk a bankokat de azt is illenék tudni ( legalább azoknak akik állítólag ismerik a bankokat ), hogy a bankadó összegének legalább 90%-át a bankok az ügyfelekre hárítják át akár akarja a kormány akár nem. Nem véletlen, hogy gazdasági hatalmak vezetőiben fel sem merül ilyen mértékű adóztatás csak olyan ami nem gátolja a bankoknak a gazdasági fellendülésben betöltött szerepét. Persze befogják fizetni a bankok ezt az adót de egyben be is fogják szedni az ügyfeleken legyenek azok magánszemélyek vagy vállalkozások.
Sajnos a félig dilettánsokat a másik félig dilettáns csapat váltotta a hatalomban...

Moulder 2010.06.28. 13:32:34

@millesei: Hogy jön ide a rádió? Melyik rádió?

Móg 2010.06.28. 15:25:45

@Uebermensch: sajnos a választási eredmény alapján igen
az igazsághoz tartozik,igazából nem is volt miből jól választani
{LMP?kicsi volt és sötét ló}
de ez nem változotat azon,hogy a fidesz egy romhalmazt fog maga után hagyni egy még nagyobb számu nyomorgó réteggel és a demokráciára nem is hasonlitó államszerkezettel.
mellesleg ha nem nő ki egy normális jól kommunikáló,kiutat mutató párt akkor könnyedén hatalomba juttatja a jobbikot
nagyon félő az is,hogy 1-2 éven belül az lesz viktorék nagy dilemája:a békésen gyujtogató tömegeket kárpótolják vagy minden létező fegyveres erőt vessenek be ellenük

Alvarez 2010.06.28. 16:13:57

@millesei: kb ezt a szöveget nyomta Matolcsy is 2000-ben, amikor a nyugati dekonjunktúrára kitalálta a belső kereslet élénkítését. Ezt a szocik is eltanulták tőle, így 2000-2006 között csak költekezés volt. Te miről is beszélsz állandó megszorítás alatt?
Ezen kívül tanulmányoznod kéne a görög pédát, ahol indokolatlanul emelték az életszínvonalat. Most köhög miatta az egész világ. Ja és ha egyszer bért emelnek, azt nagyon nehéz ám visszavenni, amikor nem megy a szekér. Ezt hívják bérrugalalmatlanságnak, és vigyázni kell vele.

Uebermensch 2010.06.28. 16:18:52

@Móg: Hát sajnos ezzel kapcsolatban egy pillanatnyi kétségem sincs, minden szavaddal kénytelen vagyok egyetérteni.

Én már jó ideje azon agyalok, hogyan lehetne valami népszavazással elérni azt, hogy BÁRKI legfeljebb két ciklusban - mindegy, hogy egymás után, vagy két külön alkalommal - tölthessen be ogy. , települési önkori képviselői posztot, ill. bármilyen kormányzati, ill. kormány által kinevezetti pozíciót. Ez egyrészt radikálisan csökkentené a korrupció lehetőségét, másrészt nem lehetne hosszú távra se berendezkedni. Ja, és mindezt természetesen visszamenőleges hatállyal.

eml 2010.06.28. 17:07:56

Amúgy egy jó cikk.

ostván 2010.06.28. 17:24:01

@tomfix4: Javaslom, számolj egy kicsit. Magyarország költségvetése több, mint 12.000 Milliárd Ft/év. 8 év alatt ez 100.000 Milliárd. Ebből kiderült, hogy elloptak 2 (azaz KETTŐ) Milliárdot. Ha ezentúl is ilyen marad az arány, akkor nagyon elégedett lennék a poltikusainkkal!!!
Azt kérem nem mondani, hogy többet is elloptak, csak még nem derült ki. Ugyanis:
- 1. lehetőség: tényleg nem loptak többet. Kevéssé valószínű.
- 2. lehetőség: többet loptak, de a derék jobboldaliak (akik már 2/3-nál is többen vannak) olyan hülyék voltak, hogy nem vették észre. Ez is kevéssé valószínű.
- Többet loptak a politikusok, de a koncot megosztották egymás között (pártállástól függetlenül), ezért nem derült ki több, mint 2 Milliárd. Szerintem ez a leginkább valószínű, de ha tudsz még újabb lehetőséget, ne tartsd vissza magad, oszd meg velünk.

Moulder 2010.06.28. 18:00:24

@ostván: Nem tudom milyen arányban, de valószínűleg tényleg megosztották a koncot.
Bizonyíték: A Cuslág ügye nem kapott olyan nyilvánosságot, amilyet kaphatott volna. A kampányban gyak. nem foglalkoztak vele.
Ergo, nekik is van Cuslágjuk.
Amúgy meg a 2 milliárd kevésnek tűnik.
A pártok a választási kampányban a bevallott ~ 380 millió Ft-tal szemben becslések szerint 3-4 milliárd Ft-ot költöttek 2006- ban.
Mivel az egész dolog illegális, a pénz is illegális.
Mondjuk az általad saccolt 2 milliárddal szemben 100 milliárdot síboltak el. ( a fent leírtak alapján ennek nagy része a pártkasszákba ment )
Akkor is csak a lé 1 ezreléke.
Szerintem ezt a hiányt észre se vesszük. Nem jelentős.

Öreg Sam 2010.06.28. 18:04:24

@ostván:
jaaah,minden magyar politikusra érvényes az örökbecsű mondás: soha sem lennék annak a klubnak tagja,amely felvesz engem.....

millesei (törölt) 2010.06.28. 23:50:00

@Moulder: Jajmá... szócsövek. Így már érthető?

millesei (törölt) 2010.06.29. 00:09:04

@Alvarez: "Állandó megszorítás": hát voltak itt mindenféle csomagok...
"Indokolatlanul emelték": na nálunk indokolt lenne. Írtam valamit a termelékenységről ezzel kapcsolatban. Tudom, hosszú volt...
"bért emelnek": nem ez a lényeg, azok az idők már régen elmúltak szerencsére (és a jelenlevők többségének sajnálatára), hogy állam bácsi bért emeljen. Maximum minimálbért. Viszont:
Túl kevés a pénz a gazdaságban, túl nagy az elvonás a nagy semmire, nincs multiplikációs hatás. És ezt nem lehet könyvelői szemlélettel rendbehozni.
Ennél lényegretörőbben nem tudom leírni. Ha így sem érthető, el lehet ezeket olvasni bármelyik közgáz könyv első pár fejezetében.

Moulder 2010.06.29. 07:47:48

@millesei: Többedszer hivatkozol "bármelyik közgázkönyvre".
Melyikben olvashatok az államcsőddel történő fenyegetőzés gazdaságra gyakorolt pozitív hatásáról?

millesei (törölt) 2010.06.29. 12:37:07

@Moulder: Nem tudom, hogy jön ez ide. Én ezt írtam: "Mindezekkel nem akarom a Fideszt védeni, mert őket is éppúgy utálom, mint a másik szarházi bandát (ezek is leértékelik a pénzünket"

Na én itt feladom.

heptakontanonaéder 2010.06.30. 13:59:06

@millesei:
Milike drága, majd akkor hivatkozz "bármelyik" közgáz könyvre, ha legalább köszönőviszonyban lesznek egymással. És léccilécci prezentálj nekem _EGY_ olyan közgáz könyvet, amelyiknek a szerzője meggazdagodott a tőzsdén!


süti beállítások módosítása