Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Szijjártó gumicsontvázai

2010.05.12. 13:09 - eroica

Címkék: gazdaság szíjjártó

„Minden nap csontvázak zörgésétől hangos, és minél hangosabban zörögnek, annál egyértelműbbé válik, hogy az a gazdasági vészhelyzet, amibe Magyarország belekerült, egyre súlyosabb.” Szijjártó Péter


A Fidesz szeret rettegni a csontvázaktól, hiszen ez indokolhatja, hogy miért nem lesz annyira azonnali és annyira radikális az adócsökkentés ahogy azt a Nép Barátjaként megígérték.

Nos nézzük meg miket talált Szijjártó Péter, amikről korábban ugyebár nem tudhattak:

Csontváz 1: „a magyar lakosság jelentős mértékben adósodott el devizában.”
Ha ez eddig nem tűnt fel Szijjártónak, akkor illene visszaadnia a közgazdasági diplomáját. Szerencsére a Fidesz számára ez nem csontváz, mert 2007-ben még Matolcsy György is figyelmeztetett a lakosság eladósodottságára.

Csontváz 2. Szijjártó szerint egyre több a cégfelszámolás
Igaz, csakhogy az új cég alapítása meg még több:

forrás: KSH 2009.03.31 2009.06.30 2009.09.30 2009.12.31 2010.03.31
vállalkozások száma 1 002 734 1 009 725 1 011 403 1 012 770 1 022 186

 

Csontváz 3. Infláció
Ez se most került elő a szekrényből, merthogy csökkenő tendenciát mutat.  Sőt nem is igazán fenyegető, mert a kamatcsökkentést sem akadályozza: "az elmúlt három hónap árfolyamatait éves szintre kivetítve és a szezonális elemeket figyelmen kívül hagyva minimális ... áremelkedés következett be Magyarországon. Ez továbbra is teret ad a Magyar Nemzeti Banknak a kamatcsökkentési sorozat folytatásához" (portfólió).

A világpiaci árhullámoktól tisztított maginfláció pedig alacsonyabb, mint az Orbán-kormány legjobb időszakában, pedig akkor Minden Jó Volt.

Csontváz 4. Magas benzinár
"A benzinár elérte a történelmi csúcspontját"- mondta Szijjártó Péter. Bár valóban sokaknak gondot okoz a magas benzinár nem hiszem, hogy ez komolyan zavarná a Fidesz gazdaságpolitikáját. Ugyanis 2001-ben amikor mai árra számítva 370 forint volt a benzin ára, semelyik fideszes nem beszélt a problémáról.

És ami még kihullott a szekrényből, csak Szijjártó „elfelejtette” megemlíteni:

Május 5: "Harmada lett a vártnak az áprilisi hiány
... Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - április havi hiánya 27,1 milliárd forint lett. A Pénzügyminisztérium (PM) 81,9 milliárd forintos deficitet várt - közölte szerdán a tárca." origo.hu


Május 12. A válság ellenére már nőtt a GDP, nemcsak negyedéves, hanem éves szinten is

Grafikonok és idézetek, portfólió.hu:
„az idei első negyedévben pedig már határozott bővülésről beszélhetünk (0.9%)”


 

Sőt Magyarország ezzel a növekedéssel: "sorelső a magyar gazdaság növekedése a régióban" 


 

Miközben a Fidesz kereste a csontvázakat a kormányzati bejelentéseiben össze-vissza ötletelt. A teljesség igénye nélkül az utóbbi hetekből: azonnali radikális adócsökkentés, január 1-jétől való adócsökkentés, vállalati adók csökkentése, júliusi adócsökkentés, januártól családi adózás, három éves adócsökkentés, söralátét mérető adóbevallás, foglalkoztatottak adócsökkentése. Ezek forrásigényéről most sincs szó.
Szintén ötletszerű volt az is, hogy most teljesen kimentik a lakáshiteleseket vagy „mindenkinek felelősséget kell vállalnia”.

A jegybank elleni támadásnak sem örült a piac, s azért még Orbán gazdasági főtanácsadója Szapáry György is voltaképpen neheztelt.

A Fidesz ellenességgel nem vádolható portfólió is így foglalta össze: „A Fidesz felső gazdaságpolitikai köreihez tartozóknak az elmúlt két héten tett nyilatkozatai arra utalnak, finoman szólva közel sem állt még össze, hogyan fog kinézni az új kormány gazdaságpolitikája.”

Lehet, hogy a csontvázkeresés és az össze-vissza beszélés, helyett  a kormánynak inkább összeszedetten kellene dolgozni.
 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr771996010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2010.05.14. 08:16:28

Értem én @eroica, hogy van benned bizonyos fokú elfogultság, de ha már "figyelést" végzel - amire mindenképp szükség van -, akkor csináld profin! Ennek ellenére...

CS1. A devizában való eladósodottságot eleddig nem érezték problémának kormányzati részről. Mint kiderült, mégiscsak az.

CS2. Igenis gond a rengeteg cégfelszámolás, mert sok esetben hatalmas adósságot hagynak hátra. Arról nem is beszélve, hogy sok vállalkozó új cég alapításába menti át a vagyonát. Azért nézd meg azt is, hogy milyen cégek alakultak!

CS3. Az infláció nem önmagában veszélyes, hanem pl azért, mert az állam hitelei is javarészt devizában vannak.

CS4. A magas üzemanyagár önmagában is fékezőleg hat a gazdaságra. Tedd hozzá, hogy ez nem magától magas, hatalmas a ráépülő adók mértéke is. A baj ezzel az, hogy a környező országokban ez nem feltétlenül így van. Azaz ez is leeht versenyhátrány.

És kérlek, próbálj meg érvelni és nemcsak az érzelmekre hatni!

Rod 2010.05.14. 10:35:01

A Fidesz is megpróbálhatna érvelni, nemcsak az érzelmekre hatni :)

mig8 (törölt) 2010.05.14. 19:55:08

@Rod:

Teljesen igazad van. De a Fidesz "politizál", ahol helye van az érzelmeknek is. Persze most már, hogy kormányon vannak, érvelniük is illene.

Viszont a politikai elemzésben - a "figyelés", amit ezen blog szeretne csinálni - ilyesminek nincs helye. Különben elveszíti a hitelességét és belesodródik egy olyan szituba, amelyben joggal kritizálhatják elfogultsággal.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.06.03. 22:39:39

Bazmeg, legalább a címben hibátlanul kéne leírni Szijjártó nevét, rövid i-vel


süti beállítások módosítása