Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Miért hallgat az erős Orbán?

2010.03.10. 06:00 - eroica

Címkék: gazdaság orbán fidesz

Orbán hétfőn arról beszélt, hogy itt az ideje az erősebbek korszakának. Ami a leendő kormányzást illeti, a Fidesz vezére inkább ígéretekben volt erős. A megvalósításhoz szükséges programmal nem mert előállni. Pedig a beígért egymillió munkahelyhez vagy az adócsökkentéshez komoly lépések kellenek. (Legutóbb például a Napi Gazdaság írt arról, hogy „hatalmas reformokra lenne szükség a Fidesz adócsökkentési terveinek megvalósításához”.)

Az előző Orbán-kormányzáshoz hasonló bűvészkedésére sincs sok lehetőség. Akkor úgy csökkentették a munkáltatói járulékot, hogy közben egyre több ember hagytak belecsúszni a  legmagasabb személyi-jövedelemadó sávba. Ahogy Orbán mondhatná népiesen: 'Eben guba' ... 'Amit megnyerjük a réven, elvesztjük a vámon'.
 
Most azért sem könnyű a dolog, mert nemcsak a munka, hanem az egész „lakosság” adóterheit akarják csökkenteni. (Bár politikai bölcsességre utal, hogy hat év alatt ígérte, teljesíteni, vagyis nemigen lehet számonkérni rajta.)
A csökkentésnek így csak két forrása lehet. Vagy reformokkal, bár ezt nehezíti, hogy Orbán szerint a reform „a sarc, a lopás szinonimáját jelenti”. Avagy a szociális kiadások drasztikus csökkentése: erről beszélt tegnap Járai Zsigmond, Orbán pénzügyminisztere. Ő ötödével csökkentené az állami kiadásokat. Ennek csak a töredékét lehetne a bürokrácián megtakarítani, tehát a kurtítás a zöme a szociális támogatásokra jut.
Nemcsak a Fidesz, de a Jobbik rendszeresen emlegeti a segélyek csökkentését. Nagy megtakarítás itt sem várható, mert ma erre összesen a GDP 0,3 százalékát költjük (ez a tétel a szociális célú támogatásokon belül is kevesebb mint 3 százalék). Tehát komoly 'megtakarításhoz' a mai segélyek 5-10-szeresét kellene megvonni a segélyezettektől...
A dolgok mostani állapota szerint a szocik számára a választáson jön el az igazság pillanata. Orbán (és az ország) számára valószínűleg utána.

Járai keddi gazdasági előadásának nem teljeskörű, ám súlyos kritikája

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

1 komment

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr71827480

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán a milliomosok pártján 2010.03.10. 08:20:36

Orbán Viktor a VOSZ rendezvényén kijelentette, hogy egyenes ági öröklésnél, „az államnak nincs keresnivalója, nemcsak a vállalkozás, hanem senki esetében”. Ezt Demján Sándor és más megjelent milliárdosok nyilván örömmel hallgatták, de menny...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2010.03.11. 08:05:39

Amiket állítasz, eroica, azoknak van valóságalapja, de csak a valóság egyik oldala. Orbánék azt állítják, hogy ha csökkentik az adókat, akkor fehéredni fog a gazdaság és szélesedni fog az adófizetők köre. Egyrészt fehéredni fog a gazdaság, másrészt több embert vesznek fel, harmadrészt több vállalkozás fog indulni.

Amint látom, te nem ezt a nézetet vallod. Rendben, akkor fanyalgás helyett oszd meg velünk a nézeteidet! Hogyan fog alakulni szerinted a gazdaság jövőre?


süti beállítások módosítása