Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

A Fidesz, az MDF és a Jobbik

2009.08.13. 02:19 - eroica

Címkék: jobbik

Solymosi Frigyes akadémikus az  Orbán által alakított Szövetség a Nemzetért polgári kör tagja volt (többek közt Vona Gábor társaságában). A konzervatív gondolkodó a magyar jobboldalon - sajnos - szokatlan erősséggel állítja: a Fidesznek ellenfélként kell tekintenie a Jobbikra. A Jobbikról való hallgatás nem elégséges, mert a nemzeti szélsőséges párt "megmérgezi a légkört". A Nemzeti Kör tagjának teljes írása:

Kattintson a bezáráshoz!

Minden korábbi politológusi várakozás ellenére csak nem akar kialakulni hazánkban a "kétpárt rendszer", és bizony a MDF és a Jobbik sikere után az "egy a tábor, egy a zászló" program megvalósulásáról a jobboldalon sem beszélhetünk.

Az MDF nem tűnt el a politika színteréről, s az EU-választás eredményeként egy még erősebb politikai képződmény, a Jobbik is feltűnt a láthatáron, nem beszélve a Lehet Más a Politika mozgalomról. Mindez azt a vélekedést igazolja, hogy a rendszerváltozás után létrejött "jobboldal" lényegesen megosztottabb, mint sokan gondolták, és nem lehet a szavazókat egyetlen pártba betömöríteni (lásd Solymosi Frigyes: Egy a zászló, de hány a tábor, 2004. május 29). Ennek a szándéknak a megvalósítása óriási energiákat von el a politikától, és lehet, hogy több kár származik belőle, mint haszon.

Hogy a korábbi testvérpárt, az MDF elleni összpontosított támadás 2006-ban mennyiben járult hozzá a jobboldal vereségéhez, nem tudni. Mindenesetre nem csak én, a Fideszhez közelálló politikus-közírók (Tölgyesi Péter, Stump István stb.) is hibásnak minősítették ezt programot, csak kár, hogy erre nem a választás előtt hívták fel a figyelmet.

Egy konzervatív értelmiségi, aki meglehetősen sokat ügyködött - eddig sikertelenül - a Fidesz és az MDF közötti normális viszony megteremtése érdekében, szomorúan veszi tudomásul, hogy a két párt közötti pengeváltások az EU-választás után is folytatódtak. Az, hogy az MDF a korábbi támadásokat túlélte - médiatámogatás nélkül -, az bizony - mondjon bárki bármit -, Dávid Ibolya kitartásának, keménységének és politikájának köszönhető, kétségtelenül nagy csalódást okozva a vereségére számító, az elnökasszony megbuktatásán fáradozó politikusoknak. Az újabb ütközeteket újabb MDF-es politikusok kiválása/kizárása követte. A korábbi történéseket ismerve nem lennék meglepve, ha a legközelebbi választás után ők is elfogadnák a nekik járó biztos parlamenti helyet, vagy egyéb gyümölcsöző beosztásban kamatoztatnák "hűségüket". Persze, ha esetleg új pártjuk elnökéről jelentené ki valamelyikük ország-világ előtt, annak valamelyik meglepő döntése után, hogy az elnök mintha "megbomlott" volna, akkor ez a kamatozás nem fog sokáig tartani. Mutassanak egy pártvezért, aki lelkesedik az ilyen megjegyzésekért.

Való igaz, Bokros Lajos jelölése mindenkit - engem is - meglepett. Az eredmény azonban igazolta a döntést. Ellentmondásosnak ítélem, hogy az MSZMP azon korábbi tagjait, akik most mindenben követik a Fidesz politizálását, keblünkre öleljük, fontos tisztségekkel bízzuk meg őket, azokat viszont, akik valamelyik másik új pártban politizálnak, a régi rendszer szekértolóinak, az ország tönkretevőinek, elárulóinak nevezzük, akiknek még a küllemük (!) is szörnyű: bajszuk, kalapjuk sem áll jó. Ha azonban "megtérnek", egyik pillanatról a másikra igazi, jó hazafiakká válnak, és még a kinézetük is kellemes.

Az MDF vezetése ellen - Bokros Lajos befogadása miatt - intézett támadások már azért sem érthetők, mivel valószínűnek látszik, hogy ennek révén a párt számos szavazót nyert el az SZDSZ-től, a keresztény-konzervatív oldal talán legnagyobb ellenfelétől. Miért jelentene az a jobboldalnak bármiféle hátrányt, ha Bokros Lajos után még néhány SZDSZ-hívő is csatlakozik az MDF-hez? Ahogyan a Fidesz politizálását nem tudták megváltoztatni az MSZMP és az MSZP hozzájuk átállt tagjai, alig hihető, hogy néhány liberális erre képes lenne az MDF-ben. Tudomásul kellene már venni az MDF létezését elnökasszonyostul, és hagyni, hogy saját erejükből erősödjenek meg vagy menjenek tönkre.

Az "egy a zászló, egy a tábor" célkitűzés megvalósításának az MDF-nél nagyobb és veszélyesebb akadálya tűnt fel: a Jobbik. Ha ennek az új pártnak az erősödése változatlan ütemben folytatódik, az bizony már a Fidesz szavazatvesztésével is járhat, egyéb következményekről nem szólva. Mindezek fényében számomra alig megfejthető, hogy a jobboldali médiában egészen a legutóbbi időkig szinte egyetlen rossz szó sem esett a Jobbikról. Mégse lenne igaz az a sejtetés, hogy a Jobbikot a baloldal titkos műhelyeiben főzték volna ki? Ebből a külső szemlélő semmiképpen nem azt érzékeli, hogy a Fidesz ellenfélnek tekintené a Jobbikot. Vagy nem vennék észre a rájuk is leselkedő veszélyt? Ha féltik a kétharmados többséget az MDF sikerétől, érthetetlen, miért nem féltik ugyanezt a Jobbiktól?

A Fidesznek tudomásul kell vennie, hogy nemcsak az MSZP, hanem a Jobbik is politikai ellenfelei közé tartozik. Lehetséges, hogy az MSZP számos korábbi támogatója -csalódva a kormányban - a számára szimpatikusnak hangzó szólamok hatására az EU-választáson a Jobbikra adta a voksát, de ezek a választók mindenképpen a kormányváltásra szavaznak. A Jobbik hiányában tehát a Fideszt támogatnák. A jelenlegi kormány népszerűségvesztésében a Jobbiknak érdemleges szerepe nincs, sőt még azt is megkockáztatom, hogy számos MSZP-szavazót éppen a Jobbik létrejötte tartott meg a szocialisták táborában. Ha a Fidesz tartja magát Orbán Viktor tusnádfürdői kijelentéséhez, miszerint a Jobbikkal nem kívánnak koalíciót kötni, és remélhetően - ezt már én teszem hozzá - semmiféle egyéb politikai kapcsolatot, együttműködést sem kíván vele létesíteni, akkor már most el kellene kezdeniük a politikai kampányt ellenük. Ehhez azonban szükség lenne a Fideszhez közel álló média támogatására is. Nem elég a veszélyt közvetlenül a parlamenti választás előtt (vagy esetleg után) észlelni! A Fidesznek, és nem utolsósorban az országnak, semmi érdeke nem fűződik ahhoz, hogy a Jobbik erősödjön, s hogy a legközelebbi országgyűlési választás után mérvadó erőt képviseljen, és érdemleges szerepet játsszon a törvényhozásban, az ország irányításában, rontva hazánk nemzetközi megítélését.

Komolyan kellene vennünk, hogy a Jobbik nem elégszik meg a parlamenti tagsággal, nem elégszik meg azzal, hogy egy másik párt mellett statisztáljon: a Jobbik egyértelműen a hatalom megszerzésére törekszik. Tisztában van azzal, hogy ezt a legközelebbi választáson még nem képes elérni, de bízik a Fidesz elnéző hozzáállásában és abban, hogy népszerű szólamainak állandó hangoztatásával, a társadalmi elégedetlenség meglovagolásával, a népi antiszemitizmus előhívásával és erősítésével erőfeszítéseit előbb-utóbb siker koronázza. Bár ezt a célt nem tartom elérhetőnek, a társadalom provokálásával, a tüntetésekkel, a gárdák vonulásával a Jobbik képes a légkört megmérgezni. Ennek az országnak a legkevésbé erre van most szüksége.

A szerző akadémikus, a Nemzeti Kör tagja

(Megjelent a Népszabadságban, a karikatúra Marabut dicséri).

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr671306345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

6.Lenin 2009.08.13. 13:43:22

Érdekes,amit ez a fószer leirt,de a gyakorlati politikához,vagy a politika gyakorlatához,kevés köze van.
Szereintem részéről, a poltikával foglalkozni,tök értelmetlen.Legalább is jelen irását figyelembe véve.

Viszont még mindig él a kérdésem,kinek irjátok ezeket a posztokat?

mig8 (törölt) 2009.08.13. 20:12:11

@6.Lenin:

Engedd meg, hogy én válaszoljak - bár nem ismerem a szerkesztőket. De már bennem is felmerült a kérdés,, ezért igyekeztem mindent elolvasni ezen a blogon.

S ha ők nem válaszolnak, megfogalmazom én a sejtéseimet.

- A szerkesztők nem tűnnek az árok túloldaláról harcolóknak. Mert nem minden vörös posztó nekik, amit a Fidesz akar.

- Ahogy én látom, próbálnak értelmesen vitázni és a Fidesz önellentmondásaira felhívni a figyelmet. De a legtöbb poszton és kommenten átjön az, hogy érzelmileg állnak a dolgokhoz.

- Eredetileg az gondoltam, hogy a Fidesz jobbítása a fő vezérfonal. De ma már kétségeim vannak. Mintha a Fidesz a posztírók szemében egyfajta okoskodó bandának tűnne.

Szóval azt gondolom, hogy azt akarják sugallani, hogy a Fidesz se jobb, mint az MSZP. S néha igazat lehet adni nekik...

6.Lenin 2009.08.13. 21:50:15

@mig8:

Köszi a választ,de nem nyugtattál meg.Igaz,én sem irtam meg,mire is gondolok.Vártam a választ,sőt még várom továbbra is.
Természetesen a posztok iróinaknak jogában áll olyan témáról és olyan stilusban irni,amit ők jónak látnak.Ezt nem vitatom.

Elolvastam náhány posztot,talán az összes hsz-t is.Az utóbbi nem okozott sok erőfeszitést. Ezért nem értettem/értem a szándékot.
Felőlem lehetnek,az árok túloldalán harcolók,jobbitó szándékúak,sugalmazók,de ezt honnan kellene nekem észrevenni,mint idetévedt olvasónak?

Talán feltennék még 1 kérdést,mi lehet az oka,hogy legtöbbször egyetlen hsz sincs?

Se a táborból,se az ellentől,se senkitől.Saját igény kielégitése,semmi szándék?

"Szóval azt gondolom, hogy azt akarják sugallani, hogy a Fidesz se jobb, mint az MSZP."
Akkor miért nem mondják ki,megoldás az MDF.Ja,hogy ez jelenleg kissé viccesnek tűnik,hát persze,mert az is.

Az SZDSZ,MDF nincs,nem számottevő politikai tényezők,az utóbbi nem is volt(talán 90-ben) és egyhamar nem is lesz.
Na,mindegy.
Lesz itt rövidesen sokkal izgalmasabb,mikor megindúl a harc a szociknál azért a 30-40 helyért,amit esetleg sikerül majd nekik kiharcolni.

lordart 2009.08.14. 08:26:39

@6.Lenin: 30-40 helyért, amit kiharcol az emeszpé magának? Honnan ez a túlzott optimizmus? No meg azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy a szavaknak teremtő erejük van... Csak óvatosan a számokkal... :-)

6.Lenin 2009.08.14. 12:46:19

@lordart:

Igazad van,messze még a tavasz.A fletó is szeretne visszatérni.
Szeretnének megszabadúlni az MSZP-s őskövületektől.

szóval az is elképzelhető,hogy mindkét bagázs szerez olyan 5-6 % körül.Vagy megosztva,egyik sem jut be.
Érdekes ősz és kampány lesz,az ziher.

Ez a harc lesz a végső,az MDF-et sem fogja már senki a hátán becipelni.

mig8 (törölt) 2009.08.14. 18:39:58

@6.Lenin:

Szerintem ne kanyarodjunk el nagyon a blog témájától! Per pill szerintem tök lényegtelen, hogy jövőre, hogy fogja alázni magát az MSZP (fogja, az tuti).

E blog témája a Fidesz kritikája. A jobbító szándékot én se vettem észre mindig. De ha már felhívják a figyelmét a Fidesznek is - hisz a blog nyílvános - a saját hibáira, akkor azt lehet már jobbító szándékúnak tekinteni, nem? Bár mondjuk szerintem van a posztolók részéről némi sértettség is a Fidesszel szemben. Ez a hangcételből jön le nekem.

Hogy hsz nincs... Nem olyan régi ez a blog, nincs igazán tözsközönsége. A Fidesz részéről meg feltételezek annyi intelligenciát, hogy nem itt fogják véfeni a véfhetetlen dolgokat.

Én egyébként nem az MDF-et sejtem mögöttük. Ez a blog nem az MDF stílusa. Sokkal inkább SZDSZ, vagy inkább volt liberálisok, akik ma talán az LMP-t erősítik (amúgy ez utóbbi párt néhány megnyílvánulásában roppant szimpatikus nekem). De persze akár tévedhetek is.

6.Lenin 2009.08.14. 20:21:23

@mig8:

Szerinted mi a különbség 1-2 tapasztalatlan/balfácán,vagy akár beépült provokátor,vagy ténylegesen alkalmatlan fideszes és a Fidesz közt?
az összemosás, csúsztatás mennyire elfogadható a másiktól,tőlem?

H a ugyanazt teszem,amit a másiknál kritizálok,mennyire leszek más?
Miért jó az,ha a vitapartnert,kapásból,bárgyúnak nézem?

Na,kb ilyesmikre lennék kiváncsi.Természetesen nem minden posztra jellemző,de többségének hangvételére jellemzőnek vélem.Tévedhetek is,de szerintem ezért kevés a hsz-k száma.
Nem ösztöznek vitára.Ezért rejtély számomra,miért készitik.

mig8 (törölt) 2009.08.15. 21:17:44

@6.Lenin:

Ne haragudj, de nem egészen értem, hogy mit akarsz mondani...

Mint mondtam, szerintem a stílusuk alapján nem fideszesek a posztok szerzői.

Sokszor épp az a bajuk a szerzőknek, hogy a Fidesz ugyanazt teszi szerintük, mint amit a Fidesz kritizál az ellenoldalon.

Javaslom várjunk. A posztokból ki fog rajzolódni egy profil, a szerzőké. Aztán legkésőbb jövőre lehull a lepel a valódi szándékukról.

Galadhriel 2009.08.16. 01:45:46

Kedves Lenin&Mig-68!

Tetszik, amiket fötvetettetek! A legérdekesebb ötlet, hogy sértett volt fideszesek lehetnek. Már gondolkodtam azon, hogy hová tűntek azok, akik elmentek a Fideszből. Egyszer pl. egy teljes kerületi elnökség elment (talán a XV. ker.). Mehettek az MDF-be, de időnként ott is rendesen tizedelik saját népüket.

Mig, említetted az LMP-t, nekem is szimpatikus helyből sok minden. Azután nagyon bosszant, amikor azt látom, hogy ők is elpolitikusodnak. Néha lenne kedvem egy lmp-figyelőt indítani. Igaz, hogy nekik ott a saját blogjuk, ott is lehet ekézni őket.

mig8 (törölt) 2009.08.16. 13:48:49

@Galadhriel:

Remélem csak elírtad a nickem... Megmaradnék mig8-nak :-)

Szerintem a politikában alap, hogy ne sértődj meg semmin, mert ki tudja kire lesz még szükséged. Így, ha valóban sértett volt fideszesek csinálják ezt a blogot, akkor ők rossz politikusok.

Bár ettől még lehetnek jó bloggolók, mint ahogy néhány poszt minősége is mutatja.

Az LMP-seket még ne bántsuk, mert még nagyon fiatal a párt. Szerintem még nem találták meg az igazi hangjukat (a Fidesz-nél is eltartott ez pár évig). Valamint az LMP mögött ott állnak a humanisták is, akik szerintem egy igazi álmodozó csapat. Nem bántani akarom őket, de a politikában az ilyesmi könnyen óvatlanná tesz.

Galadhriel 2009.08.16. 19:56:19

Szia mig8! (bocs, nem tudtam megállni azt a kis poénkodást, hogy Lenin, MIG, prágai tavasz-68)

Érdekes ez a sértettség. Igazad van, nem szabad indulatból politizálni. Felejthetetlen, ahogy tíz éve a kereszténydemokraták gyilkolták egymást, talán a kisgazdiknál is elszántabban (Krisztus nevében).
Ha valaki már kiszállt az arénából (vagy be se ment oda), akkor elnézőbb vagyok, ha megharagudott, megbántódott. Bár, ha valaki '93 után csatlakozott a Fideszhez, akkor nem nagyon csodálkozhatott. Ha pedig 2002 után, akkor még kevésbé.

6.Lenin 2009.08.17. 19:37:05

@mig8:

Fogadjuk el,csalódott fideszesek.
Akkor viszont a fidesz csak nyert,hogy kiléptek.

Már csak 1 dolgon morfondirozom,miért csak Te válaszoltál?
Csaknem?

mig8 (törölt) 2009.08.17. 21:29:35

@6.Lenin:

Mert értelmes volt a kérdésed. Továbbá mert én magam is ezen gondolkodom már jóideje.

Csaknem - mi? Hogy én is közéjük tartoznék? Felejtsd el. Azt már rég megtanultam, hogy sértettségből hadakozni nem éri meg. De továbbra is fenntartom, hogy látok a posztolókban némi liberális vonást is. Az érvekben, a kifogásokban. Ettől még persze szocik is lehetnek. ;-)


süti beállítások módosítása