Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

"Titkos elnökválasztást!"

2009.06.19. 16:50 - narancshéja

Calam írása a Sárdobáló blogból, a Fidesz  "az üléspont határozza meg az álláspontot" jellegű viszonyáról ír a titkos választással kapcsolatban.

 

A Fidesz híresen jó a demokratikus reflexek terén, mindig akkor hivatkozik a jogállamra, amikor számára éppen szükséges, ha pedig nem, akkor hanyagolja. Alkotmányos, ám megkérdőjelezhető volt a szándékuk a háromhetenkénti ülésezéssel is, bár ez régi ügy, ki emlékszik már rá? Legutóbb Pokorni Zoltán szólta el magát a turul-szobor kapcsán, amikor is azt mondta, hogy majd egy megfelelő összetételű közgyűlés máshogy dönt az emlékműről, addig is megpróbálják húzni az időt, a jogerős bírósági döntés ellenében. Gondolom a jogállam és a jogkövetés példáját állítva elénk, ahogy egy felelős (állam)polgárnak viselkednie kell. 

A hétvégén az übercivil belvárosi bulin Tarlós koma "Szebb Jövőt!"-tel búcsúzott a közönségtől, majd fogalma sem volt arról, hogy ez bizony egy ótvaros horthysta jelszó, amivel igencsak kellemes üzenetet küldött civilként a szintén civilként jelenlévő jobbikosoknak, hogy jöjjenek vissza a Fideszbe, a pártnak ugyanis szüksége van a széljobberekre. A Fidesz szélsőségesek irányába tett gesztusai nem álltak meg ennyiben. Bencsik János, Tatabánya Fideszes polgármestere szerint a vízközművek privatizációja olyan, mint a deportálás, a holokauszt. Ezeket csak azért soroltam fel, hogy kétség se férhessen hozzá, hogy a Fidesz valójában hogyan is viszonyul a Jobbikhoz, ahhoz a párthoz, amelyik 400 ezer szavazóját a szélsőséges cigány- és tőkeellenességgel szerezte.


Történt, hogy hétfőn titkos szavazás keretében leszavazták Baka András legfőbb bíró -jelöltet. Előtte minden párt azt állította, hogy nekik tetszik a jelölt, a titkos szavazáson azonban valahogy eltűntek a szavazatok. A két nagy párt elkezdett hisztizni, hogy biztos a másik volt, aki hazudott és máshogy szavazott, mint ígérte. Hogy valójában mi történt, az nem nagyon valószínű, hogy kiderül, a titkosság miatt.

Hogy ilyesmi még egyszer ne fordulhasson elő, a szocik azt javasolták, hogy legyen nyílt a szavazás, így kiderülne, hogy ki hova szavaz. A Fidesz ezt nem támogatja, mert szerintük titkosan kell az ilyenekről szavazni. Ez persze felveti annak a lehetőségét, hogy ők szavazták le Baka Andrást, amit most nem tudnának megtenni. (Természetesen ha a Házszabály szerint az ilyen ügyeket titkosan kell intézni, akkor igazuk van.)

Ami érdekes, hogy most a titkosság nagyon fontos a Fidesznek, egyetemben a jogállamisággal, ami nagyon helyes. Az elvek azonban csak akkor fontosak, ha ez nekik kedvez. Ez tudhatjuk abból, hogy megszegve a titkosságot, nyilván önszántukból, megmutatták egymásnak a képviselők a szavazólapokat Sólyom László megválasztásakor. 

Akkor most higgyem el Orbán Viktornak, hogy a Jobbik nem partner, hanem vetélytárs, vagy pedig ne?

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr211195731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása