Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Tényleg elvitték a Marx-szobrot a Közgázról (Fotók)

2014.09.15. 14:02 - eroica

Az Orbán-Semjén kormány egy 131 éve halott filozófus ellen vívott háborúja "sikerrel járt". Beértek a KDNP hazugságai, az egyetem engedett a politikai nyomásnak és elvitték a Marx szobrot a Közgázról. Az egyetem először még elutasította Rétvári Bence államtitkár felszólítását, nyárra viszont úgy döntöttek, eldugják egy egyetemi kiállításra az aulában álló szobrot. 

Marx_Karoly_Karl_szobor_Kozgaz_Corvinus_Egyetem_azota_a_elvittek_KDNP_hazugsagai_miatt.jpgAz egyetemi hallgatók kötődtek a Marx-szoborhoz, számos gólya-csoport és végzős fényképezkedett vele. (Kép: MTI, Szigetváry Zsolt)

A szobrot ma reggelre eltávolították (ráadásként Nagy Imre és Teleki Pál emléktábláját is elvitték az Aulából).

A Fideszfigyelő elsőként teszi közzé a szobor helyéről készült fotókat. (Képeink forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatóak.)

Marx_Karoly_szobor_helye_Kozgaz_Budapesti_Corvinus_Egyetem_aula_elvittek_KDNP_hazugsagai_miatt_Karl_Marx.jpgItt állt a Marx-szobor

Nagy_Imre_emlektabla_helye_a_Marx_Karoly_szoborral_szembeni_oldalon__Kozgaz_Budapesti_Corvinus_Egyetem_aula_elvittek_KDNP_hazugsagai_miatt_Karl_Marx_szobrat.jpgLeszedték Nagy Imre emléktábláját is, ami a Marx szoborral szemben volt. (Helyette egy létra, egy pulóver és egy ing lett kiállítva.)

Teleki_Pal_emlektabla_helye_egy_masik_oldalon__Kozgaz_Budapesti_Corvinus_Egyetem_aula_elvittek_KDNP_hazugsagai_miatt_Karl_Marx_Karoly_szobrat.jpgA KDNP-t persze nem zavarta az antiszemita-fajvédő Teleki Pál mellszobros emléktáblája, de azt is elvitte az egyetem. (Telekinek "köszönhető" az I. világháború utáni első zsidótörvény.) Az egyetem valószínűleg nem akarta, hogy annyira feltűnően csak Marxot vigyék.

A KDNP fő érve az volt, hogy az 1883-ban meghalt Marx felelős az 1917 utáni kommunista bűnökért, de más csúsztatásaik és nettó hazugságaik is voltak az ügyben. Az átlátszóoktatás cikke számos durva példát hoz a KDNP-s hazugságokra:

"Ahol Rétvári Marx vélt feketeellenes rasszizmusát és rabszolgaságpárti álláspontját próbálja bizonygatni, ott valójában egolyan szövegrészletet idéz, ahol Marx az anarchista filozófus, Pierre-Joseph Proudhon leegyszerűsítő dialektikájának kritikáját adja a rabszolgaság vs. szabadság példáján keresztül. Tehát a Rétvári által idézett szövegről Marx világosan jelzi, hogy az egy hipotetikusan Proudhon fejében lejátszódó gondolatmenet, nem pedig a saját véleménye. Egyébként Proudhon talán leghíresebb kijelentése, hogy "A tulajdon: lopás," de ugyanott írja azt is, hogy "Mi a rabszolgaság? (...) Gyilkosság.""

Talán ennél is szebb, hogy Marx "fajelméleti" beállítódását Rétvári egy olyan "Marx-idézet"-ből próbálta torzítva levezetni, amit Engels írt.

A KDNP álláspontját a legkeményebben az ifjú KDNP-s Csontos Sandra képviselte. A produkció alapján sok olvasónk egyetértett velünk: megszületett a KDNP Selmeczi Gabriellája:

Csontos Sandra Rétvári Bence leveléhez képest egyetlen új érvet sem mondott, de nem volt ellenérv, ami ki tudta volna zökkenteni. Még a konzervatív Mandiner is megjegyezte, hogy rutinosan tért ki a válaszok elől. Pedig kemény tényekkel szembesítette a riporter. Hiszen ha az 1883-ban meghalt Marx felelős az 1917 után történtekért, akkor Wass Albertet és Nyirő Józsefet miért tette a Fidesz-KDNP a tananyagba? Az erőszakosan is térítő Pázmány Péterről miért van egyetem elnevezve? (leszögezte: "azt gondolom, hogy másként kell kezelni a vallási személyeket, mint másokat.") Amikor pedig felmerült, hogy Horthy szobra ellen miért nem tüntetettek az ifjú KDNP-sek, Sandra bravúrosan az ilyen ügyekről való kommunikáció fontosságáról kezdett beszélni. 

(Csontos Sandra korábban a fiatalok elvándorlása kapcsán arról is beszélt, hogy "ha valaki szeretne, tudna itthon  boldogulni.)

A Marx szobor eltávolításának híre miatt sokféle tiltakozás volt. Csillampauni mikroblogger pedig azt vetette fel, hogy a Marx szobor egy kis változtatással már elfogadható lenne a Fidesznek.

Marx_Karoly_Karl_szobor_helye_Kozgaz_Corvinus_Egyetem_elvittek_KDNP_hazugsagai_miatt_Matolcsy_Gyorgy_szobra_unortodox_geniusz.jpg

 

 Ha tetszik a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

43 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr996700039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a nagy hohoohooo 2014.09.16. 09:33:16

@maxval a bircaman:
Hát ha még arra tudnál választ adni mi ebben a :"jó hír"?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.16. 09:50:52

@a nagy hohoohooo:

Abszurdum volt, hogy a XXI. században egy elavult XIX. századi ideológia alapítójának a szobra van egy egyetem központi helyén.

anonymand 2014.09.16. 10:34:04

@maxval a bircaman:

Ad absurdum ha járnád a világot, vagy csak próbálnád megismerni, meglepődnél, hogy hány olyan szobrot találsz, amely elavult XIX. század előtti ideológia alapítójának, képviselőjének szobrával találkozhatsz.
Találkozhatnál.
De Te jól érzed magad az akolban...

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.16. 10:42:33

@anonymand:

Szobor sok van. Ezzel semmi gond.

De ha egy intézmény központi jelképe XY szobra, akkor joggal gondolható: ez az intézmény XY eszméit tartja fontosnak.

Na most, mivel a Közgáz NEM marxista egyetem, minek oda Marx-szobor intézményi jelképként?

anonymand 2014.09.16. 11:42:24

@maxval a bircaman:

Minekutána Marx állítólag közgazdász (is) volt, talán egy közgazdasági egyetemen elférne szobra.

" 1859-ben Berlinben jelent meg A politikai gazdaságtan bírálatához című műve, amely Marx értékelméletének első összefüggő tárgyalását és pénzelméletét tartalmazta. Ez a könyv A tőke előmunkálatának tekinthető, annak alapkérdéseit tárgyalja."
Nem marxistaként, közgazdászként.

sterimar 2014.09.16. 11:47:34

Miért csak most? Már ki kellett volna vágni a rendszerváltozás után.

diszkriminans (törölt) 2014.09.16. 11:59:36

@maxval a bircaman:
Ilyen alapon néhány évente meg lehet változtatni azon közgázos egyetemek neveit a világban, amelyek valamely közgazdászról nevezték el magukat, mert kb. ennyi időnként cáfolnak meg, illetve hoznak vissza ebben a "tudományban" nézeteket.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.16. 12:14:36

@anonymand:

Szerinted marxista elveken alapszik ezen az egyetemen az oktatás? Ha igen, nézz meg pár tankönyvet. Marxt a történeti részben tanítják.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.16. 12:15:52

@diszkriminans:

Te is tudod, Marx a kommunista diktatúra egyik jelképe volt. EZÉRT és csak ezért viselte nevét az egyetem, s volt ott szobra, s nem azért, mert ő írt valamit valamikor.

Kaszáspók 2014.09.16. 12:28:21

Végre, ezt is megértük. Csak így tovább...

fehérfarkas 2014.09.16. 12:37:17

Ez a csaj nagyon buta. A Negró világít a szájában. Pont ezért Matelcsy MNB-jáben egy igazgatóhelyettesi posztot már most megkaphat. :D :D :D

Semmit nem tud Marxról, és azt a nagyon keveset is tévesen.
De élvezet volt nézni, ahogy Marxra fröcsögött, és felelőssé tetteni a sztálinizmus-leninizmusért, viszont Horthy, a nyilasok, a nácik bűneit pedig próbálta vagy mentegetni, vagy pedig kitérni a válasz elől, mintha nem is lett volna feltéve neki a kérdés.
Ilyenek ezek a neonyilas, neohorthysta, neonáci kádéenpések. Papolnak a kereszténységről, és közben a legvéresebb nyilas ideológiákat hirdetik. És közben azt hiszik IQ0 betanult kommunikációs panelekkel, meg kismininkelt butyuta mosolyukkal el tudják mismákolni az egészet. Nem Morvai Krisztina a neonáci Barbie, hanem ez a kádéenpés csajszi az.

Remélem nem ez a csajszi jelenti a mostani magyar felsőoktatás színvonalát.

látens liberális 2014.09.16. 12:44:12

Ha elvitték, hát elvitték.Most ettől visszafele folyik a Duna?
Én csak azt nem értem, hogy akik megsiratják a jó, öreg Marxot, hogy korábban miért nem követelték mellé Engels és Lenin szobrát?Igazából ez így lett volna kerek.Mindazonáltal engem nem zavart az a szobor.Boldog az az ország, ahol a legnagyobb problémákat bizonyos szobrok felállítása ill. eltüntetése okoz.
Mintha életek múlnának rajta.

anonymand 2014.09.16. 12:53:26

@maxval a bircaman:

"Szerinted marxista elveken alapszik ezen az egyetemen az oktatás?" - a tudomány jelenlegi állása szerint a hülyeség ellen nem van gyógyszer.
Ezen felül szíves figyelmedbe ajánlom diszkriminans bejegyzését.
Lehet, hogy megérted...

fehérfarkas 2014.09.16. 12:56:48

@látens liberális:
Marxnak annyi köze van a leninizmushoz, mint Wagnernek a nácizmushoz, vagy Jézusnak az inkvizícióhoz.
Minden elméletet, ideológiát félre lehet értelmezni, és ki lehet forgatni az eredeti jelentéséből.

Marx tanaiban nincsen benne a véreskezű katonai diktatúra és személyi kultusz, mint amit Sztálin megvalósított.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.16. 13:30:38

a tökéletes korlátoltság egy újabb "szép" példája. :S

látens liberális 2014.09.16. 13:37:45

@fehérfarkas: Irónikusan értettem,amit írtam. Egyébként, hogy minden elméletet és ideológiát félre lehet értelmezni, ez igaz.Napjainkban a liberalizmus az a vezető eszme, ami elvileg( általában a Wikiről szokták bemásolni) olyan szép és jó, hogy könnyes lesz az ember szeme még a gondolatától is, miközben a gyakorlatban igazságtalanságot, korrupciót, szenvedést , elnyomást eredményez.Ugyanúgy, mint a komunizmus.Marxizmus-leninzmus.
Amúgy Wagner Izraelben tiltott zeneszerző.
Szeretnék idézni neked Marx - Engels Kommunista kiáltványából.
" A proletáriátus arra használja majd fel politikai uralmát, hogy a burzsoáziárótól fokról-fokra ragadjon el minden tőkét, hogy az állam , azaza uralkodó osztállyá szevezett proletariátus kezében centralizáljon minden termelési szerszámot és a lehető leggyorsabban növelje a termelőerők tömegét.
Ez természetesen eleinte csak a tulajdonjogba és a polgári termelési viszonyokba való zsarnoki beavatkozások útján történhetik, tehát olyan rendszabályok útján, amelyek gazdasági szempontból elégtelenek és tarthatatlannak látszanak.."
Szerinted ezek a tanok mennyire fogadhatóak el ma? vajon miért a liberálisok harcolnak Marx szobráért? Nem lehet, hogy a szobor eltávolításával jelképesen szakítanak a marx-i tételekkel?
De, ismétlem, engem nem zavart a szobor.

látens liberális 2014.09.16. 13:47:05

Marx - Engels : Kommunista kiáltvány, A kommunizmus alapelvei fejezetből:-
" A kommunistáknak tehát a kormányokkal szemben mindenkor a liberális burzsoák pártjára kell állniok, s csak attól kell őrizkedniök, hogy osztozzanak a burzsoák önámításaiban, vagy pedig hitelt adjanak arra vonatkozó csábító állításainak, hogy üdvös következményei lesznek a burzsoázia győzelmének a proletariátus számára."
Ma már összekeveredtek a kommunisták úgy a liberálisokkal, hogy szinte már egy és ugyanaz.Nem véletlen ez a Marx szobor-fétis a liberálisok részéről.

Netuddki. 2014.09.16. 13:58:10

"megszületett a KDNP Selmeczi Gabriellája"

A teszkóból lopott-e már?

Netuddki. 2014.09.16. 14:01:51

Nemrég a bencét is lemosták az ütközőben a pályáról ezzel a témával kapcsolatban. Az is olyan setét mint az éjszaka. A zalkotmányozó bencike, az...

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.16. 14:16:14

@fehérfarkas:

Marxnak annyi köze van a leninizmushoz, mint a tyúknak a tojáshoz.

Lenin megvalósította Marx eszméit. Ennyi.

A diktatúrát sem Lenin találta ki, hanem Marx.

Sztálin pedig hű marxista volt.

diszkriminans (törölt) 2014.09.16. 14:21:37

@maxval a bircaman:
Ez így van. Ennek mi köze a szobor eltávolításához? Az egyetemet már nem úgy hívják.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.16. 14:41:33

@diszkriminans:

Miért kell egy nem Marx nevét viselő egyetem központi helyén Marx-szobor?

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen pl. szerinted kinek a szobra legyen: Eötvös Lórándé vagy Petőfi Sándoré?

gotse 2014.09.16. 14:59:20

@maxval a bircaman: Azért "kell", mert a társadalommal kapcsolatos nézetei, mintpéldául: nemzet, mint meghaladott társadalmi konstrukció, a vallás, mint a népek ópiuma, a család, mint az egyén elnyomásának intézménye, ezek nem csak a marxizmusnak, de a kortárs liberalizmusnak is alaptézisei.

Az a jó az egész szoborügyben, hogy legalább kibújik a szög a zsákból a "demokratáknál"

Szelid sunmalac 2014.09.16. 15:00:36

@maxval a bircaman: Te birka. Most oszinten....Marxnak az o korban volt egy elmelete, amit azota meghaladtak. Mint az osszes tortenelmi szemelyet. Ettol meg tortenelmi szemely, de ami itt fontosabb, egyebek mellett tudos volt, a kozgazdasagtan egyik alapitoja. A kerdest nem ugy kene feltenni, hogy miert ne vinnek el a szobrat, hanem miert vinnek el? Petofi ruhellte az osztrakokat. Most, hogy az EU-ban mi is, ok is tagok vagyunk, akkor dobjuk ki az osszes Petofi szobrot, mert meghaladott eszmeket vallott, vagy otthagyjuk, mert a nemzet koltoje?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.16. 15:20:08

@Szelid sunmalac:

Marxot sem kell kidobni sehová. Nagyhatású filozófus és közgazdász volt. Bár elméletei már 100 éve is erősen téveseknek számítottak, de fontos a szerepe az eszmetörténetben.

Viszont a kérdés nem az, hanem az: miért legyen egy évek óta nem az ő nevét viselő egyetem jelképe ma is?

Természetes dolog a szobor elvitele. A gond: későn történt.

Szelid sunmalac 2014.09.16. 15:21:37

@maxval a bircaman: Megegyszer. Miert kene elvinni? A kozgazdasagtan egyik meghatarozo tudosa volt, egy alapvetoen kozgadasagot tanito egyetemen.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.16. 15:22:22

@gotse:

Ez inkább amolyan érzelmi kérdés egyeseknek. A liberális keménymag eredetben marxista volt sokáig. S bár 30-40 éve elutasították Marxt, maradt a gyerekkori érzelem.

Mint ahogy nekem is megvan most is az 1968-ban kapott játékmackóm.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.16. 15:23:09

@Szelid sunmalac:

A mai közgazdaságtan nem Marxon alapszik.

A szobrot egy diktatúra tette oda, így abszurd ott tartani.

nubuka 2014.09.16. 15:27:01

Mit kell csinaljak ahoz h politikus legyek, es egy kozgazdasagi egyetemrol elszeretnem tavolítani a kozgazdasag egyik atyjat, es ezert meg penzt is kapok?

látens liberális 2014.09.16. 15:49:13

@gotse: Mint fentebb idéztem Marx-tól:" A kommunistáknak tehát a kormányokkal szemben mindenkor a liberális burzsoák pártjára kell állniok "
Ezért van a sírás-rívás a szobor eltávolítása miatt.Ugyanazok sírnak, mint a Megszállási emlékmű felállítása miatt, ugyanazok akik a deviza hitelek okán a bankok pártján állnak, akik hazúg cikkeket rendelnek meg a nyugati "' befolyásos és mértékadó" lapoknál, akik képtelenek elfogadni, hogy egymás után két választáson sem kér a nép belólük.
És ezt mint antifideszes írom.

Blogger Géza 2014.09.16. 15:58:01

Na, akkor remélem abbahagyja fideszfigyelő és a többi agyatlan blog is a Fidesz kommunistázását, legalább ennyi haszna volt a dolognak. :)

randomuser1 2014.09.16. 16:40:08

pszt!
kellett a hely,mert itt hamarosan nemzeti italbolt nyílik a csintalan diákoknak!

anonymand 2014.09.16. 17:27:45

@maxval a bircaman:

A lehető legjobb szándékkal idézek (nem csak neked), hogy mire is hajaz, amiről szó van:
"A múltat végképp eltörölni,"

Ha véletlenül nem tudnád, megadom az autentikus forrást:
Internacionálé

Tényleg nem bosszantásul, de annyira ide kívánkozik:
"A kommunizmus egyik alapelve az volt, hogy a "múltat végképp eltörölni"."

anonymand 2014.09.16. 17:28:31

@Blogger Géza:

"A múltat végképp eltörölni,"

Ha véletlenül nem tudnád, megadom az autentikus forrást:
Internacionálé

Tényleg nem bosszantásul, de annyira ide kívánkozik:
"A kommunizmus egyik alapelve az volt, hogy a "múltat végképp eltörölni"."

fehérfarkas 2014.09.16. 18:38:48

@látens liberális:

Az amit idéztél Marxtól ma azért nem elfogadtahtó Nyugaton, mert már teljesen mások a társadalmi viszonyok. Ugyanakkor Ázsia, Afrika, Latin-Amerika diktatúráiban sajnos ugyanúgy érvényesek, mint a 19. sz-i Európában, amikor egy arisztokrata kisebbség kizsákmányolta a munkás és földműves többséget.

Bár Magyarország most abba az irányba halad, hogy lassan Marx 19. sz-i tanai újra érvényesek lesznek nálunk.

látens liberális 2014.09.16. 18:55:37

Erre utaltam én is.Marx tanai gyakorlatilag ma elfogadhatatlanok, bár a liberálisok utolsó vérig védelmezik.Valami oknál fogva, amit én nem értek.( Bár amiket idéztem tőle, lehet magyarázat.)
Ma (Magyarországon, de mondhatom Közép-európát) ugyanúgy egy kisebbség zsákmányolja ki ( brutálisan, - manchester-tipusu kapitalizmus-), mint anno, de most nem arisztokraták- vagy legalább is nem annak hívjuk őket- mégsem érzem, hogy Marx tanai idevágnának, netán megoldást kínálnának.Persze, ez nem jelenti azt, hogy bizonyos kérdésekre ne volnának a válaszai helyesek, vagy bizonyos meglátásai ne volnának igazak.Mármint a mai gazdasági- társadalmi helyzetre.
Attól függetlenül, hogy az ember egyetért vele, vagy sem, érdemes belelapozni a Tőkébe vagy a kommunista kiáltványba.Meglepődik az ember, hogy mennyi hasonlatosság van a mai kor és a 150 évvel ezelőtti korok között.

Blogger Géza 2014.09.16. 20:31:56

@anonymand: Bocsi, de nem kell ahhoz internacionálét énekelni, hogy eltávolítsunk valamit onnan, ahová már nem való. Már az egyetem nevének megváltoztatásakor meg kellett volna tenni.

anonymand 2014.09.16. 22:37:10

@Blogger Géza:

"Na, akkor remélem abbahagyja fideszfigyelő és a többi agyatlan blog is a Fidesz kommunistázását,"... nem is éneklésről van szó.
Kommenista tempóról...

skribler200 2014.09.21. 12:46:33

@maxval a bircaman: hééé birka!! ez a szobor nem ehető..te birka:((


süti beállítások módosítása