Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Gulyás Gergely és az alkotmány: 2008-ban még jó volt a jelenlegi

2011.03.22. 05:54 - Fidelio

Címkék: alkotmány alkotmányozás gulyás gergely

Gulyás Gergely hétfőn az index-tudósítás szerint a következőket találta alkotmányozási szükségessége melletti érveknek:

"A jelenlegi alaptörvényből hiányoznak a világos értékek, nem derül ki, hogy mit gondol a nemzet a múltjáról és jövőjéről, és hiányoznak a közpénzügyi [államadóssági-költségvetési -F.] szabályok is, amit a szocialisták tevékenysége tett indokolttá."

Vajon ezek közül a feltételek közül melyik nem állt fenn 2008-ban Gulyás Gergely szerint? Csak azért kérdezem, mert akkor még igencsak ellene volt bármifajta alkotmányozásnak. Ezen mostani "komoly" érvek akkor nem zavarták, s a politikai gondokra adott legrosszabb válasznak tartotta az alkotmány módosítását.


A kép kizárólag illusztráció

Következzék Gulyás Gergely: Nem az alkotmányos rendszerrel van baj című cikkének veleje:
...
Véleményem szerint a súlyos politikai, társadalmi és erkölcsi válságra a lehető legrosszabb válasz lenne az alaptörvény módosítása, mert a magyar alkotmányos berendezkedés összességében jó, és a legkisebb mértékben sem okozója a válságtüneteknek. Önmagában az, hogy hazánk 1989-ben gyakorlatilag újraírt alaptörvénye deklaráltan az átmenet idejére jött létre, nem elegendő érv alkotmányban megtestesülő közjogi berendezkedéssel szemben. A világháború után kialakult német kettéosztottság kezdeti időszakában született nyugatnémet alaptörvény utolsó, 146. cikkelye világosan rögzítette, hogy a majdani újraegyesülés új alkotmány elfogadását teszi szükségessé. (Már maga az „alkotmány” helyett alkalmazott „alaptörvény” elnevezés is az ideiglenességet kívánta jelképezni.) Miután azonban a szociális jogállam bevált, az alaptörvény megmaradt. Vagy hazai példát keresve: a kerekasztal-tárgyalásokon sokszor hangsúlyozottan egy választásra megalkotott és érdemben az ötödik választás után is változatlan magyar választójogi törvény is éppen a ’98-as választásokkal kezdődően megszilárdult pártstruktúrában képes egyszerre biztosítani a relatíve arányos népképviselet és a kormányzati stabilitás (jelenleg kétes, de amúgy vitathatatlan) értékét. Ha egy szabályozás tartalmilag megfelelő, önmagában az, hogy átmenetinek szánták, nem érv a véglegesség ellen.


...
Az eredményekben megmutatkozó különbség oka, hogy az említett országokban vannak alapvető politikai – és nem csak jogi – normák, míg nálunk már nincsenek. Kár a jogszabályokban keresni a hibát, ha a kormány következmények nélkül veheti semmibe őket.

2008. január 22., Magyar Nemzet

 

Kedves Gergely! Mi változott? Milyen oka van az alkotmányozásnak? Mármint a havi 600 ezres indokolatlan költségtérítésen kívül.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

komment

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr212761121

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: "Minden forradalmat alkotmányozás követ" 2011.03.22. 19:12:09

Minden Magyarok Forradalmi Nemzeti Kormánya (MMFNK) – hogy ezzel beteljesedjék az ígéret – végre hozzálátott az alkotmányozás nemes feladatához. A munka alaphangját pediglen maga a házelnök, a nemzet lelkiismerete, Kövér László adta me...

Trackback: "Minden forradalmat alkotmányozás követ" 2011.03.22. 19:11:35

Minden Magyarok Forradalmi Nemzeti Kormánya (MMFNK) – hogy ezzel beteljesedjék az ígéret – végre hozzálátott az alkotmányozás nemes feladatához. A munka alaphangját pediglen maga a házelnök, a nemzet lelkiismerete, Kövér László adta me...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szemi90 2011.03.22. 16:29:58

Megmondom én mi változott. Volt egy fülkeforradalom, Valamint a köpönyeget is kifordították.

Kerek négyszög 2011.03.22. 17:13:19

Csak a szokásos. "Térdre csuhások", MEGVÉDJÜK A NYUGDÍJPÉNZTÁRAKAT" stb...

Minden eddiginél többet hazudnak a hazugsággal vádlók, többet rabolnak az eddigi tolvajozók.

Ez a fidesz. Anno 2008 előtt határozottan tagadták a határon túliak állampolgárságát.

A talpnyalóik ilyen buta emberek.

The Paramour 2011.03.22. 17:28:31

@légycsapó: Te aztán szép magas lóról beszélsz apafej... Megjegyezem a kettős állampolgárságról szóló népszavazás 2004-ben volt, ami ugye előbb volt mint 2008...

s 2011.03.22. 17:46:30

menjetek a picsába

s 2011.03.22. 17:47:52

Letiltottak a kibaszott sárdobálóról, baszkikám, ezért itt fosom neked a szót. Először is : hülyegyerek a te jó kurva anyád, baszod. Másik: ki a faszom mondta, hogy én hatalomra kívánkozom. Van énnekem rendes munkám, nem kell az a szarakodás, ami ott folyik. Harmadik: mi a faszért megy oda olyan, aki nem képes megoldani a feladatot (ország vezetése), tán csak nem a valag sok pénzért, amit korrupcióval lenyúl? Mert akkor kivégezzük a rohadékot. Lesz itt forradalom, de nem fülke. Olyan karóba húzós, feldarabolós, Dunába lövös. Olyan lesz.

csoko20 2011.03.22. 17:48:02

"A jelenlegi alaptörvényből hiányoznak a világos értékek, nem derül ki, hogy mit gondol a nemzet a múltjáról és jövőjéről, és hiányoznak a közpénzügyi [államadóssági-költségvetési -F.] szabályok is, amit a szocialisták tevékenysége tett indokolttá."

Ezt minek beleírni? Én is úgy gondolom, káros a dohányzás, de azért csak elszívom. Oszt'???

A lopás is káros.Mégis vannak indokolatlan költségtérítések, shortolások. Eztán majd megszűnik???

M.C.Escher · http://nyekk.blog.hu/ 2011.03.23. 00:12:46

Grat, hogy visszakerestétek ezt a cikket! Remélem az AB jogköreit és így az AB-t nem fogják szétbarmolni... sajnos nem így tűnik!

FalóNyúl 2011.03.23. 22:35:18

A karóba húzás szép hagyomány, volna visszatartó ereje ! Lájkolnám!

Frank'Leó 2011.03.24. 17:14:32

Gulyás Gergely okosakat mond ellenzékiként.
Tennünk kellene róla, hogy újra okos gondolatai legyenek :-)

(FalóNyúl, ez viccnek sem jó...)


süti beállítások módosítása