Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Bátran, Viktor!

2010.09.09. 19:20 - Fidelio

Címkék: gazdaság orbán költségvetés imf bethlengábor

Eljárt az idő a tegnapi bejegyzésem fölött. Az ott emlegetett svájci frank árfolyama 225 forintról majd 5-öt csökkent. Ebben benne volt a nemzetközi piacok jó hangulata is, de a kifejezetten hazai ügyek is jól alakultak. Nagy volt a kereslet például az állampapírokra, így csökkent is ezek kamatszintje.

Lám, tudnak jót tenni a politikusok, legalábbis ezt hangsúlyozza a legtöbb elemző. A piacok jó jelnek látják, hogy Orbán Kötcsén kemény jövő évi költségvetésről beszélt, tegnap Matolcsy egyenesen megígérte a 3% alatti hiányt.

Azért érdemes hangsúlyozni ezt a pozitív hatást, mert Orbánnál elbizonytalanodást tapasztalni. Tegnap már idéztem tőle, hogy „a kormányok csak csekély mértékű hatást tudnak gyakorolni a nemzeti fizetőeszköz árfolyamára”, ami szögesen ellentétes a belőle sugárzó elszántsággal.

Tizenkét éve pédául, amikor éppen kormányt alakított, azt hirdette, hogy a politika az akaratra épül. Meg egy országot biztatott, hogy merjünk nagyok lenni. Sőt, emlékszünk még a nagy álmokra is. Most pedig az utópiákkal való leszámolás lett a vezérfonál a beszédeiben.

A valóság és akarat – ennek az összhangjáról ismerszik meg az érett politikus. Bethlen Gábor olyasmit mond (Móricz regényében), hogy a fejedelem nem álmodhatja azt, amit akar, hanem, amit lehet. Mintha ilyesfajta fölismerés érlelődne Orbánnál. (Persze, megy közben az_elmúlt_nyolc_évezés, meg a csontvázazás, de most nem az őszinteségről van szó.)

 

Arról van szó, hogy párosul-e akarattal Orbánnál a fölismerés.

A fölismerésben sokan segítettek: maguk a piacok, meg a mindenféle elemzők, meg láthatóan néhány hozzáértő tanácsadója is. Talán ennél is egyértelműbb volt az Unió. Emlékezetes a Barroso-tól kapott tockos pozitív hatása (a Kósa-Szíjjártó produkció idején), de félreérthetetlen volt az uniós pénzügyminiszterek álláspontja is most kedden.

A pénzügyérek a magyar-IMF hiteltárgyalások kapcsán hangsúlyozták a normális párbeszéd felújításának fontosságát. Ráadásul sürgették azon intézkedések pontosítását, amelyeket az EU és az IMF lényegesnek tart a magyar deficitcél szempontjából. Ezek után a pénzügyi biztos szóvivője már megelégedéssel közölhette, hogy a megbeszélésen mindegyik fél részéről készség mutatkozott a párbeszéd újrakezdésére. (Bővebben: http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=457726)

Az akarat – ha nem is a politika, de – a politikus alapvető tulajdonsága. Orbán láthatóan megtapasztalta, hogy a politika gyorsan tud bajt okozni a gazdaságban. De azt is tudhatja, hogy kitartó jó kormányzással hosszabb távon hasznos is tud tenni.

Tehát: Hajrá Viktor! – most tényleg.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr792284143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása