Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

És milyen a hallása, Rezedák bácsi? – Római katolikus!

2010.08.08. 06:33 - Fidelio

Címkék: vallás kereszténység schmitt pál álszentség

A hitet megVALLani komoly dolog. Talán nem véletlen, hogy hasonlít a VALLatásra.
Ez eredetileg azt jelentette, hogy akkor is meg kell vallani a hitet, ha ennek csúnya következményei lesznek: mint a római kori keresztény mártíroknak a cirkuszi arénában. Hasonló volt a helyzet a Kádár-korban is, mégha oroszlánoktól nem is kellett tartani.

„Ma persze ez épp fordítva van.” – Ez pedig egy Kádár-kori vicc poénja volt. A teljes szöveg: „A kapitalizmusban ember embernek farkasa. A szocialista forradalom után ez épp fordítva van.”
Most, a tavaszi forradalom és az októberi újabb fülkeforradalom között úgy tűnik, nem könnyű megvallani, ha valaki elvesztette vallásos hitét. Vagyunk így többen is. Engem elbizonytalanított az a kérdés, hogy az isteni gondviselés része volt-e a két világháború. Hogy Schmitt Pál hogyan volt ezzel, azt nem tudom, de valószínűleg ő is lassan vesztette el hitét.

1992 júliusában a HVG-ben ugyanis azt mondta: "Otthon hívőnek neveltek, rendszeresen jártam templomba. Ezt én már nem tudtam továbbörökíteni gyermekeimre."
Hasonlóan nyilatkozott közel tíz éve a Magyar Nemzetnek: „Nem vagyok gyakorló hívő. Tehát ha azt kérdezi, hogy vasárnaponként járok-e templomba, akkor azt felelem: nem. Elsősorban azért, mert nincs időm.” Itt ugyan láthatunk már egy kis magyarázkodást, hogy amúgy vallásos lennék én, de hát az elfiglaltságok. Ha hívő lennék, esetleg riporter, megcsóválnám a fejem, hogy ejnye, hát a hit nem elfoglaltság kérdése. De a Magyar Nemzetben nem szokták ilyen kérdésekkel zaklatni az interjúk alanyait.

Tudjuk, a rendszerváltás után sokan jelentek meg a templomokban, akik korábban nem jártak oda. Biztos volt közöttük, aki fölfedezte magában Istent, vagy legalábbis a vallás utáni vágyat. Ha meg nem, hát Istenem: a Kádár-rendszerben hozzászoktunk az apró mindennapi megalkuvásokhoz.
Markánsabb változás állt be Schmitt Pálnál, akitől újabban azt hallhattuk, hogy az evangélium mindennapos olvasmánya. Figyelemre méltó, hiszen mint EP-képviselő és MOB-alelnöknek, bizonyára nem lett ráérősebb az élete, de már nemhogy hetente, naponta szakít időt erre.
Sőt, úgy tűnik, a változás visszamenőleg is érvényes: "Három lányuk születik: Alexa, Petra és Gréta (1967, 1971, 1973). "Stabil értékrendet adtunk nekik, vallásos nevelésben részesültek, felhívtuk a figyelmüket a nyelvtanulás szükségességére... ha nem is bigottak, de számomra tetszően hívő emberek". Ezt 'A csapatember' kötetében olvashatjuk.

A megtérés alapvető élmény a kereszténységben. Orbán Viktorról közelítőleg tudjuk – bizalmasától, Balog Zoltán lelkésztől – hogy a fordulat a kilencvenes évek közepetáján történt, a Fidesz politikai fordulata utáni években. Azóta tőle is hallhatunk súlyos, már-már biblikus gondolatokat a gondviselésről, vagy a jó és a rossz harcáról. Ezeket ő többnyire pártvezérként mondta, s hogy ez hiteles-e, azt leginkább a vallástudorok dönthetik el, vagy pártelnök-társa, a teológiailag szintén művelt Semjén Zsolt.
Schmitt Pálhoz ellenben több közöm van, mint magyar állampolgárnak. Ő ugyanis országgyűlési és köztársasági elnökként nyilatkozik – vallási dolgokban is. Az Országgyűlés alakuló ülésén például Isten áldását kérte a T. Házra. Állampolgárként fölöslegesnek tartom, mert aligha fogja ez javítani a törvényalkotás színvonalát, de végülis, el kell ismernem, ha mégiscsak van Isten, nem ártana az az áldás, hiszen 56 nap alatt eléggé áldatlan módon zajlott a törvénygyártás.
Igazából morálisan zavar. Ha a magyar köztársaság egyik legfőbb vezetője beszél valamiről, annak legyen erkölcsi hitele.

Nagyobb baj történt a héten. Schmitt Pál elnöki beiktatási beszédében az alkotmány kapcsán leszögezte: "Javasolni fogom a kereszténységre és a Szent Koronára való utalást". Nem tartom ördögtől valónak a keresztény hagyományokra való hivatkozást, hiszen az Egyesült Államok alapító atyái is beletették az USA az USA több tagállamának alkotmányába (és a Függetlenségi Nyilatkozatba), és az a köztársaság jó két évszázada jól működik.
A különbség ott van, hogy az a hivatkozás komoly hiten alapul. De milyen hit, milyen keresztény érték az, amit egy Schmitt Pál javasol?

Volt jó is a beiktatási beszédben. Schmitt Pál jelezte, hogy a sport jelentőségét is szívesen szerepeltetné majd az új alkotmányban. Ez hiteles. És a sport is belefér.


Ui.: Ha valaki szereti Moliere-t, biztos szívesen olvassa (újra), ahogy Tartuffe-ről ír:

Előttem épp azért semmi sem undokabb,
Mint e szenteskedő, jól színlelt áhitat,
Mint e szélhámosok, mint e piaci szentek,
Szentségtörés, csalás, amit ezek művelnek.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

komment

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr122206639

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Schmitt-snitt / Palkó mint katolikus szcientológus 2010.09.19. 12:33:52

Numizmatikai szempontból is jelentősnek tekinthető az ún. "hirtelen-katolikus" Scmitt Pál látogatása a Pápánál: XVI. Benedek saját arképével díszített érmét adott Köztársasági Elnökünknek. Röviden: van humora a Szentatyának.Persze nem vi...

Trackback: Az emberek emberének negédes eleganciája 2010.08.12. 07:01:03

  Elegáns volt-e Sólyom László? Kétségtelenül. Talán még kicsit arisztokratikus is, ez Szanyi Tibornak nem, nekem viszont nagyon is tetszett. Ugyanis amikor a parlament megválasztotta miniszterelnöknek Bajnai Gordont, Sólyom felhívatta magáh...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alex4 2010.08.09. 14:34:21

@Kóser Malac: az se rossz - aztán meg veszekednek - gondolom a nagy vallási tolerancia nevében -, hogy melyik banda mikor menjen ugyanoda imádkozni...

Vagy az ő képzelményük minden6ó ugyan de süket, mert máshonnan nem hallja meg az imát? :))

Mondjuk, abban igazuk van a vallásosaknak, hogy imádkozni lényegesen egyszerűbb és kevésbé fárasztó, mint józan paraszti ésszel gondolkodni...

ballikos 2010.08.09. 14:34:37

@porcsinrózsa: akár egyet is értek veled. az első szabad választás óta, mint általam még mindig kisebbik rossznak tartottra szavaztam az elbaszott liberálisokra, aztán meg velük együtt a még elbaszottabb mszp-re. nem azért, mert bármelyiküket annyira szerettem, hanem mert a felhozatalból még mindig kevésbé veszélyesnek és kevésbé szarnak gondoltam, ha ők szerencsétlenkednek, mintha ezek a mindentudók világmegváltanak. de szeretném már látni, hogy rosszul gondoltam. egyelőre emiatt még sajnos nem ég túlságosan a pofám, ha tükörbe nézek.

Бабаяга 2010.08.09. 14:36:33

@Devil: Politikus megtérőt még én se nagyon láttam, sőt az egyháztörténelemben sincsenek sokan. Ovi és SP, biztosan nem azok, mondom a bűnbánat hiányzik belőlük. Nem szimpatizálok a hitgyülivel, de szombaton is Gera úgy beszélt a vallásáról, hogy közben ott volt a bűnbánat a szavaiban.

@Kóser Malac: Olyannal kampányolt, amihez semmi köze nem volt, mivel, mint utaltam rá, nem ő akart elsőáldozó lenni, hanem 7 éves kora körül a szülei kényszerítették rá. (=jó nevelést kaptam, de később nagyon elkutyulódtam.)

alex4 2010.08.09. 14:36:55

@Avatar:

Na, ez eddig négy db minden6ó - s, hol van még a többi agyszülemény?

antitaxis 2010.08.09. 14:37:01

Aki egy kicsit is ismeri Schmitt Pált még privát életéből, az mostanában pirulás nélkül nem tudja kimondani a nevét. Sajnos rég láttam ilyen gerinctelen embert ilyen magasra jutni. Tényleg csak a mély vallásosság segítene rajta, hogy elkerülje a poklot.

NemoKapitány 2010.08.09. 14:38:15

@Móg: Mester, osszad még az észt. (Tanulmányozom a buta, de aggresszív, kényszerképzetes embereket.)

NemoKapitány 2010.08.09. 14:39:43

@antitaxis: Melyik vallásban van pokol? Szörnyű ez a hülyeség.

porcsinrózsa (törölt) 2010.08.09. 14:40:59

@Kóser Malac:

Én már rég letettem arról, hogy a szó jó értelemében vett politikai elit kifejlődjön hazánkban.
Tudomásom szerint egy felsőoktatási intézetben oktató tanár már évekkel ezelőtt olyan véleményen volt, hogy "keresztény fundamentalista" irányba tart az ország. Az idő a végén még őt látszik majd igazolni...

A saját lelki békém érdekében a magam részéről a politikát a jövőben inkább igyekszem jó messzire elkerülni, talán eljutok egyszer oda is, hogy politikai jellegű hírekkel (és blogokkal se) ne bosszantsam magam.

Részemről éljen a kőkemény tudomány , a hatalmi politikai nagycirkuszt nem díjazom.

ui: Istenben való hitetlenségem meg talán nem fog már halálos bűnnek minösűlni :D

Devil 2010.08.09. 14:41:08

@ballikos:
"a választók 2/3-os többséget adtak a fidesznek idén tavasszal."
Mar aki elment szavazni; valojaban az osszes szavazasra jogosult kevesebb mint harmada szavazott rajuk (kevesebb mint 50% szavazott) A tobbiek nem igazan akartak forradalmat.
A demokraciat nem csak akkor lehet gyakorolni amikor szavazni kell - valojaban akkor mar keso felebredni. Meg kell ertetni a partokkal hogy mit akarunk (pld mit akarnak a tavolmaradok) es akkor lesz part aki oket fogja kepviselni.

"mindenki tudta, hogy milyen ideológiai maszlaggal jönnek elő."
Sajnos nem... rovid az emberek memoriaja a rosszat hamar elfelejtik, csak a szepre emlekeznek... na meg a Fidesz is bolcsen hallgatott arrol mit FOG tenni, csak arrol beszelt hogy szerinte mit tett - az MSZP. Tehat nem valami MELLETT hanem valami ELLEN szavaztak ismet, ez mar ilyen magyar szokas.

"e tekintetben tehát korrektek voltak, mert nem árultak zsákbamacskát."

Mást ketintetben de :)

"tetszettek volna kevésbé hülyén szavazni."

Egyetertek. De egy kormanyt le is lehet valtani, ezt mar a Viktorka is megmondta :)

Бабаяга 2010.08.09. 14:42:59

@antitaxis: Ez a vallásosság, amit paibá művel, egyenes út a pokolba. (Aki egyet is megbotránkoztat...)

J.W. Booth 2010.08.09. 14:43:09

@NemoKapitány: Amit nem akarsz, azt nem látod. Igazi fidesz-ivadék vagy. Szükségük is van rád.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2010.08.09. 14:44:21

Most mennem kell, de imádkozom a (nagyon)csendes többségért (nyilván azok akik nem járnak szavazni), hogy túléljék a fidesz-diktatúrát!

NemoKapitány 2010.08.09. 14:45:23

@J.W. Booth: Ez nem válasz a kérdésre.
Honnan tudod olyan biztosan, hogy Schmitt csalja a feleségét? Veled csalja?

bass.gitár 2010.08.09. 14:46:35

Minden minisztériumban és a cégek vezetői tanácsaiban ott ülnek a zs.idók. Tönkre is tették az országot rendesen.
No, persze az állam vezetőit se hagyjuk ki. A kommunista zs.idó vezetés / mert hol ide ugrottak, hol oda! / szét is vert mindent.
Kevés olyan zs.idó ember van, aki Magyarországért tesz. Minden tiszteletem az övék! Lennének többen! Tudnák meggyőzni hittársaikat, nem kellene a kereszténység ellen küzdeni. Az iz.raelita hit nem több más vallásnál!

NemoKapitány 2010.08.09. 14:47:18

@Kóser Malac: A doktor bácsi meddig enged még kommentelni? Ne hergeljed nagyon magad .

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2010.08.09. 14:47:44

@NemoKapitány: az mszp-s szomszédtól hallotta, aki a blikkben vagy a 168órában olvasta eccer...

J.W. Booth 2010.08.09. 14:48:22

Ha Schmitt buzi lenne, nem kellene a fidesznek.

A sportvezetésben dolgoztam közel 10 évet. Innen az információ.

vorosgy 2010.08.09. 14:50:32

@Avatar: Már megtárgyaltuk, hogy nem a keresztény vallásról van szó, hanem a katolikus egyházról, ami a maga 17%-ával csakugyan nem a legnagyobb.

Falusi (törölt) 2010.08.09. 14:51:31

ilyen egy jó keresztény. és még sok ilyet kívánok Mo-nak:)

Devil 2010.08.09. 14:53:09

@Avatar: Azert ez EROS becsles. Pld a buddhistak szamat 350 millio es 1.6 milliard koze teszik, tehat kb nagysagrendi tevedesi lehetoseg van ebben a tablazatban.
en.wikipedia.org/wiki/Buddhism_by_country

NemoKapitány 2010.08.09. 14:53:51

@J.W. Booth: Az újságban állandóan benne van, hogy legjobb a szárnyas betét:

Gondolom azt hordasz.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2010.08.09. 14:58:32

Az emberek, több, mint 50%-a sajnos rettentően buta. Ezeknek a buta embereknek egy jó része ráadásul annyira buta, hogy kb egy átlagosan okos kutya szintjén állnak. Annyi szerencsével, hogy embernek születtek, meg vannak áldva biológiailag fejlett kommunikációs eszközökkel, iskolába járatták őket stb.
Na, ebből kiindulva azthiszem érthető, hogy miért van még hit(az a fajta, amire paliék gondolnak).
És szerintem ezzel nincs semmi gond. Ha valaki a törpékben hisz? Ha valaki a jézusban? Vagy bármilyen más tündérmesében? Mi van akkor? Tökéletesen magánügy az egész, nem befolyásol semmit.
Az az undorító, mikor a politikusok felkarolják ezt a dolgot és nem csak úgy hülyítenek be embereket, hogy ők nem is vallásosak, hanem még a pénzt is szórják ezerrel rájuk.
Pedig tényleg, a hit magánügy, az államnak SEMMIVEL nem kéne támogatnia. Jó és rossz dolog nem attól függ, hogy ki melyik tündérmesében HISZ.
És ezért undorító ez a buta hazudozás.

De amúgy szinte minden politikusunk ilyen(bár az alkotmánymódosítás tényleg a szenny legalja lesz). Nem csak viktor, nem csak pali...majdnem mind ilyen álkeresztény szentfazék. Kedvenc példám még a tiszteletbeli madarunk, a tollas majom, a Sólyom László, aki Kelet Németországban volt jogszakértő(egyetemi tanár segéd) abban a keletnémetben, ahol köszönés nélkül lőtték azt, aki másként mondott valamit. A legdurvább, legkommunistább világról van szó, ami csak létezhetett.
Most meg mégis Ő a nagy keresztény és alkotmányvédelmező, a demokrácia lovagja...
Undorító banda.

dzsugasvili 2010.08.09. 15:01:13

A vallás meg a hit az két külön dolog, nem tudom, ez miért annyira furcsa. A vallás, mint kereszténység, buddhizmus, iszlám, mind-mind kultúrahordozó szereppel rendelkezik. Persze kezdetben kultúra pusztító volt, de ma már ellenkezőleg van ez. Ha tetszik, ha nem, az elmúlt 1000 évünkből kb. 950 évig nagyon jelentős szerepe volt a politikában, művészetben, mindennapi életben, és a hatása máig tart mindenféle tekintetben, és ezt senki se tudja kivágni az életéből, hiszen pl. 5 munkanap után van 2 szünnap, az időszámítás is ide megy vissza, a törvényrendszer, stb. És lehet, hogy vannak más - pogány - hagyományaink is, sőt talán van ami ezek közül jobb a keresztény szabályoknál, egészségesebb, de a pogány kultúrát Magyaországon már 900 éve kipusztították, tehát ehhez sajnos nem térhetünk vissza.

Marad tehát a keresztény kultúra. És mivel az embereknek szüksége van a hagyományok tiszteletére, hogy valahova kapcsolódhasson, kötődhessen, jobban teszi, ha bizonyos, a történelemben már beált hagyományokhoz kötődik, mintha sose működött, gyökértelen, elvtelen új hagyományokat venne át, pláne ha külföldről tenné, mint a liberális mocsok önpusztítást, mert annak az eredményét láthattuk, az nem vezet sehová. Az, hogy a keresztény elvekből mit fogad el, az más kérdés, kötelezővé senki nem teszi a gyónást, misére járást, sőt mást se, de bizony egy csíksomlyói zarándoklat, egy-egy körmenet, a korona, a szentjobb magyar dolgok, csak hozzánk kötődnek, és sokat jelentenek nekünk általában. Míg a Pepsi-sziget, a drogozás, a Facebook és a többi hasonló kicsit kevésnek tűnik nekem.

Dr.Zomboss 2010.08.09. 15:02:22

@pógi: A recski tábort az 50-es évek végén bezárták. Smitt a 70-es 80-as években volt aktív kommunista.Nem értem a párhuzamot.

azAttis 2010.08.09. 15:08:58

@sanche: a hithez tartozik egy értékrend/erkölcsiség. Szerintem abban egyetérthetünk, hogy manapság kevés szilárd talaj akad a lábunk alatt. Azzal nekem semmi bajom ha megpróbálnak definiálni egy erkölcsi/értékrendbéli alapot az egész államnak.

Nem szorosan vett vallásos értelemben de a HIT igenis az alapja egy államszervezetnek. Értem úgy, hogy az alkotó tagjai (te is én is) ugyanazokat a dolgokat tartjuk jónak/rossznak, értéknek/értéktelennek.

Ezeket a dolgokat egy alkotmány szövegében szerintem jogosan láthatjuk viszont. Az tény, hogy ezeket a fenti értelemben vett hitbéli dolgokat a keresztény értékrend definiálja a legérthetőbben és a legelfogadhatóbban a többségnek. HOgy ezt beemeljük az alkotmányba.

Hivatalos (alap)állami elvé fokozva az erkölcsiségre mecsületességre való TÖREKVÉST az szerintem nem eredményez teokratikus királyságot. Pusztán a meglévő történelmi értékeink/tapasztalataink összegzése kell, hogy legyen.

Aztán persze bele lehet magyarázni de ez lenne szerintem a CÉL.

aszterixagall 2010.08.09. 15:12:38

Engem nem az zavar, hogy Pál képmutató, hanem az, hogy a valássoság értéknek számít. Ha egy politikus hitelesen a következőt tudná mondani: "NEM HISZEK." akkor nálam egyből nyerne egy-két jó pontot. De persze a többség nem így gondolja és nem iylen embereket választanak meg. Ilyen a demokrácia, így jártam.:)

stim 2010.08.09. 15:13:12

Íme a szóban forgó dal, A hitetlenség átka amit Szörényi Levente írt és itt található a dalszöveg:

www.zeneszoveg.hu/lyrics.php?lc=5054

Tehát HIT nélkül sem alkotni sem élni nem lehet.

pamut 2010.08.09. 15:16:08

"Otthon hívőnek neveltek, rendszeresen jártam templomba. Ezt én már nem tudtam továbbörökíteni gyermekeimre."

"Három lányuk születik: Alexa, Petra és Gréta (1967, 1971, 1973). "Stabil értékrendet adtunk nekik, vallásos nevelésben részesültek"

Mivel a két állítás ellentmond egymásnak, ezért értelemszerűen az egyik hazugság. Azaz Schmitt Pál:

h a z u d i k .

Homeoffice 2010.08.09. 15:16:29

Szerintem addig a pillanatig, amig csak emgemlítik az alkotmányban a kereszténységet és a Szent Koronát, mint történelmi támpontokat és mint a múlt értékeit, addig nincs nagy baj.

NemoKapitány 2010.08.09. 15:17:01

@aszterixagall:

Itt maradtál pajtás a szocializmusból. Most már bírd ki.

dr.kakaósbögre 2010.08.09. 15:18:28

Magyarország államformája a kleptokrácia. Minden más ebből következik.

Bobzen 2010.08.09. 15:21:38

@azAttis: "a hithez tartozik egy értékrend/erkölcsiség."

Ezzel azt is implikálod, hogy a hitnélküliséghez nem tartozik értékrend/erkölcsiség (ami nem igaz), illetve elismered, hogy az értékrend/erkölcsiség esetleges (vallásonként, "hitenként", tehát egyénileg is változik).

"Az tény, hogy ezeket a fenti értelemben vett hitbéli dolgokat a keresztény értékrend definiálja a legérthetőbben és a legelfogadhatóbban a többségnek."

Nincs egységes keresztény értékrend. Ez egy mítosz. Pontosan ezért kelt bizonytalanságot, amikor egy (elvileg) felelős politikus ilyen nyilatkozatokat tesz, hát még mi lesz akkor, amikor az alkotmányba is beleveszi az ún. kereszténységre való utalást.

Homeoffice 2010.08.09. 15:24:12

@Bobzen:

Azt azért Te is elismered hogy Magyarország elmúlt 1000 évében igencsak történelemformáló erő volt a keresztény egyház. Részint a kultúrális értékek szemszögéből ,részint gazdasági szempontból.
ha csak ennyit emlitenek meg, akkor ok.

NemoKapitány 2010.08.09. 15:26:53

@kakaósbögre: Ebben Te tolvaj vagy, vagy balek?

Бабаяга 2010.08.09. 15:28:19

@Gunther: Pont addig van baj, amíg csak emlegetik, bárhol is teszik. Jobb lenne, ha gyakorolnák a kereszténységet! Nem kereszténykedő lózungok alapján próbálnák megvezetni egy országot, hanem az általuk oly sokat olvasott (hiszi a piszi) evangélium értékrendjéből kiindulva akarnának valamit tenni a felebarátjukért, azaz a népért, aki volt olyan suttyó és rájuk szavazott.
De nekik még nagyon sokat kellene fejlődniük addig, hogy felfogják mit jelent a szeresd felebarátodat, mint önmagadat, vagy pedig megértsék, hogy miről is szól az irgalmas szamaritánusról szóló példabeszéd.

aszterixagall 2010.08.09. 15:28:29

@NemoKapitány:

Sajnálom, ha bántó volt a hozzászólásom, nem szántam annak. Tudom, hogy a szocializmus idején komoly bajba kerülhetet az, aki pl. templomba járt. Valásos nagyszüleimet sem kérték fel párttikárnak, az biztos. Viszont máglyára sem küldték őket. Annyira kötődöm a szocializmushoz, amennyire te az inkvizícióhoz...pajtás.

everyday_normalguy 2010.08.09. 15:30:33

@azAttis:

Szerintem egy működő közösséghez nem arra van szükség, hogy mindenben egyetértsenek a tagjai, hanem csak arra, hogy fontos alapelvekben és közös alapértékekben egyetértsenek.

1) Ha igaz lenne, hogy a kereszténység írja le ezeket a legközérthetőbben, akkor nem került volna sor a vallásszakadásokra.

2) A kereszténység nem csupán egy alacsony elemszámú alapelv- és alapértéklistát ajánl, hanem egy sokrétű, markáns világképet, amelyben a modern állam számára is elfogadható alapelvek és alapértékek elválaszthatatlanok olyan elemektől, amelyekkel nemhogy a magyar szavazók elsöprő többsége, de még maga Schmitt Pál sem értene egyet...

3) A keresztény alapelveket és alapértékeket olyan bonyolult szövegek tartalmazzák, amelyeket egy olyan, teológusokból, papokból, lelkészekből álló kvázi technokrata szakembergárda tud csak hitelesen értelmezni, amelyre soha senki sem szavazott, akiknek a hivatása nem az e világi együttélés és munkamegosztás legjobb megszervezése, hanem a túlvilági életre való legjobb előkészítés. Miért lenne praktikus erre alapozni az alkotmányt?

Mondom a fentieket vallását gyakorló hívőként, aki azonban nem gondolja, hogy a Magyar Köztársaság Alkotmányában helye lenne bármilyen hitbéli vagy vallási hivatkozásra...

Homeoffice 2010.08.09. 15:30:35

@Бабаяга:

Ebben egyetértek.
Jómagam, elvileg evangélikusként, próbálom betartani az alaptanokat.

Bobzen 2010.08.09. 15:30:45

@Gunther: "Azt azért Te is elismered hogy Magyarország elmúlt 1000 évében igencsak történelemformáló erő volt a keresztény egyház."

Melyik keresztény egyház? Amúgy maga a kereszténység ugyanolyan értékfüggetlen történelemformáló erő volt (hangsúlyozzuk ki: VOLT), mint bármilyen múltbéli politikai, világnézeti eszmeáramlat. Tényleg nem értem, hogy miért kell ezt erőltetni, azon túl, hogy a Káderkirály utólag imponáljon a kereszténytudatú választóknak meg esetleg a Fidesz és a Jobbik között ingázóknak, akik itt valami szentkoronatant vizionálnak.

Homeoffice 2010.08.09. 15:34:17

@Bobzen:

A JObbikot hagyjuk, mert megfér benne a népnemzeti sámánisztikus hejhajozó illetve az ókonzervativ keresztény:...
1000 éve még ölték volna egymást.
A Fidesz meg szimplán egy populista párt.

Ronin2010 2010.08.09. 15:38:37

Voltam én edzőtáborban Tatán akkor, amikor a vívók, Schmitt Palkó, s Makrai Katika is. A vívók vörösborban fogadták le az edzés csörtéit, amit szorgalmasan el is fogyasztottak. Néha edzés előtt, ill. alatt. Mégis sikeresek voltak. Lehet, hogy a maiak nem isznak?

Fogtok Ti még fosni is, nemcsak hányni, amikor letelik a Schmitt-féle első 2 év, ami után a köztársasági elnököt megilleti életfogytiglan minden kedvezmény, amit a törvény előír. Azt hiszem, ezt a törvényt „Lex Orbán”-nak kellene hívni, mert ez teszi lehetővé hogy „Igazmondó Viktor” a lemondó Palkó után beülhessen a „Sándor palotá”-ba. Naná, hogy akkor nem 5 évre fogják választani! Majd törvényt alkotnak.

Úgy gondolom, hogy a blogot és a kommenteket a Schmitt család is olvassa. Azért ciki lehet. Ha ilyeneket írnának rólam, először írásban azonnal lemondanék, azután szolgálati revolveremmel tökön lőném magam. Miután Palkó vallásos, a „Miatyánk” elmondása után.

porcsinrózsa (törölt) 2010.08.09. 15:43:46

@dzsugasvili:

Nagyon nem értek egyet, ha székelyföldi vagy akármilyen külföldi útra köteleznék a diákokat. Úgy vélem, egyedül a szülő dolga eldönteni, hogy hova engedi csemetéjét.

Másrészről az osztálykirándulások zömén örülnek a gyerekek, ha kiszakadnak a megszokott iskolai környezetből (és szülői felügyelet alól), életkori sajátosságuk lévén nem feltétlen a történelmi látnivalók érdeklik őket elsődlegesen. Jó lenne, ha diákokat érintő kérdésekben olyan felelős emberek döntenének, akik képzettek pedagógia terén, tisztában vannak a gyerekek életkori sajátosságaiból adódó dolgokkal valamilyen szinten. Könnyen lehet, hogy később, érettebb fejjel, 20-22 évesen magától felkeresi valaki Erdélyt (én a románok helyében egyáltalán nem örülnék, ha tömegesen oda köteleznék kirándulni a magyar ifjúságot...)

Jó lenne, ha az iskola az aktuális vallási-politikai ideológiáknak megfelelő történelem nézetek erőszakolása helyett egyéb érdemi oktatással is foglalkozna.
Pl. ha eljutna addig az oktatás, hogy pl. egy érettségizett ember képes legyen egyáltalán a Naprendszer bolygóit felsorolni és legalább tudja mi a különbség a bolygó és csillag között.

A történelmi múlt megismerése fontos, de a felröppent tervezett módszer nem nyerte el tetszésem.

Kereszténységhez pedig: a 21-ik században "mesterségesen generálni", erőltetni a a vallást, bármiféle Isten hitet, nem vall józan észre, - tragikomikus szinezete van számomra.

Bobzen 2010.08.09. 15:46:16

@Gunther: "A JObbikot hagyjuk, mert megfér benne a népnemzeti sámánisztikus hejhajozó illetve az ókonzervativ keresztény:..."

A Jobbik pontosan ezért ért el sikereket az idei választásokon: mindig valamivel szemben definiálták magukat, így az ilyen egymásnak tökéletesen ellentmondó eszméket magukénak való szavazók is találtak bennük valamit, amiért rájuk adták a voksukat.

"A Fidesz meg szimplán egy populista párt."

Ez még nem ok arra, hogy a praktikusan Orbán Viktor személyi titkáraként funkcionáló Schmitt Palika populista érdekekből olyan baromságokkal töltse meg az alkotmányt, amiknek legjobb esetben nincs semmi hasznuk, legrosszabb esetben ismét csak felvetik a kérdést, hogy a kormány vajon tényleg másodrendű állampolgároknak tartja-e a nem keresztény vallásúakat, illetve azokat, akik nagy ívben tesznek a kereszténység történelemformáló erejére, miután már befejezték az iskolai tanulmányaikat/nem akadémiai pályán dolgoznak/nem kizárólag a kereszténységhez kapcsolódó kulturális értékek mentén definiálják saját magyarságukat.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.08.09. 15:46:59

Nem látom az ellentmondást.
Ide írom mégegyszer, hogy lásd te is, nincs ellentomndás.

"Otthon hívőnek neveltek, rendszeresen jártam templomba. Ezt én már nem tudtam továbbörökíteni gyermekeimre."

"Stabil értékrendet adtunk nekik, vallásos nevelésben részesültek, felhívtuk a figyelmüket a nyelvtanulás szükségességére... ha nem is bigottak, de számomra tetszően hívő emberek"

Azaz Schmitt már nem járatta minden nap templomba gyermekeit, ám azok vallásos nevelést kaptak.
Szüleim, és magam is hasonlóképp nevelték / nevelem gyermekeim.

Szóval a kérdés csak az, hogy miért magyarázod oda azt, ami nincs ott.

huvosvadasz · http://huvosvadasz.blog.hu 2010.08.09. 15:52:56

Hosszú, de nagyon szórakoztató: epa.oszk.hu/01300/01326/00063/08nagy.htm . Többek közt ezt a pálfordulást (haha) is elemzi, pedig öt éve íródott.

Бабаяга 2010.08.09. 15:53:18

@Bobzen: Ezt csak páran tudják. Alapvetően ha viki meg pali és az ájtatos manó ragaszkodnának a proti ill. katolikus értékrendjükhöz, akkor komolyan vitatkoznának. Hívő és elkötelezett katolikusként senki nem lehetne bábja egy refinek, ha tisztában lenne, hogy milyen alapvető különbségek vannak katolikus és református etika között.
Ez a kereszténykedés csak egy adag szósz, hogy lenyomják az emberek torkán a saját hozzá nem értésüket.

Vicces lesz, ha bekerül az alkotmányba a szkoronatan. Így viki nem lehet államfő, csak akkor, ha katolizál. Vagy olyan hataloméhes, hogy Máriától is visszaköveteli a koronát, amit István adott át neki jelképesen?

Homeoffice 2010.08.09. 15:53:37

@Bobzen:

De. Tudod miért? Mert ebbena berendezkedésben sajnos megtehetik. Súgok... 2/3-ad..
Nyilvánvaló hogy hazudtak. (Adócsökkentés lesz!)
2006 ban már a feldühödött plebs egy kis része gyújtogatott.
Most kuss van.
Szóval...

Kandabula 2010.08.09. 15:54:12

A magyar nép sokfelé szakításának újabb elemét sikerült megtalálni. A zemberek zembere vége elkezdett dolgozni. Már csak a zembert kéne definiálni.

Avatar 2010.08.09. 15:54:26

@alex4: "Na, ez eddig négy db minden6ó - s, hol van még a többi agyszülemény?"

Négy?
A keresztény és a muzulmán (és a zsidó) isten elméletileg ugyanaz, csak abban nem értenek egyet, hogy mit is vár el tőlünk igazából.
A hinduizmusban számtalan isten van.
A budhizmus pedig nem isten centrikus vallás, van olyan ága is, ami egyáltalán nem hisz az istenek létében...

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.08.09. 15:54:57

Ha valakinek baja van a Szent Korona és a Kereszténység alkotmányba emelésével, az nem gond.

Azért még jól teszik, hogy beemelik történelmünk és jelenünk szerves részét az alkotmányba,

Csak így tovább!

nem nemsiker_s 2010.08.09. 15:56:51

A felvetésed pofon a semminek.
Miért ne fejlődhetne egy ember a vallásosság felé ?
20 évvel ezelőtt még nem volt vallásos, most meg az . Naés.
Feltétlenül a kétszínűséget kell ez mögé vízionálni ?

De még ha valóban kétszínű is. Végső soron jó irányba mutat a magatartása.
Kész.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.08.09. 16:00:35

@Бабаяга: Nem igazán értem, miért kéne nekem jobban elviselnem mások keresztényellenes kirohanásait elviselnem, (mint ezen blog, és a hozzászólások kampányszagú része), mikor ez csak kommunista örökségünk része, mint másnak a keresztény utalásokat, holott az 1000 éves történelmünk része.

Nem jön be a történelmünk megtagadása. Ezt már a határontúli honfitársaink tolvajnak és ingyelénőnek való beállítása után már le kellett volna szűrnie az MSZP fanoknak.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.08.09. 16:03:20

@nemsiker_s: Mégcsak nem is fejlődésről van szó. Nincs ellentmondás a mondatai között 10-20 év távlatában sem. Már ami a kiemelt idézeteket illeti.

Kampányoln a Szanyi csapat. Ennyi.

Móg 2010.08.09. 16:06:37

@NemoKapitány:
én nem tanulmányozlak téged öreg
csak elolvastam itt a hozzászólásaid
hülyébb faszt nem is igen olvastam még nálad

stars7726 2010.08.09. 16:06:40

és a nem keresztény magyarokkal mi van?azok is húzzanak el innen?más különben pedig smitpali pont ne példálozzon semmivel.a komcsi rendszerben,volt ő minden,még tv torna sztár is,azt is biztos a nem káderek kapták.majd hirtelen mindenki gyakorló keresztény lett...néphülyítés ami itt megy semmi más.

Бабаяга 2010.08.09. 16:06:55

@Trompf: Nos, ha valaki annyira katolikus, hogy naponta olvassa az evangéliumot, az hittanra járatja a gyermekeit, vasárnap együtt megy a család templomba. Ha nem ezt tette, akkor ő nem élt vallásosan, azon katolikus kötelességének se tett eleget, hogy vallásosan nevelje a gyerekeit, amit pedig az esküvőn és a keresztelőn is megígért. Megígérte, nem tette, tehát nem a becsületesség példaképe.
A "magam módján vallásos vagyok" pedig nem katolikusság, nem reformátusság stb. Tehát komoly ellentmondás van a két idézet között.

Kandabula 2010.08.09. 16:07:28

@nemsiker_s: egyetértek. Voltak ugye a hittérítők. Csináltak inkából, kannibálból, busmanból, eszkimóból alázatos, hívő embert. (Bár addig is hittek, de az nem volt elég a leigázáshoz.) Most jó. Végső soron...

Bobzen 2010.08.09. 16:12:16

@Trompf: "Nem igazán értem, miért kéne nekem jobban elviselnem mások keresztényellenes kirohanásait elviselnem"

Ugyanazért, amiért mindannyiunknak el kell viselnünk a különböző politikai, s világnézeti eszmék elleni kirohanásokat: demokráciában élünk, szólás- és véleménynyilvánítási szabadság van (azok közé tartozom, akik ellenezték a holokauszt-tagadásra vonatkozóm törvényt, még a félintelligens lumpenproliknak is joguk kell hogy legyen a mocskolódáshoz).

"mikor ez csak kommunista örökségünk része, mint másnak a keresztény utalásokat, holott az 1000 éves történelmünk része."

A keresztény-klerikális tradíció rendben van, de a kommunista nem? Nem képmutatás ez? Amúgy csak halkan megsúgom, hogy a szekularizmus nem feltétlenül komcsi trend.

Erick 2010.08.09. 16:16:00

Kommentelők!
Mit csodálkoztok? A jobb oldal(magukat annak nevezők)cinikusságát gerinctelenségét megtestesítő expártállami személyt talált magának. Egy darab szájbalökött gyereke nem él itt... Ez a gerinctelen féreg sem élt túl sokat itt.. Ha a szent koronáját akarja a törvényekbe konkrétan az alkotmányba akkor miért nem baszott be egy qrva nagyot a forma egyes törpefasznak? oh no no no na ennyi ez a féreg... vívott ez valaha rendesen?
bassza meg a förszt lédijét és ő mint bajnok... röhej...
most már tényleg ideje nyelveket tanulnunk ,mert ha meghallják bárhol a magyar szót hátonfetrengve röhögnek majd rajtunk...jujjj

Бабаяга 2010.08.09. 16:17:09

@Trompf: Barátom, a hozzászólásaidat olvasva te sem vagy hívő keresztény. van valami közöd a kormány által erőltetett szószhoz, de nem több. Ez pedig legalább olyan gyalázatos, mint a "magyaros" ruhába öltöztetett ifjak, akik egyetlen tájegység népviseletét sem hordva próbálnak magyarkodni. (Fehér blúz, piros szoknya, zöld kötény párta)

Kandabula 2010.08.09. 16:21:30

Az igazi gond ott van, hogy mi itt írhatunk össze mindenféle dolgokat. Olyan nagy ívben vagyunk leszarva és kiröhögve, hogy én már csak az EU finom ellentartásában bízom. Nem hiszem, hogy a karrierizmus ilyen megdicsőülését mosoly nélkül viselik el pld. egy tárgyaláson, hogy elfogadják komoly partnernek. (Ahogy a Forma-1 guru mondta: made in China? Magyarul: komoly ez a dolog?)

Kalmár 2010.08.09. 16:24:33

Németország tele van betelepült arabokkal, zsidókkal és mégis benne van az alkotmány preambulumában a kersztény gyökere. Ott ez senkit nem zavar.
Mi a fene ütött belétek? Máshogy kell majd élnetek, ha az alkotmány egy mondattal utal a kereszténységre?
Kicsit üldözési mániátok van. Nyugi, nem lesz kötelező a mise, nem úgy, mint az úttörő és kisdobos tagság.
Azt is túléltük pedig kötelező volt, nem értem ezt a drámát.

Erick 2010.08.09. 16:25:27

Kandabula! Igazad van ! :-)) Maga smitt palya a madeinchina... két gombelem és vigyorog a gagyi... :-) jóóó éty otttyó

alex4 2010.08.09. 16:28:25

@Avatar: Jogos - legalább négy!

Az első három meg persze azért hasonlít egymásra, mert akkoriban a copyright-ot nem vették olyan szigorúan, közel votak egymáshoz és könnyebb volt koppintani, mint egy teljesen új mesét kitalálni...

Az egyezésről-különbözőségről jut eszembe, hogy az 1990-es választások előtt egy tévévitában a magyar k*t*likus, r*f*rmátus, *v*ngélikus és zs*dó egyház vezető képviselői 10 perc alatt összekülönböztek a biblia első 10 során! Ilyen remekül szórakoztató műsort azóta sem láttam, lehet, hogy kérni kellene az „Önök kérték"-ben...

Erick 2010.08.09. 16:33:50

kéne gyártani smitt tamagocsit eszik alszik kakil gyereket külföldre küld vigyorogvívdemellészúr stb és amikor haldoklik ott a zorbángomb... vagy megmenekül vagy nagyonmeghal...(direkt az írásmód valamiért...)

Erick 2010.08.09. 16:35:05

ejha kimoderáltak...
uhh wazze
jön a feka autó?

Bobzen 2010.08.09. 16:38:05

@Kalmár: "Máshogy kell majd élnetek, ha az alkotmány egy mondattal utal a kereszténységre?"

Mi is nagyjából ugyanezen kérdés mentén fogalmazzuk meg az aggályainkat, mivel semmi konkrét információnk sincs a Káderkirály valódi szándékait illetően.

Бабаяга 2010.08.09. 16:51:44

@Kalmár: Nem az a probléma, hogy utal a kereszténységre. Számomra még a napi mise se lenne gond, hanem az, hogy szerintem palika és még nagyon sokan nincsenek tisztában a szentkoronatannal, illetve ne oktasson ki engem senki olyan kereszténységből, aki nem mutatta a megtérés jeleit.
Már Pázmány Péter is megmondta, hogy az ország bajai a reformációval kezdődtek. Nos, vele egyetértek.

Dekatlon 2010.08.09. 17:38:58

@Kalmár: nézd máshogy! Képzeld el, hogy bekerül az alkotmányba, hogy a zsidó Isten kiválasztott népe. Tetszene? :)

Nekem, ateistának egyik változat se túl szimpatikus.

Dekatlon 2010.08.09. 17:41:22

@Dekatlon: ... de nagyon meg tudom érteni, ha valakinek nem tetszik, ha egy vallást beraknak az alkotmányba (a többit meg nem)

Kalmár 2010.08.09. 18:05:57

@Dekatlon: Tényleg nincs semmi különbség??
1000 év hagyomány stb. Kicsit több keresztény él és élt itt mindig, mint zsidó.
Szerinted Izraelben a vallás nem szerves része az államnak?
Százszor inkább, mint itt.

dzsugasvili 2010.08.09. 18:28:42

@porcsinrózsa: Én azt hiszem semmiféle osztálykirándulást nem említettem, és semmi kötelezést sem. Én csak arról írtam, hogy a kereszténység emlegetése politikusi részről és a különböző dokumentumokba való belefoglalása ezen utalásoknak a múltbéli érdemek és a kultúra elismerését (is) szolgálja, ami pedig szerintem fontos. A mai állapotok kialakultak valahogy, nem lenne jó amolyan jó szdsz-es vadlib módra minden szembepisilva szakítani a múlttal, hogy valami ki tudja milyen agybeteg módon álló államot csináljunk helyette. Láttunk már próbálkozásokat világszerte, ez nem jött be. Hogy az iskolában a gyerekekre ne eröltessenek rá semmilyen vallást az OK, de az se normális, ha semmiféle ideológiai nevelés nincs, vagyis tökéletes elvtelenség van, mert az sok esetben (nem mindig!) bajokhoz vezethet. Vagyis kb. az erkölcsi alapok és a kultúra megismertetése miatt fontos a vallás valamiféle megismertetése.

Lehetne biztos más módon is erkölcsöt oktatni, csak senki sem tudja hogy. És nyilván sok vallástalan ember gyereke (és ő maga is) teljesen normális életet él, de sajnos sokan rossz környezetbe születnek, nekik meg bizony már az is jó szerintem, ha megtanítják, hogy ne csináld mert a "mennydörgős mennykő belédvág". Hogy mást ne mondjak, bizonyos primitív lakosság által lakott környékeken ez a rendfenntartást is segíthetné. De persze a tudományos szemlélet rovására nem mehet ez, az biztos.

alex4 2010.08.09. 18:45:40

@dzsugasvili:

A rendre nevelés OK, sőt...

DE: a „primitíveket" nyilvánvaló (vallási) hazugságokkal etetése lenne az egyik megoldás?

Márpedig egyszerűen hazugságról van szó, hiszen mennyivel van inkább igaza egy „3-az-1-ben" minden6óban hívőnek, mint egy sintoistának vagy egy amazonasi párezres kis népnek, melyek más szellemekben-istenekben-akármiben hisznek?

Kandabula 2010.08.09. 19:15:09

@Erick: Hát nem szégyenletes?

Kandabula 2010.08.09. 19:22:16

@Kalmár: Te miért a zsidókban gondolkodsz? Én görög katolikus ortodox vagyok. Húzzam le magam? Figyeljem szótlanul ezt az őrületet? Máglya is lesz? Figyeljem, hogy zúzza szét ez a karrierista figura az ország népét? Ez az "emberek embere"? Kinek az embere? Ember-e?

Kandabula 2010.08.09. 19:24:32

Ki nem szarja le, hogy mi van Izraelben. És Iránban? Észnél vagy?

stars7726 2010.08.09. 19:27:07

@Kalmár: aha persze,te és a 150 év török uralommal mi van?
mert akkor legalább annyira muzulmán,meg szunnita itt mindenki,mint keresztény.hagyjuk már ezt a hülyítést.
úgyhogy nincsen olyan hogy egy vallást berakunk az alkotmányba főleg egy állítólagos demokráciában ott ahol elméletileg szabad vallásgyakorlás van.ilyet nem lehet alkotmányba foglalni.

Kandabula 2010.08.09. 19:35:32

Ha a vallás a politikába beteszi a lábát, ott nagyon nagy baj van. Mert kiközösít az első pillanettól kezdve. Egyébként leszarom. Legyetek boldogok, nyaljátok egymás seggét.

Kandabula 2010.08.09. 19:38:00

Egymás, Palibátyám által kijelölt seggét.

Kandabula 2010.08.09. 19:40:53

Mert azon belül is lesznek jobban kijelöltek. Rajta! Majd mondjad, mire jutottál.

Kandabula 2010.08.09. 19:51:14

Az sem lesz mindegy, hogy a segg hol helyezkedik el. Ezért aztán: helyezkedni, gyerekek! Helyezkedni! Figyeljétek a lyukat! Elődötök ezt kiválóan művelte. Megérzitek a közelségét! Később jelentést kérek!

Kandabula 2010.08.09. 20:24:56

A főseggek már foglaltak.

pakesz (törölt) 2010.08.09. 22:04:56

kimaradt a klasszikus:
csuhasok terdre imahoz

dzsugasvili 2010.08.09. 22:39:56

@alex4: De nem értetted amit mondtam. A normális embereknek kiskorukban a kezére ütnek ha elvesznek valamit, amit nem kéne, megpofozzák vagy leszidják, ha verekszik, és utána néha hozzáteszik (a vallásos helyeken, néha), hogy "mert majd megver érte a Jóisten". Ill. megtanítják nekik a hittanon a továbbiakat (a vallásosoknak). A nem vallásosnak marad a ne verekedj, mert az nem jó, ne ölj, mert nem jó, stb. Később nyilván a vallásos se azért nem öl embereket, mert az bűn.

De vannak olyanok, akiket nagy ívben leszarnak otthon (vagy nincs is otthonuk), sőt kifejezetten azt tanítják, hogy a normálisabb ember zsebéből hogyan szedjék ki a pénztárcát, hogy vágják pofán, hogy elvegyék a telefonját, hogy másszanak be a másikhoz, hogy használják a tescos szamurájkardot a másik ellen. De nem is kell feltétlen ilyen durvákra gondolni. Szerintem az ilyen embereket BÁRMILYEN áron le kell szoktatni ezekről, mert felnőtt korukban ugye már jóval kevésbé változnak, nem is hisznek az értelmes szónak, gyerekként viszont igen. És mindegy, hogy hazugságnak nevezed, vagy hiszel benne, de tény, hogy a megtérített cigányközösségek, akikre odafigyelnek bármelyik egyházból (van egy nem kis méretű jehovista közösség is asszem), egyáltalán nem viselkednek vadállatcsorda módjára, még akkor se, ha nincs munkájuk, és szegénységben élnek.

Most biztos durva a vallás meg erkölcsoktatás szerepét ennyire leszűkíteni erre a témára, de az alapvető célja a vallásnak bevallottan az emberek közötti normális viszony fenntartása vagy megteremtése lenne (némi kis plusz tartalommal), mert ezt néha hajlamosak vagyunk elfelejteni. Az egymás mellett élés alapja meg az, hogy ne bántsuk a másikat.

alex4 2010.08.10. 00:18:11

@dzsugasvili: Mindezzel egyet is értek, csak - vszleg mivel nem vagyok se pap se politikus - nem venné be a gyomrom, szánt szándékkal hazudjak, s feladjam a józan ésszel gondolkodást, még az ilyen jó cél érdekében sem.

Nem gondolkodtam még rajta, de talán van más út is az általad vázolt nemes cél elérése érdekében...

dzsugasvili 2010.08.10. 02:00:16

@alex4: Nem tudom mi lenne a hazugság igazából. A másikat bántani (ragadjunk le ennél az egyszerű témánál) bűn tök ateista szemmel is. Ezt bizonyítja, hogy bevágnak a dutyiba, egyéb büntetést kapsz, súlyos esetben pedig az EU-n kívül jó eséllyel kivégeznek. A deklaráltan ateista (pl. komcsi) országokban végezték ki legkönnyebben pl. a gyilkosokat. Lásd: Szovjetunió, Kína, de ott a náci Németország is. A bűn tehát átkerült a vallásos kultúrából a világiba. A túlvilágon meg hogy mi van, nem tudja senki 100%-ra, tehát a hazugságozást emiatt se érzem korrektnek. A praktikus funkciót pedig már megbeszéltük.

Avatar 2010.08.10. 13:33:45

@Trompf: "Hogy az iskolában a gyerekekre ne eröltessenek rá semmilyen vallást az OK, de az se normális, ha semmiféle ideológiai nevelés nincs, vagyis tökéletes elvtelenség van, mert az sok esetben (nem mindig!) bajokhoz vezethet. Vagyis kb. az erkölcsi alapok és a kultúra megismertetése miatt fontos a vallás valamiféle megismertetése."

Amíg viszont a kommunista erkölcsöt és az ateizmust erőltették az iskolában, addig persze sírtak a keresztény egyházak, hogy el vannak nyomva (és igazuk volt). Kiharcoltuk magunknak, hogy ezekbe a kérdésekbe ne ugasson bele az állam, mindenki átadhassa saját gyerekének az ő saját hitét, morálját, erkölcsét. Na akkor meg az a baj...

Sola Scriptura 2010.08.10. 17:10:24

A hit Isten ajándéka. Van, aki kisgyermekként megkapja, van, aki csak a halála előtti percben, és nagyon sokan vannak, akik valamikor felnőttkorukban. Nincs ebben semmi különleges, a megtérés általában egy pillanat műve, de egy életre szól.

Bobzen 2010.08.10. 23:37:47

@Sola Scriptura: Szólhatnál annak a pár milliárd nem kereszténynek is, hogy jó lenne odafigyelniük erre a kikúrt pillanatra, különben az ajándékozókedvű varázslód örök kárhozatra küldi őket.

Hányingerem van ettől a giccses hitbuzgóságtól.

ivrilider 2010.08.12. 14:52:51

Jó poszt! Ennyire fölfejlődött ez a blog...? Öröm.

Sola Scriptura 2010.08.12. 19:03:31

@Bobzen: a giccses hitbuzgóságtól nekem is. Ha van füled, halljad :)

Bobzen 2010.08.13. 05:22:28

@Sola Scriptura: Akkor nem értem, hogy sikerült idáig kihúznod gyomorfekély és kiszáradás általi halál nélkül. Jobb helyeken diliházba csukják azokat, akik "hangokat hallanak", s sajnos már túl vagyok azon a koron, amikor még nem tudtam különbséget tenni valóság és a képzeletem szüleményei között, szóval feldughatod a jótanácsodat a lelkészed szaros valagába. Tényleg nem tudom, hogy a keresztények hogy tudnak azzal a téveszmével BOLDOGAN élni, hogy a világ nagy része pusztán a földrajzi körülmények miatt nagy eséllyel pokolra kerül, mivel a varázshippi nevét még hírből sem hallották. Ja igen, te meg vagy róla győződve, hogy biztosított a helyed a VIP-klubban miután megpusztulsz, neked igazából mindegy, ráadásul még ilyen vallásos közhelyeket is idehányhatsz nekünk, "mert miért ne" alapon. Szokj le erről, ne fertőzd ilyen faszságokkal az internetet, inkább hagyatkozz az imára - azzal, hogy magadban beszélsz, legalább nem mész mások idegeire.

Sola Scriptura 2010.08.13. 16:00:29

@Bobzen: A stílus maga az ember. Majd lerázom a port a cipőmről, de attól neked nem lesz jobb. Kevés emberben látni ennyi gyűlöletet Krisztus iránt.

Bobzen 2010.08.13. 16:46:55

@Sola Scriptura: "A stílus maga az ember. "

Aha.

"Majd lerázom a port a cipőmről..."

Akkor ezek szerint te magától értetődően egy fölényeskedő szentfazék vagy?

"Kevés emberben látni ennyi gyűlöletet Krisztus iránt."

Nem táplálok semmiféle érzelmet képzeletbeli figurák iránt, amennyiben érdektelen számomra az irodalmi mű, amelyben szerepelnek. Az vallások által keltett tendenciák iránt érzek némi ellenszenvet, ami többek között olyan téveszméktől szenvedő, csípőből térítgető seggfejek létrejöttét eredményezi, amilyen vélhetően te magad is vagy.

Sola Scriptura 2010.08.16. 13:49:16

@Bobzen: Kicsit könnyen ítélsz így ismeretlenül. Másban is mindig ilyen holtbiztos vagy?

Bobzen 2010.08.17. 01:05:55

@Sola Scriptura: "Kicsit könnyen ítélsz így ismeretlenül."

Ugyanilyen könnyen is változhat meg az "ítéletem" veled kapcsolatban. A web2 már csak így működik, jobb ha megszokod.

"Másban is mindig ilyen holtbiztos vagy?"

Általában szkeptikus vagyok. És te holtbiztos vagy a mágikus apafigurád létezésében?

MaxVal BircaMan · http://maxval.co.nr 2010.09.12. 20:31:24

@Kandabula:

"Én görög katolikus ortodox vagyok."

Ilyen nem létezik...


süti beállítások módosítása