Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

New York Times: ügyetlen trükk volt a Fidesztől csődriogatás

2010.06.05. 16:00 - Fidelio

Címkék: gazdaság árfolyam varga mihály trükk kósa lajos new the new york times csontváz szíjjártó york times

Az Egyesült Államok legkomolyabb napilapja úgy látja, hogy riasztó hatású kijelentéseinek célja Orbán IMF-fel való tárgyalási pozíciójának javítása és az előző kormány befeketítése volt.

A The New York Times két szerzője, Dan Bilefsky és Matthew Saltmarsh a prágai keltezésű írásban idézik Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő és Kósa Lajos Fidesz-alelnök kijelentéseit, s megírják: a közlések után gyengült a forint, s esett a BUX-index is.

"Ám a magas rangú kormányzati tisztségviselők elmúlt napokban tett, összes riasztó kijelentése ellenére közgazdászok azt mondják: Magyarország távolról sincs azon a válságszinten, mint Görögország. S kiemelték: úgy tűnik, ezen kijelentések mögött politikai motívumok állnak, hogy ezzel is befeketítsék a korábbi, szocialista kormányt, illetve hogy Orbán Viktort erősebb tárgyalási pozícióhoz juttassák a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó egyezkedésben" - írja az amerikai újság. 

A lap emlékeztet, hogy Orbán már többször is jelezte: azt szeretné, ha az IMF engedélyezné, hogy az államháztartási hiány nagyobb legyen, mint a jelenlegi 2010-es célkitűzés, ami a GDP 3,8 százaléka.

A The New York Times szerint Magyarország egyike Kelet-Európa azon országainak, amelyeket a legkeményebben sújtott a nemzetközi pénzügyi válság. 2008 végén kénytelen volt az IMF-hez fordulni egy 25 milliárd dolláros vészfinanszírozási csomagért. A munkanélküliség 11,4 százalékra nőtt, míg a gazdaság tavaly 6,3 százalékkal esett vissza.

A lap ugyanakkor idéz egy magas beosztású londoni feltörekvő piaci elemzőt, Nigel Rendell-t, aki szerint úgy tűnik, az IMF-hitel megszerzése óta Magyarország jó előrehaladást ért el deficitjének kontrollálásában. "Az Európai Unió adatai szerint az ország államháztartási hiánya 2009-ben stabil volt, a GDP 4 százalékán, ami ugyan magasabb, mint az egy évvel korábbi 3,8 százalékos adat, de jóval alatta marad a 2006-os és 2007-es szintnek. Teljes adósságállománya pedig a GDP 78 százaléka volt tavaly, ami nagyjából a francia szint" - olvasható az újságban.

Rendell szerint a magyar közléseket a jelek szerint a hazai hallgatóságnak szánta egy "naiv" tisztségviselő. "Évekbe telik a hitelesség megszerzése, s azt napok alatt le lehet rombolni. Ezt jobban kellene tudniuk. Saját maguknak okoztak kárt, s sok-sok hónapba telhet a felépülés" - mondta a londoni elemző.

nol.hu

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

komment

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr752058760

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tranzfikció 2010.06.05. 17:17:45

- Halló, Zolikám. Itt Kamarássy beszél.- Jelentkezem, képviselő úr!- Zolikám, akkor ahogy megbeszéltük, megvan az euró?- Természetesen, képviselő úr. Átváltottuk.- Mennyin, Zolikám?- Kettőszázhetvenhármon, képviselő úr.- Jól van, rendben. Mert egy óra ...

Trackback: Forgatókönyvek 2010.06.05. 17:16:59

Az alábbiakban a csontfeltáró... Akarom mondani, a tényfeltáró bizottság sajtótájékoztajának két lehetséges, ámbátor feltétlenül fiktív forgatókönyvét vázolnám.1. forgatókönyv:Ezúton kérünk elnézést a magyarországi devizahiteles választóinktól, am...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waldi! 2010.06.05. 20:52:47

Bohocok. Meg 1 hete se alakult a Forradalmi Orban Kormany, a fel orszagot elmossa az ar es a forint arfolyamot, a tozsdet es a gazdasagot is sikerult hazavagniuk.
Meg szerencse, hogy az orszag leggazdagabb telepulesen kiepitettek a csapadekelvezeto rendszert, Orban dolomitbol, azota is sokszor volt ra szukseg.

Come back Bajnai!

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.06.06. 00:53:34

A The New York Times szombati számában a 4. oldalon jelent meg:

"In fact, since receiving the I.M.F. aid, Hungary appears to have made good progress in controlling its deficit, he said.

According to European Union figures, the country’s budget deficit was stable in 2009 at 4 percent of gross domestic product, higher than the 3.8 percent a year earlier but well below 2006 and 2007 levels. Its total debt was equal to 78 percent of G.D.P. last year, about the same level as France.'

Innen mélyen tanulságos:

“It takes years to build credibility, and that can be destroyed in days,” Mr. Rendell said. “They should have known better. They have damaged themselves, and it may take many, many months to recover.”

"The new Hungarian government was sworn in just last month. A government fact-finding panel will present a preliminary report on the state of the economy over the weekend, to be followed by a government action plan, Mr. Szijjarto, the spokesman, said.'

Elég gáz ez így, egy messzi világ gazdasági elitjének lapjában rólunk és kormányunkról...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.06.06. 09:03:10

Ebből is látszik, hogy aki nem közelről nézi a dolgokat, hanem távolabbról van némi rálátása, jobban átlátja azt :-)

életfa · http://polgarmesterpilisszanto.blog.hu 2010.06.06. 09:15:15

@Waldi!: Hát nem. Épp ideje váltani, nagyot, radikálisat. Ami végre élhető országot ad. A krízis után.

Waldi! 2010.06.06. 12:48:57

@életfa : akoronaorszaga.blog.hu:

Konkretan Orbannak egy hetebe se telt es elarulta a sajat maga altal krealt forradalmat es fulet farkat behuzva kullogott haza Brusszelbol. Az egesz vilag rajtunk rohog, mert nem eleg, hogy a Fidesz kollektivan ossze vissza hazudozik, de onsorsronto idiotak modjara teszik mindezt.
Ilyenkor illene minimum Matolcsynak lemondani, de ezutan a 8 eves folyamatos uszitas utan a politikai felelos Orbannak is, es felkerni a Solyomot, hogy a politikai ellehetetlenules miatt irja ki az uj valasztasokat. Addig meg mukodjenek ugyvezeto kormanykent es fokent tartozkodjanak a 2/3-os torvenyek es az alkotmany barbralasatol, miutan orszag vilag elott kiderult, hogy felelotlen hazudozassal (ok ugy hivjak, hogy valasztasi csalas) kaptak 2/3-os tobbseget. Ebul szerzett hatalom ebul vesz el.
Na persze nincsenek illuzioim, hogy politikai hullakent ki fogjak huzni a 4 evet.


süti beállítások módosítása