Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

33+1 ügy, amely érdekelhette volna az ügyészséget

2010.04.08. 06:08 - eroica

Címkék: fidesz korrupció

Az ügyészséget kritizálókat sokszor vádolják azzal, hogy csak egyes gyanúsítottak érdekében lépnek fel. Ez nem igaz, hiszen sok esetben épp az a gondunk, hogy furcsán érdektelenek egyes esetekben. Szóval egy korábbi internetes listát kicsit csiszolva csináltunk egy gyűjtést olyan ügyekről, amelyek (jobban) érdekelhették volna az ügyészséget vagy ahol nem kellett volna kurtán-furcsán lezárni az ügyet.

Az Orbán-kormány korrupciójának emlékezetében leginkább a Happy End és az Országimázs Központ maradt meg. Mi az első részben ezzel a kettővel szigorúan nem foglalkozunk. Kizárólag a Millenáris Kht-ról., a Magyar Televízióról és a Magyar Fejlesztési Bankról gyűjtöttünk egybe 33+1 gyanús ügyet. Biztos van, ami nehezen állna meg bíróságon, de egyiknél sincs meg a tisztesség látszata:

Millenáris park

1. Szabad ma Magyarországon 500 ezer darab karórát venni 70 millió forintért, majd egy vanuatui off-shore céget is közbeiktatva eladni 350 millió forintért.


 

2. Szabad ugyanezekre az órákra közbeszerzési pályázatot kiírni, a pályázatra alvállalkozóként Globe Trotters Kft. néven céget alapítani, az órákat pedig 402 millió forintért eladni a Millenáris Kht.-nek. Szabad végül ezeket az órákat ingyen szétosztani.
3. Szabad az órákra kiírt pályázatból származó pénzt továbbadni más vállalkozásoknak, majd e vállalkozásokat színlelt szerződésekkel fantomizálni.

4. Szabad a Millenáris Kht. vezetőjeként a két évre szóló 3,4 milliárd forintos költségvetést egy év alatt elkölteni, majd kormánygaranciával 1,5 milliárd forint hitelt felvenni.
5. Szabad fél év alatt a Millenáris Park őrzés-védelmére egy vidéki rendőrkapitányság éves költségvetésének megfelelő összeget, mintegy 100 millió forintot elkölteni.
6. Szabad a Millenáris Park medencéiben úszkáló halak etetésével megbízott dolgozónak havonta 120 ezer forintot fizetni.

http://www.koobe.hu/img/up/tn_88.jpg

7. Szabad a park vendégkönyvét, a Millenniumi Kódexet 7,5 millió forintért őriztetni a Köztársasági Őrezreddel.

Magyar Televízió
A cég 1998 és 2002 között elképesztően pazarlóan, 190 milliárd forintból működött, különböző állami kisegítések mellett is 35 milliárd forintos veszteséget produkálva. A vállalat emellett felélte 18,5 milliárd forintos alaptőkéjét. Ezek után még inkább kérdés, hogy mit gondol az ügyészség:
8. Szabad eladni ingatlanjainak 95 százalékát, majd szabad az ebből származó bevételt - szemben az eredeti tervekkel - nem az új MTV székház felépítésére, hanem az intézmény működésének finanszírozására fordítani
9. Szabad a kiadások folyamatos növekedéséhez hozzájárulni, hogy a kormánypártok szívének kedves cégek (például Ezüsthajó Kft.) több százmillió forintos megrendelésekhez jussanak.
10. Szabad a Szabó László Zsolt által irányított MTV-nek, a költségvetési intézmények közül egyedüliként a már levont adókat, és járulékokat nem befizetni az államkasszába, hanem - többek között - a külső gyártók kielégítésére fordítani. Miután elveszerűtlenül elengedik a járuléktartozást szabad-e az amúgy is meglehetősen nagyvonalúan összeállított terven felül 3 milliárd forintot fizetni külsős műsorkészítőknek.
11. Szabad az MTV költségvetését a veszteséges gyártói szerződésekkel évente 6,5 milliárd forinttal megterhelni.
12. Szabad az MTV Közalapítvány 1998 és 2002 között csonka, csak kormánypárti delegáltakból álló kuratórium elnökségének az előzetes szakértői vélemény ellenére szerződést jóváhagyatni olyan céggel, amely még a hatályos cégnyilvántartásban sem szerepel.
13. Szabad az egykori tévéelnököknek azt a pénzt, mely 111 munkatárs elbocsátásának több mint 100 millió forintos költségeit fedezte, visszatartani, annak ellenére, hogy később ezek az emberek ismét visszakerültek a köztévéhez.

http://www.picture-newsletter.com/indonescraft/silver-ship-ijk8.jpg
14. Szabad a Millenáris Kht. saját archívumából darabonként 2 millió forintot fizettessen az Ezüsthajó Kft. által készített anyagokért az MTV-vel.
15. Szabad-e, hogy közben a csődközeli helyzetben lévő MTV 120 órányi anyagot szinte ingyen átengedjen a Millenáris Kht.-nek (alkotásonként száz (!) forintért).
16. Szabad az - Orbán Viktorhoz közel álló - Vitézy László cége által készített műsorok minden percéért 76-220 ezer forintot fizetni, miközben az MTV belső gyártásában készülő anyag egyetlen perce 7-20 ezer forintba került.
17. Szabad a Vitézy-féle vállalkozásoknak és az Ezüsthajó Kft.-nek összesen mintegy 2,5 milliárd forintnyi értékű megbízást juttatni, becslések szerint mintegy 1,5-2 milliárd forinttal túlfizetve e társaságokat.
18. Szabad azt a gyakorlatot folytatni, hogy az MTV gyártási szerződései ne legyenek egységesek, hanem egyes kontraktusokat a társaság jogi osztálya helyett a szerződő külsős partner készíti.
19. Szabad eltekinteni attól, hogy egy több évig futó műsor előzetes jóváhagyásánál megvizsgálják a szerződéskötés indokait, illetve az MTV-re vonatkozó előnyös vagy hátrányos gazdasági hatásokat.
20. Szabad a Millenáris Kht. saját archívumából darabonként 2 millió forintért átengedni az Ezüsthajó Kft. által készített anyagokat az MTV-nek.
21. Szabad 42 tanácsadónak összesen 801 millió forintot keresnie az MTV-nél. (Ha ennyire nem használtak az egyre csődközelibb cégen tanácsaik).
22. Szabad Lovas Istvánt 13,6 millió forinttal honorálnia az MTV-nek.
23. Szabad 6,5 milliót fizetnie a köztévének Orbán Viktor nem hivatalos tanácsadója, Wermer András számára.
24. Szabad-e a folyamatos többszáz fős elbocsátások közben havi 250 ezres bruttó kezdő-fizetéssel felvenni 18 Lovas István MTV akadémiáján végzett frissdiplomást?
25. Szabad az MTV-t veszteségesen működtető elnöknek, Mendreczky Károlynak 30,5 milliót megszavazni.
26. Szabad Csermely Péter hírigazgatónak és Gulyás Istvánnak, a Híradó volt főszerkesztőjének 17,5 milliót fizetni.
27. Szabad Jen Sándor funkcionális főigazgatónak 17 milliót, Papp Endre műsorvezetőnek 16,7 milliót fizetni.
28. Szabad az MTV-nek frissen bejegyezett, gyakran referenciákkal sem rendelkező cégektől, a piaci ár három-négyszereséért filmeket beszerezni, s ezáltal 13 cégtől majdnem 900 millió forintért "mozikat" vásárolnia.


Magyar Fejlesztési Bank
29. Szabad a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB) egy informális kormánydöntés alapján 450 milliós euró-kötvényt kibocsátani a Mol Rt. gázüzletágának megvásárlására.
30. Szabad ezt a pénzt nem erre költeni, hanem az eredetileg fix, 5,25 százalékos kamatozású hitelt a bankközi piacon 4,5 százalékos kamatszinten elhelyezni. S ezáltal - a rendőrség becslése szerint - több mint egymilliárd forint kárt okozni.
31. Szabad az MFB-nek 1999-ben keretszerződést kötni a Defend Security Kft.-vel a bank ügyfeleiről való információgyűjtés céljából. Ezután szabad-e a Defendnek 55 nem banki alkalmazott magánszemélyt és 13 céget megfigyelni, amiért az MFB 2001-ben összesen 16 millió forintot fizetett.

http://epa.oszk.hu/00800/00804/00406/foldi.jpg

Földi László, Defend vezér

32. Szabad-e az MFB-nek úgy 2-4 milliárd forint hitelt adnia Defendnek úgy, hogy többször fölmenti a céget a hitelbírálat alól és olyan ingatlanokat is elfogad fedezetnek, amelyek nincsenek a cég tulajdonában.
33. Szabad az MFB-nek fedezet nélkül 428 millió forintos hitelt adni az alcsútdobozi székhelyű Szekér Csárda-Fogadó Kft.-nek.
33+1. Szabad mindezért az MFB elnök-vezérigazgatójának, Baranyay Lászlónak több mint százmillió forint végkielégítést ajánlani, majd "megelégedni" a szerződés lejártáig szóló 46 millió forinttal.
 

Akik ezekkel a cégekkel kapcsolatban emlékszik még korrupciós ügyekre, kérjünk kommentben írja le.

 

(Folytatjuk)

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

5 komment

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr521903278

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Garcinia cambogia 2014.03.31. 23:18:39

Heti VĂĄlasz • TĂŠma megtekintĂŠse - Deviza hitelesek reszkessetek!

Trackback: Kubatov 2.0 - A Fidesz pártigazgatója ezúttal választási csalásukkal henceg 2010.04.08. 16:59:50

Miért gondolom én úgy, hogy most a kuruc.info lehet a legnézettebb oldal a "tisztelt ház" körében?... function iwiwshare_click() {u=location.href;t=document.title;window.open('http://iwiw.hu/pages/share/share.jsp?u='+encodeURIComponent(u...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Psyman 2010.04.08. 14:58:23

Érdekes... Miért nem olvasok sehol az MSZP 234+1 ügyéről, amikor szétrabolták az országot?
Vagy miért nem kérdezi meg a blog, melyik volt szovjet tagköztársaságból is érkezett a Jobbikot támogató jelentékeny összeg?
Ja bocsánat... Megvették. Akkor semmi.

wip 2010.06.02. 14:12:46

Szabad-e 12 Állami Gazdaságot úgy "eladni", hogy valószínűleg soha nem látjuk a befolyt összeget? Arról nem is beszélve, hogy ezt egy vesztes választás utáni béna kacsa -kormány csinálta!?
Szabad-e magyar állampolgár létemre egy szomszédos országba kimenekíteni az itthon szerzett vagyonomat?

wip 2010.06.02. 14:19:36

Psyman, tévedsz nem onnan, hanem az arab terroristák fedőszerveitől jött a "jobbik"-nak szánt összeg.Legközelebb ne csak a gazdáidtól szerezz infot !Én nem tartozom egyik párthoz sem, de ha eben guba, akkor ne védd a fidesz-csürhét.Én pl. nem védem egyiket sem, nagyon szívesen elnézném orbánt a rabkórházban /pszichiátria/, vonát és a maszop-vezéreket a börtönben.Sajnos. ezek egymást védik, de nekünk kell őket a helyükre tenni..Bízzunk Istenben és nem a pedofil-egyházban!.

Sztrapacs 2010.06.23. 18:40:00

A CD Hungary nevű cégre, és annak privatizációjára is érdemes emlékezni! Esetleg még utánanézni annak, hogy a jelenlegi "Belvárosi ingatlanpanama" néven elhíresült ügyben, a vásárlói oldalt képviselő CDHungary felelősségét miért nem vizsgálják? Miért csak az MSZP-s képviselők tartoznak felelősséggel? A vásárlásban érdekelt cég, és annak tulajdonosa miért nem?
(Nem ismerem a mostani tulajdonosi kört, de privatizálás után Simicska-Csányi érdekeltségbe került!)

És talán érdemes emlékezni a hosszú byte-ok éjszakájára is! (Ha már Simicska...)


süti beállítások módosítása