Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Orbán és a képviseleti demokrácia

2009.04.04. 09:10 - eroica

Címkék: orbán képviseleti demokrácia

"Bajnai Gordont soha, senki, semmire nem választotta meg: néhány levitézlett politikus és két bukott párt paktuma nem helyettesítheti sok millió magyar választó döntését."
A Fidesz elnökségének közleménye, 2009. március 30.

"Orbán elmondta: egyetért azzal, hogy a legnagyobb kormányzópárt jelöltjét kell felkérni kormányalakításra. Ebbe nekünk nincs beleszólásunk - szögezte le. (...) A Fidesz azonban mindenképpen nemet mond a jelöltre, ezáltal elutasítva a koalíció elmúlt három és fél évének rossz gazdaságpolitikáját. Menniük kellene, de csak a választások után - jelentette ki."

(A leendő miniszterelnökről tárgyaltak. Magyar Hírlap, 1993. december 16., az idézetet köszönjük a gulyásdemokrácia blog-nak).

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr241043045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qwert77 2009.04.04. 11:01:17

Mindemellett a KDNP politikusait sem választották meg képviselőnek mégis ott vannak.
Sőt, ha jobban belegondolunk GyF-et, MP-t az SzDSz, OV-t az FKgP és az MDF választói nem szavazták meg miniszterelnöknek, mégis azok lettek...

narancshéja 2009.04.04. 18:37:15

És a miniszterelnököt nem a nép, hanem az ogy. választja. Éppen ezért a kormány nem a zembereknek és anépnek felelős, hanem a Parlamentnek. Tetszik nem tetszik ezt hívják képviseleti demokráciának PONT

Kristl 2009.04.06. 17:08:23

A képviseleti demokrácia feltétele hogy a kormányzást végző egyedek megfelelően tájékoztatják a közvéleményt az ország állapotáról és valós és megfelelő mennyiségű adat áll a polgárok rendelkezésére a döntés meghozatalakor.
Ez nem történt meg. (2006)

A képviseleti demokrácia másik feltétele hogy azon személyek és pártok akik képviselni szeretnék a választópolgárokat azok megfeleljenek a hitelesség és megbizhatóság valamint a felelősségre vonhatóság kritériumainak.
Lásd Kóka és az szdsz elnökválasztás a koalíciókötést megelőzően.

Valamint harmadik feltétele az lenne, hogy a választópolgárok és a politika közt lenne visszacsatolás... "civil kontroll" ha úgy tetszik. A polgár ugyanis nem mond le a jogairól 4 évente és vedlik át birkává jobb helyeken...
mintahogy valamilyen formában a méltatlanná vált képviselőknek visszahívhatónak kellene lenniük.

Ergo nem megválasszuk a minidiktátort aki 4 évig azt csinál amit akar, hanem 4 évre megbízunk egy képviselőt hogy képviseljen minket.

Továbbmenve a gondolaton. Az egyszerűen ellentétes a társadalmi "szerződéssel" hogy egy országot válságba vivő, korrupcióval tele lévő hatalmi elit mindösszesen a merev jogra hivatkozva marad hatalmon, a nép akarata ellenében noha elvileg őket képviselik s legitimizációjukat tőlük nyerik.
->
Milyen képviseleti demokrácia az, ahol a képviselés is elveszik s a demokrácia 4 évente kerül elő 5 perc erejéig?

milner 2009.04.07. 17:48:02

@Kristl:
Nem tudom, hogy folytattál-e alkotmányjogi tanulmányokat - feltehetőleg nem - de nincsenek ilyen feltételei a képviseleti demokráciának, amelyeket te említesz. Már az is sántít, hogy milyen a megfelelő tájékoztatá: a kormány nyilván dicséri magát és annak megfelelően magyarázza az adatokat, az ellenzék meg szidja a kormányt és annak megfelelően magyarázza az adatokat. Ezzel az erővel Viktorék is végighazudták a kampányt, mert az adott évet tekintve kurvára nem volt igaz, hogy rosszabbul éltek a zemberek, mint négy évvel korábban. Másrészről hitelesség és megbízhatóság mindenkinek mást jelent, így ilyen kritériumok alapján természetesen sehol a világon nem választanak jelölteket. A visszahívhatóságról pedig annyit, hogy az bizony kőkemény kommunista üzem, és annak aztán végkép nincs semmi köze sem a képviseleti demokráciához, azt már közvetlen demokráciának nevezik. És igen a képviseleti demokrácia ennyit biztosít: 5 percet 4 évenként. Szar ügy, de ahogy mondani szokták nem találtak ki még jobbat. Egyébkén szerintem is az előrehozott választás lenne a korrektebb megoldás, de az hazudik, aki azt állítja, hogy a konstruktív bizalmatlansággal megválasztott kormányzat illegitim.

milner 2009.04.07. 18:03:01

... arról nem is beszélve, hogy viktorék szeptemberben még semmi kivetnivalót nem láttak egy hasonló megoldásban...


süti beállítások módosítása