Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

A (sajátos) Nézőpont Intézet átvágta az egész médiát

2009.03.31. 17:26 - eroica

Címkék: civil közvéleménykutatás nézőpont intézet fidesz független

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatást végzett, hiszen azt bárki csinálhatja. Honlapjuk szerint a kérdés az volt, hogy "ki a legalkalmasabb miniszterelnöknek”.
Az összefoglalóban pedig ezt írják: „a megkérdezetteknek mindössze hat százaléka tartja még alkalmasnak Gyurcsány Ferencet kormányfőnek”.
Fogták tehát a „legalkalmasabb” szót, s lehagyták az elejéról a leg-et, a végéről a bb-t. A hírt közölte is a sajtó. Egyedül a Kossuth Rádió nézte meg, hogy „legalkalmasabbra” kérdeztek rá. Mások, szép számmal, egy-az-egyben átvették a Nézőpont szövegét. (Pedig nem mindegy, hogy valaki szép nő, vagy a legszebb nő a világon).
Az intézet másban is kreatív volt. A cím ugyanis azt hirdeti, hogy Bajnai támogatottsága csak 8 százalék (Ugye aki Gyurcsányt tartaná alkalmasabbnak az véletlenül se támogatná, Bajnait...). Majd említik, hogy majdnem minden második válaszadó Orbánt szeretné kormányfőnek. Csakhogy három baloldali jelölt, illetve Orbán között lehetett választani. Így a baloldali vélemények megoszlottak a jelöltek között.

Kik ezek a nézőpontos fiúk, akik úgy érzik, ennyire kell segíteni Orbánt?

A Nézőpontról helyből tudható, hogy pártközeli intézet. Az MTI már alakulásakor közreadta, hogy "szakmai tanácsadója pedig Cséfalvay Zoltán ... az Orbán Viktor Fidesz-elnök által korábban kezdeményezett Gazdasági Konzultáció szóvivője, valamint Vukovich Gabriella ..., aki szintén Orbán Viktor felkérésére társszerzője volt a kormányprogram [2006] júniusi vitájára elkészült Fehér könyvnek."
A folytatás is egyértelmű.
Az Intézet alapítványának kuratóriumi elnöke Martonyi János, Orbán évértékelő beszédeinek szervezője.
Az intézet vezérigazgatója Győri Tibor, aki a Fidesz jogtanácsosa, majd a fideszközeli Mahir Rt. vezetője volt.
Az intézet mindkét jelenlegi "vezető elemzője" a beszédes nevű ’jobbklikk’ blogon publikál, Böszörményi-Nagy Gergely a budapesti Fidelitas alelnöke is volt (köszönöm a jelzést, tényleg lemondott 2008-ban, több, mint egy év párhuzamos munkálkodás után).

http://3kerulet.fidelitas.hu/gallery/photos/0706bv/DSC_2644.JPG
A Nézőpont Intézet vezető elemzője, a budapesti Fidelitas elnökségi ülésén állásán (jobb szélső).

Ráadásul, de csak a rend kedvéért: A felmérésben már a számok sem vehetők komolyan.
Azt írják, 500 főt kérdeztek meg, és "… a pontos adatok: Gráf 4,5 …". Ez pontosan 22,5 fő. Ha kerekítünk, 22-re vagy 23-ra, akkor 4,4 vagy 4,6% adódik.
Hajdani matektanárom egyszer egy zöldségest fülelt le, aki 3 csomó retekre rámondta, hogy 110 forint. „Az nem osztható hárommal.”
Nehéz szakma a zöldségeseké.

(A közvéleménykutatás korrektségéről megírta a véleményét a szürkekardigán politológusblog is).

Frissítés:

Posztunk megjelenése után a Fidelitas honlapról rövid úton törölték a Böszörmény-Nagy Gergelyt is ábrázoló elnökségi képet.


Posztunk megjelenése előtt.



Posztunk megjelenése után
 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr401037816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tixar 2009.03.31. 19:35:17

Korrektség, meg politika oldalról nincs hozzáfűzni valóm, de a matematika oldal megmagyarázható egyszerű slendriánsággal is. Pl. ha nem volt kedvük odaírni, hogy "megkérdezni" ugyan 500 embert hívtak fel, ami szép szám, de mondjuk csak 490 nem csapta le a kagylót, és ennek a százalékait látjuk. Ettől persze nem lesz tiszteletreméltóbb az eredmény.

Amúgy ha én lettem volna zöldséges, akkor azt mondtam volna, hogy 10 Ft engedményt akartam adni, de akkor vigye maga is 40-ért csomóját...

eroica · http://fideszfigyelo.blog.hu 2009.03.31. 20:18:51

A@tixar: Nem magyarázható.Szerintük 36,5 %, azaz 182,5 fő nem tudta vagy nem válaszolt és ezt is az összes megkérdezettből szedték. De nyugodtan fűzz máskor is hozzá, mert tévedhetek én is:-).

Buga_Jakab 2009.03.31. 20:20:00

@tixar: Nem is fogok Nálad retket venni :))) mert tudsz mondani 110 fölött egy hárommal osztható kerek számot.

A Nézőpont ott nem (sem) volt korrekt, hogy azt írja: "A reprezentatív közvélemény-kutatás március 28. és 29 között készült, 500 fő telefonos megkérdezésével."

Valamikor dolgoztam igazi közvélemény-kutatóknak. Ott addig mentünk, amíg össze nem jött az előírt számú válasz, nem álltunk le 500 helyett 490-nél.

Ui.: Ha már így matekozunk, utánaszámoltam, ha hattal kevesebb válasz volt, akkor már összejöhetett a 4,5%-os arány - szóval jó pénzért vállalnám kamu kutatások összefoglalójának átnézését, hogy legalább egyszorzás-ösztással ne lehessen lebukni (de ez már nem Neked szól).

Üdv.: J.

eroica · http://fideszfigyelo.blog.hu 2009.04.01. 11:10:53

@robin masters: Igaz, csak volt alelnök. Párhuzamosság Így "csak" egy évig volt.

Samott 2009.04.01. 11:26:04

Hajdani matektanarod kapott 10 forint kedvezmenyt mert harom csomot vett... es meg be is szolt miatta... :)

tixar 2009.04.01. 13:01:02

@Buga_Jakab: Jaja, én arra gondoltam, ha egy jó csomó retket, izé, pontatlanságot követnek el a felmérés, illetve az összesítés során, akkor kijöhet minden szám, de most nincs kedvem utánaszámolni.

Kár volt odaírniuk azt a "pontos" jelzõt: "Az adatok kerekítettek; a pontos adatok: Gráf 4,5%, nem tudja/nem válaszol: 36,5%." El tudom képzelni, hogy minden százalék pontos, és mindent jól csináltak. Ki is jön minden, mondjuk a 200 többszöröseivel, és az a legvalószínûbb, ez is történt. Csak aztán aki kirakta, felhörrent. Necsináljuk már, fiatalok, kétszáz fõ?! Legyen inkább ötszáz!

És itt jön eroica a képbe :) Azt hiszem, meghátrálok, ez egyszerûbbnek tûnik, mint a hibák hibára halmozása :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.04.01. 14:26:33

Kezdjük ott, hogy a reprezentatív minta bő kétszerese az ötszáznak...

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2009.04.01. 15:45:58

Fodor: ez egy nagy butaság volt (a reprezentatív mintának természetesen nincs meghatározott mérete).

yanchi345 2009.04.01. 20:04:12

Egy minta ugye akkor reprezentatív, ha elegáns megjelenésű, izé, ha a benne lévők között korcsoportra, nemre, lakóhelyre, szájszagra, akármire vett megoszlás megegyezik a leképezni kívánt tömeggel. Ezek akár hatan is lehetnek, a létszám mindegy. Csak a felmérés bizonytalansága lesz kicsit nagyobb, mint a mért értékek. De ez nem hiszem, hogy zavart okozna ebből a Nézőpontból.
Jut eszembe, még rég hallottam a nézőpont, mint olyan meghatározását: az embereknek van látókörük. Ha ez szűkül, akkor beszélünk szűklátókörűségről. Ennek a határértéke (limes) a nézőpont.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.04.01. 20:27:28

@robin masters: Ez egy nagy butaság volt. Én ugyanis az országos reprezentatív mintáról beszéltem, az pedig 1000 környékén van, minden normális közvéleménykutató ekkora mintával dolgozik...

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2009.04.01. 20:44:31

Fodor: ez ismét nagy butaság volt:) Melyek szerinted a "normális közvéleménykutatók"? Csak mert az etalonnak tekintett Szonda rendszeresen közöl 500 fős, telefonos kutatásokat.

yanchi345 2009.04.01. 20:59:01

@Fedor: A minta nagyságától a hiba függ, a minta összetétele miatt lesz vagy nem lesz a minta reprezentatív. A tízmilliós minta reprezentatív, és nincs hibája (ha a tízmilliós magyar lakosságra vetítjük). A százfős minta is lehet reprezentatív, csak a nagy hibaszázalék miatt lehet értékelhetetlen az eredmény.
Az 500 fős minta jó eredményt hoz, ha nem 50-50% környékén kell mérni, hanem mondjuk 70-30 körül, mert ekkor a különbség már jóval a hibahatáron kívülre kerül. Régen foglalkoztam statisztikával (elektronikai mérésekkel), már csak az elvekre emlékszem...

saveni 2009.04.02. 00:15:41

Ha korrekt a Nézőpont, nem égeti magát azzal, hogy csak 300 főt kérdez meg és azt mondja, hogy 500-as mintával dolgozott. Ezt csak a "kókler" közvélemény-kutatók csinálják. Egy magára valamit is adó kutatócsapat nem folyamodik ilyesmihez.
Hibaszázalék 500-as mintában3-5% közt mozog, ezt nem titkolják el sehol, ha valaki előáll egy kutatási eredménnyel. Egyébként, ha valaki nem tudná, egy kutatásnak vannak anyagi vonzatai is...btw

Medi János 2009.04.03. 15:44:51

És hát azt sem árt tudni, hogy aki 4-5 százalékos hibahatár mellett. tizedszázalékos pontossággal közli az adatokat, az más disznóságokra is képes!


süti beállítások módosítása