Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Hogy mi van? - Bolgár György tényfigyelője

2009.03.13. 16:51 - eroica

Megtudhatjuk, hogy ki nagykövet a végén és tele van-e Magyarország senkikkel? (A teljes cikk a 168ora.hu-n).

Azt állítja Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke, hogy helytelen és ellentétes a magyar szokásjoggal, ha a kormány most akarna új nagyköveteket kinevezni. Ezért a Fidesz felszólítja a kormányt, hogy a következő választásokig függessze föl a nagykövetjelöltek meghallgatását és kinevezését, ahogyan azt 2002-ben Martonyi János akkori külügyminiszter tette. Amennyiben a Gyurcsány-kormány mégsem így dönt, akkor a Fidesz – választási győzelme esetén – magára nézve semmilyen kötelezettséget nem vállal a mostantól kinevezett nagykövetek személyére vonatkozóan.

Ezzel szemben a tény az,
hogy most még nem 2010-ben, vagyis a következő választások évében vagyunk, úgyhogy a mostani tervezett kinevezéseket 2001-gyel kellene összehasonlítani, amikor az Orbán-kormány javaslatára összesen 14 nagykövetjelöltet hallgatott meg a parlament külügyi bizottsága. Új nagykövet ment egyebek között Brüsszelbe, Belgrádba, Bécsbe, Kijevbe, Szingapúrba. Ha pedig 2002-ben valóban felfüggesztették a kiküldetéseket, akkor nehezen érthető, hogy Martonyi utasítása ellenére még további 9 helyre indult új képviselet-vezető. Néhány héttel a választások előtt, 2002 márciusában foglalta el például állomáshelyét a New York-i és a genfi ENSZ-képviselet új vezetője (bár mindez akkoriban nyilván nem ért fel „egy diplomáciai, illetőleg politikai megszállással a magyar külképviseletek felett”, ahogyan a mostani kinevezéseket minősíti a fideszes politikus).

 És ha Németh Zsolt megrovó szavaiból még azokat is ideidézzük, hogy a genfi ENSZ-misszió élére most azt az Akóts Klárát jelöli a kormány, aki Medgyessy Péter külpolitikai tanácsadója volt, és ezer szálon kötődik a kormányfőhöz, valamint az MSZP-hez, akkor vajon mit gondoljunk Orbán Viktor egykori munkatársáról, a későbbi római nagykövet, most fideszes európai képviselőjelölt Győri Enikőről, vagy az akkori miniszterelnök személyes barátjáról, Kékessy Dezső párizsi nagykövetről? Szerintem ne gondoljunk semmit. Addig jó nekünk és a magyar szokásjognak. Amelyhez, úgy látszik, a fenyegetőzés is hozzátartozik.

Azt állítja Szijjártó Péter,
 

a Fidesz képviselője és szóvivője a parlamentben a Gyurcsány-csomagról, hogy „reménytelen a helyzet azért is, mert az elmúlt egy hét folyamán nem volt olyan civilszervezet, szakszervezet, érdekvédelmi szövetség, elemző, közgazdász vagy bárki, aki azt mondta volna, hogy igen, ez az irány, hát ez a megszorító csomag a jó irány, ebben az irányban van a jó válságkezelés. Senki nem mondta ezt”.

Ezzel szemben a tény az,
hogy akadt ilyen bárki vagy senki. Nem érvelnék most azzal, hogy ezt mondta a Nemzetközi Valutaalap Budapesten tárgyaló igazgatója, James Morsink, az Európai Unió Bizottságának elnöke, José Manuel Barroso, a pénzügyi biztos, Joaquin Almunia és az európai szocialisták vezetője, Paul Nyrup Rasmussen. Végül is nem kerül nekik semmibe, legföljebb még néhány tízmilliárd euróba, ha az irány mégis rossz volna. Ám rajtuk kívül mondták bárkimagyarok is. Például a kormányhoz nem túlságosan közel álló Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, imigyen: „Az irány jó, ám a válságkezelés és a modernizáció összemosása nem hordoz jó üzenetet, az ugyanis az emberekben megszorításként csapódik le.” Egyáltalán nem volt elutasító Demján Sándor, a VOSZ elnöke sem: „A kormány és a Reformszövetség reformcsomagja nem ellentétes egymással, hanem csupán más-más ütemben és mértékben képzelik el a tervek megvalósítását. De a fontos nem ez, hanem a végeredmény.” A fogukat szívó munkavállalói érdekképviselők is képesek voltak egy-két jó szóra. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke: „Hadd mondjak én a nemek mellett igeneket is, mert ezek összefüggnek a nemekkel.” Az elemzők közül László Csaba, a KPMG adópartnere azt mondta: „Az irány jó, az egyes lépések is, de csodát ne várjunk.” Holtzer Péter, a Nyugdíjkerekasztal elnöke szerint „előremutató, hogy végre elő lehetett venni a 13. havi nyugdíjat, a nyugdíjkorhatár emelésének kérdését, vagyis azokat a témákat, amelyek az elmúlt években tabutémának számítottak a baloldali kormányzat szemében. A nyugdíjrendszert érintő konkrét intézkedések irányát helyeselni lehet”. Oszkó Péter, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója, a Reformszövetség csomagjának egyik készítője pedig közölte: „Bár Gyurcsány Ferenc adótervei jó irányba mutatnak, már az idén szükség lenne nagyobb arányú adócsökkentésre. A csomag iránya általában jó, bár azért vannak benne kifogásolható elemek.” Ennyi idézetből egyenesen levonható az a következtetés, hogy tele az ország és a világ senkikkel.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr991000421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobby Baccala 2009.03.14. 13:52:57

bolgár györgy? muhaha...egy szerencsétlen balfasz


süti beállítások módosítása