Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Orbán, a bátor hat százalék és a hűséges Navracsics

2009.01.11. 19:03 - eroica

Címkék: orbán navracsics hűséges

 

1848-ban a 12 pont egyike a nemzeti bank felállítását követelte. A világ ekkor már túl volt számos gazdasági válságon, a reformkor politikusai tudták, hogy kell egy jegybank, amely szabályozza a pénzpiaci folyamatokat.
Ez volt a feladata októberben is a Nemzeti Banknak, amikor erős spekuláció indult a forint és a hazai államkötvények ellen. A jegybank 3 százalékos kamatemeléssel előzte meg a nagyobb bajt. Akkoriban nehéz volt pontosan követni, hogyan is történtek az események, ezt mondja el egy interjúban világosan, szakmai precizitással Simor András(http://mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=18058).
Mindenki tudja, hogy a kamatemelés kellemetlen a gazdálkodóknak, de az adott helyzetben hozzáértő ember nem vitatta a szükségességét. Az ellenben jó kérdés, hogyan lehet ezt majd csökkenteni – úgy, hogy közben a kényes pénzpiaci egyensúly is fennmarad. Azóta a jegybank-tanács háromszor is csökkentette az alapkamatot fél-fél százalékkal.
A válság enyhülése után három héttel Orbán Viktor emlékezetesen nagyot nyilatkozott: „azonnali drasztikus kamatcsökkentést tart szükségesnek … a Fidesz hat százalékos alapkamatot javasol” (a krónikás: Navracsics Tibor). Ezt nem hirtelen politikusi hevület mondatta vele, mert előtte „a párt elnöksége aznap megvitatta válsághelyzetet”.
, Orbán jó szónok, tudja, hogy a hat százalék jobban megmarad a kamatcsökkentést remélők emlékezetében. Ugyanakkor minden komoly közgazdász tudja, hogy nem lehet hirtelen ekkorát csökkenteni. Simor ezt pontosan indokolja az interjúban:
MaNcs: „Számos közgazdász véli úgy, hogy a magas kamat és a szigorú hiánycél ellehetetlenít minden gazdaságélénkítési kísérletet.”
Simor: „Erre azt tudom mondani, hogy amíg van egy Róbert bácsi, aki a gazdaságélénkítésünket finanszírozza, addig minden rendben van. Minden gazdasági tankönyvben benne van, hogy a közeledő recesszió az inflációt lefelé viszi, és ilyenkor a monetáris politika lazíthat, a kamatokat is csökkenteni kell. Ez zajlik most Nyugat-Európában. A különbség az, hogy őket hajlandóak finanszírozni, minket pedig kevésbé.”
Ez az egész egy tavalyi történet lenne, ha Navracsics nem akarná megmagyarázni Orbán lendületes kijelentését. Külön cikket írt január elején a jobbklikk.hu-n (http://jobbklikk.hu/index.php?Cikk=528), valószínűleg annak örömére, hogy megtudta: „londoni elemzők szerint az sem kizárt, hogy a jegybanki alapkamat 2009 folyamán öt százalékra csökken”.
Mindenki tudhatja, mekkora a különbség az „azonnali” vagy egy 2009-es csökkentés között. Valószínűleg Navracsics is tudja, de ő ezen átsiklott. Ezt tette a jobbklikk közönsége is, és a hozzászólók jóízű gyurcsányozással köszönték meg neki az okosítást. (A mérsékeltnek tartott Navracsics jól számolt: a tábor összetartásához szükség van a lelkes hívek megnyugtatására, hogy a vezér ezúttal sem mondott butaságot. – Pedig nagyot mondott.)
 
+1. Nem véletlen a jegybank függetlensége. Az ugyan nem tilos, hogy egy politikus konkrét, számszerű elvárásokat (6%) mondjon, de ez ellentétes a jegybanktörvény szellemével – meg az ország érdekével, hogy a pénzügyi rendszer ne legyen a politika játékszere.
+ 2. Navracsics maga is gyurcsányozik egy kicsit: „Gyurcsány Ferenc bejelenti, hogy szerinte is alacsonyabb jegybanki alapkamatra lenne szükség” – lám-lám, ő is azt mondja.
Valóban azt mondta. Meg Simor is. A felelősség azonban abban van, hogyan lehet óvatosan levinni a kamatot: öt és fél százalékot csökkentünk „azonnal” avagy felet. Történelmi érdekesség: a mostani jegybank 18 éves működése alatt az eddigi legnagyobb kamatcsökkentés 1,5 százalékos volt (’96 októberében 24,5-ről 23 százalékra).
+3. Néhány éve még nagyon érzékeny volt a Fidesz arra, ha politikusok kritizálták a jegybank tevékenységét. Igaz akkor még a Fidesz kormány korábbi pénzügyminisztere Járai Zsigmond volt a jegybankelnök. A Fideszt nem zavarta az sem, hogy 2003-ban lényegesen barátságosabb pénzpiaci körülmények között a jegybank 12,5 százalékra emelte az alapkamatot. Akkor nem volt fontos, hogy a vállalkozók hogyan jutnak hitelhez?

 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr72870004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buga_Jakab 2009.01.13. 14:25:25

Úgy érzem, nem szeretitek ezt a Navracsicsot.

Buga_Jakab 2009.01.14. 13:21:14

Nem könnyű az élet. Egy vélemény a túloldalról:

Simor András jegybankelnök engedte ki a leértékelődés szellemét a palackból és megkérdőjelezhető, hogy képes lesz-e feltartóztatni a gyengülő trendet - írja Ulrich Leuchtmann.
www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=108470


süti beállítások módosítása