Hírek és kommentárjaink

Hirdetés

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Tényleg elvitték a Marx-szobrot a Közgázról (Fotók)

2014.09.15. 14:02 - eroica

Az Orbán-Semjén kormány egy 131 éve halott filozófus ellen vívott háborúja "sikerrel járt". Beértek a KDNP hazugságai, az egyetem engedett a politikai nyomásnak és elvitték a Marx szobrot a Közgázról. Az egyetem először még elutasította Rétvári Bence államtitkár felszólítását, nyárra viszont úgy döntöttek, eldugják egy egyetemi kiállításra az aulában álló szobrot. 

Marx_Karoly_Karl_szobor_Kozgaz_Corvinus_Egyetem_azota_a_elvittek_KDNP_hazugsagai_miatt.jpgAz egyetemi hallgatók kötődtek a Marx-szoborhoz, számos gólya-csoport és végzős fényképezkedett vele. (Kép: MTI, Szigetváry Zsolt)

A szobrot ma reggelre eltávolították (ráadásként Nagy Imre és Teleki Pál emléktábláját is elvitték az Aulából).

A Fideszfigyelő elsőként teszi közzé a szobor helyéről készült fotókat. (Képeink forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatóak.)

Marx_Karoly_szobor_helye_Kozgaz_Budapesti_Corvinus_Egyetem_aula_elvittek_KDNP_hazugsagai_miatt_Karl_Marx.jpgItt állt a Marx-szobor

Nagy_Imre_emlektabla_helye_a_Marx_Karoly_szoborral_szembeni_oldalon__Kozgaz_Budapesti_Corvinus_Egyetem_aula_elvittek_KDNP_hazugsagai_miatt_Karl_Marx_szobrat.jpgLeszedték Nagy Imre emléktábláját is, ami a Marx szoborral szemben volt. (Helyette egy létra, egy pulóver és egy ing lett kiállítva.)

Teleki_Pal_emlektabla_helye_egy_masik_oldalon__Kozgaz_Budapesti_Corvinus_Egyetem_aula_elvittek_KDNP_hazugsagai_miatt_Karl_Marx_Karoly_szobrat.jpgA KDNP-t persze nem zavarta az antiszemita-fajvédő Teleki Pál mellszobros emléktáblája, de azt is elvitte az egyetem. (Telekinek "köszönhető" az I. világháború utáni első zsidótörvény.) Az egyetem valószínűleg nem akarta, hogy annyira feltűnően csak Marxot vigyék.

A KDNP fő érve az volt, hogy az 1883-ban meghalt Marx felelős az 1917 utáni kommunista bűnökért, de más csúsztatásaik és nettó hazugságaik is voltak az ügyben. Az átlátszóoktatás cikke számos durva példát hoz a KDNP-s hazugságokra:

"Ahol Rétvári Marx vélt feketeellenes rasszizmusát és rabszolgaságpárti álláspontját próbálja bizonygatni, ott valójában egolyan szövegrészletet idéz, ahol Marx az anarchista filozófus, Pierre-Joseph Proudhon leegyszerűsítő dialektikájának kritikáját adja a rabszolgaság vs. szabadság példáján keresztül. Tehát a Rétvári által idézett szövegről Marx világosan jelzi, hogy az egy hipotetikusan Proudhon fejében lejátszódó gondolatmenet, nem pedig a saját véleménye. Egyébként Proudhon talán leghíresebb kijelentése, hogy "A tulajdon: lopás," de ugyanott írja azt is, hogy "Mi a rabszolgaság? (...) Gyilkosság.""

Talán ennél is szebb, hogy Marx "fajelméleti" beállítódását Rétvári egy olyan "Marx-idézet"-ből próbálta torzítva levezetni, amit Engels írt.

A KDNP álláspontját a legkeményebben az ifjú KDNP-s Csontos Sandra képviselte. A produkció alapján sok olvasónk egyetértett velünk: megszületett a KDNP Selmeczi Gabriellája:

Csontos Sandra Rétvári Bence leveléhez képest egyetlen új érvet sem mondott, de nem volt ellenérv, ami ki tudta volna zökkenteni. Még a konzervatív Mandiner is megjegyezte, hogy rutinosan tért ki a válaszok elől. Pedig kemény tényekkel szembesítette a riporter. Hiszen ha az 1883-ban meghalt Marx felelős az 1917 után történtekért, akkor Wass Albertet és Nyirő Józsefet miért tette a Fidesz-KDNP a tananyagba? Az erőszakosan is térítő Pázmány Péterről miért van egyetem elnevezve? (leszögezte: "azt gondolom, hogy másként kell kezelni a vallási személyeket, mint másokat.") Amikor pedig felmerült, hogy Horthy szobra ellen miért nem tüntetettek az ifjú KDNP-sek, Sandra bravúrosan az ilyen ügyekről való kommunikáció fontosságáról kezdett beszélni. 

(Csontos Sandra korábban a fiatalok elvándorlása kapcsán arról is beszélt, hogy "ha valaki szeretne, tudna itthon  boldogulni.)

A Marx szobor eltávolításának híre miatt sokféle tiltakozás volt. Csillampauni mikroblogger pedig azt vetette fel, hogy a Marx szobor egy kis változtatással már elfogadható lenne a Fidesznek.

Marx_Karoly_Karl_szobor_helye_Kozgaz_Corvinus_Egyetem_elvittek_KDNP_hazugsagai_miatt_Matolcsy_Gyorgy_szobra_unortodox_geniusz.jpg

 

 Ha tetszik a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

42 komment

Orbán "észt vesztett"

2014.08.04. 00:37 - eroica

Címkék: kapcsolat észtország külpolitika nagykövetség keleti nyitás tallini követség bezárása nyugati zárás

"A keleti nyitás nem jelenthet nyugati zárást" - ígérte Navracsics másfél hónapja.Orbánék a mongolóliai és az ecuadori nagykövetség nyitásával párhuzamosan bezárták a ciprusi és az észtországi követséget. Az észtek válaszul bezárták a budapesti követségük.

szijjarto_peter_kulugyi_es_kulgazdasagi_allamtitkar_utazik_utazas_kozben_alszik_pihen_laza.pngÉsztország helyett Mongóliában vetné meg a lábát Szijjártó és a magyar külügy

Pedig Észtország nem csak az EU-tagsága miatt lenne fontosabb nekünk, mint Mongólia. Észtországgal hússzor akkora volt a külkereskedelmi forgalmunk 2012-ben, mint a 6000 kilométerre lévő Mongóliával. Mongóliának ugyanis nagy területe ellenére is csak egy 2,8 millió lakosa van és szegény ország.
Vendégszerzőnk Aivar kulturális és külpolitikai szempontokat is leír, hogy mit vesztettünk:

Észtország egyetemi városában, Tartuban nem kell meglepődni, ha az egyetemi ügyintéző magyarul szól hozzánk. Az észt könyvtárakban biztosan találunk egy polcot, amit Janikovszky Éva ott is népszerű könyvei töltenek meg. A Tenkes kapitány dallamát dúdolva pedig biztosak lehetünk benne, hogy Tallinn utcáin az idősebbek ráismernek a régi sorozat zenéjére.

Az észt és a magyar népet szoros kapcsolatok fűzik össze. Amíg ez a kicsi ország a Szovjetunió része volt, sok kapcsolat alakult ki a két nép között. Észtországban számon is tartják, hogy rokon nyelvet beszélünk. Évtizedeken át nyelvészek, tudósok és mások jelentették a köteléket a népek között. A Szovjetunió végével ismét elnyerték függetlenségüket az észtek, és olyan változásokat hajtottak végre, amit érdemes lenne eltanulnia a többi volt szocialista országnak. Ha az ember Észtországról hall, ritkán hall a szovjet nosztalgiáról, vagy az illiberális demokráciáról, még akkor is, ha súlyos társadalmi problémák vannak ott is. A NATO és EU csatlakozás óta bevezették az eurót, sikerrel küzdöttek a válság ellen, építik a 21. századi e-társadalmat. Sok magyar fordult meg ott az elmúlt évtizedekben, aktívak a gazdasági kapcsolatok, az észtek pedig sokat tudnak Magyarországról.

Orban_Viktor_Fidesz_elnok_miniszterelnok_kormanyfo_utazik_repulo_Szijjarto_Peter_allamtitkar_1.png
Az Orbán-rendszer számára viszont Észtország hivatalosan lekerült a térképről. Ciprus mellett itt is bezárták a magyar nagykövetséget. Tallinn pedig válaszolt, államközi szinten egyoldalúan ők sem barátkoznak a nyelvrokonokkal. A „keleti nyitás” jegyében természetesen logikus lépés Mongólia barátságát keresni. Biztosan Ecuadorral is vannak közös pontok, mint a közeledés Putyin felé, de egy "illiberális demokrácia" átlagos lakója számára nehéz látni, hogy ez miért is éri meg. Néhány évtized alatt biztosan erősödik a kapcsolat a mongol és ecuadori néppel is, és természetesen a szoros kapcsolatok más államokkal fontosak. Azt már tudjuk, hogy ennek ára, hogy sutba vágjuk másokkal épített kapcsolatainkat és az EU-n belül szabadon mozgó magyarok közül azokat, akik itt kötöttek ki. (Bár kevesebben magyar él itt, mint Nyugaton, de áprilisban például 49 magyar állampolgár tartotta fontosnak, hogy Tallinnból is részt vegyen a választásokon, ami majdnem annyi, mint ahányan Zágrábban vagy Szófiában szavaztak)

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

55 komment

Mussolinihez hasonlították Orbánt, válaszul cenzúráztak

2014.07.31. 14:06 - eroica

"A magyar média szabad" - írta a fideszes Gulyás Gergely Neelie Kroes uniós biztosnak küldött nyílt levelében. Egy emlékezetes mondatában mondatában két tényt állított: "Az öncenzúra létének felvetése értelmezhetetlen: egyetlen újságírót sem ért semmilyen jellegű bántalom".

Az utóbbi állítás felvetése méretes "pofátlanság" nem sokkal az origó főszerkesztőjének kirúgása után. (A kirúgás előtt az origó Lázár János milliós hotelszámláiról írt.) Az hogy a komplett hírszerkesztőség felmondott, jól mutatja, hogy durva külső beavatkozásról volt szó. Az "öncenzúrára" is mintha láttunk volna példát. Lomniczi Zoltán kitakarására talán Gulyás Gergely is emlékszik. De letiltotta a közmédia a Kozmosz együttes koncertjét a Schmitt Pál-dal miatt is. A Fidesz időközi vereségét pedig a hírek aljára rejtették, stb. 
Most azonban újra megdőlt Gulyás érvelése, hiszen ma is öncenzúrázott a közmédia és az MTI. A neves Newsweek amerikai hetilap portáljának tegnap esti vezető híre már címében Magyarország Mussolinijának nevezte Orbánt.

Reggel óta ettől hangos az online sajtó szabadabb része. A közmédia híreit összegyűjtő Híradó.hu-n még 19.01-kor sincs semmilyen hír. A 12 órai Petőfi valamint a 12, a 13 és a 14 órai Kossuth hírek között sem volt hallható. Pedig a 12 órai Kossuth Krónika 20 perc hosszú.
Így percekig hallhattunk arról riportot, hogy balkáni szomszédainknál, hogy milyen volt az éjjeli vihar, és egy balatonlellei bölcsőde átadására is elmentek. A híradóban két hír is a Magyar Nemzetre hivatkozott (a Simicska-lap nyilván fontosabb médium, mint a Newsweek).
Egyébként a 13 órai hírekbe is befért volna a Newsweek véleménye, mert helyette arról hallhattunk hosszan, hogy adóellenőrre támadt egy taxis, és hogy egy orosházi férfi egy hévízi wellness szállodában lopott.
Hirado_hu_kozmedia_elhallgatas_cenzura_mussolini_fasiszta_diktator_orban_viktor_fidesz_kormanyfo_miniszterelnok_sajto_media_sajtoszabadsag.pngA közmédiát nem érdekelte, hogy Newsweek Mussolinihez hasonlította Orbánt
Persze, ha egy ország vezérét diktátornak nevezik, arra a legjobb válasz a cenzúra. Hiszen ennél őszintébb reagálást nem is adhattak.
Ui.: Azt tavaly decemberben is dokumentáltuk, hogy a közmédia nem nagyon fárasztja magát ellenzéki véleményekkel:
Kozmedia_Hirado_hu_kormanymedia_Fidesz_nyilatkozat_onreklam_idojaras_tartalomelemzes_kormanypropaganda_egyoldalusag_media_sajto.png
Ui.2.
Azon nem lepődtünk meg, hogy a közmédia mellett a klasszikus Fidesz-média is hallgatott a Mussolini hasonlatról. Hallgatott azonban a megyei lapok többsége és a "mérsékelt fideszes" portálok is. Utóbbiak közül nem számolt be az ügyről (15.30-ig):
origo.hu
(heti)valasz.hu
mandiner.hu (bár ezt a posztunkat szemlézték)
inforadio.hu 
Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

57 komment

· 2 trackback

A fideszes érsek bosszúja

2014.07.31. 05:51 - eroica

Orbán és Semjén egyre nagyobb befolyást adnak az egyházaknak. Állami iskolákat adnak  át és a megmaradó állami iskolákba is kötelezővé teszik a hit- és erkölcstan oktatást (közben drasztikusan beszűkítették az informatika-oktatást és a gondolkodásra nevelő filozófia-oktatást). Az egyházi fenntartásba került iskolákban aztán voltak tanárok, akiket politikai okból rúgtak ki és olyanok is, akiket azért rúgtak ki, mert "nem énekeltek elég áhítattal" az iskolán kívüli istentiszteleten.
semjen_zsolt_kdnp_miniszterelnok_helyettes_egyhaz_es_allam_kulonvalasztasa_puspok_vallas_hit.JPGSemjén Zsolt a magyar állam képviselőjeként tárgyal (a háttérben Orbán Viktor)
Most egy újabb durva ügy azt mutatja, hogy a katolikus egyház láthatóan a hívei felé sem számol el. A jánoshalmi esetről Tanács István írt egy remek cikket, aminek a lényege a következő:
Jánoshalmán gyerekek halhatnak meg, mert bármikor leszakadhat egy óvoda-iskola ebédlőjének mennyezete. A mennyezet azért szakadhat le, mert a tervező (az érsek haverja) kivetetett egy tartóoszlopot. A helyi plébános felszólalt az ügyben, később pedig az épület másik részén le is szakadt egy nagy darab vakolat – csaknem ráomlott két kislány fejére.
Az iskola felújításáért felelős érsek érdemi válasz helyett közölte: a tervező szerzett statikai véleményt. Ezt ugyan ő sem látta, de nem is akarják megmutatni.
Bábel Balázs érsek ezután áthelyezte a több nyelven beszélő, népszerű plébánost a városból egy kétezer fős faluba. A hívek aláírásgyűjtését a plébánosuk mellett semmibe vette. Pedig Nagyidai Zsolt eredményes pap volt. 
"Jelentősen megnövekedett a templomba járó hívők száma, egyre több gyermeket kereszteltek meg, évente több zarándokutat vezetett belföldre és külföldre. Az egyházközségi vezetőknek lelki napokat rendezett, rendszeresen segített a rászoruló családokon, és elesett, beteg híveket látogatott. Számos egyházi emléket is felújíttatott."
Az utolsó misén a hívek nevében felszólaló tekintélyes pedagógus fel is vetette: az volt-e a plébánosuk "hibája", hogy "nem vitte be a politikát a templomba, nem agitálta a híveket egyik párt irányába sem, és nem csinált pártirodát a plébániából". Az előző plébános ugyanis a választások idején a "kitapétázta" a plébánia ablakait "politikusok fényképeivel és jelszavaival".
A Vajdaságban született Nagyidai Zsolt viszont határon túli kisebbségiként már megtapasztalta a szerb nacionalizmust, és elhatározta, hogy magyarként minden hívőnek a papja kíván lenni. Ezt most már csak egy jóval kisebb településen teheti meg.
A Jánoshalmán történtekről bővebben.
Mit várhat más, ha egy jogosan kiálló, sikeres pappal ezt megtehette az egyházi elöljárója? Mit várhat a nyíltan fideszes érsek kerületében egy nem jobboldali tanár? Elindulhat-e önkormányzati választáson egy baloldali szülő, ha a település egyetlen iskoláját átadták az egyháznak, mint a 9000 lakosú Kecelen történt? Mik a garanciák, hogy nem történnek ilyen visszaélések? Hiszen sokszor a nyilvánossághoz se lehet fordulni: a helyi sajtó a legtöbb helyen az önkormányzat kezében van.
Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

20 komment

Az Orbán-dal után Széles energiacelláját is megénekelték (+videó)

2014.07.26. 04:47 - eroica

A kedvenc amatőr politikai zenészünk ismét vicces dalt készített. Terék Zsolt Matolcsy és Orbán után most Széles Gábor energiacellájáról énekel. Emlékezhetünk, Széles Gábor tavaly októberre ígérte az energiacellát, de az azóta se született pedig. Pedig azt ígérte, hogy az energiacella segít megszerezni Orbán újabb kétharmadát. (Így aztán a Fidesznek a kamupártok segítsége kellett, hogy a szavazók 45 százalékának támogatásával parlament kétharmadot szerezzen)

Szeles_Gabor_Ikarus_privatizator_Fidesz_milliardos_Magyar_Hirlap_laptulajdonos_Bekemenet_szervezo_UFO_szakerto_energiacella_kicsatolja_az_energiat.jpg
Az alkotók az ironikus Széles-dalt így mutatták be: "Íme szerény tisztelgésünk az Energiacella előtt, amely végre sutba dobja a fejlődés gátjait, az ódivatú fizika elmaradott, korszerűtlen megmaradási törvényeit, és megnyitja az utat, hogy az energiát közvetlenül a levegőből csatoljuk ki."

Széles energiacellájának késéséről és a fideszes milliárdos egyéb zűrjeiről mi is írtunk.


Az amatőr zenész korábbi népszerű politikai dalai:


"Vidám összefoglaló diafilm az Orbán rezsim 4 évéről (óvodásoknak)."

 


Matolcsy gazdaságpolitikájának remek összefoglalója (még ha a végét egyelőre meg is úsztuk)Az "álamfőről" írt dal meglehetősen jól foglalta össze Schmitt lopott doktorijának ügyét. (Schmitt azóta már azt is beismerte, hogy utólag sem fogja megírni a 20 éve összecsalt doktoriját.)

A kevésbé ismert "Oszmán Viktor" című dalt viszont csak azoknak ajánljuk, akik értékelik a 16. századi nyelvezet felelevenítését a videó leírásában olvasható a korabeli kifejezések mai megfelelője is.


Akik szerint Orbánékról pozitívabb hangvételben kellene énekelni, azoknak szeretettel ajánljuk Rozika néni tévés produkcióját. Az Echo TV műsorvezetője szerint ennek "nagyon tapsolni kellene, az egész nép nevében":


"A pénztárcámban, de nincsen pénzem csuhajja
... Az Orbán Viktor majd tesz bele, de csuhajja"

 

 Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő oldalához a Facebook-on.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

3 komment

Matolcsy megduplázta volna a GDP-t, most bezárt a gyár

2014.07.18. 02:59 - eroica

Matolcsy tavaly még gazdasági miniszterként stratégiai megállapodást kötött a Nokiával. Az aláíráskor arról beszélt, hogy 2025-ig megduplázzák Magyarország nemzeti össztermékét. Tegnap bejelentette a Nokia, hogy bezárja a komáromi gyárát, így több mint 2000 munkahely szűnik meg. Ez persze csak egy szimbolikus bukás, de mi a helyzet a két másik nagy szimbolikus ígérettel, az államadósság elleni harccal és az egymillió munkahellyel?

Elbukott az államadósság elleni harc is: az államadósság  annak ellenére nem csökkent semmit, hogy elköltötték a 3000 milliárdos nyugdíj-vagyont

Az egymillió munkahelyből a magánszektorban semmi nem látszik. Pedig rendesen "javítják" a statisztikát: már több mint 300 ezer külföldön dolgozó magyart számolnak bele a "hazai" foglalkoztatásba.

Orban_Viktor_Fidesz_elnok_miniszterelnok_Matolcsy_Gyorgy_nemzetgazdasagi_miniszter_gazdasag_mosoly.png

Látható, Orbán és Matolcsy három nagy szimbolikus ígérete rendesen megbukott. Ezek után biztos jó, hogy Orbán programja csak annyiból áll, hogy "folytatjuk"?

 

 Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő oldalához a Facebook-on. 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

9 komment

· 1 trackback

Botrányosan csatornázik a felcsúti polgármester cége (+fotók)

2014.07.10. 17:35 - eroica

Címkék: fidesz csatornázás mészáros lőrin

Orbán fociakadémiájának elnöke, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester az elmúlt években rengeteg közbeszerzést nyert el. Mészáros hivatása gázszerelő, vállalkozása pedig néhány éve csődbe ment. Mostanra milliárdossá vált és szeret is költeni: villát vett, a budapesti Kossuth téren pedig egy 27 milliós Mercedes-szel fényképeztük le.

Persze nem a magánszektorban gazdagodott, hanem az egész országban nyert állami közbeszerzéseket. A cége csak 2014-ben, csak a fővárosban 9,51 milliárdért építhet csatornákat

Orban_Viktor_Fidesz_miniszterelnok_Meszaros_Lorinc_milliardo_felcsuti_polgarmester_Puskas_Ferenc_Labdarugo_Akademia_elnok_foci_meccs_szotyi.jpg

A következő képek alapján döntsék el, hogy mennyire megérdemelten nyeri el a milliárdos beruházásokat. A 18. kerületi Tiszavirág utcában tavasszal végeztek munkálatokat. A képeket tegnap délelőtt készítette a Juhász József és a Szigeti Kálmán utca között és osztotta meg egy helyi lakos. Egy másik lakos kommentje: "Én is Tiszavirágban lakom, a Nemes és a Vezér utca között, itt is a járdák megsüllyedtek, berepedtek, az úttestről nem is beszélve amin körülbelül aszfalt nem is maradt."

Meszaros_Lorinc_felcsuti_milliardos_polgarmester_cege_es_kft_csatornazas_minosegi_munka_szinvonal_lyukas_kimosodott_18_kerulet_tiszavirag_utca_jarda_eletveszelyes.jpgSötétben vagy kisgyerekkel kalandos a járda elég kalandos lehet

Meszaros_Lorinc_felcsuti_milliardos_polgarmester_cege_es_kft_csatornazas_minosegi_munka_szinvonal_lyukas_kimosodott_18_kerulet_tiszavirag_utca_jarda.jpg

Meszaros_Lorinc_felcsuti_milliardos_polgarmester_cege_es_kft_csatornazas_minosegi_munka_szinvonal_lyukas_kimosodott_18_kerulet_tiszavirag_utca.jpg

A fentebbi képeken mutatott problémát úgy oldották meg, hogy egy kis földet hánytak rá.

Mészárosék munkáját már korábban is érték kritikák. A helyi Lőrincimagazin.blog.hu-n ezekről több cikket is írtak.

A Damjanich utcában három héttel a munka "befejezése" után is kerülgetni kellett a lerobbant munkagépet.

Meszaros_Lorinc_felcsuti_milliardos_polgarmester_cege_es_kft_csatornazas_minosegi_munka_lerobbant_munkagep_az_uton_18_kerulet_tiszavirag_utca.jpg

Mészáros cége a csatornázás után hetekig nem végezték el az aszfalt helyreállítását. "Így már egy közepes esőzést követően is járhatatlanná válnak az utcák" (további képek).

De ez az aszfaltázás se volt túl minőségi:

Meszaros_Lorinc_felcsuti_milliardos_polgarmester_cege_es_kft_csatornazas_minosegi_munka_asztfaltcsik_az_uton_18_kerulet_utca.jpg

És ez se. Ráadásul a csatornázás után egy hónapig aszfalt nélkül hagyott utat rohamtempóban kezdték csinálni és még éjfélkor is aszfaltoztak.

Meszaros_Lorinc_felcsuti_milliardos_polgarmester_cege_es_kft_csatornazas_minosegi_munka_pontatlan_asztfaltcsik_az_uton_18_kerulet_utca.jpg

 
Az alábbi képen látható gödröt november és június között folyamatosan kerülgethették a Bagamér utca lakosai. (Az utca másik részén egy fideszes képviselő lakik, ott meglepő módon sokkal hamarabb befejeződött az aszfaltozás.)

Meszaros_Lorinc_felcsuti_milliardos_polgarmester_cege_es_kft_csatornazas_minosegi_munka_godor_18_kerulet_Bagamer_utca.jpg

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő oldalához a Facebook-on. 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

35 komment

Orbán szavaival egyetértünk

2014.07.02. 02:29 - eroica

Orbán Viktor nagyon tanulságos beszédet mondott. Érdemes beleolvasni.

"Az utóbbi időben a kormány és hívei nem csupán a nemzeti eszme és a keresztény értékrend egyedüli letéteményeseinek tekintik magukat, hanem hovatovább a tiszta múlt kizárólagos letéteményeseinek is. Nem csupán azért szegülünk szembe ezzel a gondolattal, mert a mögöttünk hagyott évtizedek nem írhatók le a makulátlan tisztaság és a sötét gonoszság küzdelmeként. Hanem azért nem fogadjuk el ezt a hamis, primitíven egyszerűsítő beállítást, mert tudjuk, hogy akik az állítólagos tiszta múlt folytatóinak tekintik magukat, legkevésbé sem tartoztak azok közé, akik az első követ vethetnék másokra... 

Egyre inkább úgy érezzük, hogy a kommunista rendszer összeomlása után hirtelen kitágult világban fogyni kezd körülöttünk a levegő... 

A kormánypártok padsoraiból időnként felreppenő autoritárius hangok hallatán gyakran fogalmazódik meg a vád, hogy a kormány urai semmiben sem különbek a kommunistáknál. Hiszen ugyanúgy pártirányítás alá akarják vonni a rádiót, tévét, a sajtót. Hiszen ideológiai komisszárokat akarnak az iskolai tantestületek nyakára ültetni. Ugyanúgy ellenségnek és hazaárulónak bélyegzik ellenfeleiket. Ugyanúgy tévedhetetlennek gondolják magukat, ahogy a kommunisták tették. Ugyanúgy a politikai megbízhatóságot részesítik előnyben a szakértelem helyett s a legutolsó pozícióba is rokonaikat, osztálytársaikat, kormánypárti elvtársaikat szeretnék ültetni, ahogy a kommunisták tették."

Orban_Viktor_Fidesz_fiatal_liberalis_90_es_evekben_hosszu_haj_szakall_es_mai_kormanyfo_arc_kulonbseg.jpg

Mindezt persze még 1992-ben mondta Orbán az akkori "nemzeti" kormányról a Fidesz kongresszusán (és ez most újra előkerült). Külön érdekes, hogy az osztálytársak pozícióba ültetését kritizálta, hiszen most kollégiumi társai vannak fontos pozíciókban. Áder János köztársasági elnök, Kövér László házelnök, így Orbánnal együtt a három legfőbb közjogi méltóságot kollégiumi társak töltik be. Szintén fontos szerepe van Orbán szobatársának Simicska Lajosnak, aki csak tavaly 432 milliárd forint értékben nyert közbeszerzést

Orbán akkor még liberálisnak vallotta magát és elítélte az állami beavatkozást a magángazdaságba. Az akkori kormány mentségére pedig elmondta: vannak olyan "kétes célok", amiket szerinte még az MDF-kormány sem valósítana meg. Ilyen kétes lépésnek nevezte a trafikjog állami osztását.  

Vannak akik "attól félnek, hogy visszatér az a világ, amikor a magángazdaság is az állam ellenőrzése alatt állt. Amikor egy trafikengedélyt is csak akkor adtak valakinek, ha bebizonyította nemzethűségét.

Ezeket a vádakat mi túlzásnak tartjuk, bár vannak olyan esetek, amikor feltűnő a párhuzam. Azt is nehéz lenne tagadni, hogy vannak olyan erők a kormányzó pártok házatáján, akiknek a liberális jogállam iránti elkötelezettségük erősen kétséges. De szerencsére ezeknek sem az ereje, sem a tekintélye nem elegendő ahhoz, hogy megvalósítsák kétes céljaikat."

Orbán megjósolta a trafikmutyit, de úgy gondolta, hogy a kétes célokat követőknek nincs elég ereje ehhez. Aztán 21 évvel később ő csinálta meg a trafikmutyit.,,,

További tanulságos hosszabb részletek a beszédből.
 A teljes beszéd a Politikusportrék - Orbán Viktor című könyvben olvasható (Századvég, 1994, 176-189. o.)

 Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő oldalához a Facebook-on. 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

22 komment

Miért húzza magára az MSZP a Hunvald-ügyet?

2014.07.01. 20:35 - Fidelio

Jó öt éve tartóztatták le Hunvaldot. Akkor, azt gondolhatta az ember, hogy lám, működik az igazságszolgáltatás: szoci kormány alatt eljárás indulhatott egy szoci polgármester ellen. Remélni lehetett, hogy kiderül, volt-e ingatlanpanama a VII. kerületben.
Most kb. nem lehet tudni, mi történt. Az ítélet szerint volt ingatlanpanama, sokszáz milliós, de Hunvald erről nem tudott. Ő azt mondja, teljesen ártatlan benne, nem is vette észre.

Hunvald_bilincs.jpg

Összességében kicsit több jött ki az ügyből, mint Molnár Gyula megvádolásából, akit a bíróság föl is mentett. Hunvaldot egy év letöltendő börtönre ítélték szabálytalanul kiutalt lakások miatt. (Az ítélet csak azért nem végleges, mert egy másik eljárásban többre ítélhetik még, szabálytalan tanácsadói szerződések miatt.)
Ezzel együtt silány eredmény ez. Nagyon kevés ez az ügyészség sok-sok vádja és sok évi próbálkozása után. Meg a sajtó nagybetűs címei és a bilincses-rabszíjas képek után. Mintha ezt ellensúlyozná a bíróság, hogy szokatlanul kemény volt: letöltendő börtönt ítélt szabálytalan lakáskiutalásért. (Nincs baj az ilyen kemény ítélettel, de mi van a például a trafikmutyival? Hiába kapta meg az ügyészség a hangfelvételt a szekszárdi ’döntéshozatalról’, még csak nem is nyomoz az ügyben.)

De vissza Hunvaldhoz. Mert elég sok minden „megállt a vádakból” ahhoz, hogy óvatosnak kell lenni vele. Nem szívesen bízná rá az ember a lakását. Vagy egy önkormányzat több ezer lakását.
Innen nézve: hogy gondolták a kerületi szocialisták, hogy Hunvaldot elnöküknek választják, néhány héttel a Kúria döntése előtt? (Az előző döntésekből azt látni lehetett, hogy valami megáll a vádakból.) Ráadásul polgármesternek is jelölték. Igen, őt ajánlották, hogy válasszák meg polgármesternek, hogy ismét bízzák rá a kerület ingatlanvagyonát.
Méretes amatőrség volt ez. Persze egy kerületi pártszervezetnek nem kötelessége, hogy okos legyen. Magyarázhatták, hogy „Hunvald népszerű”, meg „majd ügyesen megoldja”. Azzal meg nem gondoltak, hogy ez az egész pártjukra nézve szerencsétlen dolog.

hunvald_laza.jpgHunvald képe, amit ma délután osztott meg saját blogján

Ma délután viszont kiderült, hogy az egész pártot sem zavarja a dolog. Az MSZP-nek sikerült közleményben kimondania: „Hunvaldot a kerületi szervezet politikailag rehabilitálta azzal, hogy elnökké választotta”.
Ezt így ma sikerült leírnia az MSZP-nek, a letöltendő börtönös ítélet után.
Az MSZP még külön meg is dicsérte Hunvaldot, milyen rendes volt: lemondott, mert „nem szeretne terhére lenni a társadalmi nyitást végrehajtó MSZP-nek”.

Tényleg vissza akarja szerezni a választóit a Fidesztől ez a párt?

 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő oldalához a Facebook-on.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

24 komment

Orbán vizet prédikál és pálinkát iszik

2014.06.28. 21:59 - eroica

A lengyel lehallgatási botrányban előkerült egy felvétel, amin a lengyel állami energiacég vezetője a privát beszélgetésében őszintén beszélt Orbánról. Szerinte Orbán a paksi beruházással "lesz*pta Putyint", aki azóta "felállt farokkal sétál örömében".

Orbán napokig nem kommentálta az ügyet. Amikor végre meg lehetett kérdezni, hogy ezt hogy rendezte a lengyel miniszterelnök kollégájával, akkor egy ügyes mellébeszélést adott elő. Úgy tett, mintha az egész csak arról szólna, hogy a lengyel állami energiacég vezetője részeg volt-e. „Erre az ügyre egy egyszerű szabály vonatkozik: ha alkoholt iszunk, akkor nem beszélünk; ha beszélünk, akkor nem iszunk alkoholt.”

Ha az ügyet népi bölcsességek szintjén akarja rendezni, akkor persze azt is mondhatná, hogy "a részeg ember őszinte". De ő persze nyilván a neki megfelelő bölcseletet vette elő.

Több esetből tudjuk, hogy Viktor maga sem tartja be vizet prédikáló intelmeit. Nézzünk néhány példát.

A Rogán családnál a pálinkázás után a Blikknek nyilatkozott is Orbán, mint a videón 3.23-tól látható.

 Egy disznóvágásos pálinkázás után is vidáman nyilatkozott a videósainak.


Orbán azonban nem csak a baráti videósoknak nyilatkozott pálinkázás után. Robert Fico szlovák kormányfővel is egy kupica látványos felhajtása után kezdett tárgyalni (majd beszédet is tartott). Egy ilyen fontos tárgyaláson talán tarthatta volna magát a saját szabályához: ha iszunk, nem beszélünk.

Orban_Viktor_Fidesz_kormanyfo_palinka_szabadsagharc_palinkat_iszik_Robert_Fico_targyalas_elott_Pilisszentkereszt.png

Orbán tárgyalási képességeit persze lehet, hogy egyenesen javítja az alkohol. De akkor nem kéne vizet prédikálnia, ha pálinkát iszik.

De az igazi kérdés persze az, hogy miért feküdt be ennyira Puytinnak a paksi aromerőmű szerződésével. Akár ivott, akár nem.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő oldalához a Facebook-on. 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

173 komment

Európa jó hely

2014.05.24. 17:34 - nyugis731

Európa jó hely. Ha nem is az elképzelhető világok legjobbika, de a valóban létezők között nem áll rosszul. Európa szerethető hely.

Európa a modern civilizáció bölcsője. Antikvitás, kereszténység, felvilágosodás. Nagy csacsiság a három közül a másodikat kiemelni, s mint „gyökeret” szembeállítani a harmadikkal.

Mára Európa a szabadság, jólét és szolidaritás eddig legsikerültebb kombinációja. Ha most éppen az Európán (és kihelyezett tagozatán, Észak-Amerikán) kívüli világ felzárkózása zajlik is, ez is igen nagyrészt az európai vívmányokon alapul. Nem Buddha, Konfucius vagy Mao tanai hajtják az ázsiai fellendülést, hanem a nyugati eredetű ipari civilizáció és nemzetközi tőke együtt az ázsiai ember fegyelmezettségével, tanultságával és (egyelőre való) igénytelenségével. Nagyon is helyénvaló, hogy ez az emancipáció zajlik, megfelel a modern európai ember igazságérzetének.

Európa éppen választ. Ez az első olyan Európa-parlamenti választás, amikor a szembenálló pártcsaládok nem csak nemzeti szinten kampányolnak nemzeti szintű ügyekkel. Most először megszervezték meg a csúcsjelöltek vitáját is. Ez a legjobb összefoglaló, amit találtam – keresni kellett, mert bizony még keveseket érdekel itthon.

EuropaDebate.jpg

Az európai integráció ugyanolyan természetes folyamat ma, mint Olaszország vagy Németország egyesítése volt anno. Nem könnyű az ilyesmi. Európa a múlt nagy háborúinak földje is – ez máig nagy teher. De egyre többünk dolgozik a szomszéd országban, s egyre többünknek van a honi nyelvet nem beszélő főnöke saját hazájában. A mobiltelefonunk nemzeti identitásáról pedig végképp szó ne essék.

Mégis nehezen lépkedünk előre. Az a szokásos kifogás, hogy az európai döntéshozás távol van az emberektől, Brüsszelben nem választott vezetők irányítanak. Csakhogy a közvetlenül választott Európai Parlament épp azért gyenge, mert a nemzetek nehezen fogadják el a nemzetek feletti döntéshozást. Ideje lenne már túllépni ezeken. A vita is egy ici-pici lépés. Európa kicsiket lép és habozva.

Európa a közelmúltban nagy bajban volt. A túl kis lépések miatt is. De a felzárkózási folyamat miatt is: egyre nehezebb versenyben lenni. A felhalmozott adósság miatt is, ami talán szintén azért halmozódik oly könnyen, mert már nehezebben teremtjük meg, amit az európai ember elvár az élettől. Az európai szintű szolidaritást sem könnyű finanszírozni a globális verseny kellős közepén. Mára talán túl vagyunk a válság nehezén. Remélhetőleg Görögország is sínen van – nagyon nagy árat fizetett, jórészt saját hibájából, de a félkész euró okán is.

 Úgy néz ki, Európa nem hasad. Sőt, előre lép, ha kicsiket is. Létrehozza a bankuniót is végre. (Nagy habozás után mi is benne vagyunk, ha kuss is van róla itthon.) Igaz, közben az Egyesült Királyság esetleges kiválása a beszédtéma – de ők jó dolgukban, és nem krízisükben mérlegelik ezt. A törökök és az ukránok egy része pedig boldogan csatlakozna – nagy kérdés, meddig lehet őket várakoztatni.

EU-parlament.jpg

Úgyhogy Európa jó hely, a létező helyek egyik legjobbika. Meg kellene becsülnünk, hogy ide születtünk. Nem mindenki gondolkodik így sajnos. Orbán Európa válságát az európai értékekkel való határozott szembefordulásra használta fel. Mondom tehát a lehető legsarkosabban: Igen, én fel akarom tenni hazám sorsát Európa sorsára. Azért is, mert nem sok más van, amire feltehetném. De főleg azért, mert Európa is az én hazám.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

30 komment

Mi történt itt? Hogyan tovább?

2014.05.12. 12:47 - nyugis731

Már megint Orbán nyert, és megint kétharmaddal. Persze, ez a második kétharmad nem lenne, ha nem írta volna át saját javára a választási törvényt. De a régi választási rendszerben is győztek volna. Okot keres most mindenki a baloldalon. Van Orbánnak meséje a szabadságharcról meg a többiről. Vannak, akik ezeket elhiszik, és vannak a haszonélvezők is. De mindez a Kubatov-listával és a mozgósítással együtt is alig több mint kétmillió fideszre szavazó polgárra volt elég, alig többre, mint a szavazásra jogosultak negyede. Simán győzhettünk volna ellenük.

A magyarázatot frappánsan összefoglalta egy a Népszabadság tudósítójának nyilatkozó névtelen dél-dunántúli szavazópolgár: "Tudja, kire fogok szavazni? Csak olyanra, aki eddig még nem volt hatalmon. Mert aki már volt, az mind lopott. A magunkfajta meg kínlódik, a két fiam is mindent megpróbál, de nem megy semmire."

Ilyen egyszerű: A bizalom hiánya.

A választási kampány a Simon-üggyel kezdődött és kb. ott is ért véget. Ellenzéki körökben szokás azon dohogni, hogy dehát nem ér a nevünk, mert ilyen bármely demokráciában előfordul, és Mesterházy azonnal meglépte, ami megléphető volt. Meg azon, hogy vajon az miért nem érdekel senkit, hogy a Közgép mennyit nyúl le? (Ezerszer annyit, mint Simon eltitkolt vagyona, persze.) Dehát ez nem így működik.

Ha a politikai elitünket sok-sok éve körüllengi a korrupció és illegális pártfinanszírozás szele, akkor a Simon-ügy nem kezelhető önmagában. A bizalom az vagy van, vagy nincs. Az úgy nem megy, hogy tessék bennünk megbízni, mert ők sokkal többet lopnak. Annak, hogy 2018-ben ne ugyanez a történet ismétlődjön, elemi feltétele, hogy felálljon egy olyan ellenzék, amely hitelesen tud tisztességet hirdetni. Ez az abszolút minimum, ami nélkül tovább nem is érdemes a dologgal foglalkozni. Nehezítés, hogy természetesen nem tud a semmiből pár év alatt felállni egy teljesen új kormányzóképes elit. A meglévő mi-magunkból kell kihozni.

A neheze azután jön, ha a morális kérdés rendben van. Az említett nyilatkozónk ugyanis abban persze már téved, amikor közvetlen kapcsolatot lát a lopás és saját nehéz sorsa között. (Ezt egyszer már megírtam itt.) A 2018-es ellenzéknek tehát nem elég feddhetetlen tisztességet hirdetni, hanem arról is őszintén kell beszélnie, hogy nem a lopások, hanem az egymásra ígérgető, rövidtávra dolgozó politikai demagógiák az okai annak, hogy egyre jobban lemaradunk saját szomszédainkhoz képest is. (Ezt meg Bauer Tamás mutatja be tényszerűen itt.)

Hogy ilyesmit nehéz elmagyarázni az "embereknek"? Hát ja. Most már tényleg rohadt nehéz lesz. Bokrosnak még viszonylag könnyű dolga volt ’95-ben. Akkor elég sokan megértették, és a baloldal simán nyerhetett is volna '98-ban a (nagyon sikeres) Bokros-csomaggal a háta mögött – ha nem üt be még a Tocsik-ügy is. Mára már túl sok lett a cikkcakkokból.

De még sincs könnyebb út az ellenzék előtt: becsületesen kell beszélni arról, hogy generációváltásnyi idő alatt lehet komolyan változtatni. Először is oktatás. Másodszor is beruházásbarát politika. Integráció Európába és a világba. Kedvezmények a kritikus térségekben. Meg közmunka is, segély is – nem igaz, hogy ezek nélkül meg lehet lenni. És beszélni kell arról is, hogy az oktatásban, egészségügyben annyi pénz van, amennyit oda (így vagy úgy) beleteszünk. S épp ezért arról is, hogy a szerencsésebb polgártársainknak számára nem attól lesz élhetőbb az ország, ha az adójukat minimalizálják. Nyugdíjügy, nem kezdenék bele még ebbe is.

Hogy az ilyesmi helyett inkább könnyen érthető ígéretek kellenek? Kipróbáltuk, volt 8 azaz nyolc darab könnyen emészthető ígéretünk. Láttuk mit érnek a bizalom hiányában. A választó nem hülye.

A feladat tehát az, hogy felálljon egy olyan ellenzék, amely nem valami kisebbik rossz, hanem amelyre jó szívvel rábízzuk az országunkat. Amelyikben a választó megbízhat, mert látja rajta, hogy tisztességes és az igazat mondja.

Naivitás? Amíg az, addig marad Orbán.

 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

23 komment

Lázár túszai egy negyvenmilliárdos játszmában

2014.05.10. 15:41 - Fidelio

Lázárék lépései a Norvég-alap körül egyre inkább bozótharcnak látszanak. Azt javasolják, hogy a norvég kormány teljesen függessze fel a magyarországi támogatásokat.
Az évekig Lázárék által is működtetett pénzelosztási rendszert tavaly év végén szétszedték, és a döntéseket
– a politikához (még) közelebb, és
– még kevésbé átláthatóvá tették.

A norvég kormány erre azt tette, amit egy demokratikus kormánynak kötelessége: felfüggesztette a 40 milliárdnyi norvég-támogatást. Kivéve a civilek támogatását, mert az más rendszerben zajlik

Az Unió tavaly szeptemberben már szabott ki egy 70-75 milliárdos bírságot hasonló okból, amit akkor Lázár "korrektnek tartott". Az elmúlt években persze az volt hirdetve, hogy "szabadságharcban állunk Brüsszellel. Ha ezt komolyan vesszük, akkor Lázár erősen meghunyászkodott, és örült annak, hogy nem lett nagyobb arányú a büntetés. Nyilván az ezermilliárdos többi összeg lehívása érdekében vágott jó képet a dologhoz.

Most éppen a keménykedés időszakát éljük, s nemcsak szavakkal. Lázárék most azt javasolják a norvég kormánynak, hogy állítsák le a civilek támogatását is. Nem megőrizni akarják a Magyarországra jövő pénzeket, hanem beledobja a konfliktusba ezt is. Szándékosan veszélyeztetik a norvégok által most is támogatott magyar civil tevékenységeket.

Hogyan tudnánk elmondani egy normális országból érkező embernek, hogy mi történik itt? A kormányfő alvezére azon küzd, hogy ne jöjjön pénz az országba. Mi persze értjük. A civil pénzek elosztása is fideszes üzlet lett, amit fideszes Csizmadia László vezetésével történik, aki azután a 'Béke'menetet is szervezi. A pénzek útja persze bonyolult, de a lényeget Csizmadia sem tagadja.
Ezek után nem csoda, ha Lázár alvezér nem szereti, hogy a Norvég-alapból a civileknek is jut támogatás (az alap pénzeinek 11%-a). Az a jó, ha minden pénz fölött ott a fideszes ellenőrzés.

Így áll elő a mostani furcsa helyzet: Mintha ez a norvégek számára lennének fontosak a magyarországi civil tevékenységek. Lázárék pedig pont így viselkednek, a civil pénzek felfüggesztésével akarják sarokba szorítani a norvégeket.
Mintha Lázár túszként kezelné a magyar civileket, és az ő bőrükre alkudozna.

GM

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

43 komment

Ilyen amikor Orbán párbeszédet ígér (képek a rendőri intézkedésről)

2014.04.29. 23:16 - eroica

Már a választás előtt jelentős vitát váltott ki a Szabadság téri "náci megszállási emlékmű". Eleve erős indoka kellene, hogy legyen, hogy 270 milliót költsenek egy művészileg közepes alkotásra, amit egy parkolólejárat ölel körül. Azonban az emlékmű üzenete is nagyon problémás. A Gábriel arkangyalra lecsapó sas azt üzeni, hogy az "angyali tisztaságú" Horthy-rezsimnek semmi köze nem volt a 70 évvel ezelőtti borzalmakhoz. Holott addigra a Horthy-rezsim több zsidótörvényt meghozott és túl volt már a kamenyec-podolszkiji deportáláson. A doni második magyar hadsereg tragédiájáról nem is beszélve.

Orbán érezte, hogy a választáson szavazatokat veszíthet, ha erőlteti az emlékművet. (A parlamenti kétharmada csak azért lett meg, mert több Budapesti körzetben a kamupártok (pl.: Együtt 2014 "párt") megosztották az ellenzéki szavazatokat.) Így Orbán azt ígérte, hogy húsvét után majd párbeszédet folytat az emlékműről. Ebből tudjuk, hogy nem lett semmi, hiszen a választás után egyből nekikezdtek az építésnek (és persze húsvét után se próbálkoztak semmilyen párbeszéddel). 

Orbán párbeszédet ígérő levelét így érdemes a mai képekkel együtt nézni, amint az építési területen békésen tiltakozókat elviszik. A rendőrök egy olyan birtokvédelmi határozatra hivatkozva hurcolták ki az ülősztrájkolókat, amit a VIII. kerületi jegyző nem volt hajlandó megmutatni (a másolatát sem). Következzen hát Orbán levele és a képek.

"Tisztelt Elnök Urak! Tisztelt Ügyvezető Igazgató Úr!

Először is szeretném megköszönni Önöknek a párbeszédet elősegítő szándékot és konstruktív hozzáállást, amelyről tanúbizonyságot tesznek levelükben. ...

Orban_Viktor_Fidesz_naci_megszallasi_emlekmu_Szabadsag_ter_rendori_intezkedes_Mecs_Imre_hurcolasa.jpgMécs Imre '56-os halálraítéltet viszik a rendőrök

Ugyanakkor, mint Önök is tudják, február 15-én a választási kampány hivatalosan is elkezdődött. Belátom, a mostani pillanat aligha alkalmas arra, hogy együttérzéssel és higgadtan mondhassuk el véleményünket egymásnak.
Orban_Viktor_Fidesz_naci_megszallasi_emlekmu_Szabadsag_ter_rendori_intezkedes.jpg

Az a veszély fenyeget, hogy a legnagyobb jó szándék mellett sem halljuk meg egymás hangját. Ezért azt javaslom, hogy a párbeszédet a mindannyiunk számára megújulást hozó húsvéti ünnepek után folytassuk. Munkacsoportjaink, ha lehetséges, addig is folytassák a munkát.

Budapest, 2014. február 19.

Őszinte tisztelettel: Orbán Viktor"

Orban_Viktor_Fidesz_naci_megszallasi_emlekmu_Szabadsag_ter_rendori_intezkedes_Mecs_Imrene_Magyar_Fruzsina.jpgKépek forrása és további képek: Magyar Narancs

Ui.: A következő képen látható Benedek Mártont később hozták ki. A terület kiürítése és lezárása után a rendőrök az építési területet és a tüntetők és terület álltak. Őrizetlenül hagyták azonban a terület hátulját, így Benedek Márton szépen bemászott, majd elhelyezett egy virágot. A rendőrök ezután őt is kihurcolták.

Orban_Viktor_Fidesz_naci_megszallasi_emlekmu_Szabadsag_ter_rendori_intezkedes_Benedek_Marton.jpgBenedek Mártont, Göncz Árpád unokáját is kihurcolták a rendőrök.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő oldalához a Facebook-on. 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

70 komment

Leváltanák Orbánt a Fideszfigyelő olvasói

2014.04.24. 04:13 - eroica

A választás előtt készítettünk egy felmérést, hogy kik az olvasóink, mit gondolnak a Fideszfigyelőről és kit választanának. Most végre közzétesszük a válaszokat. Köszönjük mind a 829 kitöltőnek, hogy ilyen sok kérdésre válaszoltak!
Válaszadóink 82,5 százaléka a Kormányváltó Összefogás pártjaira tervezte szavazni. Más pártot pedig nem is juttattak volna a parlamentbe. Az LMP és a Jobbik 4-5 százalék között, a Fidesz 1 százalék alatt szerepelt. Ez talán reprezentálja az olvasóinkat választását, de országosan természetesen nem reprezentatív (mint azt láthattuk is április 6-án). Amikor olvasóinkról írunk NEM az index címlapról érkezőket, hanem a facebook-oldalunkat figyelő "törzsközönséget" értjük alatta.
Mivel a kérdőívet a facebook-on osztottuk meg, így nem meglepő, hogy olvasóink nagy része rendszeresen lájkolja az ott megosztott tartalmakat. Több mint 70 százalék azt mondja, hogy gyakran olvassa a kommenteket a facebook-bejegyzések alatt.
A részleteket lentebb láthatjátok. (A felméréshez felhasználtuk a Mandiner több kérdését. Köszönjük nekik.)
Szeretnénk tudni, hogy változott-e olvasóink véleménye az előző felmérés óta. Ha még nem töltötted ki, akkor pár perc alatt megteheted.
Az előző felmérést kitöltőknek egyszerűbb a dolga: három kattintással jelezhetik, hogy nem változott a véleményük. Így az előző felmérés összegzett-eredményeit arányosan be tudjuk csatornázni a mostaniba.
(Ha az előző felmérés óta a változott a véleményed újra kitöltheted a teljes kérdőívet.)
A kérdőív teljesen anonim, a kitöltők adatait mi sem látjuk.
És akkor jöjjenek az előző olvasói felmérésünk eredményei. Először a politikai preferenciák, aztán az oldalunkról alkotott vélemények, végül olvasóközönségünk összetételéről néhány adat.
kire_szavaznal.png
Rákérdeztünk olvasóink másodlagos pártpreferenciájára is:

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

39 komment

Magyarország két képben

2014.04.19. 18:09 - eroica

Ha Magyarország helyzetét két képben kellene összefoglalni, akkor valószínűleg az alábbi kettő elég sokat mond.

Az 1800 lakosú Felcsút és Orbán csapatának 3500 fős stadionja. (Egy leírás a stadionról, ahol fűthető VIP-székek vannak. És ahol nem sportszergyártók, hanem Simicska Közgépe és Mészáros Lőrinc kft-je a fő szponzorok.)

Felcsut_legifelvetel_legigoto_madartavlat_Orban_Viktor_miniszterelnok_haza_stadion_puskas_ferenc_labdarugo_akademia.png

És egy kép a mai ételosztásról a Blaha Lujza téren. (A téren a Fidesz rendelete miatt már csak ünnepekkor szabad ételt osztani.) Az elmúlt években nőttek a jövedelmi különbségek, egyre többen élnek szegénységben.

Blaha_Lujza_ter_krisnas_etelosztas_hatalmas_sor_varakozas_Jozsefvaros_VIII_kerulet_8ker_2014_aprilis_husvet_nagyszombat_szegenyek_ehezes.jpg

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő oldalához a Facebook-on. 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

42 komment

Istenkáromlás a felcsúti stadionnal?

2014.04.17. 20:30 - eroica

Címkék: mészáros lőrinc felcsúti polgármester felcsúti hírlap

Az egykor a parlamentben is csuhásozó Fidesz képviselő gyakran beszélnek a vallási értékek védelméről. Orbán felcsúti polgármesterének lapja azonban bemutatta, hogy a vallásról értekező párt mennyire tiszteli a húsvéti feltámadást. Szerintük a húsvét hétfő a "feltámadás és a futball ünnepe lesz".
Ha valaki komolyan keresztény, az nem hasonlíthatja egy stadion avatását a feltámadáshoz. Még akkor se hasonlíthatná, ha az nem lenne vitatott beruházás
Kíváncsian várjuk, hogy fog-e tiltakozni a KDNP.
felcsuti_hirlap_Felcsut_Meszaros_Lorinc_polgarmester_husvet_feltamadas_stadion_stadionavatas_hasonlitas_istenkaromlas_vallas_hit.jpg

A szöveg egyéb bravúrjai a "hímes tojásként kibújó" stadionnal szinte szót sem érdemelnek.

"Miként húsvéthétfőn a kert vagy erdő-mező harmatos virágai közül a hímes tojás, úgy bújik ki a felcsúti tájból a Puskás Akadémia új ifjúsági centerpályája, a Makovecz Imre-féle organikus építészet remekműve, a Pancho Aréna, amelyet a feltámadás ünnepén vehetünk használatba. Szimbolikus aktus ez, hiszen küldetése is a feltámadás, a régi magyar futballkultúra feltámasztása. Szabad-e locsolni? Szabad."

Ui.: A csaknem csődbe jutott gázszerelőből pár év alatt milliárdossá vált Mészáros Lőrinc felcsúti polgármestertől az apostoli szegénység is távol áll. Nemrég hatalmas villát vett Felcsúton, a Kossuth térről pedig egy 27 milliós Mercedes-szel távozott.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő oldalához a Facebook-on. 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

32 komment

· 1 trackback

27 milliós felcsúti terepjáró a Kossuth téren? (+Fotó)

2014.04.14. 23:54 - eroica

Címkék: fidesz parlament mészáros lőrinc felcsúti polgármester

Olvasónk a Kossuth téren járva nem akárkibe botlott. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterbe, aki Orbán labdarúgó-akadémiájának az elnöke is. Csakhogy Orbán szerdáig szabadságon van, így jó kérdés, hogy Mészáros kivel tárgyalhatott ott. Érdekes egybeesés, hogy pont ma derült ki, hogy Mészáros cége 6,35 milliárdért végezhet csatornázási munkákat a fővárosban

Meszaros_Lorinc_Felcsut_polgarmester_Puskas_Ferenc_labdarugo_akademia_elnok_Orban_baratja_Kossuth_ter.jpgMészáros Lőrinc (baloldalt) egy 27 milliós Mercedes-szel, társa egy Audi-val távozott

Mészáros néhány éve még gázszerelőként dolgozott, mára azonban már a száz leggazdagabb magyar közé került. Tavaly 7 milliárd forint körül lehetett a vagyona. Ferenczi Krisztina az Orbán vagyonokról szóló könyvében írja, hogy Mészáros Lőrinc cégének parkolójában több tízmilliós Mercedesek állnak. Olvasónk egy ideig követte Mészárost, így  láthatta, hogy most is egy Mercedes terepjáróba szállt be a sofőrje mellé a tér egyik mellékutcájában. Az autó egy Mercedes G Station Wagon. Ha jól vettük ki a feliratot akkor ez egy G 350 BlueTEC, ami alapáron 27 millió forintba kerül. (Lehet hogy G500-as és akkor 32 millióba.)

Az autótípust megmondhatnánk Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozata nyilvános lenne. Azonban hónapok óta nem hajlandó nyilvánosságra hozni, pedig felcsúti polgármesterkén közszereplőnek minősül.

Mindenesetre kíváncsiak vagyunk, hogy mit kereshetett Mészáros Lőrinc a parlamentben és ki lehetett a később Audi-ba szálló társa.

Meszaros_Lorinc_felcsut_polgarmester_Puskas_Ferenc_labdarugo_akademia_mercedes_terepjaro_G_osztaly_Station_Wagon.png

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő oldalához a Facebook-on. 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

40 komment

Einstein biztosan szavazna

2014.04.06. 07:24 - eroica

Több jó írás született, hogy miért érdemes szavazni. Tóta W. szépen leírja, hogy a választás nem szerelem, hanem olyan mint a bolti vásárlás: az adott lehetőségekből választjuk a legjobban. Ha csak tökéletes kenyeret lennénk hajlandóak venni, könnyen éhenhalhatnánk. Két választás között lehet tenni azért, hogy jobb legyen a politikai kínálat, de a választás napján azzal segítünk az országnak, ha a lehető legjobbat választjuk. Különben csak a fanatikusok szavaznak, akik pl.: akkor is az "antikommunista" Orbánra szavaznak, ha Orbán a KGB-s Putyintól energiafüggőségébe helyezi a hazánkat.

S mivel a fanatikus párthívők biztosan szavaznak, ezért kell hogy a mérlegelve gondolkodók is szavazzanak a kisebbik rosszra. (Amely néhány szerencsés ország, néhány pártjánál jó is lehet, de általában csak a kisebbik rossz.)

Albert_Einstein_bolcselet_mondas_valasztas_a_vilagot_nem_a_gonosz_fogja_elpusztitani_hanem_akik_nem_csinalnak_semmit.png

Einstein a gonoszról nem csak általában tudott. A német tudósnak menekülnie kellett Hitler Németországából, így saját bőrén tapasztalhatta, hogy milyen az amikor az emberek nem egy kisebb rosszra szavaznak. Hanem egy új, radikális erőre, akinek azért kéne esélyt kapnia, mert "mások már mind kormányoztak". (Az "elmúlt 24 év erői" ellen kampányoló Jobbikot valamiért nem érdekelte Rogán Antal luxusingatlanjainak ügye. Ebben az esetben miért nem fontos nekik, hogy Rogán hamis vagyonbevallást adott le, amit ötször kellett javítani? Csak nem maradt még valami kapcsolat köztük, miután 2006-ban együttműködési megállapodást kötöttek? És a Jobbik még 2010-ben sem indult Rogán ellen a polgármester-választáson.)

De aki nem tartja veszélyesnek a Jobbikot, annak bőven van oka a Fidesz ellen szavazni. Ezügyben többen is sok konkrét botrányt gyűjtöttek össze:

100 érv a kormányváltás mellett (V. Naszályi Márta)

227 visszás dolog a Fidesz kormányzásban (fuckner.hu)

150 ok, amiért soha nem szavaznék a Fideszre (Democrat blog)

Egyébként a Fideszfigyelő olvasóin valószínűleg nem fog múlni a kormányváltás. Sokkérdéses olvasói felmérésünkben a pártpreferenciára is rákérdeztünk. A nem reprezentatív felmérés 815 kitöltőjéből mindössze 1 százalék voksolt volna a Fideszre, 4 százalék az LMP-re, majdnem 5 százalék a Jobbikra és 85 százalék a Kormányváltókra. (Később közöljük a teljes felmérést). De ebből persze nem vonunk le mély következtetéseket.:)

Az igazi szavazás, ahol minden gondolkodó emberre szükség van, ma zajlik. Kérjük éljenek állampolgári jogukkal.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő oldalához a Facebook-on. 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

16 komment

Cenzúrázza az MTI Rogán okirathamisítását is?

2014.04.02. 15:48 - eroica

A magyar média szabad részében kisebb botrányt okozott, hogy az MTI nem tudósít a Rogán vagyonosodásáról szóló sajtótájékoztatókról.

Juhász Péter az Együtt társelnökének és Kerék-Bárczy Szabolcs a DK elnökségi tagjának már három sajtótájékoztatóját hallgatta el az MTI.

A sajtótájékoztató után Juhász Péter egy külön közleményben jelentette be, hogy feljelenti Rogán Antal okirathamisítás miatt. Az MTI ezt a közleményt sem hozza le. Így a feljelentés hírét a számtalan magyarországi médium közül csupán öt hozta le (15.52-ig).

Rogan_Antal_Fidesz_frakciovezeto_polgarmester_kepviselo_vagyonnyilatkozat_budai_lakas_ingatlan_pasa_park_okirathamisitas_mti_cenzura.jpgÉvekig hamis vagyonnyilatkozatot adott le, de ez sem az ügyészséget, sem az MTI-t nem érdekli

Ma délelőtt a 444 írt egy összegzést az MTI addigi cenzúrájáról a Rogán-ügyben (még a mai sajtótájékoztató és a közlemény elhallgatása előtt):

"... Tegnap ha már hír nem jelent meg róla az MTI-ben, a balos pártok közös közleményt adtak ki az Országos Sajtószolgálaton keresztül, “Fényűzés és fényevés – Mennyiből él Rogán Antal?” címmel. Ebben összefoglalják, mi is hangzott el a sajtótájékoztatón. 14:24-kor jelent meg. Az MTI hírként nem dolgozta fel.

Majd eljött az este, és az MTI-ben 18:06-kor egyszer csak megjelent egy hír.

Rogán Antal nyilatkozott a távirati irodának, a több száz millió forintos vagyonról szóló állításokat “szemenszedett hazugságnak” nevezte, mint mondta, ennek fele sem igaz. Politikai támadásról is beszélt, meg csúsztatásokról. Hogy mire reagál, arról egy mondatot sem írt le az MTI, csak tolmácsolta a fideszes politikus szavait.

Az is zavarba jöhetett, aki valamilyen különös ok miatt az elmúlt napokban csak az MTI híreit olvasta. Mert Rogán eltévedéséről saját ingatlanlabirintusában csak egyszer foglalkozott a távirati iroda hírben, még március 28-án. Ekkor jelentette be az Együtt-PM, hogy vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez a feledékeny Rogán ellen. Az MTI lehozta ezt, a Fidesz reakciójával együtt.

A Fidesz ekkor azt írta, hogy a baloldal csak a Simon-ügyről akarja Rogán ingatlanával elterelni a figyelmet. Az MTI következetesen tartotta is magát ehhez, a Simon-ügyet nem felejtette, Rogánnal viszont utána egyáltalán nem foglalkozott.

Aztán valami mégis leeshetett az MTI-ben, hogy Rogán ki tudja mire reagáló monológja így önmagában eléggé érthetetlen. Így aztán bekerült az öt órával korábban megjelent balos közlemény, Rogán megszólalása után másfél órával.

Hogy más esetben mennyire gyors az MTI?

Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője tegnap sajtótájékoztatót tartott “Öt éve ugyanők, ugyanígy” címmel. 13:45-kor kezdte, az MTI erre küldött újságírót is. Másfél órával később, 15:20-kor már megjelent a kész cikk. Zsigó amúgy kénytelen volt kitérni a Rogán-ügyre, miután Plankó Gergő rákérdezett. Nincs Rogán-ügy, válaszolta, és az egész felvetést elütötte egy jó simonozással. Az MTI is tartotta magát ehhez.

Amúgy Varga-ügy sincs. Az MTI-ben legalábbis nem találtunk hírt arról sem, hogy a Rogánhoz hasonlóan szintén a budai luxusparkban lakó Varga Mihály is kénytelen volt javítani a vagyonnyilatkozatát. Ő is elfelejtette, hogy kicsit nagyobb az ingatlana, mint amit bevallott."

FRISSÍTÉS: Posztunk megjelenése után 3 órával az MTI végül kiadta a közleményt. (Előfordulhat, hogy nem örültek, hogy észrevettük a cenzúrájukat.:) Mindenesetre példátlan, hogy egy ilyen fontos ügyben 5 órán keresztül üljön egy közleményen az MTI. A közleményt viszont azután már senki nem vette át. A cenzúrának ez a fázisa működött.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő oldalához a Facebook-on.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

52 komment

Helyére tette Orbán Viktort a forgalomirányító

2014.03.31. 15:09 - eroica

Orbán Viktor nemcsak a vitától menekül, hanem a valódi riporteri kérdésektől is. A Hír24 szépen összeszedte, hogy a legtöbb médiamegjelenésén nem lehet kérdezni Orbántól: van amikor még a közelébe sem engedik a riportereket (lásd a cikk végén a videót). Ez persze nem azért van, mert sokat dolgozna, hiszen a kemény kérdéseket kerülő saját vagy helyi médiának rengeteget nyilatkozik. Sőt, rengetegszer tölti az idejét az átadások bulvár részével. Múlt héten például egy félkész gázvezeték csavarját rögzítette Robert Fico szlovák kormányfővel (aki aztán az "Orbán-átoknak" megfelelően vasárnap elvesztette az elnökválasztást:)).

Pénteken a 4-es metró átadásán azonban ráfázott a média előtti jópofizásra. A metró rádiójába szólt bele, amire a forgalomirányító teljesen logikusan válaszolt:

Forgalomirányító: Te ki vagy és mit szeretnél? Mert jó lenne, ha kiszállnál a vonalból.

Orbán metrózásáról is csak a TV2 számolhatott be, a sajtó többi részét kizárták a dologból, az ő adásukból való ez a videórészlet. (A coub, ismétlővideót a Kettős Mérce készítette.)

Egyébként eleve érdekes, hogy Orbán a 4-es metró átadásán jópofizik. Hiszen első kormányzása alatt ő érvénytelenítette a metró építését finanszírozó szerződést. (Természetesen az 1998-as önkormányzati választásokig nem volt baja a metróval, csak miután nem az ő jelöltje lett a főpolgármester, akkor közölte hogy nem fogják támogatni.)  Persze nézhetjük a csúszás jó oldalát: nem lenne a 2014-es választásokra ilyen csili-vili metrónk, hiszen elkopott volna már a több éves használattól...

A rádiós jelenet után persze csak annyit remélünk, hogy a forgalomirányítónak még megvan az állása...

Ha tetszik a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő oldalához a Facebook-on.

Ui.: Érdemes végignézni, hogy mennyire nem lehet Orbánnak kérdéseket feltenni:

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

66 komment

Megint könnyen dohányhoz jutnak a Fidesz aktivistái (+fotó)

2014.03.28. 03:26 - eroica

Hiába szerződtet a Fidesz méregdrága amerikai tanácsadókat a gyűlöletkampányok fortélyairól. Azt az egyszerű dolgot sem ők, sem az idős embereket verő Habony Árpád sem tudta elmagyarázni az aktivistáknak, hogy lehetőleg ne a trafikmutyik szimbólumai előtt települjenek ki.

Persze lehet, hogy egyszerűen praktikus a dolog: a Fidesz aktivistái ilyenkor kaphatnak egy kis dohányt vagy üdítőt a trafikostól. De az biztos, hogy nehezebb a párt korruptságától elvonatkoztatni. Még akkor is, ha a képet önként tették ki a facebook-oldalukra.

Ujbuda_11ker_xi_kerulet_Fidelitas_aktivistak_kitelepules_Szabolcs_Attila_Fidesz_jelolt_trafik_trafikmutyi_Kelenfold.pngA "Magyarország jobban teljesít" nyila a Nemzeti Dohányboltra mutat

Nem ez az első alkalom, hogy a fideszesek egy trafikhoz kerüljenek közel. A hálás trafikos (és az épp a trafik mellett lévő CBA) kitette a Fidesz-jelölt plakátját.

trafikmutyi_trafik_CBA_Fidesz_plakat_hirdetes_ablakban_oszinte_Nemzeti_Dohanybolt_politika_korrupcio.jpeg

Egy hónappal ezelőtt pedig az alábbi győri és pécsi esetről írtunk:

Győrben a polgármester munkatársának és sofőrjének anyja is trafikhoz jutott. A sofőr anyja rokkantnyugdíjas asszonyként két üzletet is kapott, ami szép munkabírásra utal.

Nem tudjuk, hogy az ő "Nemzeti Dohányboltjuk" látható-e ezen a mai a győri képen. Így csak annyit mondhatunk, hogy a szorosan a trafik előtt kitelepülő Fidesz-aktivisták könnyen dohányhoz juthatnak. Meg kell ezt becsülni, amikor egész települések maradtak dohánybolt nélkül. (Persze a feketepiac ezt "megoldotta", a csomagtartókból ott is megy az árusítás, csak az állami adóbevétel veszett el).

Simon_Robert_Balazs_Fidesz_Gyor_1_kepviselo_jelolt_kitelepules_trafik_nemzeti_dohanybolt_trafikmutyi_mutyi.jpg

Korábban írtunk arról, hogy győri Fidesz-aktivistákhoz hasonlóan a pécsi fideszeseknek se kell messzire menni a dohányért.

pecs_szolgaltatohaz_Fidesz_iroda_nemzeti_dohanybolt_trafik_trafikmutyi_vicces_humoros_1.png

A trafikmutyin egyébként sokat vesztettek a pécsiek is. A trafikos haverok miatt két és félszeresére emelt árrés miatt egyre többen csempészett cigit vesznek. Ez keményen betett a Pécsi dohánygyárnak is, a tulajdonos 180 dolgozó elbocsátását jelentette be.

A cég udvariasan "új kereskedelmi rendszernek" nevezi a Fideszhez közelálló trafikhálózatot. Közleményükben az elbocsátásról így írnak: "a piaci kereslet csökkenése és az új kereskedelmi rendszer miatt elkerülhetetlen volt."

Szóval, sokan szívnak a trafik-rendszerrel, de legalább a Fidesz aktivisták dohányhoz tudnak jutni.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő oldalához a Facebook-on.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

18 komment

Hogyan lettem áfa-csaló?

2014.03.24. 18:55 - Fidelio

Ma átmenetileg adócsaló lettem, de nem én vagyok a hibás, hanem a jogszabályi környezet.

Cukrászdába betérve két gesztenyeroládot kértem elvitelre, majd a kávéillat hatására egy kapucsínót helyben. És ahogy üldögél az ember a kávé és a kis csomagja mellett, persze belecsipeget, úgyhogy az egyik el is fogyott. Aminek az ára elvitelre 255, de helyben 275 lett volna. A különbözetet az eltérő ÁFA kulcs okozza, erről 2011 közepén cikkeztek bőven. Ez is év közben lépett életbe, miért is ne, amikor az elvitelre vásárolt sütikék áfáját 18%-ra csökkentették, de a helyben fogyasztottaké maradt az akkori 25%. A Cukrászok Ipartestülete tiltakozott persze, hogy kaotikus meg felesleges, persze hiába.

Most is néztem, hogy lesnek-e, nem vagyok-e revizor, kikérek egy islert elvitelre, aztán megeszem helyben, és kész a baj.

Ado_adozas_igazsagossag_afa_afacsalas.jpg

Minden kettős árnak és eltérő adótartalomnak esküdt ellensége vagyok. Ez ágyazott meg az olajszőkítésnek amellett, hogy az én mai csipegetésem elvileg 20 forintot vett ki az államkasszából. Az elmúlt évek adóváltoztatásai a vállalkozások adminisztrációs terheit egekig növelték (szegény kasszáslány követi, ki mit hol eszik, ugye). Irracionális és lobbiérdekek alapján egyedileg buherált adórendszert alakítottak ki, más helyeken persze sokkal nagyobb károkat – és sokkal nagyobb igazságtalanságokat – okozva.

De ha egyszer hozzányúlunk, ezt is olyan jó lenne megszüntetni, ne legyen az ember szeme előtt a hülyeség. És egyszerű (meg igazságos) adórendszer: boldog vállalkozások – boldog fogyasztók – boldog mi.

Nem becsülném alá ezeknek az adminisztrációs többletterheknek a negatív hatását nemzetgazdasági szinten, nagyon nem. Mert nem egy ilyen van, hanem egymillió. És hogy mennyire "vállalkozásbarát" a hazai környezet, a kulcsfontosságú mikrovállalkozások számára, az nem a minőségéhez képest „ócsó munkaerőő”-n múlik, hanem az ilyeneken. Mennyire kiszámítható, egy vállalkozónak mennyi idejét veszi el, hogy ezeket követi, kasszát átállítja, alkalmazottakat betanítja, könyvelővel leegyezteti, megőszül, és próbál ebben a labirintusban felszínen maradni.

(A cikk vendégszerzőnk írása.)

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő oldalához a Facebook-on.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

20 komment

Végre kiderült, hogy mi a Fidesz programja!

2014.03.16. 22:26 - eroica

Sokan hiányolják, hogy a Fidesznek egyáltalán nincs programja. Ráadásul még konkrét ígéretei se nagyon vannak a pártnak. Orbán ünnepi beszédében is csak 2010-es ígéreteit melegítette fel, ami a kudarc beismerése, hiszen az egymillió munkahelyből semmi nem teljesült. 

Meglepő módon egy óriásplakátról derült ki, hogy mit szeretne a Fidesz a következő négy évben. Ezen kívül nincs konkrét ígérete a pártnak (a már 2010-ben ígért teljes foglalkoztatottságon kívül). Szóval a Fidesz győzelme esetén ez az egyetlen, amit biztosan megkapunk:


Orban_Viktor_kormanyfo_Fidesz_oriasplakat_Magyarorszag_miniszterelnoke_valasztas_2014.png

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő oldalához a Facebook-on. 

Természetesen beindult az internetes népművészetet. Valaki gyorsan rávilágított arra, hogy honnan lehet ismerős az Orbán plakátján lévő üzenet (én vagyok a vezető, ne akarjatok mást). Többek közt a kétszeres miniszterelnök Kádár Jánostól:

Orban_Viktor_kormanyfo_Fidesz_oriasplakat_Magyarorszag_miniszterelnoke_valasztas_2014_mem_Kadar_Janos.png

Egy másik mikroblogger az Orbán mögött álló hátteret és szlogent gondolta újra.

Meseorszag_Orban_Viktor_kormanyfo_Fidesz_oriasplakat_Magyarorszag_miniszterelnoke_valasztas_2014_mem_internetes_nepmuveszet.png

Szarvas mikroblogger pedig elkészítette, hogy milyen plakátot szeretne igazán Orbán.:)

magyarorszag_a_miniszterelnoke.png

Egy másik mikroblogger pedig arra utalt, ki lehet az ország valódi irányítója:

simicska_miniszterelnok.png

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő oldalához a Facebook-on. 

 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

29 komment

· 1 trackback

Orbán: Ne csak a miniszterelnök beszélhessen

2014.03.16. 18:39 - eroica

Orbán nem vállalja a tévévitát Mesterházy Attilával a Kormányváltó összefogás miniszterelnök-jelöltjével. Ezt még csak nem is Orbán, hanem a sajtóosztálya jelentette be.

Azért furcsa ez a menekülés a vitától, mert 1998-ban a Fidesz újsághirdetésben követelt vitát Horn Gyulától. Horn cpedig végül kiállt vitázni (miután Torgyán a jelöltjei visszaléptetésével elfogadta Orbán vezetőségét). Pedig Orbán akkor még semmilyen kormányzati tapasztalattal nem rendelkezett. A megvalósult vitát Horn nem kötötte feltételekhez, például hogy a Fidesz tisztázza, hogy miért kapott az MDF-fel együtt nagyon értékes pártszékházat, amit használat nélkül adtak tovább egy banknak és milyen Simicska-közeli cégekhez került a pénz.

Horn_Gyula_Orban_Viktor_miniszterelnök_jelolti_vita_tevevita_1998_Fidesz_hirdetes.png

Orbán sajtóosztályának fő "érve" a vita elutasítására az volt, hogy "nincs valós alternatívát felmutató, kormányzóképes igazi jelölt a baloldalon". 1998-ban még arról beszélt, hogy nem demokratikus ilyet mondani:
"Soha többé ne legyen olyan kormányfője Magyarországnak, aki nyugodtan kijelentheti: rajta kívül nincs más alternatíva. Aki ezt állítja, az nem kormányozni, hanem uralkodni akar." Ezt más szavakkal a vitán is megismételte:

Szóval Orbán elég támadható érvekkel próbál kitérni a vita elől. Őszintébb lenne, ha beismerné: 2002-ben és 2006-ban elég balul sült el a vita, hiszen kemény tényekkel is szembesítették, így nincs sok kedve hozzá.

Orbán 2010-ben sem állt ki vitára. De itt persze nem csak a miniszterelnök-jelöltek vitájáról van szó. Orbán 2010 óta csak a híveinek beszél vagy a baráti sajtóban ad interjút. Nemcsak az ATV-t, a Népszabadságot vagy a Népszavát kerüli, hanem az index-nek, origónak, hvg-nek sem ad interjút. Miközben milliárdos összegért küld leveleket a választóknak. Orbán "eredményeit" pedig kormányzati óriásplakátok, tévéreklámok hirdetik - a kampány alatt is.

Így a 2006-os Orbán tulajdonképpen magától is kérdezhetné: Miért csak a miniszterelnök mondhatja el, amit gondol?

Ha tetszik a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő oldalához a Facebook-on.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

47 komment