Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Milyen nyolc pártról beszélnek?

2013.10.24. 12:42 - eroica

Címkék: mszp fidesz pm együtt tüntetés összefogás ellenzék dk

A Fidesz-média talán legsikeresebb ügyeskedése, hogy hatalmas káoszt tud láttatni a baloldalon, hogy "milyen sok párt / lista van". Pedig ha kicsit jobban megnézzük az ellenzéki összefogást, akkor nem "káosz", hanem egy kérdés van. Hisz az tényleg mindegy, hogy Thürmer Munkáspártja, és Szili Katalin humoros nevű KaTI pártja kap-e néhány századszázalékot. Már ha a Fidesz összegyűjti nekik a kopogtatót/aláírásokat
S persze hagyjuk Schmuck Andor és "pártját" is, akik együttvéve is csak egyetlen helyen indultak 2006 óta, de még az ajánlószelvény se jött össze, hogy Schmuck főpolgármesterségéhez. Nem érdemes sok szót vesztegetni a a 4k!-ra, amelyik két éve jelentette be, hogy párttá alakul, ezt ugyan egy hónapja sikerült bejegyeztetni, de ez idő alatt még jelöltet sem állítottak egyetlen időközin sem. Október 23-i tüntetésük sajtóval együtt harmincan voltak. Az LMP-t pedig már közmédia sem sorolja a baloldalra (pedig a kormánymédia feltűnően sokszor adnak szereplési lehetőséget a Schiffer-pártnak az ellenzékhez képest.)
tomeg_az_ellenzeki_tuntetesen_muegyetem_2013_10_23_oktober.pngSokan tüntettek az ellenzéki pártokkal október 23-án a Műegyetem előtt


A Műegyetemnél közös ellenzéki színpadon lévő pártoknál sem bonyolult a helyzet.Bár nyolc fellépő volt, ez nem jelentett nyolc külön induló pártot. Vegyük röviden sorra.
Az Együtt-PM közösen indul. És ahogy augusztus végén megegyeztek az egyéni körzetekben az MSZP-vel kölcsönösen támogatják egymás jelöltjeit. 
Ungár Klára SZEMA pártja az Együttet támogatja és nem indít külön jelölteket (a SZEMA alelnöke, Uszka polgármestere, Sértő-Radics István az Együtt jelöltjeként indul Vásárosnamény választókerületben).
Kuncze Gábor világossá tette, hogy sem ő, sem pártja nem kér listás helyet egy összefogásban. Velük megállapodni sem lenne túl nehéz. (Bár Kunczét racionális lehet Szigetszentmiklós választókerületben elindítani, ahol ötször nyert egyéniben választást.)
Fodor Gábornak persze most is nagy ambíciói vannak, de eddig egyetlen önálló tüntetésükről tudni - ott tizenketten voltak és még Fodor sem ment el. Az biztos, hogy még sehol sem indult választáson, így bátor lenne azt feltételezni, hogy a listaállításhoz szükséges 27 körzetben indulni tudna. Lépjünk tovább.
Bokros Lajos még sosem beszélt arról, hogy önállóan indulna az országgyűlési választáson, valószínűleg vele is meg lehetne egyezni, ha néhány szakmai pozíciót kapnának egy kormányváltás esetén.
Ezzel eljutottunk az egyetlen demokratikus ellenzéki párthoz, amely valódi kérdés az összefogásban. A Demokratikus Koalíció az egyetlen, amelynek az MSZP-n és az Együtt-PM-n kívül mérhető támogatottsága van, amelyet egy jelentős aktivista-tábor is kiegészít (ez jól látszott a tüntetés résztvevőin is). Ez nyilván előnyt jelenthetne egy választáson, ugyanakkor sokan aggódnak, hogy Gyurcsány választókat taszítana vagy a jobboldalt lehetne vele mobilizálni.
Ez a kérdés nem tegnap merült fel, szeptember eleje óta tudjuk, hogy ez egy nyitott kérdés. Erre a kérdésre nem adható egyszerű válasz. Az biztos, hogy a jobboldal akkor is gyurcsányozik, ha Gyurcsány semennyire nincs az összefogásban. Egy éve kemény médiakampánnyal riogatnak a "Gyurcsány-Bajnai" szövetséggel, miközben pont Bajnai tartott folyamatosan egyértelmű távolságot Gyurcsánytól. (Évek óta látjuk, hogy a kommunistázáshoz sincsen szükségük kommunistákra: az MSZP elnökségében egyetlen volt MSZMP-tag van, a volt KISZ-titkár Orbán kormányában ennél magasabb az arány.)
Az is biztos, hogyha lenne a DK-val megegyezés, akkor annak jobb minél előbb megszületnie, hogy minden választókörzetben egyértelmű legyen, hogy ki lesz a demokratikus ellenzék közös jelöltje. Jó volna megelőzni, hogy egymás ellen kampányoljanak azok a jelöltek, akiknek aztán egymást kell támogatniuk.
Az igazi kérdés az összefogásban tehát csak a DK részvétele. A többi szereplő, mint láttuk vagy eleve nem akar külön indulni vagy jelentéktelen. Így nincs káosz, csak egy komoly megoldandó kérdés. 
Azt pedig ne felejtsük el, hogy még a megosztott demokratikus ellenzék is szép tömeget mozgósított. Érdemes ezt összevetni a láthatóan megfáradó Jobbikkal, amelyik tüntetésének első részére traktor-parádéval együtt is csak néhány száz főt tudott mozgósítani. 
alfahir_tobb_szaz_kevesen_a_jobbik_tuntetesen.pngA Jobbik hírportálja szerint sem voltak sokan a jobbikosok. (Kép: Toleráns társadalomért - nem kérünk a szélsőjobból)

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

8 komment

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr885597045

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.10.24. 16:00:06

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.24. 13:12:40

"Már ha a Fidesz összegyűjti nekik a kopogtatót/aláírásokat. "

Nagyobbak lettek a körzetek és csökkent a beszerzendő aláírások száma. Most csak az nem fog tudni elindulni a választáson, aki nem is akar.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.24. 13:16:26

Gyakorlatilag van 3 nagy párt, mely biztosan ott lesz a parlamentben: Fidesz, Jobbik, MSZP.

S van 3 kicsi, mely esetleg el tudja érni a parlamenti küszöböt: Bajnai, DK, LMP.

Az összes többi egyszerűen nem számít.

toportyánzsóti 2013.10.24. 17:42:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ennyi ésszel minek égeted naponta szénné magad,képnézegető bircaagy.Mondjuk te aztán tényleg nem számítasz,annyi agyad nincs hogy másokat ne minősíts.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.24. 17:47:39

@toportyánzsóti:

A szerző azért tette közzé gondolatait blog alakban, mert várja a hozzám hasonló választópolgárok véleményét.

toportyánzsóti 2013.10.24. 17:47:52

Zombikok Pesten csak szénné égetik magukat,böszmének is csak bérbirkái lehetnek mint a fityusznak.Mult évben apró helyen elfértek a dékások,most pedig hogy odaengedte őket a MILLA nagyot szeretett volna a rekedt böszme vakítani!Szanyi kapitánynak jó a meglátása a 2 falnakfuttatott barom Mária országának legnagyobb kártevői!

imres 2013.10.26. 21:57:20

"A Fidesz-média talán legsikeresebb ügyeskedése, hogy hatalmas káoszt tud láttatni a baloldalon, hogy "milyen sok párt / lista van". "
Fideszfigyelő elvtárs!
Valahogy mindig melléfogsz ezzel a dumával.
:)
Káosz nem azért van a baloldalon, mert a Fidesz azt mondja. Még csak nem is azért, mert nyolcnál is több párt van.
Káosz azért van, mert a 3, 8, 11 baloldali párt a meghirdetett összefogás ellenére százfelé húz.
Olvasgassál csak Facebook bejegyzéseket! Baloldaliakat. A paletta minden árnyalata megjelenik, Fideszfigyelő elvtárs.


süti beállítások módosítása