Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Éllovasok

2010.09.08. 15:30 - Fidelio

Címkék: gazdaság árfolyam euró kósa forint nyilatkozat svájci frank szíjjártó cds kockázati felár

Közismert, hogy a ’zelmúlt nyolc évben éllovasból sereghajtókká váltunk. Aki jól szavazott áprilisban, az méltán várhatja a híreket, hogy újabb és újabb területeken válunk éllovassá.

Orbán Viktor említette is, hogy a közrend máris megszilárdult, gondoljuk, ez nemzetközi összehasonlításban is szép eredmény. Mondhatni Pintér Sándor élen lovagol.

Kevésbé kiemelt témakörökre nem térhetett ki a nemzet miniszterelnöke, de láthatóan Szíjjártó Péternek sem volt rá érkezése. Minket nem nyomaszt a kormányzás terhe, tudunk szolgálni két hasznos információval.

Az egyik az országkockázati felár (ún. CDS), amely ma szépen megugrott. Ebben a fontos műfajban még júniusban, a Kósa-Szíjjártó nyilatkozatokkal emelkedtünk ki a mezőnyből, ahol egész tavasszal voltunk. Megugrott még a CDS-ünk júliusban, amikor hazaküldtük az okvetetlenkedő IMF-EU párost. Ma megint csúcsra jutott a CDS-ünk, bár ebben vélhetően a romló piaci hangulat játszott szerepet. (Ez a hangulat az elmúlt másfél hónapban jobb volt, amitől csökkent a CDS-ünk is.)

A szép magas értékek nemcsak látványosak, hanem hatásuk is van. Gyakorlatilag ennyivel nagyobb kamatot vár el a piac a magyar adósságpapírok után.

Régiós és magyar CDS felár (portfólió.hu). A június 3-i Kósa nyilatkozat után látványosan rosszabb helyzetbe kerültünk a régiónál.

A másik rekord közismertebb. A svájci frank tegnap is, ma is történelmi csúcson áll, konkrétan most 14 óra után 225,11 forintot ért. Ez nem olyan bonyolult ügy, mint a CDS, akinek frankhitele van, az ennek arányában számíthat magasabb törlesztőrészletre.

Itt egy kicsit pontosítanom kell, ugyanis Orbán Viktor nem feledkezett meg tegnapi beszédében a kérdésről. Hangsúlyozta, hogy a kormányok csak csekély mértékű hatást tudnak gyakorolni a nemzeti fizetőeszköz árfolyamára. Igaza van, a helyzet javítására kevés az eszközük.

De a rontásra elegendő Kósa Lajos meg Szíjjártó Péter is.

 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

Szólj hozzá!

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr262280431

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A közoktatásrul 2010.09.09. 16:03:51

Készül az új oktatási törvény és a nemzeti alaptanterv. A következő hónapokban eldől, hogy gyermekeink – köztük az enyém is – milyen iskolákban, milyen tanároktól, mit fognak tanulni. Eldől, hogy a következő generáció megkapja-e azokat az a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása