Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

A titkosszolgálatok már a spájzban vannak?

2009.08.25. 17:17 - eroica

A Fidesz és a fideszes média a Kislétai gyilkosság után többszös kérdőjelezte meg cigánygyilkosságok rasszista voltát és finomabban keményebben titkosszolgálatokat sejttettek az ügyben (pártosan itt, itt és itt, a Magyar Nemzetben itt, a Magyar Hírlap pedig itt és itt).

A titkosszolgálati vonalról sikerült is meggyőzni a többséget (a hírszerző.hu szavazásán legalábbis elég egyértelműen). Annak ellenére, hogy a Fidesz már Budaházy György 2007. március 15-i elfogását is kormányzatilag "megkomponáltnak" minősítette. Noha kiderült: az elfogást hírét a Hírtv dobta be, az eset "megkomponáltságáról" pedig Budaházy csak annyit mondott: "Baromság. Tipikus jobboldali baromság".

A mostani fejlemények mindenesetre nagyon nem támasztják alá a titkosszolgálati vonalat. Az elkapott egyértelműen rasszista gyanusítottak elkapottak elleni bizonyítékok is eléggé megalapozottnak tűnnek. A házkutatásról pedig még videót is publikált a rendőrség. Lehet, hogy óvatosabban kellene kezelni a titkosszolgálatozást. Mert néha az is kiderülhet, hogy még nincsenek a spájzban.

Akit érdekel a konkrét ügyről a Le Café Procope blog (fideszmentes, de érdekes) elmélkedése:

A rendőrség bölcsen hallgatott, és várt. Nem jött elő a média provokációjára, nem dicsekedett, hogy "nyomon vagyunk", "képben vagyunk", "megfigyelünk". És jól tette. A média van olyan önző, hogy provokálja a rendőrséget, kicsikarjon belőle minden információt akkor is, ha ez a nyomozásnak árt. Nem volna szabad provokálniuk, de teszik. A rendőrség pedig mostanában már kezd egész profi módon hallgatni, és eredményesen felderíteni.

Korábban szédítő volt az, hogy az ember a médiából olyan adatokat tudott meg, melyeket a rendőrség is onnan tudott először. Hogy ha bármit lehetett tudni, az mind megjelent, és a rendőrségnek semmi előnye nem volt információ tekintetében az elkövetőkkel szemben a nyomozásban. Most már kezd fegyelmezettebben alakulni a dolog, és az eredmények is jobbak: Kiskunlacháza, majd most az egész cigány-gyilkosság sorozat.

A szélsőjobb Kiskunlacházán és most is nagyon pofáéra esett. Mindkét esetben cigány elkövetőről regéltek, mindkét esetben tévedtek. Nem tudom, elvárhatjuk-e a szélsőjobbos észkombájnoktól, hogy tanulnak ezekből az esetekből. Nem szabad előre inni a medve bőrére, és a faji előítélet helytelen. Pont azért is helytelen, mert ilyenkor az ember idő előtt és rosszul gyanúsítgat. És aztán pofára esik.

A teljes bejegyzés technikai, jogi és más érdekességekkel.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

komment

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr331337664

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ha 2009.09.02. 19:08:47

Sosem gondoltam volna, hogy a korábban Kisléta kapcsán írt poszt akár ennyire közel is eshet a valósághoz. Évtizedünk egyik legnagyobb tragédiája, hogy mindet “Akár”, “Ha a hír igaz” jelzőkkel kell kezdenünk. Eljutottunk oda, ho...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

civilkontrol 2009.09.02. 19:09:55

Ekkora öngólt is régen láttam már :o)))

Buga_Jakab 2009.09.02. 19:22:59

Kedves 'civilkontrol'!

1. Nem vetted észre, de másról van szó. Az elfogás előtt arról ment az ötletelés, hogy a titkosszolgálatok (magyar, orosz, izraeli stb.stb.) KÖVETTÉK el a merényleteket.

2. Az új fölvetés érdekes, meg kell vizsgálni. Ehelyett ráugrasz a dologra, már megbocsáss, mint a bakerég, hogy lám mégiscsak a titkosszolgálatok. Mit? Csinálták - nem. Egyszerűen eltolták? - Simán lehet, szerintem, nem vagyok nagy véleménnyel a hazai védelmi szervekról.

Bonyolult következtetést írok le: Szerinted olyan jók, hogy egy hibát csak tudatosan követhetnek el? Szóval szerinted ilyen jóki a titkosszolgáink? :)

+1. Bocs: a kontroll-t inkább 2 l-lel írják.

civilkontrol 2009.09.02. 19:36:35

@Buga_Jakab: Annyival írnám én is, ha máshol nem lett volna foglalt :o)
Egyszerüen eltolták volna?
Tehát a szélsőséges, eper egyszerűségű csóró elem megfigyelését épp akkor függesztették föl, mikor az baráti társaságot váltott és fegyvert szerzett. Nyilván ez így természetes. Aztán a nem túl okos, csóró egyén terepjárót is szerzett a fegyver mellé. A másik barátja a KBH-nál tevékenykedett, a harmadik nagyon szélsőséges meg egy kibucban melózott, mert a tök béna moszad csak úgy beenged egy szélsőségest dolgozni. Ettől hirtelen Szabó Albertes dezsavűm támadt. Mindegy. Szóval kicsit érdekes, hogy egy rakás balfasz vajh hogy a csudába hozott össze ilyen infrastruktúrát és precizitást. Meg a fiúk és a körülmények előélete is izgis.
De valószinű a Te verziód fog beteljesedni. Az "eltolták". Mert annyira talán még nem omlottak össze, hogy a szálakat ne tudják elvarrni :o(

Buga_Jakab 2009.09.02. 21:29:26

@civilkontrol:
Tudod, az a különbség kettőnk között, hogy Te előre tudod a végeredményt.
Így tényleg nem kell gondolkodni. Azt sem kell tudni, hogy egy földműves kibuc nem egy Moszad-bázis.

Csak egy költői kérdés: Mitől vagy Te civil, kedves radi-jobber?

civilkontrol 2009.09.03. 07:03:10

Nofene... Mitől lettem radi, kedves Jakab? Mert le mertem írni egy izraelhez kapcsolódó szót? Ne túráztasd magad. Attól, hogy leírom: Kibuc, Izrael, Zsidó, még nem leszek antiszemita, bár tőletek nézve volna rá igény, annyi szent. Viszont a Te előitéleteid felől már a legkevésbé sincs kétségem. Részben ennek az előitéletnek és folyamatos vádaskodásnak köszönhető a radikális jobbik példátlan térnyerése. Köszönjük szépen, úgy kellett ez nekünk, mint egy gerincvelő átültetés.
Azért annyit megsúgok Neked, hogy Izraelben csak zsidó származású emberek vállalhatnak munkát, amit igazolni kell, legyen az egy kibuc, vagy bármelyik izraeli vállalat. Innentől kezdve lesz izgalmas, hogy ki is volt az a "szélsőséges" elkövető, aki különösebb nehézség nélkül dolgozhatott a Szent Földön.

Előre tudtam volna? Frászt. Bennem Kisléta után kezdett kristályosodni. Még most sem tudom, csak azt, hogy nem rasszista indíték áll a háttérben. Te is tudod, hogy nem az elkövetőkre gondolok. Mindig és mindenhol akadnak félkegyelműek akiket fel lehet használni ilyen mocsok kivitelezésére. De ehhez irányítani kell őket. A tények ismeretében talán már magad sem gondolod komolyan, hogy a biztonsági őrök csapata önerőből volt ilyen profi és jól szervezett. Hátterük volt, az biztos.
Melleleg szerintem az NBH is csak egy láncszem -a középső-. Az NBH-nak nem célja a destabilizáció és/vagy hazánk tehetetéenségének és szélsőségességének demonstrálása. Ilyesmiben leginkább más országok szolgálatai érdekeltek. Valamint szóba jöhet még a közfigyelem elterelése, ami - valljuk be - nagyon is jól jöhetett most barátainknak, főleg, hogy ettől kezdve "okkal" lehetett a közmédiába üvölteni, hogy a jobboldal radikalizmusa gyilkosságokhoz vezet, már csak mi maradtunk nektek gyerekek.
Mindkettőnek komoly esélye van. Sokkal komolyabb, mint a rendőrség nevetséges verziójának...

eroica · http://fideszfigyelo.blog.hu 2009.09.08. 11:07:40

Az örlülünkvincent blog készített egy kis összegzést, hogy mi mindent mondtak azok, akik szerint ez "nem lehetett rasszista gyilkosság":

1. ez nem gyilkosságsorozat, aztán
2. nem rasszista gyilkosság
3. cigány uzsorások leszámolása volt; cigányok a tettesek is
4. rasszista gyilkosság, node Olaszliszka?
5. nem a gyilkosokat kapták el, csak sikerpropaganda
6. a gyilkosokat kapták el, de azok álszélsőjobboldaliak
7. már az MTV székháznál is... (akkoriban forradalmárok, utóbb: provokátorok)
8. a csoport tagjai — NBH/Kibuc/Izrael, Kolompár... stb.

A fájdalom összegzésükből kimaradt az NBH nélküli "külföldi titkosszolgálatok csinálják" vonal, de már látjuk, hogy ezt is lehet integrálni a sztoriba..

orulunkvincent.blog.hu/2009/09/02/nbh_keprejtveny#more1355104


süti beállítások módosítása