Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Orbán és a szocialista restaurátorok

2009.03.20. 12:28 - eroica

Címkék: orbán szocialista restauráció

Orbán Viktor március 15-én történelmi ívű beszédet tartott: kiiktatta az elmúlt hét évet a rendszerváltás történetéből. Mondván, ez a "szocialista restauráció" időszaka volt.
Vajon mi volt a szocializmus restaurációja: a vizitdíj bevezetésének kísérlete? Vagy a 13. havi nyugdíj, esetleg az, hogy utána nem lett 14, havi (ahogy OV) igérte?
El akartam ezen morfondírozni, de nem ment. Ehhez a (szabad téren elkövetett) égbekiáltó badarsághoz, úgy érzem, nincs mit hozzátenni. 
Nem így Bauer Tamás közgazdász , aki rá jellemmző szorgalommal szépen sorra vette tényeket, a nol.hu cikkében. Ezt elolvasva, nyugoldtan mondhatom, hogy elementáris ostobaság ez a szoc. rest. szöveg.

A kép jelszavairól is látszik: Orbán mindig a "szocialista restauráció" ellen volt.

"... Kezdjük mindjárt az elején: hét éve, a választásokat követően a választásokon alulmaradt párt vezetője tömeggyűlést tart. A bukott kormány tagjai egymás után célozgatnak arra, hogy választási csalás miatt veszítettek. Így volt ez a szocializmusban? Az ellenzéki párt mellett létrehozzák az ellenzéki tömegmozgalmat, a polgári köröket. Az ellenzéki párthoz közel álló lap terhelő dokumentumokat tesz közzé az új miniszterelnökről, kis híján felbomlik a kormánykoalíció. Merthogy továbbra is koalíciós kormány van, amelynek két pártja hat éven keresztül folyamatosan vitában áll egymással - keményebben, mint ez polgári demokráciákban szokásos.

Két évvel a "restauráció" kezdete után választásokat tartanak az Európai Parlamentbe (merthogy az ország továbbra is az Európai Unió tagja, a "restauráció" a rendszerváltás egyik fő vívmányát, az ország EU-tagságát ugyanúgy nem teszi kérdésessé, mint a NATO-tagságot). Ezt a választást fölényesen megnyeri az ellenzék. A kormány olyannyira koalíciós, hogy a ciklus közepén, 2004-ben a kisebbik partner megvonja bizalmát a miniszterelnöktől, aki erre távozni kényszerül. Orbánék szeretik ezt puccsnak nevezni, holott ez a többpárti parlamentarizmus, a koalíciós kormányzás tipikus jellegzetessége. A "restauráció" harmadik évében lejár a hivatalban levő köztársasági elnök mandátuma. A két kormánypárt nem tud megegyezni az utódlásról, így az ellenzék jelöltje lesz a Köztársaság új elnöke. A "restauráció" éveiben nem gyengül, hanem megszilárdul a hatalommegosztás rendszere: nemcsak az új köztársasági elnök a Fidesz jelöltje, de az ellenzékhez közelebb álló személyt fogadnak el a kormánypártok által jelölt kurátorok rádióelnöknek, politikailag semleges közgazdász lesz a Nemzeti Bank elnöke, és ellenzéki támogatás híján sem tv-elnököt, sem számvevőszéki alelnököket nem lehet választani.

A "szocializmus restaurációjának" részeként folytatódik a privatizáció: eladják a Postabankot, a Földhitel- és Jelzálogbankot, a ferihegyi repülőteret üzemeltető céget, a Malévot és a MÁV egy részét.

A negyedik év végén ismét szabad választásokat tartanak. Ezt még megnyeri a kormánytöbbség, ám fél évvel később az önkormányzati választásokon vidéki nagyvárosok egész sora és tizenkilencből tizennyolc megyei irányítása kerül a Fidesz kezébe. Ez volna a szocialista restauráció?

A restauráció ötödik évében az ellenzék kezdeményezésére népszavazást tartanak, azon a kormány súlyos vereséget szenved, és visszavonni kényszerül azokat az intézkedéseket, amelyek, mint a vizitdíj, a tandíj vagy az egészségbiztosítás részleges privatizálása, biztosan nem a szocializmust hozták volna vissza. A restauráció hatodik évében felbomlik a kormánykoalíció, kisebbségben kormányoznak tovább a szocialisták. Parlamenti demokráciákban gyakori az ilyen, pártállamban elképzelhetetlen.

Mire véljük hát Orbán állítását?

Lehetne úgy válaszolni, hogy ebben a hét évben ismét emelkedett a családi pótlék, akárcsak a szocializmusban, több száz kilométer autópálya épült, akárcsak a szocializmusban, újra elindult a metróépítés, akárcsak a szocializmusban... Ne válaszoljunk így, legyünk vele tisztában: e hétéves időszak első négy évében az ország lehetőségeit meghaladó mértékben emelték az életszínvonalat és növelték az állami beruházásokat. A szocialista vezetésű kormány felelőtlen, mondhatni kalandor gazdaságpolitikát folytatott. Mindjárt a kormányzás átvételétől fogva úgy viselkedett, mint a két jobboldali kormány, az MDF- és a Fidesz-kormány a maga ciklusának második felében. Súlyos felelősség terheli a szocialistákat és a hat évig velük kormányzó szabad demokratákat azért a helyzetért, amellyel az ország most küszködik. Meg azért is, hogy kormányzásuk idején újabb korrupciós ügyek lepleződtek le - mint ahogy kormányzása idején a Fidesz is furcsán bánt a közpénzekkel. De hogy ez restauráció lenne, szocialista restauráció, az képtelen állítás. Az a funkciója, hogy azzal is legitimálják Orbán hatalmi igényét, hogy azt egyenesen a demokratikus rendszerváltásból mint célból vezeti le. Azzal is elvitatja a szocialisták jogát a kormányzásra, hogy őket a rendszerváltás előtti világ folytatójaként bélyegzi meg. Csakhogy mindennek semmi alapja nincs. Aki ma a rendszerváltás előtti világ fontos elemeit: az állam tulajdonosi szerepét, a független közjogi intézmények kormányellenőrzés alá vonását, vagy például a kulturális vezetői (például színigazgatói) tisztségek politikai alapon történő betöltését stb. ma a legmarkánsabban képviseli, az éppen Orbán Viktor és pártja, a Fidesz. Valamiféle restaurációval az ő hatalomra jutása fenyegetne."

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr921014187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teknős 2009.03.20. 19:13:04

Mi, akik a Fideszre szavazunk nagyon is jól értjük, mi is az a szocialista restauráció, ami 2002-ben Loppert Danival kezdődött és jelenleg március 15-e meggyalázásánál tart.

Mi attól tartunk, hogy a kormány és a Jobbik közös ügyködése a cigány -magyar polgárháború élezésével GYF arra törekszik, hogy szükségállapotot vezessen be és ne kelljen átadnia a hatalmat 2010 tavaszán. Mert ti betegesen ragaszkodtok a hatalomhoz...

eroica · http://fideszfigyelo.blog.hu 2009.03.20. 19:48:56

@teknős: Hol élezi a kormány a "cigány -magyar polgárháborút"? Nem a kormány beszél arról, hogy "napról napra nő a cigányok által elkövetett bűncselekmények száma" miközben, nem nő a bűncselekmények összesített száma.

==T== 2009.03.21. 09:14:18

teknős és eroica! Nem tudom melyikőtök a súlyosabb eset. A cigány-magyar polgárháború kitöréséért a cigányok tesznek a legtöbbet, méghozzá napi rendszerességgel. Senki nem kényszeríti őket a lincselésekre, orvos és tanáverésekre, magányos öregek terrorizálására és egész településrészek-régiók lakhatatlanná tételére. Ez leginkább a kormány bűne, de a tehetetlen és béna Fidesz ideje is lejárt.

Avatar 2009.03.25. 14:49:19

Én emlékszem, hogy a 2002-es kampányban OV azt mondta, hogy a rendszerváltás akkor teljesül be, ha egy kormányt a választók újraválasztanak.
Valamiért 2006-ban nem konstatálta, hogy ez bekövetkezett. Sőt most meg azt mondja, hogy az utóbbi 7 év nem is része a rendszerváltásnak.

Viktor nagyon szereti újradefiniálni a világot.


süti beállítások módosítása